Keresés

Részletes keresés

quint Creative Commons License 2009.02.24 0 0 153
A két gáz összekeverésénél tényleg ez lenne a helyzet, a hőcsere azonban teljesen más. Képzeld el Peterch "cső a csőben" rendszerét végtelen hosszúságúra. Legyen a külső cső teljesen szigetelve (nulla energiaveszteség), a belső cső falának pedig legyen végtelenül pici a hőellenállása. Ha a bal oldalon a két cső közé beküldesz X (nagyon pici) térfogatárammal 0 fokos levegőt, a jobb oldalon pedig a belső csőbe ugyanezen X térfogatárammal 20 fokosat, akkor ahhoz, hogy a két gáz együttes energiatartalma ne változzon (márpedig ugye nem változhat), akkor a kilépő pontokon pont ellenkező hőmérsékletűek kell lenniük a gázoknak.

A gyakorlatban nem végtelen a hőcserélő felülete, nem elenyészően kicsi a belső cső anyagának hőellenállása, van a külső felületén hőveszteség, és nem végtelenül pici az áramlási sebesség, ezért néhány fokos hőmérséklet különbség lesz a két gáz között. Ha a fenti tényezők valamelyikét vagy egyszerre többet lerontjuk, akkor ez a különbség növekszik.
Előzmény: topikolos (151)
Hedo Creative Commons License 2009.02.24 0 0 152
A különbség abban áll, hogy amíg az ellenirányúnál az éppen beérkező levegő csak olyan levegővel találkozik, amely már teljesen áthaladt a hőcserélő keresztmetszetén és megfelelően elő lett hűtve/fűtve, addig a keresztirányúnál ez a sarkokon nem így működik. Ellenirányúnál a négyzet területfelelző egyenesénél van az átlagos hőmérséklet, míg keresztirányúnál ez az egyenes átlósan helyezkedik el. Azaz van olyan sarka, ahol mindkettő levegő éppen beérkezett, és van olyan sarka is ahol mindkettő már rég áthaladt.
Valahogy így:

Odaírtam a feltételezett hőmérsékleteket, így jobban szemlélteti.
Előzmény: topikolos (151)
topikolos Creative Commons License 2009.02.24 0 0 151
Ja, és azt sem értem, ha 0 fokos levegő 22 fokossal találkozik, akkor a 0 fokos miért is melegedne fel 20-ra? Az én (remélem) józan paraszti eszemmel arra következtetnék, hogy nagyjából kiegyenlítődik a hőmérséklet, vagyis max 11 fokra melegszik ez esetben a hideg levegő ha a cserélődő levegő mennyisége közel azonos...
Előzmény: peterch (146)
topikolos Creative Commons License 2009.02.24 0 0 150
Nem az a gond, hogy nem hiszek, hanem az, hogy nem értem, miért... :)
Előzmény: ANDROHEAD (149)
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.24 0 0 149

én sem hittem peterch-nek áprilisban

mostmár kételkedem az igazamban

okos ember tanul saját hibáin..... a mégokosabb a másikén is!!!!!

Előzmény: topikolos (147)
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.24 0 0 148

Szia!

Egész érdekes okfejtés és biztosan igazad is van, csak én nem vettem komolyan amikor még ezt áprilisban irtad.

Nekem sokkal könnyebb volt levágni asztali (ill. gépi) lemezvágóval a darabokat, mint kiszerkeszteni és ugy darabolni.  Gondold csak el, van egy 200x100-as darabom,3 mozdulattal sikerült levágnunk 50 cm-es darabokra, majd ezeket megfeleztük és lett belőle 50x50 -es.   Mire levágtuk azt a 13 darab lemezt eltelt vagy fél óra.

Utólag már azt mondom, hogy érdemes lett volna , de ez már későbánat

Szép napot! 

topikolos Creative Commons License 2009.02.24 0 0 147
Azt hittem értem, hogy néz ki, de ezek szerint nem. Én most is csak formai különbséget látok a két állapot között:

peterch Creative Commons License 2009.02.24 0 0 146
Szia !

Lehet, hogy tobb munkaval jar,de anyag nem kell hozza tobb. Mivel en lusta vagyok, ezert epitettem cso a csoben hocserelot. Az ket nap alatt megvolt komplett.
Amit nem veszel figyelembe, az a levego homersekletek megoszlasa a keresztiranyu es az elleniranyu eseteben. Az elleniranyunal egyik vegen belep a 0C fokos levego, a masik vegen a 22C fokos levego. Mire vegighaladnak a hocsereloben ,addigra a 0C fokos felmelegszik 20C fokosra es a 22 C fokos lehul +2C fokosra. Az egesz felulet minden pontjan a dT majdnem azonos 20C fok koruli.
A keresztiranyunal sajnos egeszen mas a helyzet. Ott egy kozos saroknal talalkozik a 0C fokos es a 22 C fokos levego. rajzolj fel egy negyzetet A_B_C_D sarkakkal . AB oldalon belep a 0C fokos, AD oldalon a 22C fokos. Amig a 22 C fokos at er a BC oldalra folyamatosan 0C fokos levegovel talalkozik,kozben folyamatosan hul, igy az atlag dT alacsonyabb. Ugyan igy a 0C fokos folyamatosan talalkozik a 22C fokossal es mire at er a DC oldalra,egyre melegebb,igy az atlag dT itt is alacsonyabb, eleri a 15C fokot.
Igy lathato. hogy 5C fokkal kisebb a dT a keresztiranyun a 20C fokos dT-vel szemben az elleniranyun.
Ebbol adodik a cca.20%-os hatasfok kulonbseg , egyforma anyagkoltsegnel.

Udv , Peter.
Előzmény: topikolos (145)
topikolos Creative Commons License 2009.02.23 0 0 145
Köszi. Elsőre nem tudtam elképzelni, de aztán összehajtogattam... :))
Igazából nem igazán értem a különbséget a keresztirányú, meg e között. Az általad javasoltal sokkal több a munka, de a felület így is ugyanakkora, a levegő is ugyanakkora utat tesz meg a lemezek felülete mellett, vagy legalábbis nincs nagy különbség. Mit nem veszek figyelembe?
Előzmény: peterch (144)
peterch Creative Commons License 2009.02.23 0 0 144
Szia !

Legfutes topik 318-as hozzaszolasom. Remelem eleg erthetoen irtam le annak idejen.

Udv , Peter.
Előzmény: topikolos (142)
peterch Creative Commons License 2009.02.23 0 0 143
Szia !

Jol hoszigetelt aknaban biztosan meg lehet oldani. En a hocserelobol kijovo elhasznalt levegot felhasznalnam meg elomelegitesre. Mivel megszalottja vagyok a cso a csoben rendszernek, igy az epuletbe bejovo friss levegot az aknabol dupla csoben hoznam be. A belsoben a frisset be, a kopenyben az elhasznaltat ki. Igy a kifuvas az aknanal volna. A vizszivattyut is az aknaba tennem, hagy melegedjen a motortol is a levego.

Udv , Peter.
Előzmény: Törölt nick (138)
topikolos Creative Commons License 2009.02.23 0 0 142
Az ellenáramú mit jelent? Csak annyit, hogy épp 180 fokos a be és kimenő levegő iránya? Ilyet hogy lehet egyáltalán csinálni?
Előzmény: peterch (141)
peterch Creative Commons License 2009.02.23 0 0 141
Szia !

Sajnos tobb okbol sem tud jobban felmelegedni a levego. Keresztaramu a hocserelod ez eleve gyengebb hatasfoku mint az elleniranyu, amit ennyi energiaval letrehozhattal volna + koltseg nelkul .
A levego irto gyorsan es akadaly nelkul atsuhan a hocserelon. Gondolom a lemezekre nem tettel legtereloket. Ha belegondolsz, eleve 360m3/ora levego megmozgatasanal a hocserelodben elmeletileg 190km/oras sebesseggel kellene aramolnia a levegonek. Ilyen sebessegnel nincs ido ilyen kicsi dT mellett tobb hot leadni es a kondenz is elenyeszo, pedig ott van a sok + kinyerheto ho. Tehat elmeletileg csokkenteni kell a levego sebesseget. Ezt ugyszinten tobb felekeppen lehet. A venti fordulatat fazishasitassal durvan 30%-al lejjebb tudod venni ugy, hogy leallitas utan , ujrainditaskor biztonsagosan feltudjon porogni. Masodik megoldas a hocsereloben a ket kiaramlo oldalt szukited / amennyiben a ventik nyomjak a levegot a hocserelobe/, igy kevesebb levego fog ataramlani.

Udv , Peter.
Előzmény: ANDROHEAD (124)
Hedo Creative Commons License 2009.02.23 0 0 140
Nagyon nem értek hozzá, de azt hallottam, hogy a műanyag cső azért nem jó légtechnikára, mert a levegőben szálló port elektrosztatikussá teszi. Vélemény?
topikolos Creative Commons License 2009.02.23 0 0 139
Köszi!
A parafa nem jó táptalaj a baciknak? A lemezek végeit csak leragasztottad? Nem lett volna jó ék alakban összeforrasztani?
Előzmény: ANDROHEAD (134)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.23 0 0 138
Sziasztok!

Nagy hidegben hővisszanyerős szellőzőrendszerem friss levegőjének minimum 0 fokra való emelését szeretném elérni és az alábbi ötletem van:
Fagyhatár alá épített nagy méretű autóhűtőben (1 vagy 2 darab) 12 fokos kútvizet keringetnék. Amin keresztül szívná be a gép a hideget. Mindez egy betonaknában nyári kondenzelvezetéssel megoldva.
Lehetséges így elérni a 0 fokot szerintetek, mondjuk -10 nél?

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.23 0 0 137
Ügyes!

A talajregisztered milyen csőből is van?

Előzmény: ANDROHEAD (131)
83Szt3 Creative Commons License 2009.02.23 0 0 136

Énis csak gartulálni tudok  a művedhez. . . Tavaly voltak nekem is tesztjeim de mivel az építkezés csuszoik ezért per pillanat még nem lessz éles építés. . .  Viszont amin most megin elgondolkoztam az a talajba rakott cső, számomra egy kicsit hihetetlen hogy 50 méter cső két méter mélyre lerakva a -5 fokbol 9 fokot csináljon. A gyüjtögetést énis elkezdtem, VAn cstornázós ismerősöm akitől egy egy szálat mindig tudok kérni a lemaradt anyagokból, most kb 25-30 méternél járok csak nem tudom hogy hogy képes ennyit melegíteni a levegőn a nyári üzemnél ott ok a hűtés az rendben. . . .

Vagy ne legyek ilyen kis hitetlen??

Előzmény: ANDROHEAD (135)
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.23 0 0 135
bocsi  . :a szűrő  810 huf
Előzmény: ANDROHEAD (134)
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.23 0 0 134

13 db alulemez 2mx1m   32 000 huf

a doboz  6000 huf

távtartok parafa 2 csomag    3800 huf

tömitő ragasztó 6 db  4800 huf

vasanyag kb  3500 huf

tömitő lemez 1800 huf

csövek 6200 huf

ha jol számoltam 58'100 HUF

talán nem hagytam ki semmit

ja:  meg rengeteg saját munka + töprengés, hogy hogyan kell  stb,,,stb

Előzmény: topikolos (133)
topikolos Creative Commons License 2009.02.23 0 0 133
Grat!
A hőcserélő mennyi anyagköltségből jött ki?
quint Creative Commons License 2009.02.23 0 0 132
Próbaként fojtást is alkalmazhatsz (de mindegyik oldalon, különben az egyik szinte hőátadás nélkül átszalad a hőcserélődön), és akkor kiderül...
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.23 0 0 131
Köszönöm!
a ventik: 2 db 125 W-os , azt hallottam, hogy csak 50%-ra lehet csak lecsökkenteni a teljesitményét visszavenni
már dolgozik rajta egy kollégám, az elektronikában sajna nem vagyon valami stabil
ha kész lesz, majd jelentkezem az adatokkal
ÜDV !
Előzmény: quint (130)
quint Creative Commons License 2009.02.23 0 0 130
Nagyon klassz munka! Ha tudod, vedd vissza a térfogatáramot ~150 m3/h-ra! Egy ekkora keresztáramú hőcserélőnek iszonyatosan sok a 650...
Előzmény: ANDROHEAD (128)
quint Creative Commons License 2009.02.23 0 0 129
A konyhai most is van két réteg zsírfogó, ránézésre működik, mert elég gyakran ki kell dobni :) Olyan az elrendezésem, hogy ezt egy hosszabb, független csővel kell elvezetnem az elszívók gyűjtőjébe. Majd meglátom, milyen lesz ez a cső pár hónap használat után, aztán majd döntök a további szűrésről. Mivel ez a legmelegebb levegő, nem szívesen mondanék le a használatáról.

A relatív páratartalom csökkenéstől télen kell tartani, a kinti 90%-os r.p. szobahőmérsékleten 20%-os is lehet. Nálam ez inkább kívánatos állapot, napi 5-6 alapos szellőztetéssel sem nagyon tudok 60 százalék alá menni. Az alap (2-3 milliós) gyári szellőztetőkben sincs megoldva a páratartalom szabályozása (legfeljebb olyan, hogy a páraérzékelő magasabb páratartalom esetén indítja a szellőztetést). Többhöz extraként rendelhető páratartalom-szabályzó, de nem filléres mulatság.

A "böhömnagy" cső egy darab 200-as átmérőjű lesz. Most fogom szigetelni a házat, a szigetelésben ki lesz képezve neki egy kiugró, és abban fog felfutni a hátsó homlokzaton.

Komolyabb vázlatom nincs, a padláson rendesen van helyem, az elrendezést nagyrészt az fogja meghatározni, hogy ne sokat kelljen vágnom a födémszigetelés lapjait :) Jó példát láthatsz légfűtés topikban (legaborgo hozzászólásait keresd).
Előzmény: plastro (123)
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.23 0 0 128
itt már a helyén és a csövezés is kész, bár ezt még javitanom kell, hogy az esetlegesen keletkező kondenzvizet simán le tudja vezetni

a pincéből két 125-ös mü.a. csővel jöttem fel és később eltakartam gipszkartonnal, majd ezt is felteszem, ha valakit érdekel
Előzmény: ANDROHEAD (127)
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.23 0 0 127

itt már kész
a szinek azért változóak, mert más-más szinű tömitö-ragasztóval csináltam

benne a helyén, a dobozt egy jó bádogos mesterbácsi csinálta, a vasalatot azt én készitettem, hogy elbirja a nagy súlyt
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.23 0 0 126

itt még csak összerakás közben vagyok
a lemezekközött 3mm vastag parafa távtartók vannak, de előtte a kalodát csináltam me, hogy függő legyen az egész
quint Creative Commons License 2009.02.23 0 0 125
Szerintem nagyon sok a légszállítás. 30 m3/h/fő vagy a ház térfogatának 30 százaléka (amelyik a nagyobb) elég. A hőcserélőd hatékonyságát (a kialakítás, turbulenciák stb.) mellett az is meghatározza, hogy 1 nm hőcserélő felületre mekkora légáram jut. Peterch esetében ez ~24 m3/h/nm ellenáramú hőcserélőnél (ha jól emlékszem - Peter, segíts ki! - nála 200 köbméter/h és ~8,3 nm hőcserélő felület volt. Ha keresztáramú a hőcserélőd, akkor ehhez képest vagy kb. 1,5-szer nagyobb hőcserélő felület kell, vagy ~66 százalékra csökkentett légsebesség, hogy ugyanolyan meleg maradjon a kilépő levegő hőmérséklete.

Nagyon jól belőtt holminál is kb. 4-5 fokkal hidegebb lesz a rekuperátor után a hőmérséklet, mint az elszívott levegő hőmérséklete. Én ezért (is) fogok egy hőszivattyút rakni a rekuperátor után.
Előzmény: ANDROHEAD (124)
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.23 0 0 124

Sziasztok!

Nagysokára kész lett a szellőző rendszerem!!!!

Az az igazság, hogy én egy kicsit többet vártam el a rendszertől, de ez sem utolsó.

kb. 46m hosszú talajregiszter, 2 m mélyen .   Ez bejön a pinyóba, ahol belemegy egy hungarocellből készült hangcsillapítóba, ami belülről le van ragasztva tojástartóval. 

Ez már készen volt régebben is és ez tudott 9,5- 10 fokot -5 fokban is!!  Ezzel még ugy -ahogy elvoltam. A rekuperátort azt pénteken tettük fel az Apóssa és már ki is próbáltuk, de ez nem az igazi.   15-16 fok körülit tud ebben a -2 és 0 fok körüli időben.

Megmondom őszintén én többet vártam tőle, főleg amennyit güriztem vele.

Lehetséges, hogy azért nem tud magasabb bejövőt produkálni, mert a ventillátorok még nincsenek leszabályozva????  2 db venti mükszik, mindkettő 650 m3 tud óránként! Szerintem elég lenne 250m3 is , hiszen a kéró az kb 340 légm3   . Vélemény???   

Maga a hőcserélő az 104 db 50x50 alulemezből ( 0,5 mm vastag ) lett készitve, parafa távtartókkal.  A magassága 39cm, ami szerintem elég bruális, főleg a súlya.

Alig tudtuk feltenni a helyére .

Ha ügyes leszek, akkor teszek fel képeket is!

Mindezekhez van-e hozzászólás? Mit tehetnék, hogy hatékonyabb legyen?

Szép napot!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!