Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Jól gondolod, ajánlatos a konténert a kisfákkal vagy beásni a földbe és valamennyire takarni, vagy lombhullás után olyan helyre vinni, ahol tartósan (főleg nagy) fagy nem éri. (Milyen cseresznye?)
T. Mozo, ha helyhiány miatt konténerben marad télire egy kajszi és egy cseresznyefa, akkor ezeket simán kint lehet hagyni vayg be kell ásni a földbe, hogy át ne fagyjon a gyökérzete (bocs, ha hülyeséget kérdezek)? Ugyanis van egy Harlayne-m kb 1 hónapja, de most nincs helyem elültetni, mert a Kuresia a trágyázások hatására feltámadt! :)
Azt szokták írni, hogy kajszit nem nagyon kell metszeni. 5 éves fámat annyira metszegettem, hogy formás legyen.
Most viszont termés súlya alatt összes ág hajli lefelé, nagyon. Mindet alá kellett támasztanom. Mi tegyek, hogy ágak erősödjenek? Végükből 1/3-ot vágjak? Most vagy köv. tavasszal.
A tavaly ősszel ültetett kajszibarackfám idén tavasszal szépen elkezdett hajtani,majd egyszercsak teljesen felkopaszodott.A levelei zölden lehullottak az új hajtások levelei pedig olyanok,mintha megégtek volna.A fa él,de az új leveleken is perzselés nyomai látszanak.A tünetek már kezdenek csökkenni,az új levelek már kevésbé betegek.Lehet,hogy túl sok műtrágyát kapott?Aki tud kérem válaszoljon.Köszönöm.
Szerintem azt is érdemes ebben az esetben figyelembe venni többek között , hogy melyik hajlamos alternanciára és melyik nem . Ez egy fontos dolog a termelésben .
Csak hát nem egyszerű,mert igazán "rossz" fajtám kevés van,helyem se sok...a földvásárlási ötletemre meg a feleségem gyakorlatilag elküldött melegebb éghajlatra/nehéz eset/...így igazából csak kozmetikázni tudok a meglévő állományon,komolyabb bővítés majd a következő életemben:(
Ezt jól teszed. Én a 45 féle őszibarackból kb.10-ből ültettem fajtánként 5-6 fát a koraitól a későiig, igy mindig tudtam vinni 1-3 naponta a kereskedőnek 5-11 láda barackot. Mindketten jól jártunk. (A többi 35 féle csak éppen volt, vagy ki is vágtam.)
Én máshonnan kapom a listát :),de most el kell gondolkodnom,hogy csináljak-e új fajtákat,mert összehozott a sors egy termelő-eladóval,aki a meggyemet megvette...és azt mondta ,termeljek neki eladásra gyümit...jólestett,de nem egyszerű élni vele,mert alig van olyan fajtám,amiből 2-nél több fa van...minden estere mindenből ami kevésbé vált be elkezdem átalakítani a jobban bevált fajtákra./nem csak a barackokat,mindent/
Palesitstől várom az idei listákat milyen fajták lesznek .... de nagyon gondolkodom ezen az Aurorán , lehet , hogy túl sok fát nem kellene beállítani , mert ez a puhulása azért tényleg elgondolkodtató .
( na ez a lényeg , amíg az ember ki nem próbálja és nem látja , addig fogalma sincs az adott dologról , hiába olvas el 40 cikket meg tanulmányt )
Ma megkostoltam megint egy SpringB -t és így érettebben sokkal jobb az íze ( persze nem csoda ) , valamit ez rendesen magvaválló , nem úgy mint az Aurora .
Persze negyon finom az Orangered is , ha rendesen be van érve .
Ez utóbbi addig volt hasznos,amig nem volt másik korai,de sajnos le kell váltanom /még akkor is,ha " kicsi,savanyú,de a miénk" /,mert rettentő gyenge a többihez képest :
a fő hibája : gyenge ízű,sok eső esetén vízízű,rendkívül puha,laza állagú,fehér hússzín...és reped mint az állat /rohad/....
Kóstoltam! Leszedtünk pár darabot a tetejéről, elképesztően finom, nem gondoltam volna. Már nem bánom, hogy ez lett. Főleg, hogy a sharkára sem érzékeny, a monília ellen meg úgyis permetezek. És bírta a -10 fokot márciusban pirosbimbós állapotban. Idén áprilisban virágzott a kajszi, ha ez az Aurora így is bérik június közepére, akkor szerencsével a napos helyén jövőre vagy két héttel még korábban érhet.
Ma megkostoltam a Spring blusht is , de az Aurorának sokkal határozottabban kajszi íze van , szerintem a Tsunami is inkább citrusos kesernyés ízű , hasonlóan mit a SB és a későbbi Orangered . Ha csak saját fogyasztásra kell akkor ezek közül szerintem az Aurora ami a mi szánk íze szerint a legjobban kajsziízű .
Nem sajnálom, úgyis van egy másik magyarom a "cserepadon" a Harlayne mellett. Igazából örülök is neki, mert úgyis Tsunamit akartam oltani rá, csak tavasszal sajnos nem sikerült. Más kérdés, hogy lassan semmiről sem hiszem el, hogy az, ami a címkén van.
Akkot hadd mutassam meg, hogyan néz ki az egyik "magyar kajszi"-nak vett...Aurórám??? Komolyan nem tudom már, hogy a faiskolák mit művelnek, tisztelet a kivételnek. A 3 éves fám mögötti öreg magyaron még zöldek a szemek, bezzeg nálam:
El ne kiabáljam, de a műtrágyázás után végre leveleket hoz, hajt a Kuresia-m, pedig már a cserepadot is elkezdtem feltölteni. A magyar kajszi fán pedig a tűző napon lévő termések szinte teljesen bepirosodtak, de gondolom a beérés kb 1 hónap múlva lesz.