Hi! Lenne egy kérdés ha egy kicsit kesernyés utóíze van a bornak mitől lehet ill mivel lehet megszüntetni? Fehér borról lenne szó. Törzsoldat okozhatja? Köszi a segítséget!!!
Már miért lenne az?? A rézgálic rajta van a bogyón, és a rajzóspórák csillóit az esőcseppben lassan visszaoldódó nehézfém kicsapja (így megbénítja a spóra mozgását) ezért az nem tud fertőzni, tehát MEGELŐZI a bajt.
-Természetesen nem az aki tojást tojt, mert akkor még a tojás friss. Inkább az aki már szagolt záptojást. Természetesen, jövőre, konstruktívan. Időjárásról, űrkutatásról. (hihi)
Mert ezekből a fajtákból lehet ugyan minőségi bort készíteni, de azért inkább tömegtermelésre alkalmasak
*errefelé most nagy divatja van a pályázati segítséggel történő szőlőkivágásnak-újratelepítésnek, mindenki ezeket a fajtákat(Bianka, Aletta) pártolja. Kaptam is hideget-meleget, amiért nem használom ki ezt a "kihagyhatatlan" lehetőséget, de nem fogom a Zöldveltelinit lecserélni egy Biankára, akármennyivel is olcsóbb megtermelni..*
Ha férfi lelkedet egy hölgyre földtevéd S az üdvősségedet könnyelműn tépi szét Hazug szemében hord mosolyt, és átkozott könnyűt Míg ez szívedbe vágyat olt, az égő sebet üt
Gondold meg és igyál Örökké a világ sem áll
Eloszlik, mint a buborék s marad, mi volt: a puszta lég S marad, mi volt: a puszta lég
Igyál! Igyál! Igyál
Eloszlik, mint a buborék s marad, mi volt: a puszta lég S marad, mi volt: a puszta lég
S ha bánat és a bor agyadban frigyre lép S lassanként földerül az élet puszta kép Gondolj merészet és nagyot és tedd rá éltedet Nincs veszve bármi sors alatt, ki el nem csüggedet
Gondold meg, és igyál Örökké a világ sem áll
De amíg áll és amíg él ront vagy javít, de nem henyél Ront vagy javít, de nem henyél
Igyál! Igyál! Igyál
De amíg áll és amíg él ront vagy javít, de nem henyél Ront vagy javít, de nem henyél
Tényleg nem értelek. Szerinted a záptojást is csak az ismeri fel aki tojt már tojást?
Érveket és objektív szakmai tényeket hoztam neked ide amikre te csak tereléssel és kínos tréfálkozással válaszoltál. Ez nem egy verseny ahol győzni kell és kicikizni a beszélgetőpartnereinket. Lehetne a mindannyiunk tanulságára konstruktívan beszélgetni érdekes és fontos dolgokról.
Remélem jövőre te is partner leszel ebben. Addig is boldog karácsonyt és új évet kívánok neked is.
Ha a hihizés helyett egyenesen feltetted volna a kérdésedet akkor válaszoltam volna rá... erre vonatkozott a "parancsolsz" kérdés, ami értő jó szándékkal bíró körökben azt jelenti, hogy nem értettem a kérdésedet.
A válaszom pedig az, hogy, nem sem korrekt sem pedig inkorrekt módon soha nem használtam fajélesztőt és nem is fogok. Nem volt rá szükségem soha.
Milyen fajtákat ültetnek? - A fajtaszerkezetet illetően egy kicsit rossz irányba megyünk, az olcsóbb termelési költséggel előállított fajtákat preferálják leginkább a termelők. Előtérbe kerülnek a kevesebb permetezést igénylő, jobb cukorgyűjtő, hidegtűrő interspecifikus fajták.
Ezt a soltvadkerti hegybiró mondta. Miért is baj ez?
-Részemről is. Mindössze pici hiányérzetem van, mely szerint, most már sohasem fogom megtudni, hogy korrekt módon használtál-e egyáltalán, valamikor fajélesztőt. Bár most már nem is érdekel. Ezzel, jelentem, a hiányérzet is megszűnt.(hihi)
A borainkat nem azért adom annyiért amennyiért mert annyira tartom őket. Szóval nem az a szempont, hogy ez egy jó bor és ezért ez legyen drága vagy ez nem olyan jó és ezért legyen olcsó. Mégcsak nem is a piac árazza be őket. De ez nem ide tartozik.
Sajnos az egy tömegjelenség, hogy a szaktudásnak az agráriumban nincsen becsülete, de szerintem ennek elsősorban az az oka, hogy szaktudás nélkül is lehet piacképes "bort" csinálni.
Nem egészen. Addig rendben is volna, ha a tulaj felfogná, hogy az olcsó (szak)ember annyit is ér, mint az ára. De nem fogja fel, inkább nyafog, hogy nem talál megfelelő szakembert, ahelyett, hogy fizetne. Azt még megértem, hogy valami olcsó és sz@r, de erre van igény vagy pénz, de azt már nem, hogy valaki nem akar fizetni, de a jobbat követeli és ha nem kapja meg annyiért, mint az olcsóbbat, akkor megy a siránkozás. Te se adnád oda az Óvörös áráért a Hillát nem igaz?
Akkor, végülis egyetértünk. Az ésszerűség a lényeg. Én programszerű növényvédelem alatt azt értem, hogy a naptárba bevésett napon ha esik, ha fúj akkor is megy a permetezés. Minden évben végignézem a Somlón, hogy elismert termelők ültetvényein így meg a növényvédelem, a szőlész meg csak az útról látja az ületvényt.
"Ezt a megjegyzésedet a környékbeli borgyárak tulajdonosának a fülébe kéne rágni..."
Amit a csite norbi oldalán írtam erre is vonatkozik. Sajnos. Ha egyszer a bort készítő cég meg tudja oldani a feladatot jó szakember nélkül olcsón akkor miért is csinálna mást?
Na igen, nekem megvan az az előnyöm, hogy naponta többször is kimehetek a szőlőbe, ha ugyan nem vagyok ott egész nap. A kijuttatott vegyszer pedig MINDIG a gyártó által előírt minimális adag, tehát amennyi a megelőzéshez feltétlen szükséges, és ahogy Rambo is említette nem mindig az előírt időpontban permetezek, hanem ahogy jónak látom, mint pl. ahogy a nyár eleji nagy szárazságban volt hogy 3-4 hét is eltelt két permetezés között, mert még az előző alkalommal kijuttatott vegyszer is úgy látszott a szőlőn, mintha tegnap szórtam volna.
>>mert nem olcsó a megbízható, jó szaki Ezt a megjegyzésedet a környékbeli borgyárak tulajdonosának a fülébe kéne rágni... Bár úgyse fogják fel :(
Hát 21.5 foknál már van cukor bőséggel és a max 14-es szesz meg mondjuk egy 13-as között 16g/l maradékcukor is lehet ami nem kevés. Az biztos, hogy ha koncentrált is az alapanyag és vannak rendesen savak is akkor 4-5g/l maradékcukor az szinte kell, szóval 13.5vv% szesz már okés lehet.
De szerintem a legjobban akkor teszel, ha nem foglalkozol ezzel és hagyod szépen magától végbemenni a folyamatokat. Nem lesz semmi baja a borodnak :) Meg az sem baj, ha lesz a következő évtizedben pár láda félszáraz saját borod, ki tudja lehet, hogy most jön a hét szűk esztendő és jól fog esni egy-egy palack édesebb bor is.
"Ezzel együtt persze az lenne a faja, ha közvetlenül fertőzés előtt indulhatnánk permetezni"
Erről és csakis erről beszélek. Valakinek ott kell lennie a szőlőben folyamatosan, hogy lehetőséged legyen arra, hogy a legjobbkor kezd meg a védekezést. Ez a fertőzésveszély idején akár negyed órán is múlhat. Igen, vagy te vagy ott folyamatosan a sorok között vagy alkalmazol valakit aki megismeri akár a szomszéd tőkéin is a fertőzést és képes az előre megbeszélt módon reagálni. Ehhez kell megbízható és szakmailag jó ember és kell saját permetező. Ha ezek nincsenek meg vagy drágállja a gazda a szakember alkalmazását (jogosan, mert nem olcsó a megbízható, jó szaki) akkor marad a folyamatos védettséget jelentő intenzív és programszerű permetezés.
A folyamatos védettség nagyon lassítja az érési folyamatokat. Minél többet van vegyszer nélkül a növény annál jobb.
Nyugodt lehetsz a nagyapám már 50 évvel ezelőtt sem tudta megmondani mikor és ki telepítette azt a szőlőt, amit művelt. Azóta már benőtte a gaz mert nem művelik, de az indái még most is felkúsznak a gyomok tetejére.