Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Csak hát nem egyszerű,mert igazán "rossz" fajtám kevés van,helyem se sok...a földvásárlási ötletemre meg a feleségem gyakorlatilag elküldött melegebb éghajlatra/nehéz eset/...így igazából csak kozmetikázni tudok a meglévő állományon,komolyabb bővítés majd a következő életemben:(
Ezt jól teszed. Én a 45 féle őszibarackból kb.10-ből ültettem fajtánként 5-6 fát a koraitól a későiig, igy mindig tudtam vinni 1-3 naponta a kereskedőnek 5-11 láda barackot. Mindketten jól jártunk. (A többi 35 féle csak éppen volt, vagy ki is vágtam.)
Én máshonnan kapom a listát :),de most el kell gondolkodnom,hogy csináljak-e új fajtákat,mert összehozott a sors egy termelő-eladóval,aki a meggyemet megvette...és azt mondta ,termeljek neki eladásra gyümit...jólestett,de nem egyszerű élni vele,mert alig van olyan fajtám,amiből 2-nél több fa van...minden estere mindenből ami kevésbé vált be elkezdem átalakítani a jobban bevált fajtákra./nem csak a barackokat,mindent/
Palesitstől várom az idei listákat milyen fajták lesznek .... de nagyon gondolkodom ezen az Aurorán , lehet , hogy túl sok fát nem kellene beállítani , mert ez a puhulása azért tényleg elgondolkodtató .
( na ez a lényeg , amíg az ember ki nem próbálja és nem látja , addig fogalma sincs az adott dologról , hiába olvas el 40 cikket meg tanulmányt )
Ma megkostoltam megint egy SpringB -t és így érettebben sokkal jobb az íze ( persze nem csoda ) , valamit ez rendesen magvaválló , nem úgy mint az Aurora .
Persze negyon finom az Orangered is , ha rendesen be van érve .
Ez utóbbi addig volt hasznos,amig nem volt másik korai,de sajnos le kell váltanom /még akkor is,ha " kicsi,savanyú,de a miénk" /,mert rettentő gyenge a többihez képest :
a fő hibája : gyenge ízű,sok eső esetén vízízű,rendkívül puha,laza állagú,fehér hússzín...és reped mint az állat /rohad/....
Kóstoltam! Leszedtünk pár darabot a tetejéről, elképesztően finom, nem gondoltam volna. Már nem bánom, hogy ez lett. Főleg, hogy a sharkára sem érzékeny, a monília ellen meg úgyis permetezek. És bírta a -10 fokot márciusban pirosbimbós állapotban. Idén áprilisban virágzott a kajszi, ha ez az Aurora így is bérik június közepére, akkor szerencsével a napos helyén jövőre vagy két héttel még korábban érhet.
Ma megkostoltam a Spring blusht is , de az Aurorának sokkal határozottabban kajszi íze van , szerintem a Tsunami is inkább citrusos kesernyés ízű , hasonlóan mit a SB és a későbbi Orangered . Ha csak saját fogyasztásra kell akkor ezek közül szerintem az Aurora ami a mi szánk íze szerint a legjobban kajsziízű .
Nem sajnálom, úgyis van egy másik magyarom a "cserepadon" a Harlayne mellett. Igazából örülök is neki, mert úgyis Tsunamit akartam oltani rá, csak tavasszal sajnos nem sikerült. Más kérdés, hogy lassan semmiről sem hiszem el, hogy az, ami a címkén van.
Akkot hadd mutassam meg, hogyan néz ki az egyik "magyar kajszi"-nak vett...Aurórám??? Komolyan nem tudom már, hogy a faiskolák mit művelnek, tisztelet a kivételnek. A 3 éves fám mögötti öreg magyaron még zöldek a szemek, bezzeg nálam:
El ne kiabáljam, de a műtrágyázás után végre leveleket hoz, hajt a Kuresia-m, pedig már a cserepadot is elkezdtem feltölteni. A magyar kajszi fán pedig a tűző napon lévő termések szinte teljesen bepirosodtak, de gondolom a beérés kb 1 hónap múlva lesz.
Most vegetációban a szulfát formájában , de természetesen a K túlsúllyos NPK is jó ( Woldünger és Tsai ) Hatásosabb ha lombtrágyázva is van . Kálium klorid ( kálisó ) inkább nyugalmi állaptban jó , mert a bomlás során klór szabadul fel és az nem egészséges a gyökereknek és ha csak ősszel adod akkor egy évet megint ki fog hagyni .
Ha szárazság lesz akkor érdemes belocsolni , hogy minél hamarabb vegye fel még a rügydiferenciálódás előtt ( július - augusztus ).