Üdv mindenkinek, kicsit megkésve, de csatlakozok itt is hozzátok.
Ha már ennyire visszatérő téma az irányító kérdés, gondoltam kicsit más szemszögből közelítem meg.
Nagy NBA rajongó vagyok már a 90-es évektől, és ott is megfigyelhető, hogy egyre több csapat adja a karmesteri pálcát magasabb játékosok kezébe. Anno Magic meg Penny voltak az magas irányító prototípusai, de amióta Lebron meg Harden kb 5-6 éve full irányítót játszik, egyre több csapat követi ezt, és már a drafton is ilyen játékosokat keresnek. Luka, Lonzo, LaMelo, Ben Simmons stb
Sőt sokszor pl. Giannis v. Zion típusú játékosok szabnak fazont a játéknak, vagy pl. egy center Jokic.
Az Iverson, Nash féle (6 láb, 6,1-6,2) magas irányítók kihaló félben vannak, vagy nagyon extrának kell lenniük, mint pl. Chris Paul, Trae Young, Lillard. Támadásban vagy gólpasszban vagy dobásban, de inkább mindkettőben extrát kell nyújtaniuk, hogy a védekezésben a hiányosságaikat kompenzálják. Egyik csapat sem dolgozik sok figurával, gyors missmatch kikényszerítés egy felső zárással, aztán egy egy, abból kiosztás, vagy Pick and Roll vagy Pop. Egy Simmons vagy Lebron úgy betol egy kisebb irányítót, ahogy akar. A kis irányítókat eddig el tudták dugni a sarokban egy gyengébb, passzív támadót fogva, csak a hárompontos forradalom óta, szinte minden mezőnyember beveri a triplát, nem kell jó betörőnek lenni.
Európába később csapódnak le ezek a trendek, tisztelet a kivételnek. Azért a Hanga sem véletlenül lett irányítóba tolva. Egy mai modern játékosnak szinte kötelező kettő, de jobb esetben inkább három pozíciót bejátszania.
Magyarországra még eltudják adni a managerek az 1,80-as amerikai irányítókat (Anderson, Ireland, Washington, Curry-Kaposvárból, Moody, Moore, Kinney, Gillon stb ), de szerintem már nem sokáig.
És akkor visszakanyarodva, miért is ilyen kiemelkedő a Beni. 1,95 cm, 95 kg, 1-3 ig használható, extrán védekezik, mezőnyben minden elváltható vele, de vékonyabb 4-eseket is simán kitol a konfortzónájukból, ha a festékben marad velük a körberotálás után. Tud lepattanózni, a kisebbeket bepozizza, jól passzol. Ebbe az irányba fog menni az up nevelés, a kisebbeknek meg nagyon extrán kell dobniuk, vagy nagy kosárlabda IQ kell, mint pl. Kálmán v. Wittmann.
NBA-ben soha nem volt ennyi tripladupla mint most, és ugye volt már itthon Beninek is, ami pedig nem nagyon fordult elő eddig Magyarországon.
Anderson gólpasszai mutatják, hogy érti a játékot, de mondjuk lehetne kevesebb eladott labdája. Neki mindenképp extra dobónak kell lennie ahhoz, hogy húzza a csapatot, és nem csak minden sokadik meccsen, hanem jóval gyakrabban.
Amit hiányolok nála (de ezt szinte mindenkitől hiányolom) ami pl. a Kálmánban megvolt. Ha nem ment a dobás (megesik), akkor is agresszívnak maradni. Pl. a Lacika ha bónuszban voltunk egy negyed felétől, tuti, hogy kihasználta, ha a védő rosszul lép ki rá, és már vezette is bele a labdát, vagy dobócsellel faultokat harcolt ki. Meccsenként mindig volt 7-8 pontja ilyen rutin-büntetőkből.
Én továbbra is bízok a csapatban és főleg a jó kupaszereplésben. Nagyot lendítene egy arany a rájátszásra. Lekerülne a csapatról egy hatalmas teher, és a rájátszásban ez sokat érne. Viszont egy esetleges kupakudarc görcsössé tenné Gaspert és a csapatot is.
De ha ők nyernék a bajnokságot ez érné a legtöbbet nekik, mivel akkor az a felállás lenne, hogy szurkolók nélkül covid helyzetben dupla annyit ér az arany! Ismerjük őket, megszakértik mindig..🤣
Szerintem két egyszerű módszerrel lehet viszonylag gyorsan oltáshoz jutni. Természetesen szerencse is kell hozzá. Az egyik, az üvegekben 10adag van, de sokszor kijön belőle 11 is. Ilyenkor a rendelő elkezd telefonálgatni, hogy keressen egy extra embert. Ez sokszor este van, amikor az öregek már nem mobilak.
A másik, amikor az oltás előtt pár órával valaki lebetegszik. Ilyenkor is kell gyorsan valaki. Erre lehet lecsapni.
Minf a két módszernek az a lényege, hogy beszéljen az ember előtte a háziorvososával, hogy szivesen lesz, olyan tartalék, aki azonnal mobilizálja magát.
Centerbe meg jövőre nem kell Keller Ákos. Jöjjön Shengelia. 10-ből 9-szer betli volt a pali. De emlékeztek egyszer a Körmendet szinte egyedül verte.... Tud jól játszani nem is kérdés
Én jövőre Ben Simonst szeretném látni 4-es poszton. Nagyon extra. Láttuk, mikor játszottunk Bonn-ban, és mikor Körmenden játszottunk másfél hete is sokat dobott. Az nem érdekel, hogy a meccsek 90%-ban teljes betli vagy használhatatlan, láttuk ott milyen jó volt, sőt extra volt tehát csak bízni kell benne! Ha hoz 1 vagy 2 ilyen meccset a szezonban jövőre nálunk a szurkolók fele imádni fogja, és a bajnokság végeig elevickél majd az 1-2 jó meccsével, mert benne van az extra, csak hát az akkor jött ki épp, ottvan bennevan simán dobhat bármikor egy 25/18-at, csak türelem!😊
Hasonlóan látom. Szerintem Andersonra többet kellene bízni, többször kellene hagyni, hogy ő diktátlja az iramot és a támadás menetét. Csak akkor meg nem használnánk ki a Váradiban rejlő elképesztő irányítói készséget. Azonban Váradi elég jól érvényesült eddig a 2-es poszton is, Anderson viszont egy autentikus 1-es. Neki nincs is meg a fizikuma, hogy más poszton játszon. Amit és láttam belőle a Bundesliga-ban, abból azt szűrtem le, hogy ő az egyik vezére volt a csapatnak, itt meg Perl és Váradi "elviszi" előle a rivaldafényt. Vagy komolyan azt gondoljuk, hogy a Bundesliga többszörös MVP-je elfelejtett kosarazni? Elég valószerűtlen. Hisz még mi is láttuk, hogy mit tud. Unalmas már a Zaragoza-val példálózni, de ott Anderson a hátára vette az egész csapatot. Azt az énjét kellene valahogy előhozni. De én a legutóbbi Körmend ellenin már felfedezni véltem a zaragozai Andersont. Az, hogy azt a meccset meg tudtuk fordítani, abban Andersonnak nagyon nagy szerepe volt. Szóval az, hogy Anderson tud-e játszani, szerintem nem vita kérdése. Én úgy látom, hogy Beni egyszerűen "kiszorította" Andersont a posztjáról. A tipikis, két dudás nem fér meg egy csárdában eset.
Neki nem ez a jateka! Mi nem tudjuk hasznalni ot es ezert nem is illik ebbe a csapatba ezt be kell ismerni. Beni akkora szintet lepett egy ev alatt hogy az csoda kategoriaba illik. Anderson gyorsabb nala de en ugy vettem eszre hatterbe kerult es ezt a helyzetet nem tudja kezelni. Utolso tamadasoknal Zozo kezdi a jatekot vagy fejezi be (jo szazalekkal), altalaban Beni az aki ha egyutt vannak palyan felhozza a labdat es sorolhatnank.
Sokan itt gunyolodnak rajt de azert egy Zaragoza ellen megmutatta mit tud.
Ma egész meccsen Andersont figyeltem és igazából az van, hogy egy full csapatember talán túlzottan is
Siman engedi hogy Beni vigye fel a labdát, fegyelmezetten jatsza a figurákat.
egy hibát nem kovet el tamadasban, ott van ahol lennie kell mindig, de ez iszonyatos túlzás amennyire fegyelmezett/passziv
rengeteg helyzetet nem vallal el, ha a center keri a labdát kb egyszer nem mondja nekik hogy gyere elzarast adni hanem bepasszolja
rengeteg zsenialis passzt ad de megneznem aggresszivebben jatszva mert túlzottan passzív hogy ez miért van nem ertem abszolút de lehet ezzel járunk csapatszinten jobban mintha dobna esz nélkül és lenne 15 pontos atlaga
viszont az azért alapelvaras lenne hogy amikor eg a haz legalább próbálja meg és ő bassza el ne nézze végig hogy mások
Ahhoz képest, hogy Andersont a szezon elején szinte minden szombathelyi szurkoló a magyar bajnokság egyik lehetséges MVP-jeként emlegette, hát mit ne mondjak...
Azt hittem Washington után nagyobb csalódás nem érhet minket.
Sajnos a mai meccs rávilágított mindenre, ez a mélynövésű labdazsonglőr maximum arra lesz jó havi 3,5 millió forintért, hogy Beni pihenni tudjon egy 10 percet minden meccsen.
Ezzel értek egyet. Mármint, ha Baracot megtartanánk, akkor csak is Keller mellé 5-ös posztra. Bár én inkább Ákos elé hoznék egy minőségi légióst (erről már írtam), de ha erre nem lesz anyagi forrás, akkor Barac tényleg jó lenne oda. 4-es posztra továbbra is Kovácsot favorizálnám cserének. Én is szívesen látnám őt többet a pályán, de Okorn nyilván már készül a rájátszásra, és tetszik vagy sem (ezen nem érdemes mérgelődnötök) de nyolc embert fog forgatni, ha mindenki egészséges lesz. Nyilván, ha lesz sérülés, akkor ez változik. Abba sem érdemes belemenni, hogyan teljesítsen valaki jól a rájátszásban, ha addig alig játszik ott pedig sérülés miatt hirtelen lesz bevetve, mert csak emiatt nem fog változtatni a stratégiáján Gasper.
A háziorvosra rámozdulni? Nekem azt mondta - pedig jól ismerem - , hogy még azt sem tudják megnézni fent vagyok e listán, mert ott csak az 1961-ig születettek vannak rajta, már amit ők látnak. Édesapám 72 éves, krónikus beteg, de még ő sem kapta meg az oltást. Szóval hagyjuk ezt a rámozdulást...
Azt meg el kell engedni, hogy idén megyünk meccsre, ez szerintem teljességgel kizárt. Amúgy eljátszva a gondolattal mit választanátok ismerve az alapszakasz végeredményét? Lehessen menni, de a csapatunknak akkor csökkenne az esélye a bajnoki címre, vagy inkább legyen nagyobb esély, és nem gond, ha nem tudnánk menni?
Azt nem tudom Okorn-nak mi lehet a gondja vele, de azért az edzői stábban van aki felfigyelt a tehetségére. Legalábbis nekem erről árulkodik, hogy Konakov a csatornájára egy szép nagy zsákolást K. Benedektől a ZTE ellen.
Én annyit módosítanék ezen, hogy szerintem Keller párjaként, centerben kellene megtartani. Mindene megvan hozzá: magassága, súlya, erőszakossága, ráadásul még a vonalon kívül sem lehet feladni, még ha nem is egy triplakirály.
4-esben Kovács Benedeket kellene egy légiós mellé beépíteni, akinek (ennyi kritika talán belefér Okorn felé) én ma (is) sokkal több lehetőséget adtam volna. Jól kezdett, egyáltalán nem lóg ki a csapatból, erre az 5. perc után legközelebb a 39.-ben láttuk a pályán. Nem tudom Okornnak mi a baja vele, valakinek van esetleg szakmai meglátása ehhez?
Még beolthatnak addig téged is. Ha mondjuk van egy kis krónikus betegséged, mondjuk magas vérnyomásod, akkor simán megkapod az oltást. Annyi, hogy a háziorvosra rá kell mozdulni. Engem ma 3 hete oltottak be először és jó eséllyel megkapom a 2. oltást is a jövő héten. Nem kell öregnek lenni, hogy oltást kapj. Kaphatsz védettségi igazolványt akkor is, ha átestél a betegségen. Nyilván az a rosszabb opció.
Gratulálok a csapatnak, nagyon jó játék volt ez ma, még akkor is, ha nyilván a Körmendnek jó a 7.hely, és velünk akarnak inkább játszani, mint Debrecenbe menni (mivel a két csapat között nincs eget verő nagy különbség).
Nálam ma a meccs embere Keller volt (és mindkét Körmend elleni meccsen jobb volt, mint Taylor, és ez komoly bravúr), de Bruinsma is megmutatta, hogy miért ő (legalábbis nálam) a bajnokság legjobb légiósa. Örültem Benke Szili játékának is. Andersonnál szerintem nem az a gond, hogy 8-10 pont körüli játékos (még akkor sem ez a legnagyobb gond, ha több pontot vártunk tőle a szerződtetésekor), mivel így is ponterősek vagyunk (nyilván Szolnokon nagyon hiányoztak a pontjai). Nála amit többet várnék az három dolog. Az egyik, hogy jobb százalékkal értékesítse a triplákat, a másik hogy csináljon több olyan betörést, amit ma már végre láttunk tőle , a harmadik pedig, hogy ne üssön buta faultokat.
Most már elég nagy az esély arra, hogy a Körmend ellen kezdünk a playoff-ban. Jó sanszunk lehet, mert egyértelműen jobb a csapatunk. A Körmend egyetlen ( de azért nem reménytelen) esélye, ha az Ireland, Thames, Mócsán, Ferencz, Simons ötösfogatból többen egy meccsen belül elkapnák a triplafonalat. Ha ez nem történik meg háromszor, akkor a mi csapatunk fog tovább menni az elődöntőbe.
Magyar Kupa sorsolás: Szerintem nekünk tökéletesre sikeredett, mert első körben a talán legkönnyebb ellenfelet kaptuk, és örülök annak is, hogy a Szolnok a mi águnkra került. Mégpedig azért, mert ha ők jutnak tovább, és aztán kikapunk tőlük, akkor ezt jobb az elődöntőben, mint újra a döntőben. Ha viszont át mennénk rajtuk, akkor a döntőben már nem ők várnának ránk. Nyilván a másik ágról bárki is kerül be nem lenne könnyű megnyerni a kupát.
Az mondjuk nagyon fair lenne a nem idős, nem krónikus beteg szurkolókkal szemben. Az idős beteg emberek mehessen csak nyugodtan, de más, aki meg szeretett volna csak nem kapott oltást, annak meg pech-je van.
Gratulálok én is a Csapatnak, annyit adtunk ki amennyi pont kell, örülök hogy Evan és Szili újra formába lendült! Ritka gyenge színvonalú meccs volt, de sejthető volt ez mára!
Illetve: Tényeket állapítottunk meg, éd pont az ilyen meccsen kellene VALAMIT felmutatni de persze, itt a kupa a play-off de még mindig bízzunk benne majd lesz valami😅
Gratula a győzelemhez! Most az a legfontosabb, hogy a sérültek rendbe jöjjenek, illetve mindenki egy kicsit szuszanjon. Zolinak kell a regeneráció, mert csapágyasra játszatták az elmúlt 2 hónapban és rendesen termelt is. A Fehérvár elleni mérkőzésnek túl sok tétje már nem lesz. Ott is lehet majd felszabadultan játszani. Érdekes volt a tv-ben nézni a mérkőzést, úgy, hogy még szagértők sem voltak és stúdió sem volt egyáltalán. Jenő azért odabökött Andersonnak, pedig nem igazán szokta kóstolgatni a játékosokat. Viszont Mócsán kapcsán miért nem mond mondjuk olyanokat, hogy nem is értem miért nem válogatott, cucikáim nem tudjátok? Jó lenne, ha a kupamérkőzésekre már be lehetne menni oltási igazolvány birtokában. Én biztos mennék. Mondjuk még addig sok víz lefolyik a Dunán....de nagyon jó lenne már élőben szurkolni!
Nem elegáns ilyenkor, de elmondom én is a véleményem.
Azt mondom, aki Hooker és Curry együttes béréért van itt, legalább olyan meccsen mutasson fel valamit, ahol az ellenfél kvázi dekoncentráltan, mindegy mi lesz alapon játszik.
A szakmai stáb többet vár tőle, mint meccsenkénti 8 gólpassz.
Ha ilyen meccsen nem tudja megmutatni az extráját,mit várunk egy kupán, egy playoffon, ahol kevesen leszünk elöbb-utobb?
Ez egy laza edzőmeccs volt.
És ma nálam Doktor Peti össze szedetebben játszott.