21-én Megérthető zene koncertünk volt, és megint éppen a vébé döntő környékén lesz koncert a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon :)) épp, mint 4 évvel ezelőtt :))
Ez nagyon nem jó időpont, Feri :o(
Még az is, aki különben meglehetősen undorodik a politikától (mint magam is), épp ebben a pillanatban fog otthon lezuttyanni a tévéje elé, hogy szemtanúja lehessen a narancsos buktának vagy a szegfű hervadásának (ki-ki meggyőződése szerint)...
Ehhez hasonló szervezési hibának magam is áldozatul estem 1998-ban, amikor egy szép nyári estére szerveztek koncertet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra, csak azt felejtették el, hogy aznap este épp a foci-vb döntője zajlik Párizsban, és még az is otthon marad, aki négyévente 1 db focimeccsre kíváncsi...
BlueBird kedves!
Tökéletesen egyetértek, annak idején én magam is tapasztaltam hasonlókat az (akkor még) Állami, a Rádiókórus és a dereceni Kodállyal való együtténeklésekkor. Felfuvalkodottak...
De azért azt meg kell mondani, hogy hangerő dolgában nincs velük egy szinten az utóbbi 25 évben egyetlen amatőr társulat sem. Ami persze nem azonos a művészi megformálás minőségével, de viszont ebben az utóbbiban meg a karmester tudása és felelőssége a döntő...
De azért betojni nem szabad. Mert az sajnos láccik (és hallaccik is). Mondom, figyeltelek direkt. Ha elég biztosnak érzed a szólamtudásodat, akkor nem szabad belebújni a kottába! És szájakat iszonyatosan nagyra nyitni a szövegmondáshoz...
És egy saját példa. Én amatőrként (de persze pénzért), voltam kisegítő a debreceni Kodály Kórus egy budapesti próbáján és koncertjén, és hát azt kell mondjam, a szólamvezető a végén odahívott hármunkat, és megköszönte a segítséget, és azt mondta, hogy bármikor beférnénk a csapatukba státuszon kívüliként, ha Debrecenbe költöznénk... Hát ennél nagyobb elismerésben csak egyszer részesültem pályán során :o)) de erről majd máskor...
Más fontos hír...
Topicgazdánk, Nick Grabowsky előre fog lépni szólistának a Gabrieli kórus és a Viadana zenekar egyik koncertjén (dec. 8. Schubert: G-dur mise), és ez azzal jár, hogy a kórusba be kell állni kisegíteni valakinek a helyére. Na, kit találtak már meg megint?? :o))
(ahhoz képest, hogy eredetileg csak egyszer, tavaly télen a Bach Magnificat alkalmával akartam egy kicsit visszatérni, ez már a 4. produkció, amibe hívnak... Hogy lehet így abbahagyni az éneklést????? :o)) )
Ideszólok, bár ritkán szoktam. Ez sajnos olyan jelenség, ami az egész "szakmát", bár magam is űzöm, eléggé hogyismongyam, rossz fényben tünteti föl. Sajnos lehet, hogy ismerem azt a tenort, és bár őt is valmiféle jószándék vezeti, ezt valóban nehéz elviselni. Csak azt lehet tenni, hogy nem féltek, hogy rosszul léptek be, mert úgyis tudjátok a darabot!
Amúgy egyáltalán nem kell azt hinni, hogy a Nemzeti olyan hűdenagyon profikból áll, mert ez egyáltalán nincs így, bármelyikőtök tagja lehetne, aztán már csak irány egy úri szabó, nagy méretű mellényért... Sajnos ez egy jó ronda magyar jelenség.
Inkább ide válaszolok, mert nincs pofikám szanaszét offolni szegény Tejásokat : )
Őszintén szólva a Nemzetisektől már szombaton (nov. 3-án) be lettem tojva. Hogy milyen profik, meg mittudomén. Azon a próbán elejétől vettük a művet és már az első Dona-nál elrontottuk a dolgot, Te én úgy szégyelltem magam, hogy kívülről belülről fújom a művet és később léptem be, ráadásul az a terem nagyon elnyeli a hangot (a Nemzetisek próbatermében voltunk). Mikor mentem hazafelé az egyik kórustársammal a tenorból, mondtam neki, hogy ég a pofikám, erre ő: ti teljesen jól csináltátok, ők léptek be rosszul. A Pál Tamás beintését magukra vették, pedig az még csak a hegedűsöknek szólt.
Egyébként teljesen úgy éreztük, mi Bazilikások, hogy a Nemzetisek lenéznek minket, merthogy ők profik, mi meg csak amatőrök. Pál Tamás véleménye meg az volt, hogy mi vagyunk a legjobb templomi kórus az országban.
Mindegy, így indult a dolog.
Folyt. köv.: másnap a karnagyunk, Fehér László elmesélte nekünk, hogy a Nemzetisektől odament hozzá egy tenor, megérdeklődte, hogy ő-e a Bazilika kórusának karnagya és az igenlő válasz után azt mondta, hogy a Laci figyelmeztesse a kórusának szopránjait, hogy nem jól léptek be. Erre karnagyunk közölte vele, hogy söpörjön a saját háza táján, ugyanis ő pontosan hallotta, hogy az ő kórusuk lépett be előbb. A fazon leguccsó lépése a főpróba előtt (vasárnap) az volt, hogy odajött a két kórus szopránjaihoz és elmagyarázta, hogy hol is kell belépni. Akkor már annyit változtatott a szövegén, hogy ő nem tudja, hogy melyik kórus volt a hibás a tegnapi próbán, de ő szól. Gondolhatod, hogy ezek után a kórusnak tele volt a hócipője ezekkel a felfuvalkodott profikkal.
Alig várjuk, hogy 11-én újra, mindenféle hülye kötöttség nélkül, elénekelhessük az egészet egy MÁSIK, ugyan olyan templomi kórussal, mint mi vagyunk és akiknek nem esik le az ujjukról az aranygyűrű attól, hogy velünk kell énekelniük.
Én amúgy tök féltem attól, hogy nehogy elrontsak valamit. Gondolom innen a bizonytalanság.
Ezuton szeretnelek meghivni Benneteket a Kapisztran Korus es a Szt Istvan Bazilika Korusanak 2001. november 11-ei, delutan 4-kor kezdodo Verdi Requiem eloadasara. Helyszin: Budai Ferences Templom (a Margit korut Romer Floris utca utani resze).
Aki nem tud eljonni, annak ajanlom, hogy nezze meg vasarnap (2001. nov. 4.) a Duna TV-n este 8 orakkor az elo kozvetitest a Szent Istvan Bazilikabol. Ott az Allami Korussal fogjuk eloadni az emlitett muvet.
Na akkor csak két lehetőség maradt:
1. tudsz adni egy linket bárhol a neten, ahol látható vagy. (speciel a BIK-nek van/volt honlapja)
2. találkozunk személyesen... :o))
Huhh. Ez a "Róóóózsalevél..." olyan régi hagyomány a BIK-ban, hogy én sem emléxem az eredetére. Amikor 1980-ban, 15 évesen a KISZ Központi Kórushoz kerültem, ez már akkor is valami misztikus ködbe vesző, archaikus folklórnak számított. Eleinte mindenki idegenkedve fogadja, de aztán a kórusérettség egyik jeleként minden indulásnál, érkezésnél és határátkelésnél büszkén vonyítja előbb-utóbb.
A szokás lényegén az időközben spiritualizálódott EU-s belső határok sem változtattak: tehát ha nincsenek is már határállomások mondjuk Ausztria és Németország közt, Róóóózsalevél azért van.
Másrészt ahhoz, hogy ez a gyakorlatlan fül számára oly váratlanul hangozhassék fel a busz legkülönbözőbb pontjain (látszólag beintés és hangadás nélkül!!!) a megfelelő pillanatban, ennek van egy kulisszatitka. (úgyhogy ezt itt nem írom le...)
PS. Lécci te is küldj nekem magadról valami képi ábrázolást, mert időközben rájöttem, hogy valsz. keverlek O. Rékával (mert ő is mindig ott volt a hátsó helyiségben) :o))