olvass vissza Petya a másik fórumon rtam jeked De egyébbként a nagtyúkot sehogy, fajtától függ. van ami egész életében nem kotlik el akár mit csinálsz. Nincs módszer rá. Kisebb törpe fajták elkotlanak, ha ott hagyod nekik a tojást akkor ráülnek
Sziasztok! Tudnátok segíteni abban,hogy a házityúkot hogyan tudnám ösztönözni a kotlásra? Milyen technikát kell alkalmazni, esetleg valami speciális takarmánnyal ösztönözhető? A régi időkben nagyapáink mit alkalmaztak? Ha tud valaki segíteni azt nagyon megköszönném!
Hello Igen egy kidobott hűtő jó lenne de nincs esetleg ha tudja valaki hogy lehet egy fagyasztót elrontani az szóljon :D Volt régebben 3-4 hűtőt is szétszedtem mert nem gondoltam erre hogy majd egyszer kelleni fog keltetőnek :) A tojástartó tálcák fából lesznek és most egyenlőre míg nem találok jobbat belül faros lemez lesz esetleg fóliát tudok rá ragasztani. a forgatószerkezet meg biztos hogy vasból lesz.
Ha akarod csatlakozhatom, de mint mondtam nálunk csak bújtat ! Meg nem is attól való akitől a tiétek ! De itt nem ez a lényeg Krisztián ! Hanem, hogy módosítható -e ? Mert neked nincs másik géped, ha jól tudom. Tehát abból kell építkezned amid van . A legegyszerűbb az lenne, ha valami elektro-s szakival megnézetnéd az elektronikáját. Tutira lehet szerintem ezeket is szabályozni, csak gondolom ez a kivitelezés lemaradt. Így a legjobb ha valaki tudja pótolni. Ergó lehet, h csak pár száz forint ráköltéssel sokkal jobb gép lenne belőle.
egy másik fórumban nem merik igy felvállalni a tényt hogy egy szar ez a keltető. vagyis a 100 eladott gépből az enyém szar az Ágié szar, zsuzsié szar, te is csatlakozol? Ki lehet jelenteni, hogy tyúktojás keltetésére alkalmatlan? a japitojásokat tönkretette 39 db-ból 7 db kelt ki csak. Bele se merem tenni a selyme, cochin, meg újabb adag japitojást.
De kimentem anyuhoz, és íme képekkel. Hátha Peti te majd látsz benne valami okosíthatást. Ja és a szigetelése egy rakomány végtermék az bizta ! De bújtatni tökéletesen megfelel dudva uraság is :)
A keltetőbe csak a tojástartó keret legyen fából, ha lehet keményfából. Az állandó pára nem tesz jót sem a faforgácsnak sem a rétegelt lemeznek. A gép" háza" legjobb egy kidobott hűtő. kiválló hőszigetelő és belül műanyag könnyű takaritani fertőtleniteni.(végül is egy kész doboz könnyen lehet bele szerelni) A forgató szerkezetnek a legjobb a fém vagy keméény műanyag.
Hello! Semmi gond ezért van a topic és ezért kérdezek hogy bárki hozzászóljon. tudom hogy elég jól megdagad és hullámosodik meg minden, de most nincs itthon se rétegelt lemez se műanyag esetleg fekete fóliát tudom majd venni mert az úgy is kell. És ha majd lesz valahonnan műanyag akkor kicserélem arra.
Szia.Bocsi hogy beleszólok,de asztalos vagyok,valamennyit értek hozzá.Szerintem ne tegyél a keltetőbe semmilyen préselt forgácslapot,bútorlapot vagy farostlemezt,mert nagyon sok nedvességet vesznek fel és képesek a méretük duplájára,vagy annál is vastagabbra megdagadni,ami ugye nem túl szerencsés.A bútorlap talán jó lehet,de akkor az éleit nagyon klafán le kell zárnod,hogy hogy még véletlenül se kapjon nedvességet,de ez egy kicsit rizikós véleményem szerint.Ha mindenképpen ilyesmit akarsz akkor inkább használj rétegelt lemezt,de az viszont elég drága.Így sztem jobban járnál valami műanyaggal.
a vasváz úgy lesz hogy a tálcák alatt lévő vascső (amin forognak a tálcák) két oldalt egy-egy szögvassal lesz alátámasztava és ahhoz lesznek erősítve de akkor favázat is csinálok.
áá... szóval, van benne némi "inteligencia", és nem fűt folyamatosan.
én tennék bele még ventillátort, hogy a légkeverés aktívabb legyen, és megvizsgálnám azt a hőfokszabályzó egységet is! (valószínűleg, állítható az, csak nincs kivezetve)
lehet az is, hogy a hőmérséklet lengését a kűlső hőmérséklet ingadozása okozza
Még 5 tojás van a keltetőben, amiből lehet valami.
Pontosan nem tudom mennyien keltek ki, mert nem csak én szedtem le a csibéket.
Az új páratartalom szabályzással elégedett vagyok, így a vízbetöltés is automatikus lett, eltekintve a fehéres por bevonattól (vízben oldott ásványi anyagok), ami a keltetőtérben keletkezett. Tapasztalataim szerint nem befolyásolta a kelési arányt.
"Fürjkeltetés 2009/II" üzemi adatai:
Üzemórák: (berakástól mostanáig)
Keltetési idő: 410 óra
Fűtés összesen (250W): 73 óra
Párásítás összesen: 136 óra
Technológiai adatok:
Hőmérséklet:
szabályzás: 37,5 +- 0.5 Cfok (végig)
mért maximum: 38.1
Páratartalom: 62% (végig)
bújtatáskor, leszedéskor a gyors visszaállás érdekében
keltetőtér belső felülete vízzel permetezve (nem a tojások!)
A hőmérséklet, és a páratartalom a szellőztetések-hűtések alkalmával természetesen lecsokkent, utána 20-25 perc alatt visszaállt!
Forgatás: berakástól számítva két óránként,
a keltetés 14. napján tálca vízszintesbe, és a forgatás kikapcsolva
müanyag az egész elvileg 38 fokig fűt fel de ha annyira fűtene akkor nem lenne benne majd 40 fok a tetén belülről van egy müanyag rács a ventilátoz a mügütt van meg a fűtőszáll. Olyan tanácsot kaptam, hogy a hőfokmérőt (ami egy fróton lévő gombelemre hasonlít) nyomjam közelebb a fűtőszálhoz. Meg is tettem és egy dugó kivételével tegnap vot benne folyamatosan 37,6-37,7 és most ma már volt benne 39-39,7 is. Nem tudom mi a fene van ezzel, Másnak is olyan szarul kelnek enne a csírkék. A múltkor a 90 tojásból 40 db kelt ki.
hello fapeter mit javasolsz szted 8 cm vastagon elég lesz a hőszigetelés? kőzetgyapotból vagy hungarocellből? és úgy jó a doboz hogy kívül vaslemez, belül furnér és közötte a szigetelés?
Tegnap délután óta már nem kapcsoltam be a csirkékre a melegítő lámpát, elég volt. Átkerültek nappalra egy nagy dobozba, csak éjszakáként alszanak a kissebbikben. Szépen beindultak már növögetni. A férgese elpusztult, 31 maradt életben, vagyis csak 3 db ment ki, de a gyagyuska pipi is meg van, és nagyon aranyos. :) Mindig 90, de néha 180 fokban is el van fordulva a fejecskéje. Csináltam nekik új önetetőst is.
Üdv! Fapeter, egy olyat szeretnék kérdezni, hogy Ismered-e ezt a román keltetőt. És hogy ha igen, akkor szerinted lehet-e valamit buherálni rajta, hogy ne főzze meg a tojást. Sorra halnak el benne az embrióka belső hőmérséklet miatt. Hőfokszabályzó vagy valami esetleg megoldhatná a dolgot? vagy nem tudom