Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Hát igen, 35 év után szabadultam ki, és azóta ugyanezt teszem. Két éve minden nap bejárom a kertet (jó télen -20-ban nem), hétvégenként dolgozom benne, most esténként öntözök, hogy minél gyorsabban nőjenek és forduljanak termőre a fák. Ezt először Az Aurora kajszi tette meg, június közepén érik és NAGYON finom.
Tudod az én barack fáim most mutatják meg első termésüket 5db,még szinte zöldek mind kései érésű,az éghajlati viszonyok miatt. A kiváncsiság meg a gyümölcs iránti óhaj, a nejem azt enné reggel délben este. Amit írtál az irányban dolgozok ezerrel,majd minden gyümölcsből van 10-20 db fa beállítva,most kezdik magukat megmutatni.Csak tudod az idő haladtával jön meg az ember esze,minden adott volt több mint 12 év óta csak csinálni kellett volna.Most onnan kelek onnan fekszek,és nap mint nap szugerálom a fákat,hogy minél szebbek legyenek,és teremjenek már végre.
Igen teljesen igazad van, de ezt az apró szemű barackot, az igazi őshonost nehéz megtalálni,akár piacon akár mint termő fa-ként. Mert ez a fajta bizton terem,igaz nem a legminőségibb,de barack. a többi más gyümölcsel kapcsolatban csak a vidék jöhet szóba,vagy ilyen őshonos fajta szaporítók.
Erre a barackra gondoltam,amit te is írtál inkább lett volna törődések nyoma,még ha bottal verték volna is de akkor az lett volna az igazi barack.Gondolom 500ft/ kg áré nem nagy igény.
Néhány évvel ezelőtt a szilvafajtákkal én is így jártam.
Szerettem volna néhány fajtát megkóstolni, hogy melyeket lenne érdemes a konyhakertbe telepíteni választékbővítés céljából. Mindenből vettem egy kicsit, amit akkor éppen árultak. Az összes szép volt és ízetlen. A kerti Boldogasszony vagy a bozótosban termő Mirabella szilvával még csak köszönő viszonyban sem voltak a hamvas piacos szilvák.
Ha az embernek kertje, lehetősége van frissen szedett gyümölcsöt enni vagy feldolgozni, akkor nem szabad a piacon vásárolni, főképpen ezekben a nagy áruházakban nem .
Az érett gyümölcs is lehet roppanós, de az nem tárolható olyan sokáig, mint a piacra szánt féléretten szedett, országokon átutaztatott s napokig/hetekig vevőre várakozó gyümölcs.
Hát igen. Erröl a témáról már töbször írtam különböző helyeken hogy pár éve próbálok valami finomnak tűnő gyümölcsöt vásárolni a piacon. A kertemben levő gyümölcsfák melé szeretnék ujabb finom gyümölcsű fákat ültetni, de egyrészt nem tudják megmondani az árusok a nevét és ha megkostolom akkor már szinte nem is érdekel milyen a fajtája. Esetleg egy miatt érdekelne a neve hogy véletlenül se ültessek egy ilyen fát.
Zölden szedték, éretlen és feltehetően import. Utóbbi hetekben kétszer is vettem hiperben sárgabarackot, spanyol ill görög fajták voltak (neten is utánanéztem), de fényévre voltak a kertben szedett kajszitól. Konkrétan nem értek semmit. Mostantól viszont lehet szedni vagy a piacon venni a hazai barackot, na az finom. Szomszédban ma kezdték el szedni, ahogy nézem lekvár lesz belőle mert mint a diót bottal verik le :(
SZiasztok mindenkinek,EGY ÉLMÉNY! a mai napon vásároltam 1kg sárga barackot a salgótarjáni piacon. A barack amit választottam kiszemű /pinponglabda nagyságú/ gyönyőrűen érettnek tetsző, az érési szinek egyenletesen terülnek el a barackok mindegyikén,színárnyalat külömség kizárva,megvettem. A szüleimtől tanultam, piacon a zöldséget nem tapogatjuk,nem menyecske!. Meglepetés! haza érvén megkóstoltam,az álltalam választott sárga barackot. a barack ropogós, kemény, a csinkája résznél a rostok olyanok voltak mint a túltarott zöldbab szálas,az íze enyhén sankás ízű. Az én emlékemben ez a barack fajta lédús,bő rostú,szinte szét omlik az ember szájában,az íze fantasztikus, ahogy a régiek mondják befőzni való. Éneddig azt hittem hogy csak a paradicsommal csinálják ezt meg,hogy be érégyorsítózzák,tévedtem,már lehet minket is érés gyorsítóznak csak még mi ezt nem még annyit hogy ezt a barackot egy régtől ott áruló zöldség nagykereskedőtől vettem.
Nem tudsz valakinek eladó 60-70 kg s.barackot, valami zamatos,nagyszeműt, lehet akár ceglédi óriás is,- nekem nem tudom miért ez a ceglédi a kedvencem,- szóval vennék, befőttnek valót. Valamennyit utaznék is érte, vagy, ha le kellene szedni azt is vállalom gyermekeimmel.
Beindult a 3 legnagyobb fám, úgy óvatosan. (Ismeretlen fajta, a 2 kisebbet a nagyról szemeztem.)
Átlagos mennyiségű szem, viszont rendkívül aprók, még csúcstermésnél is nagyobbak voltak pár éve. Furcsa, pont egy ilyen évben kicsik, mikor volt víz bőven.
Ráadásul erősen moníliásodik, a hajtások is elfonnyadnak, mire a szemek teljesen elrothadnak. Ezt sajnos csak ma vettem észre (zöldebb állapotnál csak pár moníliás volt, és gondoltam, majd megszűnik, ha jön a jó idő). A permetező meg nincs itthon, csak vasárnap tudnám szórni, akkorra meg már mindegy, mikor beindul a zöm.
Ahogy Ali-bá is írta , bár ha nincs túl hideg akkor a konténerben levő gyökere sem érzékenyebb , mint az ágrendszere . Én azt javaslom , hogy kint lehet hagyni , nem kell beásni és ha jön egy extrémebb hideg előrejelzés akkor valami védett helyre bevinni arra az időre aztán újra ki lehet tenni ( - 10 -ig )
Jól gondolod, ajánlatos a konténert a kisfákkal vagy beásni a földbe és valamennyire takarni, vagy lombhullás után olyan helyre vinni, ahol tartósan (főleg nagy) fagy nem éri. (Milyen cseresznye?)
T. Mozo, ha helyhiány miatt konténerben marad télire egy kajszi és egy cseresznyefa, akkor ezeket simán kint lehet hagyni vayg be kell ásni a földbe, hogy át ne fagyjon a gyökérzete (bocs, ha hülyeséget kérdezek)? Ugyanis van egy Harlayne-m kb 1 hónapja, de most nincs helyem elültetni, mert a Kuresia a trágyázások hatására feltámadt! :)
Azt szokták írni, hogy kajszit nem nagyon kell metszeni. 5 éves fámat annyira metszegettem, hogy formás legyen.
Most viszont termés súlya alatt összes ág hajli lefelé, nagyon. Mindet alá kellett támasztanom. Mi tegyek, hogy ágak erősödjenek? Végükből 1/3-ot vágjak? Most vagy köv. tavasszal.
A tavaly ősszel ültetett kajszibarackfám idén tavasszal szépen elkezdett hajtani,majd egyszercsak teljesen felkopaszodott.A levelei zölden lehullottak az új hajtások levelei pedig olyanok,mintha megégtek volna.A fa él,de az új leveleken is perzselés nyomai látszanak.A tünetek már kezdenek csökkenni,az új levelek már kevésbé betegek.Lehet,hogy túl sok műtrágyát kapott?Aki tud kérem válaszoljon.Köszönöm.
Szerintem azt is érdemes ebben az esetben figyelembe venni többek között , hogy melyik hajlamos alternanciára és melyik nem . Ez egy fontos dolog a termelésben .