Keresés

Részletes keresés

Dr. Pepper Creative Commons License 2000.07.10 0 0 18
A munkaadónak el kell intéznie ezeket a papírokat: (Csak sorban, minden lépés az előzőre alapul):
1. A munkaügy minisztérium-hoz (Department of Labor) be kell adni egy "Állandó Munka Igazolás" (Permanent Labor Certification) kérelmet (Form ETA 750), amelyet a minisztériumnak pozitívan kell elbírálnia (i.e. A munkahely meg lett hirdetve, csak te vagy aki kielégitheti a kívánalmakat, más -amerikai- nem, stb.)
2. Be kell adni a bevándorlási hivatalnak (INS) egy "Petició Idegen Dolgozóért" kérelmet (Form I-140, Petition for Alien Worker). Ebben a munkaadó "szponzorál" téged.
3. A Külügyminisztérium (State Department) kell, hogy adjon egy "vízum-számot". Ez csak akkor érdekes, ha az ország amelyikből származol, "túltelített" (oversubscribed), akkor ugyanis erre várni kell. Magyarország esetében (munkavállalói bevándorlásnál) ez nem probléma (azaz a bevándorlási vízum-szám rendelkezésre áll).
4. Be kell adni a bevándorlási hivatalnak (INS) egy "Státusz Váltás" kérelmet (form I-485 Adjustment of Status), ami a tuladonképpeni zöldkártya-kérelem. Ezzel egyűtt rengeteg papírt is be kell adni: Orvosi vizsgálati papírok, Munkavállalási kártya kérelem (amíg a beadványt el nem bírálják), stb...
Az egész procedúra (jelenleg, és persze attól függően, hogy melyik államban vagy) 2-4 év közötti időbe telik. Azaz valószínű közben még egy H1-B-t is hosszabbítani kell, akkor is ha a munkaadó rögtön a munkavállalás kezdetén nekiállt a fenti papírmunkának (ami SZVSZ ritka).
További Info: http://www.ins.usdoj.gov/graphics/howdoi/LPRApplication.htm

DRP.

p.s. Ez nem hivatalos tanács/információ... A fenti ferdítések saját forrásból valóak, valószínű nem egyeznek más magyar fordítással (ha van ilyen).

Előzmény: ragoo (16)
Bandi-T Creative Commons License 2000.07.10 0 0 17
Köszönöm a pontosításokat, egyúttal elnézést kérek, és visszavonulót fújok.
ragoo Creative Commons License 2000.07.10 0 0 16
H1-B utan minek kell teljesulnie ahhoz, hogy zold kartyat kaphassak?
Dr. Pepper Creative Commons License 2000.07.10 0 0 15
Bocs, szóval:
Agrárszektorban dolgozók: H2-A
Nem agrárszektorban dolgozók: H2-B

DRP.

Előzmény: Dr. Pepper (14)
Dr. Pepper Creative Commons License 2000.07.10 0 0 14
A H2 vízum ideiglenes munkavállalási vízum: max 1 év (nagyon ritkán - évenkénti hoszú procedúrával meghosszabbítva 3 évig hosszabbítható). Nem agrárszektorban (H2-A) és nem agrárszektorban (H2-B) dolgozók részére van. Fent kell tartanod eredeti (magyarországi) lakóhelyedet, és (mivel ez egy nem bevándorló vízum), bármilyen hosszabb tartózkodásra utaló ("immigration intent") jel esetén a vízumot megtagadhatják. Azaz nem tudod hosszabb munkavállalásra (majd zöld kártyára) jogosító (H1-B) vízumra átváltani kinttartókodásod alatt. Lásd: http://www.americanlaw.com/h-2b.html. Egyszó mint száz, én még nem láttam olyat aki ezzel dolgozott volna. Talán az egyetlen "előnye", hogy nem kell főiskolai/egyetemi végzettség hozzá (ellentétben a H1-B-vel) - de persze a munkáltatónak azért ugyan úgy bizonyítania kell, hogy a munkára nincs amerikai dolgozó...

DRP.

Előzmény: Bandi-T (11)
Dr. Pepper Creative Commons License 2000.07.10 0 0 13
Bandi-T!

A "those registered" ebben a környezetben a kiválasztottakat (nyerteseket) jelenti. Lásd: "Approximately 90,000 applicants have been registered and notified and may now make an application for an immigrant visa". Az 5 ezer felett kiválasztott létszámú országogkál (pl. Etiópia, Marokko) éppenhogycsak 5 ezer fölötti a szám, ami SZVSZ ugyan azért van mint a 90 ezer értesített "nyertes" (pedig csak 50 ezer vízum van): Mivel nem mindenki reagál és adja be ténylegesen a vízumkérelmét, ezért nem lesz egy állam se "létszám" (=10%) fölötti. (Aki későn cselekszik, az lemaradhat a vízumról). A másik része meg az a dolognak, hogy a lottón kiválasztottak _folyamodhatnak_ zöld kártyáért (ami több mint egy évig is elhúzódhat), de azért meg kell felelniük bizonyos követelményeknek. Ezek közül az egyik, hogy bizonyítani kell, hogy az ember fia nem lesz közteher (azaz van elég pénze). Persze ez amolyan 22-es csapdájának tűnik. Szóval (SZVSZ) pl. Nigériaiak közül azért "nyertek" több mint 6 ezeren, mert statisztikailag (előző évi átlagok?) kb. ezren kiesnek a "rostán" (vagy nem is adják be a papírokat). Egyébként a nyerés utáni papírmunkáról olvashatsz a http://www.wop98.com/doc.html címen.

DRP.

"Standard disclaimer": Nem vagyok ügyvéd, bla bla bla...

Előzmény: Bandi-T (11)
Dr. Pepper Creative Commons License 2000.07.10 0 0 12
Lehet, hogy igazad van (nem kell hazamenned), DE: Az INS-nek valahogy bizonyítanod kell, hogy az eredeti szándékod (intent) NEM munkavállalás volt amikor az USA-ba jöttél - ugyanis B2-es vízumot kértél, ami erre nem jogosít fel. Ha pl. 2 héttel amerikába való jöveteled után máris kéred (vagy egy potenciális munkaadó kéri) a státuszváltást (B2->H1B) akkor azt INS valószíű nem adja meg. És valószínüsítem, hogy a legközelebbi túristavízum-kérelmedet is igencsak kivesézik, esetleg meg sem adják (Mondván egyszer már más szándékkal jöttél mint mondtad...).
Szóval a lényeg az "intent" (=Szándék). Talán 2-3 hónap ittlét után már "jogosan" mondhatod, hogy eredetileg látogatóba jöttél, de közben "összefutottál" egy munkaajánlattal. De a legtisztább megbeszélni mindent a munkaadóval, hazamenni, és otthonról intézni a munkavállalói vízumot. A H1B-re szerintem az INS egyébként is jobban odafigyel mint némely más átmeneti (temporary) vízumra, mivel az bevándorló vízumnak is számit: ugyanis a H1B-ből a zöld kártya egyenes (bár igen hosszú) út - márha a munkaadód is úgy akarja.

DRP

p.s.: "Standard disclaimer": Nem vagyok ügyvéd. A fentiek nem hivatalos álláspontot, hanem személyes véleményemet képviselik.

Előzmény: Da fan (10)
Bandi-T Creative Commons License 2000.07.09 0 0 11
Sziasztok,

Én még nem járok ebben a cipőben, de terveim szerint egy-két év múlva fogok. Én is informatika, de én még nem néztem komolyabban munka után odakint.

Da Fan, nincs a közeledben esetleg egy immigration office, ahol fel tudnál tenni kérdéseket, hogy választ is kapj rájuk? Bár gondolom, jó amerikai szokás szerint ügyvédhez/jogtanácsoshoz a leghatékonyabb fordulnod.

Amennyire én olvastam azt hiszem az INS oldalain, a 'nincs arra alkalmas, ott lakó és a munkát elvállalni hajlandó US polgár' bizonyítási kényszerét az INS nem veszi túl szigorúan, saját bevallásuk szerint inkább 'complaint driven' üzemmódban működnek, vagyis jóeséllyel mindaddig jóváhagyják a kérelmeket, amíg nem tör ki forradalom :), vagy legalábbis nem panaszkodik senki náluk, hogy nincs állása a külföldiek miatt.

Dr. Pepper,

megnéztem a lottóeredményt (köszönöm a linket, eddig nem ismertem), nekem viszont a szöveg és a számok összevetése alapján (bármely ország csak 7%-ot kaphat, ugyanakkor Etiópia mellett az 50.000-es totál több, mint 10%-át jelentő 5.007-es szám van feltűntetve) úgy tűnik, az a 120 valószínűleg a jelentkezők ('those registered') száma. Az oldal szerint mintegy 11 millió érvényes jelentkezést fogadtak, ha jól értem ezek között sorsolták/sorsolják ki az 50.000 vízumot, tehát a legutóbbi sorsoláson ezek szerint ha jól számoltam minden 220 érvényes jelentkező közül egy juthatott vízumhoz a program segítségével. Vajon hányan jutottak hozzá Magyarországról tényleg?

Bár az idei H-1B kontingens már betelt, a jelentkezést halasztani azonban nem érdemes, mert a vízumkérelmeket beérkezési sorrend alapján dolgozza fel az INS, és a jóváhagyottakat - ahogy Dr. Pepper is írta - a következő pénzügyi évtől érvényes dátummal állítják ki, és annak az évnek a kontingensébe is számítják bele (ezért ha az így későbbre módosult dátumú munkakezdés nem felel meg, kérik, hogy írásban vond vissza a kérelmed, hogy a kontingensbeli 'helyed' másnak adhassák; természetesen ennek ellenére sem kapod vissza a kezelési költséget azonban); a kérelmek tehát az évek során összegyűlhetnek, bár itt is van százalékban meghatározott kvóta országonként; legutóbb, amikor néztem (néhány hónapja, valószínűleg tavalyi adat lehetett), egy-két nagy elvándorlású országnak már sokéves várakozó sora volt; Magyarország kvótája ugyanakkor nem telt be.

Jó tudni, hogy a H-1B munkavállalási vízum csak a vízum ún. szponzoraként feltűntetett cégnél és állásban jogosít munkára; tehát ha a cég elbocsájt, ezen vízummal nem vállalhatsz máshol munkát, és az országban sem maradhatsz. Lehetőség van azonban ha másik állásba szeretnél átmenni, az INS-en keresztül hivatalossá téve munkáltatóváltásra, ilyenkor tulajdonképpen új vízumot kapsz, amely az új munkáltatódnál végzett munkára szól; van esetleg tapasztalatotok, hogy ez mennyire rázós út? Mennyire riadnak vissza ottani cégek, ha kiderül, hogy ezt intézniük kell? Illetve mennyire használják ki ezt a függőségi viszonyt?

Mik a tapasztalataitok, van a gyakorlatban H-1B kívüli lehetőség (pl. skilled worker, azt hiszem H-2-valami)? Dolgozik esetleg valaki más odakint másfajta munkavállalói vízummal?

Da fan Creative Commons License 2000.07.07 0 0 10
hali!

valahol azt olvastam hogy nem feltetlenul kell hazamenni ahhoz hogy kiadjak a H-1B vizumot

Előzmény: Miyamoto (2)
Dr. Pepper Creative Commons License 2000.07.07 0 0 9
Csak nem jön össze. 120-an. Százhuszan.
Előzmény: Dr. Pepper (8)
Dr. Pepper Creative Commons License 2000.07.07 0 0 8
Bocs, csak 20-an. Kiváncsi vagyok hányan próbálkoztak (azaz mi a "nyerés" esélye).
DRP.
Előzmény: Dr. Pepper (7)
Dr. Pepper Creative Commons License 2000.07.07 0 0 7
Ja, a legutolsó lottery eredményeként, Magyarországról 130-an "nyertek". Lásd: http://www.shusterman.com/dv01result.html
Előzmény: Törölt nick (5)
Dr. Pepper Creative Commons License 2000.07.07 0 0 6
Lásd http://www.ins.usdoj.gov/graphics/howdoi/divlott.htm
Előzmény: Törölt nick (5)
Dr. Pepper Creative Commons License 2000.07.07 0 0 4
Na, amíg itt a linkeket böngésztem, valaki megelőzött a válasszal...
Előzmény: Miyamoto (2)
Dr. Pepper Creative Commons License 2000.07.07 0 0 3
Lásd az INS (Immigration and Naturalization Service) oldalán: http://www.ins.usdoj.gov/graphics/howdoi/nonimmstat.htm

Egyébként az idei H1-B vízum számok már kifutottak, így munkavállalás csak Október 1-től lehetséges (ha addig kifut a turistavízumod, akkor azt meg kell hosszabbítanod, de lehet, hogy haza kell menned...). Lásd: http://www.shusterman.com/h1bcapfaq.html

DRP

Előzmény: Da fan (1)
Miyamoto Creative Commons License 2000.07.07 0 0 2
Sziasztok !

En vegigcsinaltam ezt a H1-B procedurat es azt hiszem, hogy viszonylag kepben vagyok.

Eloszor is a vizumot Te nem kervenyezheted, csak a ceg aki alkalmazni akar (a ceg lesz a vizumod szponzora). Nekik kell bizonyitani az INS fele, hogy nem talaltak amerikait erre a poziciora, plusz azt, hogy a diplomad megfelel egy itteni felsofoku vegzettsegnek.
Ha ok elinteztek minden engedelyt, akkor az igazolasokat elkuldik neked. Ezzel kell beballagni otthon a kovetsegre, ahol kiadjak a H1-B vizumot.
Az egesz procedura kb. 2-3 honapig tart.
Amit meg nem art tudni, hogy a kiadhato vizomok szama maximalva van. Az idei penzugyi evre mar marciusban elfogytak a vizumok, legkozelebb oktoberben adnak ki ujakat.

Udv,
M

Da fan Creative Commons License 2000.07.07 0 0 1
mert utolag jutott eszembe, hogy jobb lenne kulon...

sokmindent sajnos nem tudok, de az tuti hogy ha innen kervenyezed, kell munkavall. ajanlat, azzal mehetsz tovabb.. es asszem 6-8 het mig kiderul a vizum

sajna itt senki nem tud semmit, meg az State Employment Office sem..

en innen szedtem az infot.
http://www.doleta.gov/

Előzmény: Jó estét (0)
Jó estét Creative Commons License 2000.07.07 0 0 0
oszt akkor te miert a masik topikban kerdezed? Nyomjal man valami infot majd hogy hogysmint van ez az egesz!
Da fan Creative Commons License 2000.07.07 0 0 topiknyitó
Hali!

Szoval a helyzet a kovetkezo:
Turistakent (turistavizummal) vagyok jelenleg az USA-ban meg 3 honapot. Itteni barataim otlete alapjan beadtam az oneletrajzom egy itteni ceghez munkavallalas celjabol.
Ugy tudom hogy ezzel kell kezdenem, es miutan van egy ervenyes ajanlat, azzal mehetek az itteni Bevandorlasi Hivatalhoz ideiglenes munkavallalasi vizumert.
Ha jol tudom H1-B-t kell kervenyeznem, mivel informatikai szakteruleten helyezkednek el, es felsofoku kepesitesem is van hozza (egyetemi szintu).

A ceg ahova jelentkeztem, ma megkeresett de nem voltam itthon, ugyhogy holnap vissza kell hivnom oket.

Nos jart-e mar valaki hasonlo cipoben?

Varom valaszaitokat;

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!