Keresés

Részletes keresés

fapeter Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1794

hőszigeteléstől függően, a keltetési idő kb 17-22%-ában van bekapcsolva a fűtés.

ami azt jelenti, hogy tyúktojás esetében (incubáció kb21nap) körülbelül 100 óra fűtésidővel számolhatsz.

Ha betartod az 1W/tyúktojás "szabályt", akkor 300Wh-val fűtesz,

tehát 0.3 kW*100h= 30kWh ami durván 40HUF/kWh-val számolva

1200 HUF-nyi energiát használ CSAK a fűtésre

ehhez még hozzá kell adnod a ventillátor(ok) fogyasztását + amit még szeretnél...

Előzmény: capricorn18 (1788)
Antika83 Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1793
Hali!
Nekem "úniós" csibéim vannak.Ha álmosak,lekapcsolják a villanyt....
Persze ez csak vicc volt! :D Remélem nem haragszol meg. :) A lámpát ne kapcsold le nekik,nincs rá szükség.Égjen folyamatosan,ha kedvük támad akkor nyugodtan tudjanak falatozni.Végül is napos csibék.Ilyenkor ugyanis folyamatosan esznek,amikor éppen kedvük támad.Az hogy meg van egy két kamikáze,akik belerondítanak a többi közé!Hát istenem,majd lerendezik egymás közt.Ez nem jelenthet problémát.Ugyanis ahogy én megfigyeltem,végül mind egyszerre terül ki mint a pincebéka és mély álomba szenderülnek.Aztán lehet élvezni azt az 5 perc csöndet amit produkálnak! :D Részemről ennyi,saját tapasztalat,biztos van hozzáértőbb is itt nálam.Am ajánlom még ezt neked:
Előzmény: LP-1985 (1769)
kiralyetele Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1792

A 3 db izzó egyszerre 180W-ot fogyaszt. 150 tojást tettem be, éjfélkor indítottam, néhány órán át folyamatosan ment, nem vártam meg, de reggelre elérte a 38 C-ot. Utána felváltva bekapcsol, kikapcsol, nagyjából egyenlő időarányban. Utána elkezdenek a tojások is hőt termelni, kevesebbet fűt, mint, amit nem fűt.

Lehet, hogy nem jól számítottam, de három hét alatt kb. 700.- forint áramot vesz fel. Ha csak 100 csibe marad meg, akkor is csak 7 forintba van darabja. Plusz a tojás darabja 20-25 forint (ennyiért vettem), kb. 30.- forintba van egy naposcsibe.

Az izzót 39.- forintért vettem a Tescoban. Ha kiég, kidobom. A fűtőszál kicsivel drágább lett volna.

Előzmény: capricorn18 (1782)
LP-1985 Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1791
A képek megint lemaradtak.

Előzmény: LP-1985 (1789)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1790
hello
fapeter mit javasolsz szted 8 cm vastagon elég lesz a hőszigetelés?
kőzetgyapotból vagy hungarocellből?
és úgy jó a doboz hogy kívül vaslemez, belül furnér és közötte a szigetelés?
Akkor most egyenlőre nem csinálok rá szellőzőt majd a végén is tudok rá csinálni pár lyukat.
LP-1985 Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1789
Helló!

Nemrég jöttem be a csibéktől, délután még beiktattam nekik egy 2 órás csendespihenőt, ekkor 36-ról kb 23 °C-ra esett vissza a hőmérséklet. Ma nem is láttam állva bóbiskoló csibét, mindegyik fittnek látszott. Nekem most bújik ki az utolsó 4 tojás, ami április 23-án lett berakva. Viszont van egy olyan közötte, ami jóval nagyobb, mint a másik három (a 23-as számú, az alsó képen a jobb oldali). Átvilágításkor látszik rajta, hogy amíg a többi csibe majdnem teljesen kitölti a tojást belülről, addig ebben a tojásban szinte lubickol a csibe, akkora a hely körülötte. Kíváncsi leszek mi lesz belőle...
capricorn18 Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1788
akkor kb egy 300 db-os mennyit is fogyaszt el a 21 nap alatt?
Előzmény: fapeter (1787)
fapeter Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1787

megnézed, mekkora tálcát tudsz bele készíteni...

kiszámolod, hány tálca fér bele...

aztán megsaccolod, kiméred... mennyi tojást lehet tenni egy tálcába

aztán innen csak matematika...

ennyi tojásnál már "jelentős fűtőteljesítmény" kell, a viszonylag dinamikus felfűtéshez számolhatsz 1W-ot tojásonként.

Aztán a hőntartáshoz igazából szinte mindegy mekkora a fűtőtest teljesítménye, ami energia kiszivárog a dobozból, csak azt fogja pótolni az elektronika!

Előzmény: capricorn18 (1786)
capricorn18 Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1786
egy 500 vagy 300 db-os jó lenne ha akkorát lehetne belőle csinálni.
vagy pl egy ennyi tojáshoz mekkora gép kell kb? 300-500 db-hoz
fapeter Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1785
de ha jó a höszigetelés akkor csak az elején :-D
Előzmény: Ogmet_ (1784)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1784
Függetlenül attól, hogy mivel fűtöd fel a keltető teret, ha az nagy, akkor sokat fog fogyasztani.
Előzmény: capricorn18 (1782)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1783
cicka77: Hát nem is tudom hogy kell alkalmazni azt a vakcinát. Talán a párologtató vízbe kell önteni és bepárolog. Vagy bele kell lőni puskával a tojáshéj alá. :D Igazából ilyen vakcina nincsen, csak vicceltem vele. :) Ha lenne, akkor a disznó is 2 nap alatt meghízna 3 mázsára. :))
Előzmény: cicka77 (1754)
capricorn18 Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1782
kaptam már olyan írást hogy égők adják a meleget. pl 3 db 60-as égő, de az hogy fűt fel egy ekkora gépet? vagy hogy működik meg hát az a 3 égő eszik ám rendesen
Előzmény: fapeter (1781)
fapeter Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1781

A hőfok szabályzása "alap" :-) ezt ezért nem is kérdeztem!

egyébként sok-sok megoldást találsz a topicot visszaolvasva! Megtetted?

Előzmény: capricorn18 (1779)
capricorn18 Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1780
valószínűleg az autómata forgatás se lenne rossz dolog és majd ugyis csak a 18. napon lepakolni őket a tálcákra
Előzmény: capricorn18 (1779)
capricorn18 Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1779
legyen benne mindenképpen ó hőfokszabályzás, keringtetés, meg hasonlók. Lálcás megoldást szeretnék, nem gond ha kézzel kell forgatni. Páramérő sem árt. meg hogy ne állandóan fűtsön csak ha pl leesik 2 tized fokot vagy ilyen nem tudom lehetséges-e ilyen.
Előzmény: fapeter (1776)
fapeter Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1778

Azért a spanyolviaszt nem kell feltalálni :-) az időkapcsoló erre való :-)

nálam a világítást, és az infrát is ilyen kapcsolja a "kismadaraknak", bár én nem a csibék közérzete miatt (hogy aludni tudjanak) hanem energiahatékonysági szempontból alkalmaztam. Sokat lehet vele spórolni, a csibéknek meg fel sem tűnik!

Előzmény: Ogmet_ (1777)
Ogmet_ Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1777
Szia LP-1985! Egész jó ötlet ez az automatikus lámpaoltás, lehet majd én is beállítom az enyémeknek, hisz most felszabadult a keltető alól az időkapcsoló konnektorom. :) Én folyamatosan világítok rájuk már mióta kikeltek, nem volt elzárva még éjszakára sem. Amikor áttettem a nagyobb dobozba, másfél napig 40, majd 25 W-os izzóval fűtök rájuk.
De ha holnaptól visszatér a nyári hőmérsékletű idő, már nem fogok rájuk világítani éjszakára.

Kiralyetele: A hungarocellt nagyon jól lehet illeszteni, csak szépen, egyenesen kell levágni, majd összeragasztani megfelelő ragasztóval, én meg tudtam oldani és frankó. Azért is jó, mert kicsit rugalmas, és jól megszorulnak a szélek, főleg, ha többszörösen van a szigetelőréteg.
fapeter Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1776

Mennyi automatikát szeretnél bele?

ekkora gépbe belső keringtetés mindenképpen kell,

esetleg automata

- szellőztetés

- hűtés

- forgatás

mi az elképzelésed? 

Előzmény: capricorn18 (1775)
capricorn18 Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1775
de jó lenne nekem is csinálni egy nagyobbacska keltetőt. Van egy 280 l-es rossz hűtőnk. Nincs benne fagyasztó rész sem.
Jó lenne, ha egy 20000-ből ki lehetne hozni. Esetleg felsorolná valaki, hogy mit is kellene bele vennem, és beszereznem mert már a szerelésre is lenne ember0
előre is köszönöm!
madar32 Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1774
sziasztok. nekem is bútor lapból van, és már 4 éve keltetek vele. megszívja magát vizzel, de következő tavaszra kiszárad és megint lehet indítani.
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1773
tudom hogy csak a furatoknál meg a vágásoknál dagad nekem is ez volt sokszor a baj mikor valami mást csináltam egyszer megázott és avval már nem is nagyon tudtam mit kezdeni, meg én csak levágom apu hegeszti, és ha egyszer megcsinálom akkor többször már nem kell.
értem akkor gyapottal csinálom, és az baj ha van benne hungarocell is? mert nem tudom elég lesz-e a gyapot és nem szeretnék venni.
a furnér meg le lesz festve nem tudom hogy úgy mennyire lesz hullámos.

Előzmény: kiralyetele (1772)
kiralyetele Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1772
A bútorlap nem dagad. Ott dagad, ahol átfúrtam (pl. hőkapcsoló vezetékét bevezettem a keltetőtérbe) és nem kentem ki zománcfestékkel.

Biztos jó a hungarocellszigetelés is, de azt nem lehet, olyan pontosan illeszteni. A kő/üveggyapot táblát 1-1 cm-rel nagyobbra vágtam és így nincs hézag.

A többi kérdésedre válaszolnak a többiek, én különösebben nem értek a keltetőgép építéshez. A sajátomat megcsináltam, úgy tűnik, hogy jól működik, de ha már nem kell, akkor az elektronikát kiszerelem, a bútorlapokat pedig beteszem a kandallóba és meggyújtom. Majd csinálok másikat. Én biztosan nem hegesztenék vasvázat.

A furnérhoz viszont hozzá tudok szólni: az ajtókra furnér lapot tettem, ami nem lett kezelve, na az nagyon szépen kidomborodott. Helyettesíti a páramérőt is: magas páratartalomnál nagy hullám, alacsony páratartalomnál kis hullám.
Előzmény: Törölt nick (1770)
capricorn18 Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1771
Én csak ugyan ezeket tudom mondani mint ÁGi
az első keltetésem postai tojásokból ment 90 db volt benne ebből 39 japi amiből csak 7 kelt ki a anygtojásokból már azt sem tudom mennyi de ugyan ez a tojás 23-ból 21 lett jó a koltó alatt-3-mat nyomott meg, igy most kereken 40 csírke van a kotló alatt a keltetőből és alóla.
én elküldtem az illetőnek postán 120 db-ot 70 nagyot és 50 japit amiből összesen 85 db éett nei hungaroceles gépben.
ismerősöm elvitt először 60 db nagytojást amiből 48 db kelt ki utána 70 db-ot amiből 60 db lett.
ugyan ezektől az álatoktól tettem be most ésn is 71 tojást és az első lámpázásnál 5 db esett ki a többi mind be volt eresedve most tegnap 13 nap volt és 16 megint kiesett.
Most jó tojások voltak betéve már bizonyítottak a szülők előtte 3-szor.
Amikor kelnek hiába van nagy páratartalom a hártya rászárad a csibékre alig bírják lerúgni a héjat.
Nem tudom mit lehet tenni
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1770
Igen jó kis keltető, én ezért nem akartam bútorlapból mert könnyen megdagad, pedig abból is van itthon annyi mint a tenger.
először szigetelésnek hungarocellre gondoltam az is jó?
a hőtükört meg azért említettem mert az is van, és mindig nekem kell ide-oda pakolásznom és ha felhasználnám azt már nem kéne :D
én az ajtót is le akarom szigetelni.
de a doboz az akkor úgy jó hogy: egy vas váz kívül lemez belül faroslemez és közte a szigetelés.
mert akkor a dobozát már el tudnám kezdeni gyártani.
ja és a szigetelés az milyen vastagon legyen?
Előzmény: kiralyetele (1767)
LP-1985 Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1769
Helló Ogmet!

Lenne egy kérédésem! Látom Te is hagyományos izzóval fűtöd a kikelt csibék dobozát, és azt szeretném megkérdezni, hogy nálad állandóan megy-e a világítás, vagy néha lekapcsolod hogy tudjanak aludni? Mert addig míg 1-2 csibe volt kikelve nem volt gond hogy mikor alszanak, de most hogy már többen vannak zavarják egymást. Ahogy nézem amikor a fele banda pihenni szeretne mindig van egy renitens, aki csakazért is belerohan a pihenni vágyók közé és felzavarja őket. Némelyik meg szinte állva elalszik. Szóval elkértem haveromtól egy digitális időkapcsolót, amit úgy állítottam be hogy 21:30-tól 23:00-ig, 02:30-tól 04:00-ig, valamint 12:00-tól 13:30-ig ne világítson az izzó. Valamint hogy ne legyenek hírtelen vak sötétségbe, betettem az itatójuk mellé egy kerti napelemes lámpát (nyél nélkül :) ), így olyan fényviszony van náluk ilyenkor, mint egy teliholdas, felhőtlen éjszakán. Ilyenkor csenben elvonulnak a sarokba, összebújnak és alszanak. Az izzó amivel fűtok 40 wattos, átlátszó búrájú.
Előzmény: Ogmet_ (1695)
skolikagi Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1768

Nem öntöttem bele annyi vizet amennyit kellene, és persze folyamatosan figyeltem a mérőt, hogy 55 alá ne menjen lehetőleg.

Ha teletöltöm a csatornát akkor még 85-re is felmegy a pára.

A tojások meg szabályosak melegek!

A kezem hőmérsékletéhez mérten nem langyos, vagy valami, hanem MELEG...!

Hát...csodálkozni fogok ha 20 csibém lesz a hétvégére...

Előzmény: r_józsi (1766)
kiralyetele Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1767
Az 1190 - 1194 hozzászólásokban tettem fel képeket bútorlapból épített keltetőről. A fala két lapból van, közé 5 cm-es bazaltgyapotot tettem, mert az volt kimaradva az építkezésből. Néztem én is az alukasírozott üveggyapotot, de az nagyon drágának tűnt. Fapeter valószínűleg a normál hőtükörre gondolt, nem a kasírozottra, de igaza lehet, mert egy keltetőbe nem biztos, hogy szükség lenne hőtükörre. Fontosabb lehet a szigetelés, bár találkoztam olyan keltetővel, ami egyáltalán nem volt szigetelve.

Egyedül az ajtó nincs szigetelve, de az üveg két rétegben van benne, közte van kb. fél centi távolság.

A keltetőm olyan bútorlapból van, amelyen a fólia viszonylag egészséges volt, így a pára nem éri. Ahol bele kellett vágni, ott vastagon (2-3) rétegben megkentem zománcfestékkel. Ahová nem jutott festék, ott dagad rendesen. Ezzel szemben a maradék bútorlapokból szinte ingyen összeraktam a gépet, egyedül az elektronikát kellett hozzá megvennem, ami meg idáig megbízhatóan működött.

A légkeverésről két számítógépventilátor gondoskodik, az elsó befúj, a felső visszaszív. Az izzók külön kamrában vannak.

Nagy tapasztalatom nincs a gépről. Egyszer keltettem vele, akkor 85%-os volt az eredmény. Most megy másodjára, Ezúttal 153 tojással, félidőnél járunk, jövő hét végén lesz eredmény.
Előzmény: Törölt nick (1761)
r_józsi Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1766
Az gáz ha nem tudod állítani a hőfokot. Nem vagyok nagy keltető, de ha még 37,8C° lenne az elejétől a végéig arra még azt mondanám hogy jó van, de 39-40C° az biztos sok.
A pára az utolsó napokban a nagyon fontos 70% az elegendő. Nálam a pára 60% +- 1-2%. A bújtatási szakaszban emelem meg 70-80% közé.
A páratartalmat biztos lehet valahogy szabályozni, ha másképp nem akkor ne vizet töltsél bele hanem nedves rongy csíkokat mint ahogy itt a fórumon más is csinálja (bár ezt ki kell tapasztalni).
Előzmény: skolikagi (1765)
skolikagi Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1765

Sziasztok!

Egy tapasztalat ugyanehhez a "géphez":

1. keltetés: 56 tojásból 1. lámpázásnál 7 esett ki, 2.-nál 13.

Páratartalom magas, ha a csatornákban van víz, akkor 70/ fölött, ha nincs, vagy kevés, akkor leesik 50-55-re.

Hőmérséklet a gép mérőjén 37,9-38 fok, bent a gépben az aljára -forgató nélkül-  tett tojások tetején 40 fok, az aljára téve 38-39 fok.

2. keltetés: 56 tojásból 1. lámpázásnál kiesett 4 db, a 2-nál 20 db.....

Az első keltetésemnél 4 különboző helyről származó nagytojások voltak benne, ennél a mostaninál egy gazdaságból származnak.

A mostani adag holnap indul kelésnek:-)

A gépen sem hőmérsékletet, sem páratartalmat nem lehet álíltani, szerintem már tudjátok, hogy melyikről van szó.

Vettem hőmérőt, páratartalom mérőt, viszont hiába látom az adatokat nagyon változtatni nem tudok rajta....

Előzmény: papamaci326 (1763)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!