Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Csiki 33795 Mi a helyzet a Szegedi Mamutt oltásoddal, nálam az eredeti fa eszméletlen sokat terem, kb. 8 helyen van alátámasztva. Remélem nálad is lassan megindult.
Milyen állat is az akkor, ami kiszedi a félérett barack magját, a barackot meg eldobja?
Már vagy 150-200 szem bánta. Némelyik szem mintha meg lenne harapdálva, de van, amikor nagyjából semmi sérülés nem látható rajta, mintha ember törte volna ketté a szemet, hogy kivegye a magot. A lyukas maghéj meg üresen ott van a földön, a fél barackok mellett.
Minden most érő fánál előfordul, egymástól 100 m-re is. A szedést mindig azzal kell kezdeni, hogy felszedem a földről ezeket.
A Korai pirosra értettem, mivel a faiskolákban nem találkoztam vele (a Bergeronnal szemben, ahogy Te is írtad, mert az gyakorlatilag szinte mindegyikben fellelhető), a leírásokból pedig nem rémlett. Egy percre azt hittem, hogy most tesztelik...
A 974-es hsz-szel erre reagáltam. Kissé elkapkodtam a hsz-t.
Utólag gugliztam a fajtával kapcsolatban. Néha elkapkodom. Bocs'! :-)
A guglis találatokban böngészve egyébként érdekes, hogy ennél a fajtánál (is?) eléggé megoszlanak a vélemények az ízt illetően (most csak az első oldalt nézve).
Nem sok külföldit kóstoltam, eddig idegenkedtem tőlük, de ez a Kuresia nagyon bejön. Ráadásul tavasszal erősen visszametszettem, eddig még kétszer zölden koronaalakítást is végeztem, és én nem tapasztaltam mézgásodást, sem gyengülést, mint amit oly sokan emlegetnek. Egyszerűen életerős...
Ma voltam a (Kertészeti Egyetem) Tangazdaságban kajszit vásárolni. Végig kóstoltam vagy tizenöt fajtát (névvel, vagy csak kódszámmal jelöltet) ami éppen érik. Egyértelműen a "Korai piros" nyert! (A klasszikus kajszi izt kerestem.)
Meg szerettem volna kóstolni a Bergeront, de az egyetemista fiuk nem tudták megmondani, hogy melyik az. (A jellemzőiből meg nem ismertem rá. Lehet, hogy még nem érik?)
Ültetnék kb 20 kajszit (alapvetően gönci, de 1-2 különlegességet azért beiktatnék, Aurora pl). Az alanyválasztás okoz komoly fejtörést. Akikre alapból gondoltam, ők csak myrabolánon levőt árulnak. A terület meredek déli fekvés, viszonylag sekély, de agyagos termőréteg, alatta vuláni "iszap" (felénk így nevezik, avalójában tufaféle, porlékony állagú könnyen faragható kőzet) magas mésztartalommal. A tájolás miatt a szárazság lehet a szűk keresztmetszet. Ti mit gondoltok, milyen alany lenne leginkább ide való?
(A mandulák nagyon szépen díszlenek a domboldal sok kertjében)
Sztem ezekkel a külföldi fajtákkal nem nyúlunk mellé,amiket már meg tudtam kostolni mind finom volt.Másabb talán,mint a magyarok,de finomak,némelyik kifejezetten érdekes ízzel /ha már a feleség is dícsér ,akkor tuti/.
Amelyiknek van pirosas fedőszine /pl Pinkcot,Big Red,Kuresia/ tetszetősek,jó állagúak,a termőképességüket még biztosan nem tudom,mert fatal fák,de a Pinkcot annyit hozott idén,mint a sokéves Ceglédi óriásom ,szal hazafi vagyok,de akkor is lecserélek néhány régi fajtát.
Nálam is most kezdett érni, szép kerek gyümölcsű, nem túl nagy. Egyetlen szem volt, (tavaly oltottam a te vessződdel) de nem birtam magammal és ma megettem. Így ha lehet én inkább nem fényképezném már le.
Fantasztikus! persze az itteni faiskolák kínálata jó esetben a Spring Blush-tól a Tardicot-ig terjed, de az átlag inkább a ceglédi óriástól a bergeronig. Egyébként ma rásóztak a fiamra érett ceglédi óriást, nem vagyok tőle elájulva, a sima magyar finomabb.
Mivel a Mediabel és a Priabel már hozott termést és június 20 körül ért be, ami kéthéttel van az olasz után, ezért a Farclo ami olaszba augusztus 20 és szeptember 20 közt érik nálunk már októberre is átcsúszik.
Végülis pont erről beszélünk. Nekünk házikertünk van, így friss fogyasztásra, lekvárnak stb szeretnénk kifejezetten jó ízű fajtákat. Az teljesen ha más, ha pl. Mozo piacra termel kajszikat, ott nem lehet egyszerre több mázsa puhuló göncivel mit kezdeni. Különösen, ha minél messzebb szállítod. Plusz még az fontos, hogy ne egyszerre érjenek, most már kb 1,5 hónap a szezon.
Nézőpont kérdése...nekem a Pinkcot teljesen korrekt fajta,a koraiak közül az egyik legjobb.Amikor érik magyarból szinte csaka Harmat van,arról meg sok jót már nem tudok mondani,le is váltom.A későbbi magyarok közt is van gyenge, pl a Ceglédi bíbor küllemre szép,nagy,de az íze jellegtelen. A Ceglédi óriás finom,nagy,de csak házikertbe jó /mint szinte az összes magyar/,mert hamar lepuhul.
Nem vagyok magyarellenes,de piacra sajnos a külföldi származású /de nálunk termelt !!!/ fajták a jók. Érdemes megkostolni a Big Red-et vagy a Hargrandot...