Keresés

Részletes keresés

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.05.13 0 0 842

lehet :) (szépen virágzik - már akinek, sharka-rezisztens - de már nem csak ő, fagytűrő - ebben is van jobb). Jó íze van, na :))

Előzmény: Törölt nick (841)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.13 0 0 841

Van egyébként ennek a Kuresianak valamilyen pozitív tulajdonsága is azon kívül, hogy néhány szerencsés fórumos már számolt be kellemes ízélményről? :)

Előzmény: Lactarius Curtis (840)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.05.13 0 0 840

A fa hálája jeléül termését felajánlja a fagykárt szenvedett termelőknek :)

Utánanéztem a Kuresia-nak, a fajtaleírással ellentétben elég beteges, a németeknél is sok gond van vele, és a metszést tényleg nem tűri, mert náluk is mézgásodik (már ha a Gummiflusse-t vagy mit jól fordítottam :) ).

Előzmény: budai2 (839)
budai2 Creative Commons License 2013.05.13 0 0 839

A metszés 1196 -on (február 12-én) mutattam egy kb 6 méteres bergeronról fényképet, azzal a problémával előhozakodva, hogy a tulajdonosa (rokon) ki akarja vágni, mert nem akar teremni.
Kaptam tanácsot Mozo66 -tól és Flanel -től.

A tanácsok lényege az volt, hogy tegyem tisztába a fát, tápozzam és monilia ellen permetezzem a virágokat.

Jelentem, hogy a fa működni kezdett. Jelentős mennyiségű kötött barack fejlődik rajta, annak ellenére, hogy a teljes tisztázást még nem fejeztem be. Tápoztam, permeteztem. és a ritkítását is (amit azonnal muszáj) megkezdtem, így a fa megmenekült a kivágástól.

A fa nevében is köszönöm mindkettőjüknek.

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.10 0 0 838

Tavaly is így néztek ki,de az utsó fagy letarolta...én meg ugye tavaly tavasszal metszettem a kajszikat,aztán  a terheletlen fák hajtottak ,mint az őrült...és most az a rengeteg új hajtás kötött is...és ezt ritkíthatom most,mert különben a termés minőségére és a fák rovására megy...szóval egy darabig csinálhatom....

Előzmény: borsika79 (834)
borsika79 Creative Commons License 2013.05.09 0 0 837
Remélem igen.:-)
Előzmény: buga1 (836)
buga1 Creative Commons License 2013.05.09 0 0 836

A 101%-ból az az egy már jövőre szól??? :)

Előzmény: borsika79 (834)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.05.09 0 0 835

Na adtam egy kis műtrágyát a Kuresia-nak, hogy eldöntse melyik irányba indul el...egyébként nálam is sittes a talaj.

Előzmény: budai2 (831)
borsika79 Creative Commons License 2013.05.09 0 0 834
Pedig borzolod.:-) Nálunk a nagy kajszin 101%-os a fagykár,napok óta vizslatom de 1db-ot sem fedeztem fel. A másodvirágzása meg nem kötött,nem is láttam méheket se. A kis kajszin a fagykár után 1 becses db maradt meg.
Előzmény: Törölt nick (833)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.09 0 0 833

Nem szeretném a lefagyott kollégák idegeit borzolni,de nekiálltam a kajsziritkításnak.A kert nagy fákat mindegyiket kell,mert eszméletlen mennyiségű termés van rajtuk ,mondjuk eléggé szaporátlan egy meló/Pannónia,csonkolt Bergeron,3 Ceglédi arany/ ...a többieket nem kell,de azokon is van elégséges.

Csak egyszer lenne a cserkóimon ilyen kötés...

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.08 0 0 832

Palesits...

Előzmény: Lactarius Curtis (830)
budai2 Creative Commons License 2013.05.08 0 0 831

Köszönöm mindenkinek a figyelmet és a válaszokat.

Igyekszem egy értelmes elegyet létrehozni a válaszokból. Mindenkitől kaptam valami figyelemreméltó (számomra feltétlen) ujdonságot.

Így például nagyon fontos volt Mozo66 (820) válaszában az, hogy az eddigi gyakorlatomhoz képest meglepően nagy mennyiségű műtrágya kiszórását tanácsolja. Javaslata kb háromszor több, mint amit eddig adagolni szoktam. A kiszórás időpontjára vonatkozó tanácsát is köszönöm.

egáborBP (821) azon megjegyzése, hogy a pumiselect alany a  meszes talajt nem jól tolerálja, önmagában is elegendő magyarázat lehet a problémákra (nálam). A ház építése során (30 évvel ezelőtt) bizony sok sittet hordtak ki a kőművesek arra a területre, ahova a Kuresia került.

Természetesen SándorTiszteletes válaszát is nagy figyelemmel olvastam, örulök neki, hogy tanácsait a gyakorlatban is kipróbálta és írt az elért eredményekről is .

Előzmény: SándorTiszteletes (825)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.05.07 0 0 830

HOL? :)

Előzmény: Törölt nick (828)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.05.07 0 0 829

Prof. Dr Tóth Ferenc mondta, aki beszélt ilyen termelővel, akinek a Kuresiák myrabolánon pusztulnak. Pomológus emberről van szó, az egyik szakterülete a kajszi volt. 

Én szilva törzsre oltott Kuresiát kaptam, jelenleg erre nincs adat, hogy ezen működik-e, vagy itt is pusztulás várható. A másik, amit megemlített, az a Tardicot, bár ebben nem volt egészen biztos, de a lényeg hogy óvatosan kell bánni az új fajtákkal, egyszerre sokat nem szabad. Nem emlékszem pontosan hol, de a dunántúlon volt 3 hektáros, nagyrészt Kuresia ültetvény,és közvetlenül a termőrefordulás előtt nagy része odalett (míg a többi hektáron más fajtákból elenyésző volt a veszteség)

Ez lehet vélletlen, vagy csak pont az a termőtáj nem tetszik neki, de ezek után fő az óvatosság

Előzmény: Lactarius Curtis (827)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.07 0 0 828

Én is Mo-n vettem,St  Julien A-n vannak...

Előzmény: Lactarius Curtis (827)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.05.07 0 0 827

Hol hallottad? Mert ez végre megmagyarázza, hogy miért vadkajszin árulják Mo-on, miközben szinte minden más myrabolanon van.

Előzmény: SándorTiszteletes (826)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.05.07 0 0 826

Ha van valakinek Kuresiája, és elégedett vele, szívesen olvasnám a beszámolóját, mert eddig túl jó tapasztalatokat nem hallottam róla. Szilva alanyon ráadásul növény éllettani problémáról is hallottam, lehet nem nekünk való lesz ez a fajta...Mondom ezt úgy, hogy most tavasszal ültettem belőle néhányat, és csak utána hallottam negatív beszámolót...

Előzmény: budai2 (819)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.05.07 0 0 825

Ahogy az egyik hozzászóló már megelőzött, már akár most azonnal ki lehet (kell) szórni, mivel retard hatású, tht elvileg nem mosódik ki könnyen a talajból, illetve a fa szöveteiben is hosszabb ideig raktározódik. Amire figyelni kell, hogy lehetőleg nitrogént már most ne kapjon, mert egymás ellen dolgoznak.

Az elmúlt években hasonlóan jártam a gönci MK-val, alig - alig hozott virágott, az is elég gyéren kötött. Pedig öntöztem, és adtam neki szerves trágyát is bőségesen, igíekeztem kerülni a műtrágyák használatát. Tavaly megkapta a kálium adagját, és idénre soha nem látott virágözönbe borult a fa, úgy hogy előtte sok-sok évig nem akart. Ezek nagy része kötött is, pedig itt is volt fagykár.

Ami még fontos, a megfelelő vízellátás. Fontos ez az intenzív növekedés, gyümölcsérés idejéig is, de gyümölcsérés után szintén nélkülözhetetlen, ettől (is) függhet a következő évi termés. Általánosságban elmondható, hogy minden gyümölcsfajta, a termésleérés után - megfelelő viszonyok esetén - kis pihenést követően kezdi a rügydifferenciálódást ( bizonyos fajtáknál, ez már a gyümölcszsendüléskor elkezdődik.). 

MI kell ehhez? Tápanyag ( kálium, nagyrészt) illetve bőséges víz ( meg egészséges fa). Ezért nagyon fontos, az utóbbi évek aszályát is figyelembe véve a megfelelő öntözés, mert víz nélkül a tápanyagot nem lehet felvenni. Ezzel akár a szakaszosan termő fajtáknál a szakaszosság kivédhető, illetve mérsékelhető ( besztercei szilva, rózsakajszi, stb...)

Hogy mikor kezdődik a differenciálódás, azt fajtánként bárki meg tudja állapítani, év közben is, de fontos hogy a tápanyag már hetekkel előtte felvehető formában legyen ( lombtrágya kevés, azt csak kiegészítésképpen célszerű alkalmazni), tht ált. elmondható hogy érést követő 2-3 hétben következik be a diff. ( termőhelyenként, évjáratonként, fajtánként változhat).

Előzmény: budai2 (817)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.05.07 0 0 824

Kikapálni csak nem fogom, októberig a helyén marad, ha addig el nem pusztul.

Előzmény: Törölt nick (823)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.07 0 0 823

http://www.tuja.hu/kerteszeti-lexikon/rugydifferencialodas.html

Nem tudok neked trágyázásban tanácsot adni, azon kívül, hogy a permetlékbe mindig keverek wuxalt, és néha beások (belocsolok) egy kis szarvasmarha trágyát, vagy komposztot a fa csurgója alá, mást én nem használok.

Hanem mielőtt kikapálod a kertedből ezt a fajtát örökre, én a helyedben biztos, hogy áttenném más alanyra is, és a mostani közelében tenném le, és összehasonlítanám a viselkedésüket. Életre szóló tapasztalatot lehet így szerezni...

Előzmény: Lactarius Curtis (822)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.05.07 0 0 822

Ha már egyszer nekem vadkajszin van, és kb két hete semmit sem fejlődik, milyen trágyát és hogyan (lomb?) adjak neki? Plusz pétisót bedolgozzak a tányérjába a mulcs alá?

Mikor van a rügydifferenciálódás a kajsziknál?

Előzmény: Törölt nick (821)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.07 0 0 821

Szerintem is a föld alatt kell ott keresni a hibát.

Ennek tipikusan korán termőre kéne fordulnia, és ahogy írod, meg is tette, csak azóta elmarad a termés.

Tulajdonképpen a homoktalajra jónak kéne lennie ennek az alanynak, a szárazságot is jól tűri, viszont a meszes talajt nem jól tolerálja.

A locsoláshoz annyit, hogy ez az alany nem jól tűri, ha folyamatosan vízben áll. Pont emiatt jók a tulajdonságai az őszibarackokhoz, mert igényei sokkal inkább az őbarack magoncéra hasonlítanak, semmint a szilvafélékére.

Ui.: én jobban szimpatizálok vele, hogyha egy sárgabarack valamilyen szilvaalanyon áll, akár homoktalajon is. De ez csak magánvélemény.

Mozo66 Creative Commons License 2013.05.07 0 0 820

Ha  eddig nem tápoztad akkor egész biztos Sándor Tiszteletes általi tanács lesz a megoldás . Én annyival egészíteném ki , hogy a káliumot akár azonnal is lehet adagolni talajra is ( nem bomlik , nem mosódik ) de ilyenkor inkább K -szulfát és nem klorid formájában . Ha őszig vársz az adagolással akkor a következő évet is bukod mivel addigra a diferenciálódás már lemegy .

Tehát minél előbb vagy káliumszulfátot 1 kg / fa és lehetőleg minél előbb leöntözni , vagy ha 3 X 15 ös mütrágyát használsz akkor 2-3 kiló is mehet ... nem fog ártani neki és talán növekedni is fog .

Ez másoknál is eredményre vezetett már .

budai2 Creative Commons License 2013.05.07 0 0 819

feltehetően pumiselect (mint itt a fórumon megtudtam törpésítő) alanyon.
A fa már elérte a német faiskolák által megadott várható magasságát (2.5 - 3 méter) és vízszintesen sem növekszik jelentősen. Az éves új hajtások mérete 5-10 cm, vagy semmi.
Gyökerei a felszín közelében haladnak, a gyökerek vízszintes irányban túlnyúlnak a (ritka) lombkoronán.
Lehet, hogy Lactarius Curtis-nak van igaza, és a fa környezeti igényei inkább a németeknél megszokott többb eső, és több párásság.
Tulajdonképpen ezért vetettem fel a témát ismételten, hogy több szem többet lát alapon lehessen állást foglalni abban a kérdésben, hogy a Kuresia fajta alkalmas-e a magyar klimaviszonyokra, vagy sem.
Atifoci azt írja, hogy nála a fa a többihez hasonlóan fejlődik, bár a kötési mennyiség nála is kevés.
Igazán hangos győzelmi jelentést, miszerint a fajta kielégítően terem, azonban még senki nem írt.
Persze van esély arra, hogy a megoldást SándorTiszteletes által felvetett irányban (rügydifferenciálódás megtámogatása) kell keresni, mert a telepítés utáni évben méretéhez képest elég jól termett a fa (amit azóta azonban nem ismétel).
Hogy akkor mit csináltam jól, vagy milyen volt akkor a kedvező időjárás, ma már nem tudom. Tudatos kertészeti szakismereteim még ma sem elegendőek, akkor meg még ennyi sem volt.
Ezért várom, hogy valaki eredményekről számoljon be, hogy segítségével kiderüljön, hogy mi is a teendő.

Előzmény: Törölt nick (818)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.06 0 0 818

Milyen alanyon van? (bocs, mostanában ez a vesszőparipám...)

Előzmény: budai2 (817)
budai2 Creative Commons License 2013.05.06 0 0 817

Köszönöm az észrevételed.

könnyen lehet, hogy annak ellenére, hogy un. komplex műtrágyát szórtam köré ősszel is, meg tavasszal is, a tápanyag pont a rügydifferenciálódás idejére kimosódott a talajból.

Ugyanis fogalmam sincs a trágyázás helyes időzítéséről.

Ez az un. rügydiferenciálódás mikorra esik a kajszinál?

Ha meg tudod mondani, akkor zicher was biztos alapon abban az időszakban fogok lombtrágyázni javaslatod szerint kálium tűsűlyos levéltrágyával.

Most tavasszal, virágzás idején adtam a fának levéltrágya formában bórt, úgy, mint az összes többi gyümölcsfámnak.

Ennek haszna jól meglátszik a Pándi típusó meggynél, ami ahhoz képest, hogy önmeddő, elég szépen kötött. A Kuresiánál azonban nem látszik az eredmény.

Mégegyszer köszönöm az észrevételed.

Előzmény: SándorTiszteletes (813)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.05.06 0 0 816

remélem, mert még a zöld, borsónyi cseriket is elverte, abból lehet még termés?

Előzmény: Törölt nick (815)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.05 0 0 815

Itt is volt az eső között,az összes csonthéjason meglátszik,de remélem egy része azért elnövi.

Előzmény: Lactarius Curtis (810)
bukfenc12 Creative Commons License 2013.05.05 0 0 814
Kedves Kertbarátok!Nálunk a mandulakajszin rekord mennyiségű gyümölcs ígérkezik (Heves megye). Már csak egy erősebb jégeső teheti tönkre őket.
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.05.04 0 0 813

Próbáld meg rügydifferenciálódás előtt káliumtartalmú műtrágyával. Lehet csak tápanyaghiánya van.

Előzmény: budai2 (801)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!