Keresés

Részletes keresés

Zalancelot Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6718
A Somlón a gazdák nem kínálják a pincéknél a boraikat?
Nem afféle likas pince módján, hanem mint árút!
Ha Villányt nézed, annyi a vendégváró pince, hogy tudj józan maradni!
Régen voltam a Somlón, de Vásárhelynél mindjárt a hegykapunál akkor volt vendéglátó és itató hely.
Előzmény: BZoltan (6716)
Zalancelot Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6717
A szomszédom ma fejtés közben átjött és hozta az idén első terméséből készült Blauburger vörösborát.
Gyönyörű, mutatós minta volt, de szerintem elhibázta, mert november közepén lefejtette és lekénezte.
Bizony az én ízlésemnek túlon-túl sok cukor maradt benne, és ezen már sokat változtatni sem tud, mert úszófedeles saválló tartályba fejtette.
Jó lesz a lányoknak és a kocáknák Colával elrontani, de a hozzáértőknek azért szerintem a vörös inkább száraz.
Ennek megfelelően a vörös boraim fejtése a következő napok teendője lesz, de a szokásomnak megfelelően ként nem fog kapni, csak tojásfehérjét.
Előzmény: attisch (6699)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6716
Ez a potenciális borkóstoló egy kicsit furán hangzik :) Vagy ezt úgy érted, hogy a túrista tesz szívességet, hogy engedi magát behívni valakinek a pincéjébe és kegyesen megkóstolja a gazda borát?
Előzmény: Zalancelot (6715)
Zalancelot Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6715
Persze hogy nem baj, hiszen jórészük potenciális borkóstoló, és nem kell feltétlen nekik disznóvá változniuk, és ennek megfelelően is viselkedni!
Előzmény: BZoltan (6712)
shiraz Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6714
ez sajnos így van, elég beszari egy társaság vagyunk :) tisztelet a kivételnek
Előzmény: BZoltan (6713)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6713
Hát igen.
Mondjuk néha az sem ártana, ha egyáltalán beszélnénk a valódi problémákról. De néha az az érzésem, hogy a legtöbbeknek megremeg a térde ha szót kellene emelni valami ellen vagy mellett.
Előzmény: shiraz (6711)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6712
Igazándiból nem az a baj, hogy sokan kirándulnak a Somlóra, hanem az, hogy sokan hogyan viselkednek ott.
Előzmény: gérbics (6709)
shiraz Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6711
a tapasztalat, tanulás és hozzáértés nem szabad h csak szóban hirdetődjön, tenni is kell. (sőt elsősorban tenni és nem beszélni róla)
Előzmény: BZoltan (6710)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6710
Azt, hogy ki ért hozzá azt eldönteni talán sehogy nem lehet :) és nem is biztos, hogy kell.

Amiért engem ez a gondolat nagyon megfogott az pont az, hogy manapság ezer helyen lehet ezerféle véleményt olvasni. Egyre fontosabbnak tartom, hogy nyíltan beszéljünk arról, hogy kinek miért is az a véleménye ami. A fogyasztók tudatossága és a termelők nyitottsága a kulcs.
Előzmény: shiraz (6708)
gérbics Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6709
Mondjuk, tény, hogy gyalázat, ami a Somló tetején zajlik. Nem szabadna megengedni. Sajnos, azt hiszem, jobb lenne, ha a kilátót is eltakarítanák.
Előzmény: BZoltan (6707)
shiraz Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6708
szép gondolat :)
csak az a kérdés h ki ért hozzá ls hogyan lehet ezt eldönteni
Előzmény: BZoltan (6704)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6707
Ja... azt még elfelejtettem, hogy egy termelőnek szerintem kutya kötelessége máshogy kóstolni mint az átlag fogyasztó. A termelőtől elvárható, hogy érdekelje a szőlészeti, borászati technológia amivel egy bor készül.

Pont ebből van még itt is sok konfliktus... mert ameddig a laikus fogyasztó megvonja a vállát amikor mustsűrítményt hall addig egy termelőnek kötelessége lenne vizionálni a megélhetését elvesztő szőlősgazdát. Ameddig a fogyasztónak a borvidék az szép kirándulóhely ahol frankón lehet szalonnát sütni és virágot szedni, meg szemetelni addig a termelőt ki kell, hogy verje a hideg verejték ha a ragadozómadarakat zavarja valami.

Szóval kóstolni ugyanazzal a nyelvel kóstol a termelő, de amit gondol azt máshogy kell, hogy gondolja. Tudod a lét meghatározza a tudatot :)
Előzmény: gérbics (6705)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6706
Szerintem tud. Pont amennyire egy karmester is be tud ülni egy hangversenyre és tudja élvezni a zenét és egy író is le tud venni egy jó könyvet a polcáról és el tud merülni benne.

Persze nem szükségszerű ez a képesség.

Amit sokan nem tudnak (vagy félreértenek) az az, hogy egy borász vagy bortermelő nem biztos, hogy jó kóstoló is. Sőt, a borászok körében szerintem pont olyan ritka í jó kóstoló mint a könyvtárosok :) Szóval nem kell objektív ízlést elvárni a termelőtől sem.

Én személy szerint élesen elválasztom a saját boraink szakmai kóstolását az élvezetből avagy kíváncsiságból való kóstolástól. Amikor a félkész saját borokat kóstolom, akkor a hibákat és a problémákat keresem. Ha nem találok ilyent akkor onnantól én nem foglalkozom azzal, hogy milyen a bor. Nem szálazom szét illat és ízjegyekre, nem pontozom, nem analizálom. Ilyenkor az a kérdés, hogy rendben van-e a bor és vállalható-e avagy sem.

Ha másik somlói gazda borát kóstolom akkor érdekeli szokott a termelési mód, technológia és a konkrét termőhely, mert érdekel, hogy máshol, más módszerrel mennyiben lesz más a bor.
Előzmény: gérbics (6705)
gérbics Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6705
Kedves BZoltán, nekem folyton az motoszkál a fejemben, hogy tud-e vajon a bortermelő objektívan kóstolni? A sajátját annyit kóstolja, hogy túlságosan hozzászokik, továbbá stresszeli magát, hogy biztos mindent jókor csinált-e; a más borában pedig olyanokat fedez fel, ami a sajátjában nincs, és ettől lesz ideges. Szabad-e a bortermelőtől objektív izlést elvárnunk, vagy teljesen reménytelen és értelmetlen, egyszerűen csak élvezzük a borok sokféleségét?
Előzmény: BZoltan (6704)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6704
Most olvastam a Kovács "Sommelier" Antal weboldalán azt a gondolatot, hogy "ha fogyasztó vagy, megengedheted magadnak azt a luxust, hogy azt igyál ami ízlik. Ha azonban hivatásszerűen, foglalkozol a borral, értened is kell hozzá!"

Ez komolyan szöget ütött a fejembe. Ezt a gondolatot érdemes az év utolsó napjaiban tovább emésztgetni és az új évet ennek a mottónak a jegyében elkezdeni.

Aki hivatásszerűen foglalkozik szőlővel és borral annak kötelessége tovább látnia annál, hogy finom vagy nem finom. Aki idejét, munkáját, pénzét áldozza arra, hogy a magyar bor ügyét előrébb vigye annak kötelessége átlátni a borkészítés folyamatát és az egyes lépések, döntések következményeit.

Az átlag fogyasztónak és a tét nélküli hobbistának elég az, hogy finom a bor, de aki ennél egy lépéssel tovább akar lépni annak kötelessége tudni, érteni azt is, hogy milyen áron és milyen következményekkel finom egy bor.
lalá Creative Commons License 2009.12.28 0 0 6703
-Valószínűleg azért mert a klasszikus pinceépítésére nem igazán alkalmas a hely. Mindenesetre nézd meg, hogy az ásott kútban hol áll a vízszint, esetleg hogyan változik.
Előzmény: szunyog25 (6701)
szunyog25 Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6702
A falak téglából lesznek, de a "mennyezet" betongerendákkal lesz megoldva. (Mivel nincs a környéken senki, akinek lenne megfelelő tudása, tapasztalata, és nem utolsó sorban zsaluzata elkészíteni egy 4 méter széles boltívet. Sajnos.) Köszi a segítséget. :)
Előzmény: attisch (6697)
szunyog25 Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6701
Nálunk nem tudok borospincéről, amit meg tudnék nézni. Akinek van házi szőlője, annak a ház alatti pincében vannak a boraik.
Előzmény: lalá (6694)
Falusi1 Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6700
Kössz. Ezt fogom tenni.
Előzmény: attisch (6699)
attisch Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6699

Nekem elegendő alap az, hogy azt írod: "a bor már elég tiszta", arra, hogy azt mondjam: fejtsd le! Ez mindenképpen indokolja.

Az esetleges alapkénezéssel azért lehet, hogy még várnod kellene, ha érezhetően van még maradékcukor, amit szeretnél, hogy kierjedjen.

Előzmény: Falusi1 (6696)
Falusi1 Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6698
Elnézést. Természetesen vörösről van szó.
attisch Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6697

Isten óvjon attól, hogy még a padlózati részt is szigeteld! Akkor aztán végképp semmi pince jellegű klímája nem lesz a kialakítandó helyiségnek. Nem fog kialakulni sem megfelelő páratartalom, sem penész, se semmi...

A tégla blokkal való kiváltásására pedig csak azt a példát tudom mondani: lehet készíteni bort 10 kg/tőke terheléssel és 1 kg/tőke terheléssel művelt szőlőből is, azonban a minőséget illetően azt hiszem nem lenne kérdés. Úgyhogy, hacsak megteheted, ne betont válasszál!!!

Előzmény: szunyog25 (6693)
Falusi1 Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6696

Tanácsot kérek!

Október első felében került üvegballonokba, a héjon megindított erjesztést követően, a még enyhe forrásban lévő must. Az un. zajos forrás még a ballonokban is folytatódott. Még most is látok néhány buborékot feljönni az edények aljáról (fahordóban vagy acéltartályban nyilván észre sem venném). A bor már eléggé tiszta. Lefejtsem-e, vagy várjak még amíg teljesen megnyugszik?

 

attisch Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6695

Tapasztalatom szerint általában az új fehérborokra jellemző a kesernyés utóíz a korty lenyelését követően. Kihangsúlyozom, hogy ezt fehér újboroknál és különösen a minőségibb borok esetén érzem és, szinte kivétel nélkül.

Ezt én nem tartom hibának, attól pedig különösen óvnálak, hogy elkezdd tovább nyúzni emiatt az ideiglenes állapot miatt a borodat.

Tudom néha nehéz várni, de adj neki időt. Ez a most még kissé zavaró kesernye bele fog simulni a borod szerkezetébe.

Kérlek, referálj majd róla kb. 2 hónap múlva, ha hallgatsz rám!!! :)

 

Előzmény: Ferig (6692)
lalá Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6694
-Javaslom először nézz kicsit körül, hogy a szomszédok milyen technikákat alkalmaztak.
Előzmény: szunyog25 (6693)
szunyog25 Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6693
Kissé off leszek. Akinek van tapasztalata pinceépítéssel kapcsolatban, attól kérdezném, hogy a borospince falát/"padlóját" is szokás szigetelni az esetleges belvíz elkerülése végett? Alföldről van most szó, nem hegyben épített pincéről. Illetve mi a véleményetek a nem téglából, hanem pl beton blokkból épített pincékről? (Ha van szellőző, akkor gondolom csak esztétikailag okoz gondot a blokk. )
Ferig Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6692

Ez egy kellemetlen keserű utóíz, faíz, miközben a  bor szép tisztának, egészségesnek látszik. Jó mínőségű alapanyagból készült borról van szó. 

Régebben voltak ilyen gondjaim, amit egy SANATON-os hordókezeléssel sikerült megszüntetnem. Nem keverendő össze a barikolt hordó ízével. Új hordó beavatási tapasztalataim nincsenek, miután erjesztésre, derítésre még apámtól örökölt régi fahordókat használok.

Előzmény: RAMBO (6691)
RAMBO Creative Commons License 2009.12.26 0 0 6691
A rosszul kezelt fahordótól hogyan lesz keserű? Általában penészízű lehet a hordótól, ha az nincs kikénezve, meg félben maradt benne valami lágy bor, ami megvirágosodott. A keserű íz a fás íz ebben az esetben, ami nem megfelelő beavatástól van???
Előzmény: Ferig (6683)
lalá Creative Commons License 2009.12.26 0 0 6690
-Talán.
Előzmény: BZoltan (6684)
lalá Creative Commons License 2009.12.26 0 0 6689
-Talán,
Előzmény: Ferig (6683)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!