Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Köszönöm! Nálam a magyar kajszi eddig megúszta a jégesőt, a felhőszakadásokat és a gombabetegségeket is. A Kyoto egész jól hajt "mélyről", már 40cm-es ágakat hozott. A Kuresia elég kopasz, de úgy látom végre hozott pár levelet, talán beindul.
Nem egy elvetélt gondolat a parmetezés , különösen ha megnézed a barackos topikra feltöltött képet ..... .
Már írtam , hogy volt némi baktériumos ágelhalás az őszin és azok az ágak amik metszéskor még elfogadhatóan néztek ki , de végül elszáradtak , most fertőznek , mégpedig úgy , hogy az eső oldja le és teríti a spórákat az alatta levő lombra gyümölcsre , tökéletesen megfigyelhető , hogy kizárólag az elhalt ágak alatt van pöttyösödés ( nem teszek fel képet róla mert megint belém kötnek ) . Ez a helyzet a másik topikba feltett elég csúnyán kinéző kajszival is , a háttérben jól látható az elszáradt , fertőző ág .
Még csak a Magyar kajszim terem (8 szem maradt a fagy után), de van Bergeronom, rózsakajszim, Orangeredem és gönczi magyar kajszim, amik még nem termő korúak. Tudsz segíteni, hogy milyen sorrendben fognak érni?
kb. olvastam a leírásokat, de ugyebár a tapasztalat mindenekfelett...)
Kb egy hónapja a nagy eső között volt jég is.Apró szemű,de az összes gyüm9t megkoppogatta.Gondolom ennyit elnőnek,de nem tudom nem kellene-e legombaölőzni még egyszer,főleg,hogy sok az eső. ?
Nálam sztem most is a Harmat lesz a legelső...csak már nem bírja a sok vizet és már most repedezik.Amúgy nem nagy eresztés/ mint általában az első gyümik/,amikor ennyi eső van,mint most teljesen vízízű és az állaga is plötty...a következők már jobbak/ Orangered,Pinkcot/
Bocs hogy beleszólok de Atifoci azt akarta irni hogy tavaly minden elfagyott nála virágzáskor úgy hogy a tavalyi termése kiesett ezért nem volt tapasztalata mikor érett tavaly az első kajszibarack.
Pedig az ismertetők van hogy május végén érő kajszinak írják ezeket, ezek szerint legalább 2-3 hetet rá kell számolni az új fajtáknál a francia, olasz stb érési időre.
Mondjuk idén se nap, se meleg nincs. Tavaly mikor érett a legkorábbi és melyik volt az?
...én meg örülök,hogy egyebek mellett- a Kiotoból is több szemzésem sikerült,így ezzel is bővül a fajtaszortiment :)...bár néhánynak a hajtás végét lerágta vmi állat/ gondolom őz/...így némileg visszaveti a növekedésben,de a lényeg,hogy van.
( a fiamat tanítom arra , hogy a fa vagy ültetvény mindíg azt adja vissza amennyi munkát belefektet az ember ... kevés munka után keveset , sok után sokat ...)