Keresés

Részletes keresés

Rihi11 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 179

ez a cső a csőben valamiért nem szimpi megoldás+plusz helyem sincs!

viszont az összehajtogatósat nem találom!

Előzmény: quint (178)
quint Creative Commons License 2009.03.10 0 0 178
Ha van helyed, akkor sokkal egyszerűbb, olcsóbb, hatékonyabb a Peterch-féle "cső a csőben" hőcserélő ill. a Legaborgo-féle összehajtogatott változata.
Előzmény: Rihi11 (177)
Rihi11 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 177

Szisztok!

szellőztető rendszer hőcserélőjén gondolkodom!

ellenáramura egy 1000mmx250mm lemezekre gondoltam a sarkai levágva és igy lenne hatszög!

nem lenne ez tul hoszzú?

van valami ideális méret?

kb 200 légköbméterre szeretném a légcserét!

köszönet előre is

topikolos Creative Commons License 2009.02.27 0 0 176
Közben sokat gondolkodtam a beírtakon, és mostmár nem csak elhiszem, hanem azt hiszem értem is... :))
Köszönöm a sok magyarázatot mindenkinek!
Előzmény: peterch (175)
peterch Creative Commons License 2009.02.27 0 0 175
Szia !

Az altalad felvazolt vegso homerseklet akkor alakul ki, ha egy iranyba aramlik a levego mindket kanalisban a hocserelon keresztul. Akkor all be az egyenlo homerseklet megfelelo hocserelohossz es aramlasi sebesseg mellett.
Az altalam ecsetelt esetben szembe aramlik a levego.

Udv , Peter.
Előzmény: topikolos (151)
r0226 Creative Commons License 2009.02.27 0 0 174
Egyszerű, ugyanazon a felületen nagyobb a a levegő útja.
Minél laposabb a 6szög annál hosszabb.
Ezért hívják ellenirányúnak.
A te rajzodon nem a tipikus ellenirányú van ez annál ducibb , ha laposabbra rajzolnád látnád a különbséget.:-))
Előzmény: topikolos (147)
plastro Creative Commons License 2009.02.26 0 0 173
A sima hőcserélőben simán keresztül megy. Az enyémben visszafordul,tehát kétszer találkoznak a levegők, a tiedben viszont háromszor. Azért gondoltam ezt a kialakítást, mert valahol az arany középút tájékán van a tieitek között. Kisebb áramlási ellenállás, dupla hossz.

Üdv, -szp-
Előzmény: amba1 (172)
amba1 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 172

Azért rajzoltam a hármas osztást mert Androhead fényképein látszik , hogy eleve így készült, és így nem kell átalakítani.

A többjáratú hőcserélő lényege, hogy az egyik közeg egyenesen halad, a másik pedig cikkben és cakkban. A példámon a friss hideg levegő egyre melegebb kamrákon halad át, igy jobban megközelíti a belső hőmérsékletet, mint a tisztán keresztáramú.

Csőköteges hőcserélőt szoktak így gyártani, akár tíznél több járattal.

Szerintem amit te rajzoltál az nem igazán jó.

Előzmény: plastro (171)
plastro Creative Commons License 2009.02.25 0 0 171

Szevasztok Skacok,

Erről mi a véleménytek?

-szp-
Előzmény: amba1 (168)
amba1 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 170

Csak elvi vázlat, lehet finomítani áramlástechnikailag.

Csak az egyik levegőáramot kell cikcakkozni!

Vannak előnyök és hátrányok.

Egyharmadára csökken a keresztmetszet, de az úthossz is háromszoros, igy a működő felület nem változik.

Az levegő sebessége 3-szoros, ami növeli az ellenállást, de cserébe a turbulensebb áramlás javítja a hőátadást. A zaj is nő.

Szerintem egy kísérletet megér.

Előzmény: ANDROHEAD (169)
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.24 0 0 169

hu ez nagy ötlet!!!!  

"Talán látszik valami a képen."        minden kivehető

És meg is lehet csinálni kis időráforditással!

köszi   köszi   köszi

Ezt most rajzoltad le, vagy már megvolt?  Mindenesetre szuper!

Szép napot Neked!

Előzmény: amba1 (168)
amba1 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 168

Szia Androhead!

Igy néz ki egy többjáratú hőcserélő.

Talán látszik valami a képen.

A lényeg az, hogy a bejövő levegőt 3-szor átvezetném a hőcserélőn.

A képen láttam hogy eleve 3 mezőre osztottad a távtartóval.

Az áramlási ellenállás ugyan nő, de a leghidegebb és a legmelegebb levegő nem találkozik.

kép
topikolos Creative Commons License 2009.02.24 0 0 167
Exportáld jpg-be. WMF-et nem hiszem, hogy elfogad a rendszer (azért egy próbát megér).
Előzmény: amba1 (166)
amba1 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 166
Lehet ide AutoCad rajzot feltenni valahogy?
Előzmény: ANDROHEAD (164)
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.24 0 0 165

Szia!

jobb oldalon van a kondenzviz elvezetés

az a luk pedig a feljövő csőhelye

hogy Milyen?   ??? már nem tudom, azért küldöm a fényképet    már elfelejtettem a tipusát, bár igy biztosan tudni leht, hogy melyik,    sima csatornacső, amit minden tavasszal ki kell tisztitanom. Azért csináltam ugy , hogy egyenes legyen

Szerencsére a telek lehetővé tette, hogy ne keljen kanyargósra csinálni

Szép  napo!

Előzmény: Törölt nick (137)
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.24 0 0 164
:)))
Előzmény: amba1 (162)
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.24 0 0 163

Szia!   Köszönöm Neked is!

Viszont nem írok valótlan dolgokat!

Miért tenném?

Hisz oly sokat köszönhetek a forumozóknak!!!!!

Igy sikerült felépitenem szinte önerőből a házikót!Sokat kérdeztem, szinte mindenre válaszokat is kaptam. Köszönet érte. Most próbálom visszaadni másoknak, amit tapasztaltam, hogy tanuljanak belőle, vagy lemásolják, ha jonak találják.

Az viszont lehet, hogy a hőmérőm rossz, de ezt nem tartom valószinűnek.

Üdv

Előzmény: 83Szt3 (136)
amba1 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 162
Bocs, ANDROHEAD!
Előzmény: amba1 (160)
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.24 0 0 161

nagyon érdekel!!!

légy oly kedves és ird le

különben nem andor... a fiam az Andor   én laci vagyok    az andro  az a vezetéknevem eleje...... bár igaz ennek nincs jelentősége

Szép napot!

Előzmény: amba1 (160)
amba1 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 160

Szia Andorhead!

Tudod milyen a háromjáratú hőcserélő?

Szerinten a tied két terelőlemezzel átalakítható. Majdnem olyan jó lenne mint az ellenáramú, sokat javulna a hatásfok.

Előzmény: ANDROHEAD (149)
topikolos Creative Commons License 2009.02.24 0 0 159
Nem megy... marad a hit... :)
Akkor el tudnám esetleg képzelni ezt, ha a lemez a két oldalán lévő hőt pontonként adá át. Viszont a lemezben oldaliránybani is elég jól "terjed" a hő, vagyis a lemez igyekszik egy átmeneti hőfokot felvenni. Vagy nem...
Előzmény: quint (157)
quint Creative Commons License 2009.02.24 0 0 158
Ezért nem mindegy a hőcserélő felület és a térfogatáram aránya...
Előzmény: Hedo (156)
quint Creative Commons License 2009.02.24 0 0 157
Sokáig én sem értettem, mi zajlik a Napban, mégis egész klasszul lebarnultam nyaranta :))

Amit a 151-ben leírtál, az az egyszerű szellőztetés modellje. A hővisszanyerés a hőcserén alapszik. Az ellenáramú hőcserélő meg úgy működik, ahogy leírtam. Tényleg nagyon egyszerű, és direkt nem kevertem bele olyasmiket, mint a pl. látens hő hasznosítása. Ha lerajzolod magadnak, felosztod pl. 19 szakaszra a teljes hosszt, minden szakaszon feltételezel pl. 2 fok hőmérséklet különbséget a bejövő és a kimenő között, akkor igen könnyen el tudod majd képzelni, hogy lesz a 0-ból 18, a 20-ból meg 2.
Előzmény: topikolos (155)
Hedo Creative Commons License 2009.02.24 0 0 156
ez így van, csak közben ezerrel tolja őket a ventilátor, szóval nincs sok idejük egymással ölelkezni
Előzmény: topikolos (155)
topikolos Creative Commons License 2009.02.24 0 0 155
Ezt viszont továbbra sem. Az energiamegmaradás az ok, de ez szerintem nem a magyarázat a kérdésre. Az meleg levegű lehűl, ezzel párhuzamosan a hideg felmelegszik, minél jobban közelít egymáshoz a hőmérsékletük, anál jobban lassul a hőátadás, míg ki nem egyenlítődnek. Én így gondolom, de meggyőzhető vagyok... :))
Előzmény: quint (153)
topikolos Creative Commons License 2009.02.24 0 0 154
Ezt a részét kezdem érteni, köszi.
Előzmény: Hedo (152)
quint Creative Commons License 2009.02.24 0 0 153
A két gáz összekeverésénél tényleg ez lenne a helyzet, a hőcsere azonban teljesen más. Képzeld el Peterch "cső a csőben" rendszerét végtelen hosszúságúra. Legyen a külső cső teljesen szigetelve (nulla energiaveszteség), a belső cső falának pedig legyen végtelenül pici a hőellenállása. Ha a bal oldalon a két cső közé beküldesz X (nagyon pici) térfogatárammal 0 fokos levegőt, a jobb oldalon pedig a belső csőbe ugyanezen X térfogatárammal 20 fokosat, akkor ahhoz, hogy a két gáz együttes energiatartalma ne változzon (márpedig ugye nem változhat), akkor a kilépő pontokon pont ellenkező hőmérsékletűek kell lenniük a gázoknak.

A gyakorlatban nem végtelen a hőcserélő felülete, nem elenyészően kicsi a belső cső anyagának hőellenállása, van a külső felületén hőveszteség, és nem végtelenül pici az áramlási sebesség, ezért néhány fokos hőmérséklet különbség lesz a két gáz között. Ha a fenti tényezők valamelyikét vagy egyszerre többet lerontjuk, akkor ez a különbség növekszik.
Hedo Creative Commons License 2009.02.24 0 0 152
A különbség abban áll, hogy amíg az ellenirányúnál az éppen beérkező levegő csak olyan levegővel találkozik, amely már teljesen áthaladt a hőcserélő keresztmetszetén és megfelelően elő lett hűtve/fűtve, addig a keresztirányúnál ez a sarkokon nem így működik. Ellenirányúnál a négyzet területfelelző egyenesénél van az átlagos hőmérséklet, míg keresztirányúnál ez az egyenes átlósan helyezkedik el. Azaz van olyan sarka, ahol mindkettő levegő éppen beérkezett, és van olyan sarka is ahol mindkettő már rég áthaladt.
Valahogy így:

Odaírtam a feltételezett hőmérsékleteket, így jobban szemlélteti.
topikolos Creative Commons License 2009.02.24 0 0 151
Ja, és azt sem értem, ha 0 fokos levegő 22 fokossal találkozik, akkor a 0 fokos miért is melegedne fel 20-ra? Az én (remélem) józan paraszti eszemmel arra következtetnék, hogy nagyjából kiegyenlítődik a hőmérséklet, vagyis max 11 fokra melegszik ez esetben a hideg levegő ha a cserélődő levegő mennyisége közel azonos...
Előzmény: peterch (146)
topikolos Creative Commons License 2009.02.24 0 0 150
Nem az a gond, hogy nem hiszek, hanem az, hogy nem értem, miért... :)
Előzmény: ANDROHEAD (149)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!