Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Sztem ezekkel a külföldi fajtákkal nem nyúlunk mellé,amiket már meg tudtam kostolni mind finom volt.Másabb talán,mint a magyarok,de finomak,némelyik kifejezetten érdekes ízzel /ha már a feleség is dícsér ,akkor tuti/.
Amelyiknek van pirosas fedőszine /pl Pinkcot,Big Red,Kuresia/ tetszetősek,jó állagúak,a termőképességüket még biztosan nem tudom,mert fatal fák,de a Pinkcot annyit hozott idén,mint a sokéves Ceglédi óriásom ,szal hazafi vagyok,de akkor is lecserélek néhány régi fajtát.
Nálam is most kezdett érni, szép kerek gyümölcsű, nem túl nagy. Egyetlen szem volt, (tavaly oltottam a te vessződdel) de nem birtam magammal és ma megettem. Így ha lehet én inkább nem fényképezném már le.
Fantasztikus! persze az itteni faiskolák kínálata jó esetben a Spring Blush-tól a Tardicot-ig terjed, de az átlag inkább a ceglédi óriástól a bergeronig. Egyébként ma rásóztak a fiamra érett ceglédi óriást, nem vagyok tőle elájulva, a sima magyar finomabb.
Mivel a Mediabel és a Priabel már hozott termést és június 20 körül ért be, ami kéthéttel van az olasz után, ezért a Farclo ami olaszba augusztus 20 és szeptember 20 közt érik nálunk már októberre is átcsúszik.
Végülis pont erről beszélünk. Nekünk házikertünk van, így friss fogyasztásra, lekvárnak stb szeretnénk kifejezetten jó ízű fajtákat. Az teljesen ha más, ha pl. Mozo piacra termel kajszikat, ott nem lehet egyszerre több mázsa puhuló göncivel mit kezdeni. Különösen, ha minél messzebb szállítod. Plusz még az fontos, hogy ne egyszerre érjenek, most már kb 1,5 hónap a szezon.
Nézőpont kérdése...nekem a Pinkcot teljesen korrekt fajta,a koraiak közül az egyik legjobb.Amikor érik magyarból szinte csaka Harmat van,arról meg sok jót már nem tudok mondani,le is váltom.A későbbi magyarok közt is van gyenge, pl a Ceglédi bíbor küllemre szép,nagy,de az íze jellegtelen. A Ceglédi óriás finom,nagy,de csak házikertbe jó /mint szinte az összes magyar/,mert hamar lepuhul.
Nem vagyok magyarellenes,de piacra sajnos a külföldi származású /de nálunk termelt !!!/ fajták a jók. Érdemes megkostolni a Big Red-et vagy a Hargrandot...
Hát igen, a szomszéd is tegnap szedett vagy 20 kilót az öreg bio-kajszijáról, de még sok rajta van. Ahogy nézem a fád kissé árnyékos helyen van, azért érik kb 1 héttel később.
Dehogy kell hozzá Goldrich, csak az amcsik nem ismerik az itteni fajtaválasztékot. Simán porozza a szomszéd magyar kajszi, és 3 évesen is szépen termett már jégverés ellenére is. Az tény, hogy nem nagy szemű, hamar puhul és hullik, ezért házikertbe való.
Már a múltkor is érdeklődve olvastam a hsz-okat az Aurorával kapcs., akkor is azt gondoltam, amit most még inkább: ez az Aurora kell nekem!!! ;-)
Szeretem, ha egy gyümölcs NAGYON finom. :-)
Ősszel megyek érte, ha nem jön közbe semmi. De hová is? Dánszentmiklósra?
Az jó is lenne, mert Jojót úgyis hozni akarok, ott meg lesz, ha minden igaz - legalábbis tavasszal volt. Az Aurora leírásából kitűnik, hogy kell hozzá pl. Goldrich, az meg épp' van is itthon, szintén Palesitséktől. :-) Miért nem hoztam én tavasszal ilyent?
Mindegy, így legalább tapasztalatot olvasva megyek a fajtáért.
(Az idei ültetésű Pinkcot termett két darabot, szépen ki is nevelte, nem rég meg is kóstolhattuk - teljesen éretten lehullott. Nekem némileg vízízű, a héja gyengés savas jellegű, őszintén szólva hiányzott a markáns sárgabarackíz!! Aztán kontrasztként épp' tegnap kezdett a Gönci magyarról potyogni a teljesen érett termés, hááát, zongorázni lehet a különbséget! Markáns, finom kajszi íz, kellemesen puha, rostos, narancsszínű hússal. Egyébként a Pinkcot színe is szép narancs, pirosas folttal az egyik oldalon, ezzel nincs gond. De hát az íze messze van a Gönciétől... Nem véletlenül vettem meg annak idején épp' ezt az utóbbi fajtát - utánaolvastam, mielőtt kiválasztottam.
Persze a fáról frissen szedve is szeretném fogyasztani - ezért vettem több fajtát -, de elsősorban lekvárnak megy, tehát az íz, szín és állag a legfontosabb. Emiatt igyekeztem olyanokat is beszerezni.)
Hát igen, 35 év után szabadultam ki, és azóta ugyanezt teszem. Két éve minden nap bejárom a kertet (jó télen -20-ban nem), hétvégenként dolgozom benne, most esténként öntözök, hogy minél gyorsabban nőjenek és forduljanak termőre a fák. Ezt először Az Aurora kajszi tette meg, június közepén érik és NAGYON finom.
Tudod az én barack fáim most mutatják meg első termésüket 5db,még szinte zöldek mind kései érésű,az éghajlati viszonyok miatt. A kiváncsiság meg a gyümölcs iránti óhaj, a nejem azt enné reggel délben este. Amit írtál az irányban dolgozok ezerrel,majd minden gyümölcsből van 10-20 db fa beállítva,most kezdik magukat megmutatni.Csak tudod az idő haladtával jön meg az ember esze,minden adott volt több mint 12 év óta csak csinálni kellett volna.Most onnan kelek onnan fekszek,és nap mint nap szugerálom a fákat,hogy minél szebbek legyenek,és teremjenek már végre.
Igen teljesen igazad van, de ezt az apró szemű barackot, az igazi őshonost nehéz megtalálni,akár piacon akár mint termő fa-ként. Mert ez a fajta bizton terem,igaz nem a legminőségibb,de barack. a többi más gyümölcsel kapcsolatban csak a vidék jöhet szóba,vagy ilyen őshonos fajta szaporítók.
Erre a barackra gondoltam,amit te is írtál inkább lett volna törődések nyoma,még ha bottal verték volna is de akkor az lett volna az igazi barack.Gondolom 500ft/ kg áré nem nagy igény.
Néhány évvel ezelőtt a szilvafajtákkal én is így jártam.
Szerettem volna néhány fajtát megkóstolni, hogy melyeket lenne érdemes a konyhakertbe telepíteni választékbővítés céljából. Mindenből vettem egy kicsit, amit akkor éppen árultak. Az összes szép volt és ízetlen. A kerti Boldogasszony vagy a bozótosban termő Mirabella szilvával még csak köszönő viszonyban sem voltak a hamvas piacos szilvák.
Ha az embernek kertje, lehetősége van frissen szedett gyümölcsöt enni vagy feldolgozni, akkor nem szabad a piacon vásárolni, főképpen ezekben a nagy áruházakban nem .
Az érett gyümölcs is lehet roppanós, de az nem tárolható olyan sokáig, mint a piacra szánt féléretten szedett, országokon átutaztatott s napokig/hetekig vevőre várakozó gyümölcs.
Hát igen. Erröl a témáról már töbször írtam különböző helyeken hogy pár éve próbálok valami finomnak tűnő gyümölcsöt vásárolni a piacon. A kertemben levő gyümölcsfák melé szeretnék ujabb finom gyümölcsű fákat ültetni, de egyrészt nem tudják megmondani az árusok a nevét és ha megkostolom akkor már szinte nem is érdekel milyen a fajtája. Esetleg egy miatt érdekelne a neve hogy véletlenül se ültessek egy ilyen fát.
Zölden szedték, éretlen és feltehetően import. Utóbbi hetekben kétszer is vettem hiperben sárgabarackot, spanyol ill görög fajták voltak (neten is utánanéztem), de fényévre voltak a kertben szedett kajszitól. Konkrétan nem értek semmit. Mostantól viszont lehet szedni vagy a piacon venni a hazai barackot, na az finom. Szomszédban ma kezdték el szedni, ahogy nézem lekvár lesz belőle mert mint a diót bottal verik le :(
SZiasztok mindenkinek,EGY ÉLMÉNY! a mai napon vásároltam 1kg sárga barackot a salgótarjáni piacon. A barack amit választottam kiszemű /pinponglabda nagyságú/ gyönyőrűen érettnek tetsző, az érési szinek egyenletesen terülnek el a barackok mindegyikén,színárnyalat külömség kizárva,megvettem. A szüleimtől tanultam, piacon a zöldséget nem tapogatjuk,nem menyecske!. Meglepetés! haza érvén megkóstoltam,az álltalam választott sárga barackot. a barack ropogós, kemény, a csinkája résznél a rostok olyanok voltak mint a túltarott zöldbab szálas,az íze enyhén sankás ízű. Az én emlékemben ez a barack fajta lédús,bő rostú,szinte szét omlik az ember szájában,az íze fantasztikus, ahogy a régiek mondják befőzni való. Éneddig azt hittem hogy csak a paradicsommal csinálják ezt meg,hogy be érégyorsítózzák,tévedtem,már lehet minket is érés gyorsítóznak csak még mi ezt nem még annyit hogy ezt a barackot egy régtől ott áruló zöldség nagykereskedőtől vettem.