Sajnos erre ennyi adatból nem tudok segíteni. Meg kell nézni, hogy a növényeidnek mennyi fény kell majd megnézni, hogy a lámpa mennyit tud. A távolság négyzetével csökken a fényerő így ki tudod számolni a magasságot. Ha ott a terület kevés lesz akkor többet kell belőle venned.
Segítségedet kérem, Budapesten elmentem egy Tungsram szaküzletbe, ahol Megaman 15W növénylámpát javasoltak, mert télre a garázsban szeretném elhelyeznek növényeim egy részére, kb 3mx3m helyet foglalnak el. A kérdésem, hogy ey 15W lámpa elegendő erre a területre, és milyne magasságban kell elhelyeznem. Segítségedet köszönöm
Elég jól elmagyarázzák hogy milyen fény spektrumra, milyen teljesítményű izzókra vagy lámpákra lehet szükséged, illetve hogy pontosan hogyan kell mérni ezeknek a lámpáknak a hatékonyságát.
Aki Watt-ban vagy Lumen-ben méri a hatékonyságot az meglehetősen fals eredményeket fog kapni, illetve masszív villanyszámlákat.
Van ilyenem de nagyon pici, max 2 cserépre elegendő egy ilyen. Egy 1m hosszú párkányra 2db 80-100W -os ilyet teszel és bármit tehetsz alá, plusz a télen sínylődő növényeidet is tudod alatta teleltetni.
Figyelj rá, hogy legyen UV LED is benne akkor könnyebb a naphoz szoktatni.
Ha igen akkor, egy 1,30 méter hosszú (20cm széles) párkányra mi lenne az optimális Watt és darabszám, és milyen magasságban érdemes tenni? Két ablakról lenne szó, az egyik keleti, a másik déli fekvésű.
Köszönöm, ha valaki megtisztel válaszával, üdvözlettel, Juli
A 200w/m2 teljesítménnyel kapcsolatban lenne némi megjegyzésem. Nem lehet elírás? Gondolj bele, egy hajtatóház megvilágításához egy egész erőműre lenne szükség... Biztosan jól számoltál?
Egyszerű kérdés. Szobanövényeknek elegendő egy normál (LED-es) 5000k-6500k fényforrás? Mint a normál nappali fény. Ha nem, miért nem? Feltétlenül jobb megoldás a kék/piros fényforrás? Nem palántákról van szó, sima vitorlavirág és nem tűzőnapot igénylő pálma.
200w/m2 led teljesitmény már jónak számit, annyit szoktunk ajánlani. (De kevesebb is elég.)
0,5m2 (50x100cm)-re az 5db 1m-es 5630-ast jelent, ha 19w métere.
Szerintem 4db 1m-es is elég, 2piros, 2kék, vegyesen párban.
5.nek esetleg egy fehéret is be lehet rakni középre, hogy te is láss néha, amikor locsolni kell. :-) (de annak nem muszáj a többivel folyamatosan mennie.)
Ha spórolósabban akarod csinálni, akkor 3x1m is elég a 40cm szélességre.
Hűtőfelületnek a gipszkartonozók lemezprofiljait is használhatod, az könnyen beszerezhető. 3-4m egy szál.
U (uw) vagy C (cw) Több szélességben is.
A keskenyebbek szimplához, a szélesebbek duplához is jók.
(Az U alaku olcsóbb, de 0,5m-enként lyukak vannak rajta, a falhoz rögzités miatt.)
Nem szeretném a kérdéseimmel a fórumot teli spammelni, de még arra kíváncsi lennék, hogy az IR,UV ledet jelzik valahol külön vagy a full spectrumban az mindig van? Mert a legtöbb palántás, full spectrum szalag csak kék/piros ledet ír, de nem részletez egyéb, IR vagy UV ledeket. Egyébként köszönök minden segítséget, azt hiszem ezzel a tudással már annyira nem lőhetek mellé vásárláskor.
Vannak kimondottan növényhez való szalagok. Van benne Piros, Kék, Infra LED-ek. Érdemes ilyet használni ha mindenáron szalagot akarsz. Arra figyelj, hogy ne vízálló legyen mert hamar besárgul a szilikon és onnantól a fényerő lecsökken.
Jó megoldás :D Azt hiszem holnapig még agyalok rajta, mert kb. 1 méter ablakpárkányt kéne bevilágítani és szerintem ahhoz már kettő kéne. Bár lehet tévedek, és olyan retinaszaggató ereje van, hogy egy is elég középre.
Mindenesetre még találtam 2 jópofa dolgot (egyiket talán innen a fórumról):
Köszi a segítséget, nekem hosszában vannak a palánták, de elég tetszetős ez is. Milyen lámpatestet használsz hozzá, lehet valami olyan foglalatot kapni amit egyből az elosztóba lehet csatlakoztatni?