Nálunk a kert végén van egy patak, talán annak a vizét is lehetne ilyenre használni ha nem 100 m-re lenne a háztól :( De ezzel a megoldással az a baj, hogy nyáron a patak vize is felmelegszik.
Én nem a levegőt fogom beszívni, hanem sok műanyag csövet fektetek majd le, amiben vizet keringetek. Kecóban meg teszek rá egy kocsi hűtőt, amin keresztül kell szívni a levegőt. Ennyi. Olcsóbb jóval, mint a spec légteknikai cső. :)
Nagyon drága cuccok. Tudod én is kaptam ettől a cégtől ajánlatot... Nem tudom abban a GTC csőben milyen antibakteriális bevonat lehet... Tudtommal csak az ezüst és a réz ilyen. Folyamatosan működés alatt van a szellőzőgéped, vagy ki be kapcsolgat program vagy valamilyen érzékelő alapján? Hallani zúgást a befúvó és az elszívónyílásoknál?
3 db karmantyú, 4 db 90°könyök, tömítő egyéb: 590EUR
T idom (kondenz edény) 200 EUR
Nálam valójában 7 db cső lett lefektetve, de az árajánlatból ezeket tudtam kiszedni. A végső árat egyösszegben határoztuk meg. A 7. csőből lett a felállás kialakítva, így kb 40m van a talajban. Biztos, hogy ezeket a csöveket meg lehet venni máshol is, csak utána kellene járni egy kicsit...
Létezik 9W-os germicid lámpa is, bőven elég lenne. Az említett 80W-os pedig alkatrészszinten kb 5000Ft (fényforrás, előtét, foglalat), és a többi is hasonló árból kijön. De a germicid lámpáknak van ózontermelésük is, ez meg nem lenne jó a lakásba befújva, bár kórházakban alkalmazzák kórtermekben fertőtlenítési céllal.
Most költöztem be a Prokoncept elemekből épített házamba, és Pluggit szellőztetőrendszert építettünk be. A talajba 40m 200-as cső van lefektetve 2,4m mélyen, végig lejt a ház felé, és egy T idomban végződve folyik ki a kondenzvíz. A cső külső felülete bordás műanyag (fekete), a belső felülete pedig sima és sárga. A házban 90-es csövekkel van megoldva a be ill. elszívás. A 90-es csövel is kétrétegűek, kívül bordás, de belül sima a felületük.
Nem mertem beleugrani a házi csövezésbe, lehet, hogy meg lehetett volna oldani, de az egészségünk ennyit megér.
A szobákban van befújás, és a nedves helyiségekben ill. konyhában elszívás. A befújócsonkok 40cm magasan, az elszívók a mennyezet alatt vannak.
Fertőtlenítési céllal én arra gondoltam, hogy néha a talajcső beszívónyílásába bespriccelek híg domesztoszos vizet (no nem sokat), és az elpárologva a csövet fertőtleníti. Jelenleg 2 hete megy a rendszer, és a nyári tapasztalatok még hátra vannak.
A külső fali függőleges vezetésű hőcserélő nagyon szimpatikus, azt is lehetne konbinálni talajba fektetett csővel, így a jegesedési probléma is megszűnne.
Az egyik cég pl alucsöveket helyez el a földben. Erről kinek mi a véleménye? Mi lenne ha egy 50 cm hosszú uv fénycsövet raknánk a csőbe fertőtlenítőnek, már a házon belül, mielőtt a rekuperátorba megy?
Javasolnám a tervezőhöz fordullást a gányolás helyett.
Az awaukt egész belső felülete ezüst bevonatos, így hatékonyan pusztítja a bacikat.
A 6 méteres 200-as 32000 +áfa.
Ha esetleg tudsz furatni kutat a telkedre (kettőt) akkor lehet átfolyó vízes kaloriferes rendszerben is gondolkodni, ami adott esetben olcsóbb lehet a csövesnél, csak ne fogyjon el a víz....
Kb. 3 köbméter/óra víz kell.
Ha nem antibakteriális csövet használsz, akkor kiteheted a családodat penészgombás betegségeknek.
A 20 m kevés lesz! Még a Rehau awadukt-ból is kb 25-30 m kell, hogy jó hatásfokkal működjön. A PVC kb 4-szer rosszabb hőátbocsátással rendelkezik, legalább 40-50 m-es szakaszban érdemes gondolkodni 200-es PVC cső esetén. Töltsd le a méretező programor a rehau honlapjáról, érdemes próbálgatni. Ja, az awadukt aranyárban van :(
Milyen csövet érdemes lerakni? Az eddigi hozzászólások alapján úgy tűnik a föld alá PVC cső mehet. Milyen méretet ajánlotok? Tudtok javasolni 1-2 linket, ahonnan be lehet szerezni?
Hogyan érdemes bevinni a házba? kb. 3 m magasra kellene felvinnem.
Laikus vagyok, én is most ezen dolgozok, mármint tervezem a szellőzőcsövek helyét stb. Nekem is szerkezetkész a ház és szeretnék geotermikus csöveket is fektetni. Én arra gonloltam hogy a háztartási helységben padló felett rögtön bemennék a házba és onnan fel a tetőtérbe. Így csak a lábazatnál kellene szigetelni.
Érdeklődve olvasgattam ezt a topikot, és kedvet kaptam egy ilyen szellőztetőrendszer kivitelezéséhez.
Remélem, hogy sikerül a topikot újra aktiválni, és tudtok segíteni! :)
A házunknak könnyűszerkezetes a födéme, így könnyen ott - reményeim szerint . viszonylag könnyen meg tudom oldani a becsövezést. Kérdésem inkább a kinti résszel kapcsolatban van.
A ház mögött van annyi hely, hogy kb. 20 m csövet le tudok fektetni úgy, hogy 2*10m cső menne egymás mellett (10m oda és 10m vissza). Jól sejtem, hogy ez nem rontja a hatásfokot?
A másik kérdés, hogy miként vezessem be a házba a friss levegőt. Mivel a ház már kész, alulról nem igazán megoldható. A legjobb megoldás az lenne, ha a hátsó falon fel lehetne vinni a tetőtérhez, ahol be tudom vezetni a padlásra. Azt viszont nem tudom, hogy ezt miként lehetne hőveszteség nélkül megoldani. Gondoltam arra, hogy szigetelővel körbetekerem és nikecellel burkolom, amit le is tudok festeni. Mi erről a véleményetek? Van valami jobb ötletetek?
Ha benezel a Passzivhaz topikba, sok hozzaszolasban olvashatsz errol. Bevalt nekik, nem kamu. De ahhoz olyan hazat kell epiteni, ahova van ertelme berakni = alacsony energias haz!
Most építkezünk, és találtam egy Stiebel szellőztetőt itt: vfk.hu. Mondjuk nem olcsó, de állítólag úgy cseréli a levegőt hogy a meleg meg bent marad. Ez tényleg így van vagy csak kamu a sznoboknak? Valakinek van ilyesmi?
A PVC helyett a hazon belul inkabb a spirocso fele fajlok, csak azt meg sosem szereltem... A fodemattoreserek sajnos nem ilyen egyszeruek, az alsonal rogton egy 45 fokos elhuzasra lesz szukseg...