Keresés

Részletes keresés

budai2 Creative Commons License 2015.12.20 0 1 1841

Crimson magnélküli

Most küldte el a testvérem azokat a fényképeket, amiket egy nálam termett másfél kilós fürtről készített.
Három dolog miatt teszem közzé:

Egyfelől, hogy szemmel látható biztatásul szolgáljon azoknak, akik szakmai előképzettség nélkül  kezdenek kertészkedni. A szükséges ismereteket menet közben is meg lehet szerezni.

Másik szempont, hogy látványos bizonyítékul szolgáljon ennek a fórumnak a hasznosságára. Szakmai ismereteim nagy részét az itteni hozzászólás-mozaikokból gyűjtöttem össze, és konkrét kérdéseimre is kaptam konkrét válaszokat.

És nem tagadom, egy kicsit büszke is vagyok az eredményre. Igaz, hogy csak hobbi szinten, de kezdem megérteni a Természet ezen szegmensének a működését.  

zola123 Creative Commons License 2015.12.17 0 0 1840

Szerintem van rá esély hogy az újabb ismeretlen szőlőfajták ellenállóságuk és szép termésük miatt keresettebbek lesznek mint a megszokott  régebbi fajtákhttps://www.youtube.com/watch?v=nY-oQtn4xoo

Előzmény: SándorTiszteletes (1837)
kiszmi1 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 1839

Örömmel olvasom a kitartó ambicióját.

Kívánom legyen nagyon sikeres és főleg kitartó. Talán részemről önző módon is, de mindannyiunk örömére.

Én ugyan még csak 4éve kezdtem el gyűjteni a csemege szőlő fajtákat saját családom részére.

Bár kicsit nehéz helyzetben vagyok, nálunk fekete kötöttebb kicsit agyagos a föld, nem éppen a csemege szőlőnek kedvez. A kert végén folyó kis csatornától gyakran párásabb levegővel.

Viszont a családom ezt szereti: a vékony-roppanós héjú édes fajtákat. 

Remélem tapasztalataiból hosszútávú siker születik.

Már ezért is megérte ebbe a topikba beleolvasnom.

Előzmény: szölőszem (1836)
pintjano Creative Commons License 2015.12.16 0 0 1838

Én akár most is rendelnék... ugyhogy hajrá, addig élünk, amig van célunk.

Egyébként -- még egy szaporitási módszer, amit próbáltam elje sikerült, később már nem annyira

Jeszenszky:Oltás szemzés dugványozás könyvében 92.oldal 95.ábra... a szőlő rögyes dugványa, szőlőszem ügyessebb s még sokan mások. Persze kinai v. sugaras bujtás is gyors és eredményes.

üdv PJ

Előzmény: SándorTiszteletes (1837)
szölőszem Creative Commons License 2015.12.16 0 2 1836

Mindenkinek köszönöm a biztatást,ez új lendületet ad már nem fiatal személyemnek.Azt tudni kell,hogy csak az igazán ínyenc szőlő-gyüjtőket tudnám kielégíteni az új fajtákkal,mert egy-egy fajtából csak egy példányom van,és nem is tervezek többet helyhiány miatt.Sőt vannak olyan tőkék,amelyekbe két fajta is van oltva.Tehát az igényeket biztosan messze nem tudnám kielégíteni,de legalább elindul valami.Hátha a többi oltványos is kedvet kap,hogy lecserélje a korszerűtlen fajtáit.

Az árakat még nem tudom.Sok mindentől függ.Elsősorban attól,hogy kell-e fajtaoltalmi díjat fizetni a nemesítőknek.Mindenképpen olcsóbb lenne mint a Slovplant.Náluk a legújabb fajták19 €-ba kerülnek.Igaz,ők előnevelt konténerest árulnak,de nem mind oltott,és nem mind az,ami.Nálam ez nem fordulhatna elő,mert nem lenne tömegárú.Úgy számolom,hogy a hazai árak másfél-kétszerese lenne,attól függően,hogy oltott,vagy saját gyökerű,konténeres,vagy szabadgyökerű.

Könyvet nem akarok írni,hanem honlapot készíteni,ahol tájékozódni lehetne a fajtákról képes leírásokkal.Ez egyenlőre könnyebb útnak látszik mint a szőlő iskola.

Előzmény: Jani71 (1829)
zola123 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 1835

Üdv.Macilacilaci!Szerintem komolyabb károsodás nélkül átvészelik az oltványok a telet a verembe.Úgy tudom  fagytól  kell óvni.Világos helyen jobb teleltetni az oltványokat.Tavasszal vásároltam cserepeset,szépen fejlődött mindaddig míg a helyére nem lett ültetve,szabadgyökeres oltványaim nehezebben indultak,de erősebb lombozatot növesztett a nyár folyamán.Tavasszal minél hamarabb mehet ki "had szokja a helyét".Hétvégére +10 fokot mond én a helyére raknám,kis földel betakarni, egy karót leütni mellé,könnyen még fürt is lesz rajta:)Minden jót!Napos időt!

Előzmény: macilacilaci (1833)
zola123 Creative Commons License 2015.12.15 0 0 1834

Köszönöm a tapasztalatokat,és az oltványiskolák elérhetőségeit,átgondolom hogy vásároljak a Limbach-i szőlészetből,nem látom értelmét hogy több tízezer forintot kiadjak,10-15euro/db min. 10db-ot biztos vásárol az ember,az óvatos becslés szerint is 30-40rózsi+üzemanyag,hatvanezerből megállna és akkor még nem néztük meg nyugat szlovákia nevezetességeit,mert ha már arra fele jár az ember akkor Pozsonyba már szét néz.Ukrajnai oldal pénztárcakímélőbb,és lehet jobb,nagyon nem fényezik a fajtákat a lényeg van leírva,a szlovák oldal részletesebb.Lengyel oldalt is megfogom nézni.örülök hogy Magyarországon is beszerezhetőek, elérhetőbbé vállnak a jobbnál-jobb szőlőfajták.Reméljük zökkenőmentesen sikerül az oltványiskolát elindítani,minden jót kívánok!

Előzmény: szölőszem (1828)
macilacilaci Creative Commons License 2015.12.15 0 0 1833

Elnézést kérek, hogy megtöröm az újabbnál-újabb fajták által generált "mámort", egy számomra aggasztó kérdésben kérném szíves véleményetek:

Mint a fajtaválasztásnál korábban írtam, sikerült az ősz folyamán pár oltványt beszereznem, amiket különböző okokból /nincs meg a végleges hely, s azt tapasztaltam, hogy nagyobb cserépben indítva jobb az eredés és a kezdeti fejlődés/ nem ültettem el a szabadba, s kupacoltam fel, hanem nagyobb konténerekbe ültetve egy veremben teleltetem őket...
2-3 nappal ezelőtt voltam a veremben, ahol többségében burgonyát, cukorrépát, gyökérzöldséget és sütőtököt tárolok, s azt tapasztaltam, hogy a szőlő vesszőkön, a rövidke kis nemes részeken, pontosabban csak az alvó állapotban lévő rügyeken ilyen gombafonál jellegű, penészre hasonlító kis szőrszálak jelentek meg...
Valaki találkozott már ilyennel? Lehet tudni, hogy mi lehet ez?

3-4 éve van meg a verem, de eddig a többi zöldséggel semmi ilyen penészes-rothadásos dolog nem történt, s most legnagyobb meglepődésemre tapasztaltam a teleltetett szőlőkön ezt a jelenséget...

Tudom, hogy ez alapján nem annyira lehet megállapítani, hogy mi is lehet ez, de véleményetek szerint lehet ebből komolyabb gond tavaszra? Szükséges lenne valami kontakt gombaölővel lepermetezni, hogy akár mi is ez, tovább ne terjedhessen?

Köszönöm előre is segítő szándékotok!

Ali-bá Creative Commons License 2015.12.15 0 0 1832

Szándékod dícséretes. Minden elismerésem, jó egészséget! 

Jani71 Creative Commons License 2015.12.15 0 0 1830

Ja, és még valami: gratulálok a hozzáállásodhoz és a szándékodhoz!

Sok sikert, kitartást, erőt és egészséget kívánok hozzá (most a pénzről ne beszéljünk)!

Előzmény: Jani71 (1829)
Jani71 Creative Commons License 2015.12.15 0 0 1829

Ez igazán nagyon jó hír! :-)

Gondolom, nem csodálkozol az azonnal feltett 'kötelező' kérdésen.

Nagyságrendileg milyen árakkal számolhatunk (bár nyilván több dologtól is függ - ritka fajták, stb.)?

De mégis, hogy kb. tudjuk belőni és hasonlítani a magyar árakkal (annak nyilvánvaló tudatában,

hogy többen is jártunk már pórul itt-ott az itthoni kereskedőknél... és szem előtt tartva a kínálatukat,

amiről már többször is szó volt).

Az általad említett készülő könyvedre is feltétlenül vevő leszek... ;-)

Abszolút hiánypótló és egyedi lesz. Az tuti! :-)

szölőszem Creative Commons License 2015.12.15 0 1 1828

Én már rendeltem a Slovplant-tól,helyesebben jártam náluk személyesen 4 éve.Pozsonytól É-ra egy kis faluban vannak/Limbach/.

A véleményem,és tapasztalatom:NAGYON drágák.Ráadásul nem mindig azt adják,ami rá van írva a cédulára.Én 12 fajtát vettem tőlük,amiből 4 fajta nem az lett,amit kértem,de azon a néven adták.

Amit adtak a kért fajták helyett,az mind rosszabb fajta volt.Magyarul:átverés.

A Demetra /Diemetra/ fajta sajnos nem vált be,betegségre eléggé hajlamos,a bogyó héja nagyon rágós,sok fürtöt hoz,de rosszul termékenyül,valószínű azért,mert nőivarú.Kap még egy esélyt.Majd meglátjuk.A Slovplant helyett a cseh vinnarevát ajánlom/www.vinnareva.com/.vagy a lengyeleknél:

e-sadzonka.pl,/nagyon korrektek/,vagy az ukránoknál shop-vine.ua,/kicsit nehézkes az áthozatal,esetleg nem árt egy Kárpátaljai kapcsolat./,vagy a német rebschule-schmidt.de

Ezeknél a kertészeteknél lehet próbálkozni.A tanulópénzt sajnos mindig meg kell fizetni.Itthon Mo.-n

a jó fajtákat sajnos nem lehet beszerezni!!!.Vajon miért??

Jövőre,/egy év mulva/ha meglesz a szőlő-iskolai engedélyem,elsőnek az országban nálam beszerezhetők lesznek ezek az új fajták,melyeknek tesztelése folyamatban van.

Előzmény: zola123 (1824)
Jani71 Creative Commons License 2015.12.15 0 0 1827

Bár ma viszonylag hideg és borult volt az idő, azért tegnap és előtte néhány nappal legyek is

röpködtek, nem csak a pluszok... A Veronika (növény) úgy virágzik, mintha február vége,

március lenne... Nem a meleg, szélvédett, déli kitettségű domboldalakon, hanem 'bárhol'.

Aztán még felmelegedést jósolnak a Karácsony előtti időszakra... Milyen tél lesz ez megint?

(A terrán tettem be a kajszibarackosba levéltetves képet a minap [2985]...)

Előzmény: juhosttt (1826)
juhosttt Creative Commons License 2015.12.15 0 0 1826

Itt most is jó idő van ültetni. Máshol nem röpködnek a nappali plusz fokok? :O

Előzmény: Xenil (1825)
Xenil Creative Commons License 2015.12.15 0 0 1825

Sziasztok!

Úgy látom, mindenkinek megfelel a csomagja. Már csak a márciust várjuk, hogy jó idő legyen. 

zola123 Creative Commons License 2015.12.14 0 0 1824

Ismét alkottak Orosz testvéreink,nem lehet rossz fajta.Slovplant oldalát böngészem,van egy-két szuper fajtájuk fehérek közül Pervozvanyj amit kinéztem,nem lehet rossz leírás alapján, ellenáló fajtát szeretnék,Galachad,Demetra ezekről esetleg van tapasztalatod?Lívia az föl van írva,arról már olvastam az előzményekben,korai,ellenálló,nem bántják a rovarok,kiváló.A hermafrodita mellé nem kell porzó mert önmagát termékenyíti?a nőivarú mellé kell porzófajta,ha jól tudom. ??a kékek között is komoly a kínálatuk/Richelie,Tomajskij,Konzul,Melito..../és még lehetne sorolni.Estleg van olyan kedves Fórumtárs aki rendelt tölük?Köszönöm Zola

Előzmény: szölőszem (1823)
szölőszem Creative Commons License 2015.12.14 0 0 1823

Tuzlovskij Velikan:

Orosz amatőr nemesítés.Szülők:Talisman/Kesza-1/ X Kismis Lucsüsztíj.Érési idő:115-125 nap/aug.20.körül/.Erős növekedésű.Fürt:600-700 gr.kúpos,hengeres,közepesen laza.Bogyó:28 X27 mm.7-10 gr.fehér színű,viaszos bevonatú.A bogyó húsos,lédús,harmonikus,kissé muskotályos ízű.

Cukor:19-22 %,sav:6-8 gr./l.Metszés:6-8 rügyre.Hermafrodita/hímnős/.Betegség ellenállás:átlag felett.Fagyállóság:-22C°.

Előzmény: zola123 (1819)
juhosttt Creative Commons License 2015.12.13 0 0 1822

A listám okés, hálás vagyok érte!!! :)

Előzmény: Xenil (1812)
Csíkos Tigris Creative Commons License 2015.12.13 0 0 1821
Xenil:
Részemről is teljesen rendben van a listám!
Üdv:F.István!
izgaga Creative Commons License 2015.12.13 0 0 1820

xenil:

igen, teljesen rendben és köszönet!

üdv. izgaga

zola123 Creative Commons License 2015.12.12 0 0 1819

Köszönöm,úgy emlékszem hogy a szőlő "neméről"termékenyüléséről is volt az előzményekben már szó,csak nem találom az oldalt..a Tuzlovskij-ról  estleg egy rövid fajtaismertetőt olvashatunk e?Tisztelettel Zola

Előzmény: szölőszem (1818)
szölőszem Creative Commons License 2015.12.12 0 0 1818

A Velikan fajta nem azonos a Velikával.A Velikan pontos neve Tuzlovskij Velikan.

Örülök,hogy segíthettem!

Előzmény: zola123 (1808)
sjocyy Creative Commons License 2015.12.12 0 0 1817

Szia 

Köszönöm kedvességed,, igy pontos már.

Előzmény: Xenil (1816)
Xenil Creative Commons License 2015.12.12 0 0 1816

Sziasztok

Igen egy fajta, elnézést utána vettem észre, mikor mégegyszer átszámoltam, valahogy nem stimmelt. Tehát 7 darab, nem 8.

Előzmény: sjocyy (1814)
zola123 Creative Commons License 2015.12.12 0 0 1815

Üdvözlöm a fórumtársakat!egy kérdéssel fordulnék hozzátok:hermafrodita virágzat az mit jelent?porzó kell mellé?nélküle nem hoz termést???.vagy porzó nélkül is terem?

sjocyy Creative Commons License 2015.12.12 0 0 1814

Szia 

Elnézésedet kérem csak 7 oltvànyt kértem. Az Alij 2 egy fajta nem?

Sjocy: 1-1 db - Alej 2, Bielij Kokl, Denal, Karmakod, Kesa, Flamingo, Ruszmol /összesen 8 db

baby-lon Creative Commons License 2015.12.12 0 0 1813

Szia!

Részemről pontos és köszönöm!

Előzmény: Xenil (1803)
Xenil Creative Commons License 2015.12.12 0 0 1812

Sziasztok!

Jelentem megtelt a második fuvarra is ebbe csak 44 db, de többet már nem hozok, úgyhogy ne írjatok, így is már jócskán túlléptem, amit vállalni tudok. 

Juhostt : 2-2 db - Atlant,Denal,King rubi, Vosztorg /összesen 8 darab
Fogas István: 1-1 db - Alej2, Denal, Kármàkod,Kardinál azosz
,Sztrásenszkij,Kodrjánka,Flamingó,Podárok Záporozsja,Ruszmol,CTK-123,Kobzár,Szputnyik /összesen 12 darab
Sjocy: 1-1 db - Alej 2, Bielij Kokl, Denal, Karmakod, Kesa, Flamingo, Ruszmol /összesen 8 db
Izgaga: 4db Karmakod, 3 db Kodrianka, 2 db Bielij Kokl /összesen 9 db
green753: 1-1 db: Beléj kokl,Kesa,Kodrjánka,Podárok Záporozsja,Ruszmol,Kármákod,Kobzár, /összesen 7 db

Mindenki ellenőrizze le és írjon, hogy minden rendben van.

Xenil Creative Commons License 2015.12.12 0 0 1811

Sajnos ez ügyben nem tudok semmit sem mondani, én is csak áthozom őket, az enyémeket, meg majd ősszel ha lesznek még oltványok.

Előzmény: zola123 (1808)
izgaga Creative Commons License 2015.12.11 0 0 1810

xenil:

levél ment privátba.

üdv. izgaga

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!