Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Hasonló hasonló, de nem egészen. Egy mester folyamatosan jár a nyakamra hogy ezt meg azt oltsak neki, tavaly egy sarjadzó meggyfa összes sarját beoltatta velem cseresznyére, most a kajszival piszkál, mikor mesélem milyen fajtáim vannak, meg hogy némelyikhez milyen nehéz hozzájutni, gúnyosan megjegyzi hogy minnek variálok ennyit de azért legalább tudok neki oltani belőle. Hát nem. Legalább kérni tanuljon meg. Arról nem is beszélve hogy megint valami vírusos szilvasarjakba akarja, mert hogy az ingyen van. Mikor mondom hogy nem lesz jó, akkor arra az a válasz hogy majd csinálok neki kétszerannyit, fele csak meg marad. Örökölt egy kajszis területet, néhány év alatt teljesen lelakta az egészet, talán egy fa van még neki, most meg tőlem várja hogy majd én azt a pár éves munkát amit én fajtaválasztásba és beszerzésbe fektettem, majd nagy alázattal átadom neki. Egy túrót! Szivesen segítek akinek tudok, de ez valami olyasmi mintha homokvárat építenék, közben hallgatva az ipsét hogy minek az, majd mikor elkészült akkor jön hogy neki is, de neki kettőt, majd mikor elkészül, átmegy rajta kocsival, majd megint jön hogy építsek megint, majd megint át meg rajta......
Különösebb sérülést a legtöbb alkalommal nem látni, el nem tudom képzelni, hogy hogyan tudja egy kis állat kettévenni a két felet úgy, hogy az nem sérül, semmi kaparás vagy fognyom nincs rajta.
Ha már itt vagyok, tudna valaki valami extra érzékeny kajszit? A lényeg hogy normál méretű, Magyar kajszihoz hasonló méretű termése legyen, de növényvédelem nélkül ne legyen életképes, vagy hiper fagyérzékeny legyen.
Sokat én sem tudok róla, fajtabejelentés előtt állnak. Mivel első évesek, tapasztalatom még nincs velük. Elvileg mindkettőnek az érése belenyúlik szeptemberbe. Az egyiken nem volt virág, a 10/10-esé lefagyott. Amit olvasni lehet róla, tapasztalom, hogy tényleg szeretik a levéltetvek. De ezt egyszerű megelőzni.
Talán jövőre lesz kóstolóm, addig hülyeséget nem írok, csak ha már lesz saját tapasztalatom. Annyi még, hogy a ceglédi kutatóintézetből lettek "kölcsönkérve" :D
Van 10/10-esem, meg II-16/2-esem, elvileg az is szeptemberi lenne, de még olyan fiatalok, hogy nem tudok idén kóstolni róluk. Ezek a "Far"-os kezdetű kései fajták engem is érdekelnek, majd csak sikerül valahonnan szereznem.
Viszont a szakirodalomban dícsért Tomcot eléggé csalódás nekem a tuskóban látott kiszerelés alapján. Igaz, most felesleges hiperben kajszit venni (magyar fajta egyébként nem volt, bezzeg spanyol import!?!), egyszerűbb keresni egy érésben lévő fát.
Amin még agyalok, hogy egyszer egy Farclo-t mekkora lenne már ültetni, szeptemberben érne...:)
Kaptunk a szomszédtól nagyon finom sárgabarackot. Kérdeztem hogy milyen fajta, erre azt mondja nem tudja, mert fajtanemesítésből kapták. Ízre kitünő, egyéb tulajdonságait nem tudni, hátránya hogy hosszú ágvégeken terem sokat, csak alátámasztással bírja el a termést. Csak virágzáskor permetezték, és szép egészséges. Jól tették hogy nem dobták ki, ennyi macerát megérne nekem is ha ajándékba kaptam volna ilyet.
Éretten szép pirosas fedőszínű /jelentős részén/ ...és módosítva korábbi megjegyzésemet- az egyik legfinomabb fajta ,amit eddig kostoltam.Más mint a magyarok,de nagyon finom.A hús keményebb,de lédús,ez elsősorban étkezési barack,de gondolom lekvár sem rossz belőle.
Csiki 33795 Mi a helyzet a Szegedi Mamutt oltásoddal, nálam az eredeti fa eszméletlen sokat terem, kb. 8 helyen van alátámasztva. Remélem nálad is lassan megindult.
Milyen állat is az akkor, ami kiszedi a félérett barack magját, a barackot meg eldobja?
Már vagy 150-200 szem bánta. Némelyik szem mintha meg lenne harapdálva, de van, amikor nagyjából semmi sérülés nem látható rajta, mintha ember törte volna ketté a szemet, hogy kivegye a magot. A lyukas maghéj meg üresen ott van a földön, a fél barackok mellett.
Minden most érő fánál előfordul, egymástól 100 m-re is. A szedést mindig azzal kell kezdeni, hogy felszedem a földről ezeket.
A Korai pirosra értettem, mivel a faiskolákban nem találkoztam vele (a Bergeronnal szemben, ahogy Te is írtad, mert az gyakorlatilag szinte mindegyikben fellelhető), a leírásokból pedig nem rémlett. Egy percre azt hittem, hogy most tesztelik...
A 974-es hsz-szel erre reagáltam. Kissé elkapkodtam a hsz-t.
Utólag gugliztam a fajtával kapcsolatban. Néha elkapkodom. Bocs'! :-)
A guglis találatokban böngészve egyébként érdekes, hogy ennél a fajtánál (is?) eléggé megoszlanak a vélemények az ízt illetően (most csak az első oldalt nézve).