Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Tavaly nyáron kaptam egy tavasszal készült pomelo dugványt. Nem nagy a növényke, de már virágot hoz. Le kellene szednem a virágot?
Minden egyéb citrus is rendkivül bőséges virágzást produkál. Az óriáscédrát - ebből több példányom van - eddig még sosem látott mennyiségben kötött termést, de a többi is - Meyer, limakvát, lime-ok, kumkvatok - igyekszik.
A 25 kg-os zsákosakat szinekkel jelölik, pl. "Kristalon kék" "Kristalon lila" ...stb. Ezek össztetételét nem nagyon tanulmányoztam, viszont léteznek 1/4 kg-os csomagolásúak, ezek 250, ill. 500 liter vízhez elegendőek, fel van tüntetve hogy melyiket mire ajánlják, én pl. azt szoktam használni,amit az áfonyákra ajánlanak, ez biztosan klórmentes, mert az áfonyákat eleve tönkretenné, és ahogy írtam, enyhén savanyít is, de olvastam hogy több citrustermelő használja ezt a megnevezésűt: "Kristalon termés és virágzás", vagy márciusban elkezdik ezzel: "Kristalon Start"-ez jól beindítja tavasszal a növényeket. Szlovákiában sok helyen lehet kapni vagy neten megrendelni, amúgy ha jól tudom a csehek gyártják. Ára kb. 5 euro. EK műtrűgya, ami annyit jelent hogy a felbontatlan csomagnak nincs lejárati ideje, úgyhogy eléggé betankoltam még mielőtt elszabadultak az árak, mert szinte minden konyhakerti növényre,palántákra, bokrokra, áfonyára, eperre, stb. legtöbbet ezeket használom.
Én Kristalont használok, kb. 7-10 naponta belocsolom a citromfákat, ez az összetétele: N–P–K (20–5–10) + 2% Mg + 25% S + mikroelemek B, Mo, Fe, Cu, Mn, Zn. Klórmentes és picit savanyít is, ha pl. ph 7-es az esővíz, ez leviszi 6-ra.
Nem igazán értek hozzá, de a lombtrágyával nem lehet beöntözni a növényeket? Úgy nem hatásos?
Az általam évek óta használt Zöldítő használható beloicsolva is, permetezve is. A flakonon leírják, hogy eltérő töménységgel használjuk lombra és talajra.
Köszönöm. Szeretem magam nevelgetni őket. Ha tönkre akar menni, a nagy is meg fogja tenni, ha eltalálom, mi kell neki, akkor a kicsike is megnő.
Megindult végre az a pici lime is, ami tavaly tavasszal érkezett és egész nyáron csak vegetált. Felbuzdultam azon, hogy végre van elegendő helyem teleltetni őket, és jól is érezték magukat ott.
A zöld rengeteget termett és terem, sokszor éretten potyog, az íze nem ízlik.
A vörös/piros változatból egyszer kóstoltam, és szuper zamatú.
Az enyém kb 4 éves, rengeteget virágzott tavaly, de nem kötött (mint a zöld), idén nagyon visszavágtam mindkettőt.
Érdemes venni, de mivel pici, így több év kell, hogy teremjen.
A citrusokra is igaz a mondás " olcsó húsnak híg a leve". Másként fogalmazva, ha olcsó és pici, nagyon nagy türelem kell és nagy gondoskodás, hogy legyen belőle valami.
Tehát el kell dönteni, van óriási türelem, egy olcsóbb pici változathoz, vagy több pénzért nagyobbat vesz az ember.
És a citromok? Nekem mindig a telelőben kezdenek virágozni. Most is tele vannak virággal, terméskezdeménnyel. A Meyert nem is mertem még kint éjszakáztatni, nehogy eldobálja a virágait. Csendes napos időben kihozom, éjszakára visszaviszem az üvegházba.
"Alapjáraton a kumkvátok nyáron virágoznak, és ilyenkor érnek. Minden kertészetben ezzel csalogatják tavasszal a vevőket."
Hát az enyém nem alapjáratú, egy évben minimum kétszer virágzik és terem, az enyém idén nem a kertészetből csalogatja a vevőket, hanem a teleltetőből engem, hogy szedjem már le eszegetni.
Sőt tavaly is szinte folytonosan volt rajta virág, kis termés kezdemény és érésben lévő gyümölcs.
Alapjáraton a kumkvátok nyáron virágoznak, és ilyenkor érnek. Minden kertészetben ezzel csalogatják tavasszal a vevőket. Persze ettől eltérő időpontban is virágozhatnak.
No, én ezt levadászom a föld alól is! Felbuzdultam. Jól teleltek a citrusok az üvegházban. Midnenki szépen virágzik, senki nem tetves, kihoztam őket két napja. A két új szerzemény, a Meyer, és az új kicsi lime még az üvegházban marad, amíg ilyen bolond idő van, de ők is virágoznak. Úgy tűnik a teleltetés gondja meg van oldva végre, a többit meg majd megtanulom.
Tavaly kétszer termett, ez a második most érik be. Sokszor egyszerre van rajta érés közeli és apró gyümölcs, valamint virág.
Ezen kívül még 4 különböző fajta kumkvátom van, de ennek a termése közel kétszerese a többinek.
Én sem tudom pontosan beazonosítani, szerintem Fortunella margarita óriás változata, sokkal hosszúkásabb a termése és nagyobb, mint a másik Fortunella margarita növényemé.
Akciósan vettem ősszel. Sőt! Szerintem nagyon akciósan. 4300 pénz volt négyzetmétere, ha jól emlékszem. 1 centi vastag, víztiszta.
Tegnapelőtt kipakoltam majdnem mindent. A kevésbé féltett citrusokat is. Tele van virággal mindegyik. A Meyert még otthagytam, nem szeretném megkockáztatni, hogy esetleg eldobálja a terméskezdeményeket.