Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Most küldte el a testvérem azokat a fényképeket, amiket egy nálam termett másfél kilós fürtről készített. Három dolog miatt teszem közzé:
Egyfelől, hogy szemmel látható biztatásul szolgáljon azoknak, akik szakmai előképzettség nélkül kezdenek kertészkedni. A szükséges ismereteket menet közben is meg lehet szerezni.
Másik szempont, hogy látványos bizonyítékul szolgáljon ennek a fórumnak a hasznosságára. Szakmai ismereteim nagy részét az itteni hozzászólás-mozaikokból gyűjtöttem össze, és konkrét kérdéseimre is kaptam konkrét válaszokat.
És nem tagadom, egy kicsit büszke is vagyok az eredményre. Igaz, hogy csak hobbi szinten, de kezdem megérteni a Természet ezen szegmensének a működését.
Szerintem van rá esély hogy az újabb ismeretlen szőlőfajták ellenállóságuk és szép termésük miatt keresettebbek lesznek mint a megszokott régebbi fajtákhttps://www.youtube.com/watch?v=nY-oQtn4xoo
Kívánom legyen nagyon sikeres és főleg kitartó. Talán részemről önző módon is, de mindannyiunk örömére.
Én ugyan még csak 4éve kezdtem el gyűjteni a csemege szőlő fajtákat saját családom részére.
Bár kicsit nehéz helyzetben vagyok, nálunk fekete kötöttebb kicsit agyagos a föld, nem éppen a csemege szőlőnek kedvez. A kert végén folyó kis csatornától gyakran párásabb levegővel.
Viszont a családom ezt szereti: a vékony-roppanós héjú édes fajtákat.
Remélem tapasztalataiból hosszútávú siker születik.
Én akár most is rendelnék... ugyhogy hajrá, addig élünk, amig van célunk.
Egyébként -- még egy szaporitási módszer, amit próbáltam elje sikerült, később már nem annyira
Jeszenszky:Oltás szemzés dugványozás könyvében 92.oldal 95.ábra... a szőlő rögyes dugványa, szőlőszem ügyessebb s még sokan mások. Persze kinai v. sugaras bujtás is gyors és eredményes.
Mindenkinek köszönöm a biztatást,ez új lendületet ad már nem fiatal személyemnek.Azt tudni kell,hogy csak az igazán ínyenc szőlő-gyüjtőket tudnám kielégíteni az új fajtákkal,mert egy-egy fajtából csak egy példányom van,és nem is tervezek többet helyhiány miatt.Sőt vannak olyan tőkék,amelyekbe két fajta is van oltva.Tehát az igényeket biztosan messze nem tudnám kielégíteni,de legalább elindul valami.Hátha a többi oltványos is kedvet kap,hogy lecserélje a korszerűtlen fajtáit.
Az árakat még nem tudom.Sok mindentől függ.Elsősorban attól,hogy kell-e fajtaoltalmi díjat fizetni a nemesítőknek.Mindenképpen olcsóbb lenne mint a Slovplant.Náluk a legújabb fajták19 €-ba kerülnek.Igaz,ők előnevelt konténerest árulnak,de nem mind oltott,és nem mind az,ami.Nálam ez nem fordulhatna elő,mert nem lenne tömegárú.Úgy számolom,hogy a hazai árak másfél-kétszerese lenne,attól függően,hogy oltott,vagy saját gyökerű,konténeres,vagy szabadgyökerű.
Könyvet nem akarok írni,hanem honlapot készíteni,ahol tájékozódni lehetne a fajtákról képes leírásokkal.Ez egyenlőre könnyebb útnak látszik mint a szőlő iskola.
Üdv.Macilacilaci!Szerintem komolyabb károsodás nélkül átvészelik az oltványok a telet a verembe.Úgy tudom fagytól kell óvni.Világos helyen jobb teleltetni az oltványokat.Tavasszal vásároltam cserepeset,szépen fejlődött mindaddig míg a helyére nem lett ültetve,szabadgyökeres oltványaim nehezebben indultak,de erősebb lombozatot növesztett a nyár folyamán.Tavasszal minél hamarabb mehet ki "had szokja a helyét".Hétvégére +10 fokot mond én a helyére raknám,kis földel betakarni, egy karót leütni mellé,könnyen még fürt is lesz rajta:)Minden jót!Napos időt!
Köszönöm a tapasztalatokat,és az oltványiskolák elérhetőségeit,átgondolom hogy vásároljak a Limbach-i szőlészetből,nem látom értelmét hogy több tízezer forintot kiadjak,10-15euro/db min. 10db-ot biztos vásárol az ember,az óvatos becslés szerint is 30-40rózsi+üzemanyag,hatvanezerből megállna és akkor még nem néztük meg nyugat szlovákia nevezetességeit,mert ha már arra fele jár az ember akkor Pozsonyba már szét néz.Ukrajnai oldal pénztárcakímélőbb,és lehet jobb,nagyon nem fényezik a fajtákat a lényeg van leírva,a szlovák oldal részletesebb.Lengyel oldalt is megfogom nézni.örülök hogy Magyarországon is beszerezhetőek, elérhetőbbé vállnak a jobbnál-jobb szőlőfajták.Reméljük zökkenőmentesen sikerül az oltványiskolát elindítani,minden jót kívánok!
Elnézést kérek, hogy megtöröm az újabbnál-újabb fajták által generált "mámort", egy számomra aggasztó kérdésben kérném szíves véleményetek:
Mint a fajtaválasztásnál korábban írtam, sikerült az ősz folyamán pár oltványt beszereznem, amiket különböző okokból /nincs meg a végleges hely, s azt tapasztaltam, hogy nagyobb cserépben indítva jobb az eredés és a kezdeti fejlődés/ nem ültettem el a szabadba, s kupacoltam fel, hanem nagyobb konténerekbe ültetve egy veremben teleltetem őket... 2-3 nappal ezelőtt voltam a veremben, ahol többségében burgonyát, cukorrépát, gyökérzöldséget és sütőtököt tárolok, s azt tapasztaltam, hogy a szőlő vesszőkön, a rövidke kis nemes részeken, pontosabban csak az alvó állapotban lévő rügyeken ilyen gombafonál jellegű, penészre hasonlító kis szőrszálak jelentek meg... Valaki találkozott már ilyennel? Lehet tudni, hogy mi lehet ez?
3-4 éve van meg a verem, de eddig a többi zöldséggel semmi ilyen penészes-rothadásos dolog nem történt, s most legnagyobb meglepődésemre tapasztaltam a teleltetett szőlőkön ezt a jelenséget...
Tudom, hogy ez alapján nem annyira lehet megállapítani, hogy mi is lehet ez, de véleményetek szerint lehet ebből komolyabb gond tavaszra? Szükséges lenne valami kontakt gombaölővel lepermetezni, hogy akár mi is ez, tovább ne terjedhessen?
Én már rendeltem a Slovplant-tól,helyesebben jártam náluk személyesen 4 éve.Pozsonytól É-ra egy kis faluban vannak/Limbach/.
A véleményem,és tapasztalatom:NAGYON drágák.Ráadásul nem mindig azt adják,ami rá van írva a cédulára.Én 12 fajtát vettem tőlük,amiből 4 fajta nem az lett,amit kértem,de azon a néven adták.
Amit adtak a kért fajták helyett,az mind rosszabb fajta volt.Magyarul:átverés.
A Demetra /Diemetra/ fajta sajnos nem vált be,betegségre eléggé hajlamos,a bogyó héja nagyon rágós,sok fürtöt hoz,de rosszul termékenyül,valószínű azért,mert nőivarú.Kap még egy esélyt.Majd meglátjuk.A Slovplant helyett a cseh vinnarevát ajánlom/www.vinnareva.com/.vagy a lengyeleknél:
e-sadzonka.pl,/nagyon korrektek/,vagy az ukránoknál shop-vine.ua,/kicsit nehézkes az áthozatal,esetleg nem árt egy Kárpátaljai kapcsolat./,vagy a német rebschule-schmidt.de
Ezeknél a kertészeteknél lehet próbálkozni.A tanulópénzt sajnos mindig meg kell fizetni.Itthon Mo.-n
a jó fajtákat sajnos nem lehet beszerezni!!!.Vajon miért??
Jövőre,/egy év mulva/ha meglesz a szőlő-iskolai engedélyem,elsőnek az országban nálam beszerezhetők lesznek ezek az új fajták,melyeknek tesztelése folyamatban van.
Ismét alkottak Orosz testvéreink,nem lehet rossz fajta.Slovplant oldalát böngészem,van egy-két szuper fajtájuk fehérek közül Pervozvanyj amit kinéztem,nem lehet rossz leírás alapján, ellenáló fajtát szeretnék,Galachad,Demetra ezekről esetleg van tapasztalatod?Lívia az föl van írva,arról már olvastam az előzményekben,korai,ellenálló,nem bántják a rovarok,kiváló.A hermafrodita mellé nem kell porzó mert önmagát termékenyíti?a nőivarú mellé kell porzófajta,ha jól tudom. ??a kékek között is komoly a kínálatuk/Richelie,Tomajskij,Konzul,Melito..../és még lehetne sorolni.Estleg van olyan kedves Fórumtárs aki rendelt tölük?Köszönöm Zola
Köszönöm,úgy emlékszem hogy a szőlő "neméről"termékenyüléséről is volt az előzményekben már szó,csak nem találom az oldalt..a Tuzlovskij-ról estleg egy rövid fajtaismertetőt olvashatunk e?Tisztelettel Zola
Üdvözlöm a fórumtársakat!egy kérdéssel fordulnék hozzátok:hermafrodita virágzat az mit jelent?porzó kell mellé?nélküle nem hoz termést???.vagy porzó nélkül is terem?