Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Találtam a Milleniumról egy képet, ami nem a sajátom, ezen elég mutatós csemegeszőlőnek tűnik. Előző kép az oltás évében készült, nem reális a fürt mérete.
Jó hogy Magyar nemesítésű fajta, mag nélküli,igazi csemege lehet,meg koraisága az növeli az értékét,nekem ami magyar fajtám van és nagyon szép termést hozott,ismétlem magam, az a Fanny,persze ez viszonyítás kérdése,az állítólag Zalagyöngyémhez képest,azért a Talizmán,Valek,Smaragd,fajtákhoz képest elmarad méretben minőségben,ízben viszont nem biztos,a régebbi fajták Csabagyöngye,Saszla,Pölöskei,csak jót lehet olvasni róluk, íz értékelés szemponjából,az ellenálóságukat azt nem ecsetelném,nem is tudnám mert nincsennek az említett fajták a szerény gyüjteményemben,csak a leírásokra,más tapasztalataira támaszkodom és alkotok véleményt.Az előzményekben tárgyalt ismeretlen szőlőfajtámról kérhetném a kedves fórumtársak véleményét,nem mintha kételkednék Sanci07 fórumtárs meglátásában, szaktudásában,csak több ember hozzászólása jobban megerősítene hogy valóban a nevezett fajtát ápolgatjuk.
Én mindenek előtt borszőlővel foglalkozom, de érdekelne ez a fajta. Az érdekelne, hogy ez csak mazsolának jó vagy csemegeszőlőnek is elmegy és valóban ilyen nehéz hozzájutni?
Kedves Kulicz!Régóta áhított fajtám a MILLENIUM,ezért ha lehet szeretnék tőled vesszőt kérni.Mivel az oltás rejtelmeibe csak idén vetem bele magam félek ha csak egy csapot kérnék a siker elmaradhat!Persze ha csak csapot tudnál adni annak is örülnék,csak a siker kezdőként nem garantált.
Ez a mazsola kérdés engem is foglalkoztat, én a Millenium fajtára gondoltam. Tavaly oltottam egyet erős tőkére és egy kicsi fürtöt már hozott. Abszolút mag nélküli, édes. Idén terhelem és megpróbálok aszalógéppel mazsolát készíteni.
Nagyon jókat írnak róla, idén kiderül mi a valóság.
MILLENIUM – magyar fajta
Nagyon korai, nagyfürtű, magnélküli csemegeszőlő fajta. Gombás betegségekkel szemben ellenálló. Fagytűrő képessége magas.
Szülői fajták: Seyval Blanc x Perlette Virág: hermafrodita, jól termékenyül. Érési ideje: „igen korai, (100 nap) érik augusztus elején, meleg években már a július végén?” Fürt: nagy, átlagosan 500 g, vagy még nagyobb, hengeres vagy kúp formájú, közepesen tömött Bogyó: világos sárga, ovális, mérete átlagosan 21 x 18 mm-es, súlya: 5 g, magnélküli Cukortartalom: magas, eléri 19-25 ° NM Termékenység: magas, fagyállósága: -26 ° С Betegségellenállóságának nemzetközi osztályozása: peronoszpóra 7, lisztharmat 7 , botrytis 7
Értem,azért kérdezem mert,az előzményekben olvastam hogy pl.a Lívia fajta az saját gyökéren is gond nélkül terem,és nem károsítja a filoxéria,ez lehet homokos talajon igaz,kötöttebb talajon fertőződhet.az előzményekben említett fajták nagyon szimpatikusak,főleg a Vosztorg Sv.mi a tapasztalatod a fajtával?Talismánról olvastam véleményt,legjobb fajták egyike lehet.Köszönöm,Üdv.
Muscat Bleu amit fel tudok ajánlani Liviáért cserébe. Garantáltan fajtaazonos, nem a Sieberztől vettem és már termett. A termése alapján is megfelel a fajtaleírásnak. Jó ízű, de a bogyóméret alapján inkább borszőlő mint csemegeszőlő. Szívesebben cserélnék gyökeres bujtást mint vesszőt, akkor is, ha várnom kell a bujtásra, mert szőlő oltásban kicsi a gyakorlatom. Próbáltam, de 4-ből csak egy sikerült.
Csak a Livia érdekel. Ha valaki oltványt vagy gyökeres hajtást tudna küldeni, természetesen kifizetném az árát.
Muscat Bleu hajtásdarabot csere nélkül is szívesen küldök, ha valakinek ez kell, de Líviája nincs.
Én Moldova és Kósa vesszőt--csupán egy -egy szálat- tudok ajánlani oltásra. Utóbbit köszönöm
kaptam én is...
üdv PJ
u.i. Most szemezgetem- behoztam karácsony körül mielőtt a madarak mind megették- a Fehér Delewár szőlőt. Igy "mazsolának" nem rossz. Kérdés: Viktória -még nincs belőle-- vajon alkalmas lesz ugyanigy erre is? S csak ennyire van direkttermő ize, vagy határottabb, mondjuk Otellóhoz hasonló intenziv az ize? Abból is ültetnék nem éppen napos oldalra a fal tövébe, s onnan persze messzebb vezetve később---árnyékot tartó lugast tervezek többek között belőle.
egy crimson fürtöt leszemeztem ősszel, november végére aránylag egész jó mazsola lett belőle,nagyobb szemű mint a bolti mazsola meg sötét pirosas majdnem fekete színű,idén ha lesz rajta szőlő akkor jó sokáig a tőkén hagyom,gondolom édesebb lesz.a darazsak is szeretik a tőkén sajna,Üdv.
A tavaly szölőszemtől (amit ezúton is köszönök) kapott és sikeresen megeredt V2520, Karmakod, Livia vesszöket cserélnék hasonló különleges vesszőkre, szemrekre.
Nem hazudnak, hanem kiemelik azt, amit ábrázolni kívánnak. Teljesen normális, ha a király háromszor akkora a képen, mint az alattvalói és a fa nem magasabb, mint egy katona.
Tényeket és nem tényezőket mutat be a pofa. A miértekről és a hogyanról nincs szó. Ezzel eggyütt érdekes és kösz, hogy felhívtad rá a figyelmet.
A tények a rekordok könyve alapján:
1. A szőlő a legrégib kulturnövény, 6000 évvel időszámításunk előtti. Mezopotámia (mai Irak)
terőletén találták az erre vonatkozó dokumentumot. 1000 évvel később talált tárgyak és
tárolőedények pedig fizikai bizonyíték a legrégebbiségre. Összefoglalva: bizonyított, hogy
már 8000 éve kulturnövény.
2. Rendkívűl sok szőlőfajta volt az évek folyamán, mai nap is van vagy 10000. Ez a szám pl
krumflifajtánál kb 2000. Nagyon sok szőlőfajta a filoxera következtében véglegesen, pótolhatatlanul eltünt.
3. A szőlő mint kúszónüvény igen hosszú indákat képes fejleszteni. Az eddigi rekord egy
holland városban található, 40 méter 42 cm. Londonban is van hasonló csoda, annak hossza 36
méter.
4. A szőlő hosszúéletű, Londonban van 250 éves tőke, de nem ez a világrekord. Ilyen Hosszúéletű szőlő tobb helyen is van épületek befuttatására pl mariborban ahol tábla
hírdeti a világ legöregebb szőlőjét (440 éves), Amerikában is létezik 400 éves tőke.
5. Ezek jelentős termést is adnak van olyan amelyik több tonnát és igen nagy méretűek
lehetnek. 5 perc 50-nél kép van a világ legnagyobb szőlőjéről, mely tőkének a körmérete
(kerülete) 3 méter. Ennek a lomb által takart felülete 900 négyzetméter. 6perc 03-nál egy
Amerikában található óriásról mutat képet.
6. A fürtméretekkel kapcsolatos rekordot Chilében jegyezték fel, kb 10 kg volt. A video készítője 2.5 kgos fürttel büszkélkedik. Szerinte a középkori fürtábrázolások nem hazudnak ezért igencsak lehetséges 10 kg-nál nagyobb fürtöt nevelni. (8perc 58mp).
7. Ebben a pontban a bogyóméretről és az árakról ismertet rekordokat. 8200 dollárért adtak el aukción egy 700 grammos fürtöt, amelyen 26 bogyó volt(majdnem 30 gramm bogyósúly). És ahogy ez látható az ilyen rekordokat japánban érték el.
Csak gagyogom az oroszt, ezért nem adtam pontos fordítást. De a lényegben nem hibáztam.
Így se megy. Megnéztem vagy 40 vradzikovskij-t, de csak izompacsirtákat találtam. Inkább idézzél b előle. (Én ki szoktam jelölni a címét, aztán ctrl C és ide bemásolom ctrl V-vel.)