Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Az általad minimálisan felvázoltakból Zalagyöngyére gyanakszom.Azért nem volt 2014-ben egyetlen épp fürt sem mert kimondottan lisztharmat érzékeny.Ha kép is lenne hozzá könnyebb lenne beazonosítani,de valószínűleg nem tévedek.Első kis szőlő ültetvényemen kb(25 éve),100 tőkém volt belőle nagyon jó kis fehérbor készült belőle,és csemegeként is értékesítve lett,kettős hasznosítású.Augusztus 20 körül mindig volt már érett fürt rajta,de csak Szeptember eleje-közepe felé érett be az egész tökéletesen.Ha jól tudom a továbbnemesített fajtája a Pölöskei muskotály.
Tiszteletem!akkor a pölöskei muskotály kizárva,szeptember 10.-re már a szőlő elfogy a tőkéről,másodfürtöt nem szokott hozni,érésre szép bronzos sárga színe lesz,magja is elég zavaró a vastag héja mellett,
Az biztos/azt hiszem/ hogy mindkettő pölöskei a levelei egyformák szerintem elég jellegzetes,annyira nem mentem bele hogy a vitorlát is összehasonlítsam.A fürtök nem teljesen már csak azét se mert az egyik potyog a másik nem ,de ízre mindkettő az a kellemesen édes-savas.
1. A Pölöskei muskotállyal kapcsolatban leírtakkal egyetértek, a betegségeknek ellenálló fajta.
2. A kérdés valószínűleg megválaszolatlan marad, de annyival azért kiegészítem, hogy a fürtök elég ritkák lettek, de szépen beértek. Az említett tőke 15-20 éves lehet és korábban soha ilyet nem tapasztaltam. Sajnos nincs viszonyítási alapom, mert volt ugyan egy másik tőke is, de metszéskori figyelmetlenségem miatt kipusztult.
Pölöskei muskotály tőkém fürtjeinek bogyói miért hullanak?
Falusi1 kérdésére és is kíváncsi lennék,mert nekem is van kettő tőke kordon két különböző helyen az egyik nekem is úgy potyog mint Noah szőlő.Először azt hittem,hogy ezért mert túlterheltem,de a következő években nem volt túlterhelve és akkor is ugyan úgy potyogott. A két tő nem egyszerre lett vásárolva.
Boldog Új Évet Kívánok minden fórumtársnak!
Fagykàrmentes szélsőséges időjàrástól mentes Új esztendőt kívánok!
Vidám 2.születésnapot a topicnak!
A régi fajtákhoz kapcsolódva,van egy szőlőtőkénk amit még Nagyszüleim ültettek,jó régen,nem tudjuk milyen fajta lehet,aug 20. körül már van rajta érett fürt,íze finom édes,muskotályos,az összes szőlőbetegségre fogékony,olyannyira hogy 2014-ben nem volt rajta egy ép fürt sem,
Örülök, hogy ilyen sokan reagálnak egy ilyen régi magyar fajtára. A csodaszerről még nem hallottam, köszönöm a tanácsot! Én is gyűjtöm egyébként a korszerű, rezisztens külföldi fajtákat, jövőre (ill. a következő években)valószínűleg már azokról is fogunk tapasztalatokat cserélni kiváló fórumtársunk jóvoltából. BUÉK mindenkinek!
Tiszteletem a Fórumozóknak!Két kérdéssel fordulnék hozzátok:az első az interspecifikus fajta megnevezés a szőlőkultúrában???a másik kérdésem a hermafroditavirágzatú szőlőkről érdeklődnék,köszönöm előre a válaszokat.
T Kulicz !1983 óta van Favorit csemegém A hibái ellenére kiváló fajta !Villányba vettem az oltványokat Egy pipa bagót nem adtam volna értük olyan gyengék voltak mégis mindegyik megeredt ! Hogy ne kelljen szemenként ritkitani fürt megnyúláskor ajánlom az ATONIK nevü csoda szert ! Sokkal lazább lessz a fürt a bogyók megnőnek ! Valaki itt a fórumon virágzás idejére javasolta de a felhasználói utasitás a fürt megnyulás idejére javasolja a használatát!Virágzás előtt adjál neki BÓRT! Boldog Új Évet !! Bocs még egy gondolat SZEGEDI SÁNDOR többi fajtája se kutya !!
Kedves Kulicz!Nekem is van Favoritom,és nagyon szeretem egyik kedvenc fajtám.Az enyém csak közepesen tömött szokott lenni ezért én még nem ritkítottam soha.Lisztharmatra valóban érzékeny de nálam tavaly sem volt gond a járvány idején,úgy vélem ez a Karathannak köszönhető.Rothadást még nem tapasztaltam,ritkán van egy-két bogyó amit a darazsak kiesznek,de csak ennyi.Nálam is korán érik a Csabagyöngye után ehető,legkésőbb Augusztus első hetére beérik,terhelés függvénye.Gyorsban két kép:
Nekem is van 1db fiatal Favorit tőkém előtte soha nem volt szerencsém kóstolni ezt a fajtát fénykép alapján választottam, és nekem nagyon tetszik és ízre is. MEGMARAD :)
Osztom a véleményedet a favorit szőlővel kapcsolatban nekem is van nagyon nehéz megmenteni a liszthamatol,de idén nekem is sikerült pedig már azon gondolkodtam hogy átoltom.
Nagyon szeretem ezt a régi magyar csemegeszőlőfajtát, van valakinek? Régen nagy népszerűségnek örvendett, mert nagyon finom. A videón nem mondok róla sokat, ezért most kiegészítem. Ezen a fali lugason egyes fürtjei nálam már július végén ehetőek, a Csabagyöngye, Conegliano fajtákhoz hasonlóan. Déli oldalon helyezkedik el, fagyást még nem tapasztaltam. Héja olvadó, magja kevés és nem zavaró, muskotályos íze kiváló. Sajnos fürtjei tömöttek, emiatt kissé rothad is és lisztharmatra érzékeny fajta. Ezek miatt idén először kipróbáltam a bogyóritkítást, ami ragyogóan bevált: a laza fürtökön hatékonyabban eloszlott a permetszer, (kén) ezért nem tudott a lisztharmat gomba megtelepedni, továbbá ezek a fürtök nem rothadtak és sokáig tőkén tudtam őket tartani. A bogyóritkítás tehát javítja hibáit, bár sok munkával jár. Koraisága és finom íze miatt én kitartok mellette.
Szia!Én is szeretnék rendelni postán csemegeszőlőt ha gondolod rendelhetünk együtt a postaköltség is kevesebb.Én még sose rendeltem tőlük,nem tudom mennyire megbízhatóak?!Ha érdekel a dolog írj rám lécci meg hogy mikor szeretnél.Üdv:Józsa Imre
Jó árak vannak valóban,olcsóbb mint a Limbach-i,észak szlovákiában van az iskola,Kornyavölgyben,ha valaki szándékozik meglátogatni őket jelezze csatlakoznék