Ez itt az ősrégi Volvo Topik, a néhai Volvo Baráti Társaság, az első hazai Volvo klub melegágya és kemény magja.
A topikot klubtopikká alakítottuk, arra a többitől kissé eltérő szabályok vonatkoznak:
¤ Itt nincs off-topik, alkalomadtán POLITIKÁRÓL is beszélgetünk, természetesen kulturált keretek között.
¤ Ha éppen parázs vitát látsz, az nem jelent mást, mint hogy az egymást személyesen is ismerő kollégák beszélgetnek.
¤ Szeretettel látunk, akkor is ha nincs Volvo a birtokodban. Kérdezz bátran, figyelünk :)
¤ Légy türelmes ha nem jön azonnal válasz, a legénység extra segítőkész.
¤ A trollokat, a kekeckedőket, a kéretlen reklámokat rövid úton eltávolítjuk.
Neeem, ha a Lölőnél landolt volna, akkor nem keresném, mert tudnám hogy hol van.
Ez maszop-szadesz hakni, hogy eltűnnek nyomtalanul a milliárdok. Tudod, Kapolyi elftás, meg Demcki elftás meg a többiek, akik kb kirabolták a zországot 1980 és 2010 között. Ami a "Lölőnél" (értsd NER) landol, annak általában gazdája van és működik, hasznot hajt. Nem eladják lakóparknak, mint a Szebetont, vagy elpasszolják valami ruszki bűnbandának, mint a repteret, hanem működtetik, felfuttatják. Ha nem sikerül, akkor kihúzzák a csávából, más gazdát kap, aki újra próbálkozik -- míg el nem veszik tőle. Lásd Gyulai kóbácüzem... Természetesen mindig vannak kivételek és gazemberek, de ez a lölőzés már lassan kezd olyan lejárt lemez lenni mint a nácizás meg a rasszistázás meg a diktátorozás :-)
És akkor beszélhetünk még arról, hogy amit mi milliárdnak mondunk, azt az angol billionnak mondja, miközben nálunk is van billió. Gondolom mi a németektől vettük át.
Ez valami oktatási-iskolai honlapon volt, mint szabatos, hivatalos megnevezése a helyiértékeknek.
Azóta kiderült, hogy három "hivatalos" megnevezés van, létezik egy "rövid lista" meg egy "hosszú lista", meg az SI speckó prefixek, ami egy teljesen külön történet. De hogy melyik az igazi az első kettő közül, azt nem tudni. Gyanítom hogy nem ez.
Az MTA oldalán nincs listája a helyiértékeknek, csak helyesírás-ellenőrzésen keresztül következtethetünk a nevekre.
Mindenesetre közük sincs a nemzetközileg elfogadott/bejáratott rendszerhez, teljesen egyedi, nyakatekert módon képezzük a helyiértékeket. Aki meg kitalálta, hogy a "billiárd" is egy legyen ezek közül, azt egy nagy enciklopédiával kellene jól farbakompromittálni...
Szerintem nincs semmi bajuk, köszönik megvannak. :) Nem tudom, hogy honnan a lista, de kicsit félreérthető módon valóban azt sugallja, hogy az adott értékek kifejezéséhez kizárólagosan a felsorolt alakok használhatók. A matematikában ugyanazt a dolgot végtelen sok módon ki lehet fejezni, nyugodtan lehet mondani "egyezermillió"-t is. A hétköznapi életben valóban sokkal praktikusabb a milliárd használata, ami egyébként a Magyarországon hivatalosan használt SI mértékrendszer által alkalmazott számnév a 109 kifejezésére.
Nyáron letoltam egy ilyet. Igaz vízes műgyantán és nem a fekete jégen, de az sem volt rossz. ...és az ott szerzett tapasztalatokat már hasznosítottam is.