Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Most vegetációban a szulfát formájában , de természetesen a K túlsúllyos NPK is jó ( Woldünger és Tsai ) Hatásosabb ha lombtrágyázva is van . Kálium klorid ( kálisó ) inkább nyugalmi állaptban jó , mert a bomlás során klór szabadul fel és az nem egészséges a gyökereknek és ha csak ősszel adod akkor egy évet megint ki fog hagyni .
Ha szárazság lesz akkor érdemes belocsolni , hogy minél hamarabb vegye fel még a rügydiferenciálódás előtt ( július - augusztus ).
Lenne egy kérdésem. Van egy kajszi fám ( fajtájában nem vagyok biztos, ha minden igaz magyar kajszinak v. gönci magyar kajszinak vettem ) ami még egy szemet sem termet pedig már 4-5 éve meg van, igazándiból virág sem nagyon volt rajta (kb. 5-6 db virág). Vajon miért nem akar teremni ? Korai lenne ? Én nem hiszem. Itt egy kép róla.
Jó ötlet , mindenképp flexibilis megoldás kell , ha a szél mozgatja , gondoltam még , hogy a középső tengelyhez kötöm ki a lehajló ágakat így ha egyik hajlik akkor a másikat emeli .... majd meglátom , mit tudunk kezdeni , de kell valamit csinálni vele . Volt egy év amikor szinte az összes nagy kajszifám lehasadt . Az idén a fagy miatt elmaradt a nyesés , bár ezt kellett volna .
Ne "valahogy" kösd ki, van egy jól bevált módszerem. Az ágvillába teszel egy alkalmas hosszúságú karót, de hegyével felfele (!!). Veszel egy madzagot, hurok a karó hegyére, átvetés az egyik elágazáson, hurok a karó hegyére, átvetés a másik elágazáson, végül ismét hurok a karó hegyére. A végén a karó hegye kb 15-20 cm-re lesz az elágazási ponttól és 10 cm-re mindkét ágtól. Egyik ág se ér a karóhoz, nem dörzsöli, leng az egész ide-oda az ággal együtt és a karó vastagabb fége jól támaszkodik a földön. Ja és a lényeg : tartja az ágat!
Nekem is van egy hasonló kaliberű fám ... a fajtáját nem tudom , magyarkajszi jellegű a termése , de a habitusa ilyen feltörő mint ez .... tavasszal az ágvégek 2-3 méter magasan vannak , most lassan megtámaszkodnak a földön . nem szeretem támogatni a fákat , de ennek egy lehejó ágát lehet , hogy ki kell kötnöm valahogy .
De vicc nélkül .... én a hagyományos dolgokban hiszek és nálam be is válnak úgy mint talajművelés, tápanyagpótlás , metszés ( módjával ) és növényvédelem ( ha beteg akkor nem fejlődik ) ... meg néha beszélgetni kell hozzájuk .
Mivel az elmúlt negyedévben nem fórumoztam, ezért most rakom ide az ismeretlen fajtájú nagy fámat.
Tavaly a virágzáskori fagy miatt alig volt több rajta egy mázsánál, de két éve 2 mázsánál többet szedtem le én, meg még felet a tolvaj.
Idén is kinéz vagy 2 mázsa. Az összes többi fán is jó közepes termés várható.
8 éves kora körül a kétharmadát elvitte a gutaütés, csak a déli oldalágai (balra) maradtak, akkor kezdtem permetezni, és kiheverte. Most olyan 7-8 méter magas.
Azért a meterológusok utána nézhetnének a dolognak egy kicsit. Mert ugye van olyan légy, bogár is amelyiknek ez lesz az első vihara. Minden tapasztalat és internet nélkül ilyen biztos megérzést?!
Nemlétező szakértelmet. (Már bocsánat a beszólásért, de én jobban hiszek az eredménynek, még ha az nehéz saját tapasztalatok árán jön is létre, mint innen-onnan kimásolt idézeteknek.)
Tegnap 3 órával az északkelet felől hozzánk érkező vihar előtt a legyek mind be akartak jönni a lakásba. Megnéztem a radart az időjárás előrejelzőn, nagyon távol látszott valami. És igazuk volt!! (A legyeknek.) Honnan tudták?