A mail-edre küldtem egy katalógus részletet az egyik márkáról. Ebben van egy rajz is, és leírás a készülékről. Létezik más márka is, de most ezt tudom főként ajánlani, szerintem nagyon jó. Olyan csőről nem tudok, ami egyszerre elszív és befúj. Mindenképp 2 csőhálózatot kell kiépítened. Csinálhatod úgy is, hogy minden helyiségben van elszívás is és befúvás is. Vagy úgy, hogy a vizes helyiségekben (fürdő, WC, konyha, mosókonyha, stb.) elszívást teszel, míg a többi helyre befúvást. Természetesen csőhálózat és rácsok nagy választékban rendelkezésre állnak. Általában szigetelt csövet szoktunk alkalmazni, így csökkentve a hőveszteséget a csőszakaszokban. Létezik lapos légcsatorna is, ha pl kicsi álmennyezetben szeretnéd vezetni. Rácsnak ált. önszabályozó légszelepet szoktunk alkalmazni. Ennek a lényege, hogy egy megadott légmennyiségénél (pl 30 m3/h) többet nem enged át. Ez készül többfajta átmérővel, többfajta áteresztési képességgel. Sőt olyan is van ami állítható. A készülék tartalmaz egy hővisszanyerőt, amiben a levegő átadja a hőjét. Ezenkívül tartalmaz ventilátort, és szűrőket. Ezt még ki lehet egészíteni egy un. By-Pass ággal. Ez arra szolgál, hogy pl a nyári hűvösebb éjszakákon direktben be tudod engedni a külső levegőt, nem fogja felvenni a belső meleget. Lényegében a levegő ennek bekapcsolásával nem halad át a hőcserélőn. A házilagos beépítést végülis semmi sem akadályozza. De azért nem árt tudni néhány dolgot az ilyen rendszerekről.
Hát igen, sajnos a párát azt nem tartja meg. Létezik olyan légkezelő is, amiben van párásító, de ez a magas ára és bonyolultsága miatt nem lakóházba való. Erre megoldás lehet egy különálló szobai párásító készülék vásárlása. A kimenő levegőből lecsapódó nedvességet egy csövön keresztül el kell vezetni a hőcserélőből. A hőcserélőt időnként lehet fertőtleníteni, ahogy ezt pl a klímáknál is tesszük.
No pont erre gondoltam. A kérdés az, hogy hogyan néz ez a dolog ki a valóságban. Ismerkedem a kérdéssel, és van egy halom technikai jellegű dolog amit meg kell tanulnom ezzel kapcsolatban. Föl tudnál tenni valami elvi rajzot.
Konkrétan: Van e olyan elem, ami egyben elszív belúj, (valami koaxikus cső, ráccsal) Mekkora egy ilyen gép, Házilagosan meg lehet e csinálni, mi van benne?
1. Az oke, ha kint nedves ido van telen (mondjuk pl. most), akkor a kinti levegot behozva es felmelegitve kb. pont jo lesz a paratartalma. De ha kint szaraz es hideg van (pl. ujev tajan ami volt), akkor az a levego, mire 20 fokra melegitjuk, lazan 30-40% kornyekere tud paratartalmilag csokkenni, ami meg nagyon nem jo. Arra nincs megoldas, hogy a paratartalmat is 50% korul tudja tartani a rendszer? 2. A kimeno, lehutott levegobol kicsapodo nedvesseggel mit kezd a keszulek? Hogyan nem lesz belole bakteriumtenyeszet?
Ezt pontosabban hővisszanyerős légkezelőnek hívják. Elszívja a benti párás, használt levegőt és kinti friss, szűrt levegőt juttat a helyébe. Mind a belső, mind a külső levegőt egy hőcserélőn vezeti át, így a benti levegő melegét átadja a külső hideg levegőnek. Nyáron ha van klíma, akkor pedig fordítva. Egy modern rendszer akár 90 %-os hővisszanyerést is el tud érni, ráadásul ezt rendkívül alacsony villamos energiafogyasztás mellett. Ezért a rendszer folyamatos üzemre tervezett, ennek következtében kisebb légcsere kell óránként, így hatékonyabb hővisszanyerést tesz lehetővé. Ez minden házban előnyös hisz jelentős mennyiségű energiát meg lehet vele takarítani a hagyományos szellőztetés kiiktatásával. Azon felül a légkezelő a levegőt is szűri, így a külső szennyeződések (por, pollen, stb.) nagy része megszűrésre kerül.
Ha bővebben is érdekel a dolog, kérdezz és szívesen válaszolok!
Lenne egy kérdésem, gondolom már többször felmerült.
Nagyon párás a ház belül, nikecel + műanyag nyílászáró. Van e olyan szellőztető rendszer amit ha fölbiggyesztek a padlásra, akkor a párát kiviszi, de a meleget nem. Azt hiszem egyszerűen fogalmaztam, de ne ismerem a szak kifelyezéseket, de ez valami levegő-levegő hőcserélő szerűség lenne.
A légcsereérték alacsony a házhoz képest, de a bentlakók száma is kevés. Légcserét meg nem azért kell csinálni, mert polisztirolból van a ház, hanem mert nagyon légtömör a szigetelés miatt.
Ennek a minimálisan kivánt óránkénti szellőztetése amikor otthon vagytok, 0,5.
De 0,6-0,8 egyáltalán nem túlzás.
Nem tudom kikkel beszéltél, de én két céggel beszéltem idáig (az egyik tervezi is a rendszeremet), mindkettő ugrott mint a nyúl, és már az első beszélgetés alkalmával az általam (előzetes utánolvasás során) kért elvárások alapján nagyságrendi árat is adtak.
Neked ide egy 500 köbös gép kellene legalább, ami elég jól felszerelve 800 000 körül van.
A rendszert a prokoncept ajánlotta, és egész egyszerűen nem találtam más kivitelezőt/forgalmazót. Több helyre is elküldtem az ajánlatkérést, és nem kaptam választ rá.
Alapterületek, belmagasságok:
Pince: 80nm, 2,2m
Fsz: 130nm, 2,9m
Emelet: 80nm, 2,9m
Ez összesen 785m3, ehhez 300-as gép van. Eléggé a határán mozog, de mi is kevesen vagyunk (2 felnőtt, 2 gyerek). A nagyobb gép 130000-rel lett volna drágább.
Teljes rendszerárat csak emailben küldök ha küldesz egy mailt.
A gép folyamatosan megy, 3 fokozat van, alapból a 2-esen használjuk. Éjjelre lerakom 1-re, főzéskor 3-ra. Próbáltam programozni is, de megbukott a dolog, mert sokszor van áramszünet, és ilyenkor resetelődik az időbeállítás. Érdekes, hogy a távirányító csak kijelzi az értékeket, de pl nincs benne óra, hanem a gép panelján van. A gépben nincs elem vagy akksi, így az óra gyakorlatilag 1 napig sem bírja tartani magát. A 3-as fokozatról 4 óra elteltével visszaáll 2-esre.
A befújó ill. elszívó nyílásoknál semmilyen zajt nem hallunk, csak érezni az áramló levegőt. Az elszívókon van szivacs szűrő, ezeket ki kell porszívózni, ha elszürkültek.
Nálunk a kert végén van egy patak, talán annak a vizét is lehetne ilyenre használni ha nem 100 m-re lenne a háztól :( De ezzel a megoldással az a baj, hogy nyáron a patak vize is felmelegszik.
Én nem a levegőt fogom beszívni, hanem sok műanyag csövet fektetek majd le, amiben vizet keringetek. Kecóban meg teszek rá egy kocsi hűtőt, amin keresztül kell szívni a levegőt. Ennyi. Olcsóbb jóval, mint a spec légteknikai cső. :)
Nagyon drága cuccok. Tudod én is kaptam ettől a cégtől ajánlatot... Nem tudom abban a GTC csőben milyen antibakteriális bevonat lehet... Tudtommal csak az ezüst és a réz ilyen. Folyamatosan működés alatt van a szellőzőgéped, vagy ki be kapcsolgat program vagy valamilyen érzékelő alapján? Hallani zúgást a befúvó és az elszívónyílásoknál?
3 db karmantyú, 4 db 90°könyök, tömítő egyéb: 590EUR
T idom (kondenz edény) 200 EUR
Nálam valójában 7 db cső lett lefektetve, de az árajánlatból ezeket tudtam kiszedni. A végső árat egyösszegben határoztuk meg. A 7. csőből lett a felállás kialakítva, így kb 40m van a talajban. Biztos, hogy ezeket a csöveket meg lehet venni máshol is, csak utána kellene járni egy kicsit...
Létezik 9W-os germicid lámpa is, bőven elég lenne. Az említett 80W-os pedig alkatrészszinten kb 5000Ft (fényforrás, előtét, foglalat), és a többi is hasonló árból kijön. De a germicid lámpáknak van ózontermelésük is, ez meg nem lenne jó a lakásba befújva, bár kórházakban alkalmazzák kórtermekben fertőtlenítési céllal.
Most költöztem be a Prokoncept elemekből épített házamba, és Pluggit szellőztetőrendszert építettünk be. A talajba 40m 200-as cső van lefektetve 2,4m mélyen, végig lejt a ház felé, és egy T idomban végződve folyik ki a kondenzvíz. A cső külső felülete bordás műanyag (fekete), a belső felülete pedig sima és sárga. A házban 90-es csövekkel van megoldva a be ill. elszívás. A 90-es csövel is kétrétegűek, kívül bordás, de belül sima a felületük.
Nem mertem beleugrani a házi csövezésbe, lehet, hogy meg lehetett volna oldani, de az egészségünk ennyit megér.
A szobákban van befújás, és a nedves helyiségekben ill. konyhában elszívás. A befújócsonkok 40cm magasan, az elszívók a mennyezet alatt vannak.
Fertőtlenítési céllal én arra gondoltam, hogy néha a talajcső beszívónyílásába bespriccelek híg domesztoszos vizet (no nem sokat), és az elpárologva a csövet fertőtleníti. Jelenleg 2 hete megy a rendszer, és a nyári tapasztalatok még hátra vannak.
A külső fali függőleges vezetésű hőcserélő nagyon szimpatikus, azt is lehetne konbinálni talajba fektetett csővel, így a jegesedési probléma is megszűnne.