Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.08 0 0 968

Sztem ezekkel  a külföldi fajtákkal nem nyúlunk mellé,amiket már meg tudtam kostolni mind finom volt.Másabb talán,mint a magyarok,de finomak,némelyik kifejezetten érdekes ízzel /ha már a feleség is dícsér ,akkor tuti/.

Amelyiknek van pirosas fedőszine /pl Pinkcot,Big Red,Kuresia/ tetszetősek,jó állagúak,a termőképességüket még biztosan nem tudom,mert fatal fák,de a Pinkcot annyit hozott idén,mint a sokéves  Ceglédi óriásom ,szal hazafi vagyok,de akkor is lecserélek néhány régi fajtát.

Előzmény: SándorTiszteletes (965)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.08 0 0 967

Hát ha le bírod nyelni a gyomorszondát ?...:))

Előzmény: gergerg (964)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.07.08 0 0 966

Előzmény: SándorTiszteletes (965)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.07.08 0 0 965

Nálam ez a 2 szem lett, de már bevégezte. Tényleg nagyon finom.

Előzmény: Törölt nick (963)
gergerg Creative Commons License 2013.07.08 0 0 964

Nálam is most kezdett érni, szép kerek gyümölcsű, nem túl nagy. Egyetlen szem volt, (tavaly oltottam a te vessződdel) de nem birtam magammal és ma megettem. Így ha lehet én inkább nem fényképezném már le.

Előzmény: Törölt nick (963)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.08 0 0 963

A kétkedőknek : a Kuresia nagyon finom,jó állagú,szép küllemü kajszi.Most kezd érni nálam.ha lesz lehetőségem,rakok fel képet is.

gergerg Creative Commons License 2013.07.08 0 0 962

8.

Előzmény: Ali-bá (939)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.06 0 0 961

Fantasztikus! persze az itteni faiskolák kínálata jó esetben a Spring Blush-tól a Tardicot-ig terjed, de az átlag inkább a ceglédi óriástól a bergeronig. Egyébként ma rásóztak a fiamra érett ceglédi óriást, nem vagyok tőle elájulva, a sima magyar finomabb.

Előzmény: Csarli1 (959)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.06 0 0 960

Én se piacra termelek,de ettől még semmi bajom a Pinkcottal,sőt...

Előzmény: Lactarius Curtis (956)
Csarli1 Creative Commons License 2013.07.05 0 0 959

Mivel a Mediabel és a Priabel már hozott termést és június 20 körül ért be, ami kéthéttel van az olasz után, ezért a Farclo ami olaszba augusztus 20 és szeptember 20 közt érik nálunk már októberre is átcsúszik.

Előzmény: Lactarius Curtis (958)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.05 0 0 958

Max augusztus elejével számoltam. Az olasz késői fajták kihúzzák nálunk szeptemberig?! :O

Előzmény: Csarli1 (957)
Csarli1 Creative Commons License 2013.07.05 0 0 957

 

Június eleje-szeptember közepe. Azért ez több mint 1,5 hónap.

Előzmény: Lactarius Curtis (956)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.05 0 0 956

Végülis pont erről beszélünk. Nekünk házikertünk van, így friss fogyasztásra, lekvárnak stb szeretnénk kifejezetten jó ízű fajtákat. Az teljesen ha más, ha pl. Mozo piacra termel kajszikat, ott nem lehet egyszerre több mázsa puhuló göncivel mit kezdeni. Különösen, ha minél messzebb szállítod. Plusz még az fontos, hogy ne egyszerre érjenek, most már kb 1,5 hónap a szezon.

Előzmény: Törölt nick (955)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.05 0 0 955

Nézőpont kérdése...nekem a Pinkcot teljesen korrekt fajta,a koraiak közül az egyik legjobb.Amikor érik magyarból szinte csaka Harmat van,arról meg sok jót már nem tudok mondani,le is váltom.A későbbi magyarok közt is van gyenge, pl  a Ceglédi bíbor küllemre szép,nagy,de az íze jellegtelen. A Ceglédi óriás finom,nagy,de csak házikertbe jó /mint szinte az összes magyar/,mert hamar lepuhul.

Nem vagyok magyarellenes,de piacra sajnos a külföldi származású /de nálunk termelt !!!/ fajták a jók. Érdemes megkostolni a Big Red-et vagy a Hargrandot...

Előzmény: Jani71 (950)
vinik táltos Creative Commons License 2013.07.05 0 0 954

Ez is bio, csak tavaszi lemosót kap, valamint ősszel bémeszelem a törzsét bordói poros oltott mésszel.

Egy kép még lemaradt:

 

 

A fehér egy ping-pong labda.

Előzmény: Lactarius Curtis (953)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.05 0 0 953

Hát igen, a szomszéd is tegnap szedett vagy 20 kilót az öreg bio-kajszijáról, de még sok rajta van. Ahogy nézem a fád kissé árnyékos helyen van, azért érik kb 1 héttel később.

Előzmény: vinik táltos (952)
vinik táltos Creative Commons License 2013.07.05 0 0 952

Nékem is elkezdett egy két szem potyogni a "Magyar Kajsziról". Még kell egy hét a beteljesüléshez.

2005 őszén vettem Rákóczifalván.

2011-ben már adott 26 kilót, 2012-ben virágjában verte a havaseső, lett kb 3 kiló.

Most a fa kitett magáért:

 

   

 

 

A fa már hat méter magas, minden ága tele barackkal.

60-70 kilóra tippeljük a termést.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.05 0 0 951

Dehogy kell hozzá Goldrich, csak az amcsik nem ismerik az itteni fajtaválasztékot. Simán porozza a szomszéd magyar kajszi, és 3 évesen is szépen termett már jégverés ellenére is. Az tény, hogy nem nagy szemű, hamar puhul és hullik, ezért házikertbe való.

Előzmény: Jani71 (950)
Jani71 Creative Commons License 2013.07.05 0 0 950

Már a múltkor is érdeklődve olvastam a hsz-okat az Aurorával kapcs., akkor is azt gondoltam, amit most még inkább: ez az Aurora kell nekem!!! ;-)

Szeretem, ha egy gyümölcs NAGYON finom. :-)

Ősszel megyek érte, ha nem jön közbe semmi. De hová is? Dánszentmiklósra?

Az jó is lenne, mert Jojót úgyis hozni akarok, ott meg lesz, ha minden igaz - legalábbis tavasszal volt. Az Aurora leírásából kitűnik, hogy kell hozzá pl. Goldrich, az meg épp' van is itthon, szintén Palesitséktől. :-) Miért nem hoztam én tavasszal ilyent?

Mindegy, így legalább tapasztalatot olvasva megyek a fajtáért.

(Az idei ültetésű Pinkcot termett két darabot, szépen ki is nevelte, nem rég meg is kóstolhattuk - teljesen éretten lehullott. Nekem némileg vízízű, a héja gyengés savas jellegű, őszintén szólva hiányzott a markáns sárgabarackíz!! Aztán kontrasztként épp' tegnap kezdett a Gönci magyarról potyogni a teljesen érett termés, hááát, zongorázni lehet a különbséget! Markáns, finom kajszi íz, kellemesen puha, rostos, narancsszínű hússal. Egyébként a Pinkcot színe is szép narancs, pirosas folttal az egyik oldalon, ezzel nincs gond. De hát az íze messze van a Gönciétől... Nem véletlenül vettem meg annak idején épp' ezt az utóbbi fajtát - utánaolvastam, mielőtt kiválasztottam.

Persze a fáról frissen szedve is szeretném fogyasztani - ezért vettem több fajtát -, de elsősorban lekvárnak megy, tehát az íz, szín és állag a legfontosabb. Emiatt igyekeztem olyanokat is beszerezni.)

Bocs' a kotyogásért!!!

Előzmény: Lactarius Curtis (949)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.05 0 0 949

Hát igen, 35 év után szabadultam ki, és azóta ugyanezt teszem. Két éve minden nap bejárom a kertet (jó télen -20-ban nem), hétvégenként dolgozom benne, most esténként öntözök, hogy minél gyorsabban nőjenek és forduljanak termőre a fák. Ezt először Az Aurora kajszi tette meg, június közepén érik és NAGYON finom.

Előzmény: régimaszek (948)
régimaszek Creative Commons License 2013.07.04 0 0 948

 

 Tudod az én barack fáim most mutatják meg első termésüket 5db,még szinte zöldek mind kései érésű,az éghajlati viszonyok miatt. A kiváncsiság meg a gyümölcs iránti óhaj, a nejem azt enné reggel délben este. Amit írtál az irányban dolgozok ezerrel,majd minden gyümölcsből van 10-20 db fa beállítva,most kezdik magukat megmutatni.Csak tudod az idő haladtával jön meg az ember esze,minden adott volt több mint 12 év óta csak csinálni kellett volna.Most onnan kelek onnan fekszek,és nap mint nap szugerálom a fákat,hogy minél szebbek legyenek,és teremjenek már végre.

Előzmény: Deryan (945)
régimaszek Creative Commons License 2013.07.04 0 0 947

 

 

Igen teljesen igazad van, de ezt az apró szemű barackot, az igazi őshonost nehéz megtalálni,akár piacon akár mint termő fa-ként. Mert ez a fajta bizton terem,igaz nem a legminőségibb,de barack. a többi más gyümölcsel kapcsolatban csak a vidék jöhet szóba,vagy ilyen őshonos fajta szaporítók.

Előzmény: alfi13 (944)
régimaszek Creative Commons License 2013.07.04 0 0 946

  

Erre a barackra gondoltam,amit te is írtál inkább lett volna törődések nyoma,még ha bottal verték volna is de akkor az lett volna az igazi barack.Gondolom 500ft/ kg áré nem nagy igény.

Előzmény: Lactarius Curtis (943)
Deryan Creative Commons License 2013.07.04 0 0 945

Néhány évvel ezelőtt a szilvafajtákkal én is így jártam.

Szerettem volna néhány fajtát megkóstolni, hogy melyeket lenne érdemes a konyhakertbe telepíteni választékbővítés céljából. Mindenből vettem egy kicsit, amit akkor éppen árultak. Az összes szép volt és ízetlen. A kerti Boldogasszony vagy a bozótosban termő Mirabella szilvával még csak köszönő viszonyban sem voltak a hamvas piacos szilvák.

 

Ha az embernek kertje, lehetősége van frissen szedett gyümölcsöt enni vagy feldolgozni, akkor nem szabad a piacon vásárolni, főképpen ezekben a nagy áruházakban nem . 

Az érett gyümölcs is lehet roppanós, de az nem tárolható olyan sokáig, mint a piacra szánt féléretten szedett, országokon átutaztatott s napokig/hetekig vevőre várakozó gyümölcs.

Előzmény: régimaszek (942)
alfi13 Creative Commons License 2013.07.04 0 0 944

Hát igen. Erröl a témáról már töbször írtam különböző helyeken hogy pár éve próbálok valami finomnak tűnő gyümölcsöt vásárolni a piacon. A kertemben levő gyümölcsfák melé szeretnék ujabb finom gyümölcsű fákat ültetni, de egyrészt nem tudják megmondani az árusok a nevét és ha megkostolom akkor már szinte nem is érdekel milyen a fajtája. Esetleg egy miatt érdekelne a neve hogy véletlenül se ültessek egy ilyen fát.

Előzmény: régimaszek (942)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.04 0 0 943

Zölden szedték, éretlen és feltehetően import. Utóbbi hetekben kétszer is vettem hiperben sárgabarackot, spanyol ill görög fajták voltak (neten is utánanéztem), de fényévre voltak a kertben szedett kajszitól. Konkrétan nem értek semmit. Mostantól viszont lehet szedni vagy a piacon venni a hazai barackot, na az finom. Szomszédban  ma kezdték el szedni, ahogy nézem lekvár lesz belőle mert mint a diót bottal verik le :(

Előzmény: régimaszek (942)
régimaszek Creative Commons License 2013.07.03 0 0 942

SZiasztok mindenkinek,EGY ÉLMÉNY! a mai napon vásároltam 1kg sárga barackot a salgótarjáni piacon. A barack amit választottam kiszemű /pinponglabda nagyságú/ gyönyőrűen érettnek tetsző, az érési szinek egyenletesen terülnek el a barackok mindegyikén,színárnyalat külömség kizárva,megvettem. A szüleimtől tanultam, piacon a zöldséget nem tapogatjuk,nem menyecske!. Meglepetés! haza érvén megkóstoltam,az álltalam választott sárga barackot. a barack ropogós, kemény, a csinkája résznél a rostok olyanok voltak mint a túltarott zöldbab szálas,az íze enyhén sankás ízű. Az én emlékemben ez a barack fajta lédús,bő rostú,szinte szét omlik az ember szájában,az íze fantasztikus, ahogy a régiek mondják befőzni való. Éneddig azt hittem hogy csak a paradicsommal csinálják ezt meg,hogy be érégyorsítózzák,tévedtem,már lehet minket is érés gyorsítóznak csak még mi ezt nem még annyit hogy ezt a barackot egy régtől ott áruló zöldség nagykereskedőtől vettem.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.03 0 0 941

Ja, és homokos talajra vadkajszi alanyon keress.

Előzmény: xyzw (940)
xyzw Creative Commons License 2013.07.03 0 0 940

Köszi!

 

Előzmény: Lactarius Curtis (937)
Ali-bá Creative Commons License 2013.07.02 0 0 939

Sajnos nem. Mifelénk mind lefagyott, nekem is kellene 10 kg. A sárgabaracklekvár a kedvencem!

Előzmény: szoszircsi (938)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!