Keresés

Részletes keresés

capricorn18 Creative Commons License 2009.05.13 0 0 1764
az elejétől a végéig végig 38 fok van benne van hogy 38,1 szerintem rohadt magas
a páratartalmat nem tudom mérni sajnos.
a leírás alapján az egyik vájó mindig tele van vízzel ezt a napi 2 forgatásnál korrigálom langyos vizzel
az esti forgatásnál a tojásokat átpakolom más helyre cserélem a helyüket.
Előzmény: papamaci326 (1763)
papamaci326 Creative Commons License 2009.05.13 0 0 1763
Szia!
A hőfok az menyi ? Probáld meg egy sima higanyos lázmérővel le ellenőrizni a keltetőt.
Lámpázásnál vigyázni, mert meg sütőd a tojást egy 100W égővel ! Páratartalmat mértél? Vagy csak a csatornákra hagyatkozol?
Előzmény: capricorn18 (1762)
capricorn18 Creative Commons License 2009.05.13 0 0 1762
sziasztok!
Tanácsot kérek a nagyoktól!
Egyik topikból másoltam ki a beírt szövegemet egy korábbi dologra ment a válasz

Nos hogy megint felhozzam imádott keltetőmet témának, és mielőtt elküldenek az illetékesek a búsba, jelzem, hogy olyan tojás volt benne ami olyan szülőktől van amitől már egyszer 60-ból 48 kelt és 70-ből 60 nagycsírke. Jelenleg a saját nagytyúkjaimról beszélek és azok tojásairól.
betettem a múétkor 90 dba tojást a keltetőbe ebből 39 db japi volt, ezek a tojások postán jöttek. az összeből 40 db kelt ki, szigorúan követve a leírást, ugyan ebből a tojásból a nagykotló alá betettem 25-öt az mellékes hogy 2-őt összetört 23 maradt amiből 21 jó lett 3-mat nyomott meg kikeléskor a többi vígan rohangál
2. próbálkozásomra betettem az elején említett állatoktól 71 nagytojást és a 9. napon 5 db esett ki csak. Most megint meglámpáztam 13 napon és mgint 16.
Kérdem én mi a pics.... ba....ok el mikor másnak ugyan ezektől remekül kelt és a 16 mostani tojás a múltkor vastag erekkel volt behálózva?

Mi a gond? Román keltetőm van
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.13 0 0 1761
oké értem
most hogy így mondtad a kőzetgypapotot az van itthon azt milyen vastagon rakjam a doboz falába?
esetleg egy kicsit átszerkesztenéd a rajzom, hogy hogy lenne jó? persze ha van rá időd és energiád :)
Előzmény: fapeter (1760)
fapeter Creative Commons License 2009.05.13 0 0 1760

A belső levegőkeringtetés, és a szellőztetés két egymástól jól

elválasztható-elválasztandó funkció, nem kell őket összekeverni!

Egyik nem váltja ki a másikat!

Belső keringtetés mindíg kell, szellőztetés (és hűtés) pedig

naponta egyszer-kétszer...

A hőtükör, NEM HŐSZIGETELÉS!

Hőszigetelés: EPS,XPS,kőzetgyapot... stb

Előzmény: Törölt nick (1758)
LP-1985 Creative Commons License 2009.05.13 0 0 1759
Helló!

Mikor én építettem a keltetőmet azt tartottam szem előtt, hogy folyamatosan, mindenhol egyenletes legyen a hőeloszlás, és ezért jutottam arra a döntésre hogy így építem meg a gépet. Ha gondolod nézd át a képeimet meg a vázlatot amit rajzoltam róla. Eleinte én is "túlméreteztem" ezt a friss levegő befúvás-gondot, én is tettem külön ventillátort ami kifelé szívja az elhasználódott levegőt, de sose használtam mert elég levegő jut be a rendszerbe a fedél illesztésénél. Szóval nálam a ventillátor állandóan megy, a felső részről szívja el a levegőt, felfűti, majd alul vizestálra nyomja, majd innen újra fel. Amit még fontosnak tartottam a levegő eloszlatásánál, az az alsó tálca és a felső elszívó furatainak száma és mérete. A tálcán/elszívón levő furatok felszíne kevesebb, mint amit a ventillátor "előlködés nélkül áthajt". Persze nem sokkal, hogy azért ne legyen leterhelve a ventillátor, de mikor a helyére csúszik a fedél, hallani hogy kissé leesik a fordulatszáma. Ezzel elértem azt, hogy a felső elszívó és a ventillátor között kissebb a légnyomás, mint a keltetőtérben. Így biztos, hogy a legtávolabbi furatokon is van légáramlás. (Mert ha túl nagyok a furatok, akkor a legrövidebb, legkisebb ellenállású utat fogja bejárni a levegő.) Valamint mivel felül szív, és felül juthat csak be az illesztésen és a letakarható furatokon levegő, így az is rögtön bekerül az áramlatba és felfűtve jut a tojások alá.
Én szigetelésnek hungarocell lapokat használtam, amit kétoldalú ragasztóval tettem fel az akvárium oldalára. Ilyen lapokat használnak házak külső szigetelésénél, 1 lap 50x100 cm méretű. 2 cm vastagságút használtam, de ajánlom hogy inkább 4-6-8 cm, vagy akár vastagabbat használj, mert így tudod leginkább csökkenteni a hőveszteséget, amit már többen is írtak előtte. Én is duplán ragasztottam később az alját meg ahol még feltétlen kellett.
Amit még azért tarts szem előtt az építésnél, hogyha fát használsz akkor számíts rá hogy a magas páratartalom miatt néhány nap alatt meg fog dagadni! Szóval inkább lötyögjön az elején az, aminek mozognia kell mintha a keltetés közepén kell előszedni a fűrészt! Vannak itt a fórumon nálam tapasztaltabb emberek, akik biztosan több infóval rendelkeznek ezügyben, nekem ennyi jutott eszembe most.
Előzmény: Törölt nick (1758)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.13 0 0 1758
Azt azért gondoltam hogy alul a venti a szabadból szívja be a levegőt és annak valahol távoznia is kéne de oda olyan szabályozható nyilásra gondoltam csak azt ne tudtam lerajzolni és elfelejtettem leírni.
Akkor az aljára is csináljak ilyet? vagy az elég hogy amit alul a venti beszív?

Igen azt már írták akkor beszerelek egyet keltetőtérbe felülre és az nyomja majd lefele a levegőt. és az mindig menjen vagy elég ha csak akkor megy amikor a másik nem?

igen a hőszigetelés körülnéztem és van még valami alufóliaborítású az egyik fele, szellőzőcsöveket szoktak vele szigetelni asszem olyat is rakok még bele
vagy még mit ajánlasz mivel szigeteljem még vagy hogyan?
Előzmény: fapeter (1756)
tenszi Creative Commons License 2009.05.13 0 0 1757
Sziasztok!
Egy kis érdekesség, élő web kamera:
http://lancaster.unl.edu/4h/Embryology/Eggcamera.shtml
fapeter Creative Commons License 2009.05.13 0 0 1756

Hát, ez a project több sebböl vérzik... :-(

Keltetésre gyakorlatilag alkalmatlan, és energiafaló!

Miért akarod a keltetötér drága energiával klímatizált levegöjét a szabadba engedni?

Ha "automatikusan" szellöztetni akarod, elég egy szabályozható nyilás a keltetö alsó, és felsö részeire, a többit megoldja a fizika (kéményhatás).

A keltetötér levegöjét MINDÍG keringtetni kell, mert ha leáll a keringés, a levegö rétegzödni kezd, aminek az lesz a következménye, hogy felül sokkal melegebb lesz, mint alul!

A helyedben, nagyobb gondot fordítanék a höszigetelésre is, hiszen a szükséges betáplált energia mennyiségét azzal tudod leginkább csökkenteni!

most dióhéjban ennyi,

szerintem olvasgass még, mielött egy fütött dobozba tojásokat (is) teszel...

Előzmény: Törölt nick (1746)
fapeter Creative Commons License 2009.05.13 0 0 1755

OFF!

Söt!!

olyan is van, hogy a tojást beoltva, rántotta helyett grillcsirke lesz a tojásból....

NAAA ne szórakozzatok egymással!!!

Köszönöm!

ON!

Előzmény: cicka77 (1754)
cicka77 Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1754
Oqmet:
Koszi az otletet. :) a vakcinat mikortol kell/lehet alkalmazni? A 12.napon vagyok a keltetessel. Gondolom allatpatikaban nezelodjek, ne pedig humanban :)) Ez a vakcina egyebkent csak gyongyosnel vagy barmely mas tojasnal (pl. kacsa-liba vonatkozasban) is hasznalhato? Es hogy kell alkalmazni? (Bekenni a tojasokat vele vagy parologtatni vagy mittomen :D ) Bocsi a sok kerdesert, de nagyon lama vagyok a temahoz :D

Koszonom a valaszod elore is,
Cicka
Előzmény: Ogmet_ (1744)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1753
na ez meg kétszer ment el bocsi :)
Előzmény: Törölt nick (1752)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1752
gen az a legszélső lenne a szigetelés nincs vázlatkeret.
az a venti pedig a gépbe szívja be a levegőt és a keltetőrész dobozának a tetejénél távozhat a felesleges levegőmennyiség.
Igen nem nagyon tudnak majd semmihez sem hozzáférni csak a tálcában tudnak majd rohangálni.
Előzmény: LP-1985 (1749)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1751
igen az a legszélső lenne a szigetelés nincs vázlatkeret.
az a venti pedig a gépbe szívja be a levegőt és a keltetőrész dobozának a tetejénél távozhat a felesleges levegőmennyiség.
Igen nem nagyon tudnak majd semmihez sem hozzáférni csak a tálcában tudnak majd rohangálni.
Előzmény: LP-1985 (1749)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1750
hát azért elzárni hogyha az alsókban kelnek akkor oda ne fújja vagy az kell nekik hogy menjen oda a meleg levegő, bagy az csak egyszerűen felesleges?
a csöveken keresztül fújassam a szemben lévő falra?
és a cső végére rakjak egy perforált lemezt?
de az a venti kívülről szívja be a hideg levegőt azt egyből a tojikra nyomatná és az nem tesz nekik túl jót sztem.
tehát akkor felülre beszerelek egy 2.-at és az meg akkor menne mikor az 1. nem vagy az mindig menne
Előzmény: papamaci326 (1748)
LP-1985 Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1749
Helló!

Ez a vázlat azért már jobbnak tűnik, mint az előző! Ami nekem eszembe jutott hírtelen, hogy a keringetés állandóan menjen, ne csak akkor amikor megy a fűtés. Valamint a rajzon nem tudom jól értelmezem-e, de a legszélső keret jelöli a keltető szigetelését, vagy pedig a vázlatot keretezted csak be. Mert ha a szabadba nyomja ki a ventillátor a felfűtött levegőt, akkor vagy nem fog felfűteni, vagy csak nagy áramfogyasztás árán, valamint a levegő páratartalma is alacsony marad. Szerintem még talán a levegőt szállító csövek méretezésére kell majd odafigyelni, hogy egyenletesen oszlassa a levegőt, lehet jobb lenne ha közvetlenül az alsó tálca alá nyomná a levegőt egyenletesen eloszlatva. Arra azért majd figyelj, hogy a kikelt csibék ne mászhassanak olyan helyre, ahol megsérülhetnek vagy üzemzavart okozhatnak (ventillátor, izzó, érzékelők, stb).

Nálam már hat csibe rosszalkodik!

Ahogy látom a kis képen nincs is rajt ez a keret, szóval ez nekem nem tűnik gazdaságosnak.

Üdv!
papamaci326 Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1748
Szia!
"a tálcák alá csövek vinnék a levegőt, és el lehetne őket zárni"
Miért akarod elzárni ?
Ne a tálcák alá vezesd a levegőt, mert ki szárítod a tojásokat ha direktbe rájuk fújod a levegőt.Inkább keringesd bent. Fújasd az oldalfalra egy pici szögben felfelé, ha alul van a venti. Esetleg egy kis perforált lemezen keresztül ,mert az is meg töri a szelet a keltetőben. Vagyis nem koncentráltan fúj hanem keringet. A ventinek menni kel állandóan nem csak mikor fűtés van, mert mihelyst meg áll a venti a meleg levegő azonnal fel emelkedik és nagy lesz a hő különbség a felső és az alsó tálca közt.
papamaci326 Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1747
Szia!
Talán a hétvégére kész lesz a második keltetőm is. :-) Csinálok képeket majd mind kettőről, és egyben el küldöm egy kis le írással. Csak rengeteg a meló.
Most is megy a keltetőm 190db gyöngyös tojással,ebből saját 80db és egy ismerősnek pedig 110db. Ma 3 naposak a tojások a keltetőben.
Előzmény: fapeter (1679)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1746
tehát valahogy így gondoltam
a piros nyíl a levegő útja
a barna téglalapok jelölik a kereteket, alatta a kék az egy cső lenne középen azon forognának a keretek, oldalt az átlátszó téglalap az egy vagyis ebben az esetben 4 laposvas, az hátul a sarkánál kapcsolódik hozzá és azért 4 mert szétlehetne szedni hogy csak a felsők mozogjanak és az alsóban kelnének a pipik.
a tálcák alá csövek vinnék a levegőt, és el lehetne őket zárni
ja és persze a doboz az hegesztett vasakból lenne, a tálcák alatti csöveket is alátámasztják, a sarkokban valamilyen vascső kívülről lemez borítja belülről pedig vékony falapok lennének, és közöttük a szigetelés az kb 5-6 cm lenne hungarocell vagy valaki bálás izé(nem tudom a nevét).
az alján a venti szívná be a levegőt és hozzá lenne kapcsolva a fűtéshez és csak akkor menne amikor a fűtő is megy felül vagy az ajtó felső részén attól függ hol lesz a gép pedig ki.
a páraszabályzó mellett haggyak lyukat hogy a venti a párát is nyomja a tálcák alá vagy a tálcák alatt válasszam el hogy csak a venti nyomja a párát is vagy felesben hogy a venti nyomja a fel a felét vagy az jó így?
ja és hogyfelül legyen-e egy venti ami lefelé nyomja a levegőt?

naggyából ennyi ha valamit nem értetek írjatok hogy mit nem és megpróbálom érthetően elmagyarázni.

Várom a kritikákat, ne kíméljetek (csak könyörtelenül) :D

ja és gondolom azt nem kell mondanom hogy itt állnak a tojások a tálcában.
fapeter Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1745
Nem. Az, hogy elkotlik-e a tartás módjával befolyásolható!
Előzmény: Jamooo (1741)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1744
cicka77: Lehet kapcsi olyan vakcinát a patikában, amelyik 1 héttel megrövidíti a kelésidejét a gyöngyösöknek, és akkor egyszerre fognak kelni. ;):)
Előzmény: cicka77 (1742)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1743
Az ufo már elpusztult sajnos tegnap reggelre, de még nem bontottam fel.
Sajnos néhány óra múlva elpusztul a műtött csibém is, nem feltétlenül fertőzés következtében, lehet hogy véletlen egybeesés fejlődési gyengeséggel. Van még rajta kívül is egy, amelyik nagyon gubbaszt, életképtelen. Ezek valószínűleg mind az otthoni csibéim.
Előzmény: csibecsősz (1735)
cicka77 Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1742
Sziasztok!
A 6 oras hult tojasaim ugy nez ki tuleltek a halalukat. Meglampaztam oket es mozgolodtak. Tehat elnek. Legalabbis ugy tunik. Koszonom az infot!
Es ugye rogton akad mas kerdes is... Mivel most "ulok" eloszor tojasokon, igy nem tudtam, h nem lehet tobbfele kapirgalot egy edenybe tenni. Pediglen most nekem gyongytojasok is ulnek a tyukok mellett a keltetoben. Nagy baj ez? Vagy at tudom hidalni a kelesi idoben a 7 nap kulonbseget? (Mert allitolag ennyi a kulonbseg.) A tyukoknak kell majd a nagyobb paratartalom a bujtataskor, az nem fog artani a gyongyosoknek? Kinomban azt talaltam ki, hogy a forgatoszerkezet 1 bolcsojet bennhagyom a gyongyosoknek, amig a tobbit kiszedem bujtataskor a tyuktojasok alol.
Szerintetek ez kivitezheto lesz ebben a formaban?
Jamooo Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1741
Igaz, hogy a keltetőben "mesterségesen" keltetett csibék (késöbb tyúkok) nem kotlanak majd?
vidékipupák Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1740
A kelés időtartama fajok szerint

Megnevezés                           A kelés időtartama, nap  

átlag       szélső értékek

Lúd                                                     30                 27 - 33

Kacsa                                      28              26 - 32

Pulyka                                    28              27 - 29

Gyöngytyúk                           27              26 - 28

Tyúk                                       21              20 - 22

Galamb                                  17              16 - 18

Ha ez valakinek segítség.

Előzmény: Jamooo (1725)
vidékipupák Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1739
Csak egy kérdésem lenne valakihez, aki meg tudja válaszolni. Van úgy, hogy életképtelen csibék kelnek ki, látni, hogy nem fog megmaradni, de sajnálatból hagyjuk szenvedni, ahelyett, hogy lenne egy "humánus" módszer a szenvedésétől megszabadítani. Nekem is volt egy libám, ami fele akkora lett mint a többi, nem evett, nem ivott, csak aludt, a végén kimúlt, három nap után. Volt 1 olyan csibém, amelyik nem tudott lábra állni, nem tudott sem inni, sem enni, egy hétig szenvedett. Van valakinek javaslata, hogy hogyan lehetne megszabadítani az ilyen jószágot a szenvedésétől?
cicka77 Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1738
Koszonom a valaszt :) Meg nem adom fel.
mirima Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1737
Tojás
Előzmény: mirima (1736)
mirima Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1736
Kösz a választ!
Előzmény: fapeter (1734)
csibecsősz Creative Commons License 2009.05.12 0 0 1735
nekem ugymond ufo tojásba 2fejlödött és csipogtak is benne .de sajnos elpusztultak mert nem volt helyük a kopogtatáshoz. én megkockáztatnám kiszedni ,mert nagyon $zarul esett mert én nem szedtem ki ezért meghaltak, ép és egeszsegesek voltak !!!!!!!probáld meg:)
Előzmény: Ogmet_ (1704)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!