Keresés

Részletes keresés

quint Creative Commons License 2009.03.11 0 0 183
Szerintem nem nehéz kibogozni, mivel tényleg azt írtam, hogy elszúrás nélkül a házi "cső a csőben" (C) könnyedén jobb lehet (lesz), mint a gyári ellenáramú (B), és sokkal jobb, mint a gyári keresztáramú (A). Azt talán mondanom sem kell, hogy a következő hozzászólásodban említett D változatot is megelőzi, mivel az jó esetben A és B között lesz, de előfordulhat az is, hogy az A-t sem éri el.

Egyébként nagyon egyszerű, hogy C miért előzheti meg B-t. A hatásfok szempontjából az a lényeg, hogy minél nagyobb legyen a hőcserében résztvevő felület és a kölcsönhatás ideje. C azért lehet ezekben jó, mert az "eladhatóság" miatt nem kell kompakt kivitelűnek lennie, mint a gyári berendezéseknek. Lehet növelni a fizikai méreteket. C ára még így is töredéke lesz A-nak vagy B-nek.
Előzmény: Axióma (181)
Axióma Creative Commons License 2009.03.11 0 0 182
Bonusz kerdes: D = hazi ellenaramu (mondjuk a lent irt parameterekkel) hova sorolodik vajon?
Előzmény: Axióma (181)
Axióma Creative Commons License 2009.03.11 0 0 181
Na ezt az utolso mondatot bogozzuk mar ki. Tehat adott A = gyari keresztiranyu, B = gyari ellenaramu, C = cso a csoben. Nyilvan adott, hogy hatasfokban A < B, de a mondatod hova sorolja a C-t? [A mondatszerkesztesbol nekem ugy tunik, mintha a ketto koze, de szo szerint ugy tunik, hogy C mindenkepp jobb B-nel, amit viszont ketlek.]
Előzmény: quint (180)
quint Creative Commons License 2009.03.11 0 0 180
Az "összehajtogatott" "cső a csőben" rendszerről a légfűtés topikban legaborgo beszámolójában találsz leírást, képeket. Szerintem ötletes. A gyári keresztáramú hőcserélők meg sem közelítik a "cső a csőben" rendszer hatásfokát, de nagyon el kell rontani ahhoz, hogy ne legyen jobb, mint egy gyári ellenáramú.
Előzmény: Rihi11 (179)
Rihi11 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 179

ez a cső a csőben valamiért nem szimpi megoldás+plusz helyem sincs!

viszont az összehajtogatósat nem találom!

Előzmény: quint (178)
quint Creative Commons License 2009.03.10 0 0 178
Ha van helyed, akkor sokkal egyszerűbb, olcsóbb, hatékonyabb a Peterch-féle "cső a csőben" hőcserélő ill. a Legaborgo-féle összehajtogatott változata.
Előzmény: Rihi11 (177)
Rihi11 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 177

Szisztok!

szellőztető rendszer hőcserélőjén gondolkodom!

ellenáramura egy 1000mmx250mm lemezekre gondoltam a sarkai levágva és igy lenne hatszög!

nem lenne ez tul hoszzú?

van valami ideális méret?

kb 200 légköbméterre szeretném a légcserét!

köszönet előre is

topikolos Creative Commons License 2009.02.27 0 0 176
Közben sokat gondolkodtam a beírtakon, és mostmár nem csak elhiszem, hanem azt hiszem értem is... :))
Köszönöm a sok magyarázatot mindenkinek!
Előzmény: peterch (175)
peterch Creative Commons License 2009.02.27 0 0 175
Szia !

Az altalad felvazolt vegso homerseklet akkor alakul ki, ha egy iranyba aramlik a levego mindket kanalisban a hocserelon keresztul. Akkor all be az egyenlo homerseklet megfelelo hocserelohossz es aramlasi sebesseg mellett.
Az altalam ecsetelt esetben szembe aramlik a levego.

Udv , Peter.
Előzmény: topikolos (151)
r0226 Creative Commons License 2009.02.27 0 0 174
Egyszerű, ugyanazon a felületen nagyobb a a levegő útja.
Minél laposabb a 6szög annál hosszabb.
Ezért hívják ellenirányúnak.
A te rajzodon nem a tipikus ellenirányú van ez annál ducibb , ha laposabbra rajzolnád látnád a különbséget.:-))
Előzmény: topikolos (147)
plastro Creative Commons License 2009.02.26 0 0 173
A sima hőcserélőben simán keresztül megy. Az enyémben visszafordul,tehát kétszer találkoznak a levegők, a tiedben viszont háromszor. Azért gondoltam ezt a kialakítást, mert valahol az arany középút tájékán van a tieitek között. Kisebb áramlási ellenállás, dupla hossz.

Üdv, -szp-
Előzmény: amba1 (172)
amba1 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 172

Azért rajzoltam a hármas osztást mert Androhead fényképein látszik , hogy eleve így készült, és így nem kell átalakítani.

A többjáratú hőcserélő lényege, hogy az egyik közeg egyenesen halad, a másik pedig cikkben és cakkban. A példámon a friss hideg levegő egyre melegebb kamrákon halad át, igy jobban megközelíti a belső hőmérsékletet, mint a tisztán keresztáramú.

Csőköteges hőcserélőt szoktak így gyártani, akár tíznél több járattal.

Szerintem amit te rajzoltál az nem igazán jó.

Előzmény: plastro (171)
plastro Creative Commons License 2009.02.25 0 0 171

Szevasztok Skacok,

Erről mi a véleménytek?

-szp-
Előzmény: amba1 (168)
amba1 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 170

Csak elvi vázlat, lehet finomítani áramlástechnikailag.

Csak az egyik levegőáramot kell cikcakkozni!

Vannak előnyök és hátrányok.

Egyharmadára csökken a keresztmetszet, de az úthossz is háromszoros, igy a működő felület nem változik.

Az levegő sebessége 3-szoros, ami növeli az ellenállást, de cserébe a turbulensebb áramlás javítja a hőátadást. A zaj is nő.

Szerintem egy kísérletet megér.

Előzmény: ANDROHEAD (169)
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.24 0 0 169

hu ez nagy ötlet!!!!  

"Talán látszik valami a képen."        minden kivehető

És meg is lehet csinálni kis időráforditással!

köszi   köszi   köszi

Ezt most rajzoltad le, vagy már megvolt?  Mindenesetre szuper!

Szép napot Neked!

Előzmény: amba1 (168)
amba1 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 168

Szia Androhead!

Igy néz ki egy többjáratú hőcserélő.

Talán látszik valami a képen.

A lényeg az, hogy a bejövő levegőt 3-szor átvezetném a hőcserélőn.

A képen láttam hogy eleve 3 mezőre osztottad a távtartóval.

Az áramlási ellenállás ugyan nő, de a leghidegebb és a legmelegebb levegő nem találkozik.

kép
topikolos Creative Commons License 2009.02.24 0 0 167
Exportáld jpg-be. WMF-et nem hiszem, hogy elfogad a rendszer (azért egy próbát megér).
Előzmény: amba1 (166)
amba1 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 166
Lehet ide AutoCad rajzot feltenni valahogy?
Előzmény: ANDROHEAD (164)
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.24 0 0 165

Szia!

jobb oldalon van a kondenzviz elvezetés

az a luk pedig a feljövő csőhelye

hogy Milyen?   ??? már nem tudom, azért küldöm a fényképet    már elfelejtettem a tipusát, bár igy biztosan tudni leht, hogy melyik,    sima csatornacső, amit minden tavasszal ki kell tisztitanom. Azért csináltam ugy , hogy egyenes legyen

Szerencsére a telek lehetővé tette, hogy ne keljen kanyargósra csinálni

Szép  napo!

Előzmény: Törölt nick (137)
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.24 0 0 164
:)))
Előzmény: amba1 (162)
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.24 0 0 163

Szia!   Köszönöm Neked is!

Viszont nem írok valótlan dolgokat!

Miért tenném?

Hisz oly sokat köszönhetek a forumozóknak!!!!!

Igy sikerült felépitenem szinte önerőből a házikót!Sokat kérdeztem, szinte mindenre válaszokat is kaptam. Köszönet érte. Most próbálom visszaadni másoknak, amit tapasztaltam, hogy tanuljanak belőle, vagy lemásolják, ha jonak találják.

Az viszont lehet, hogy a hőmérőm rossz, de ezt nem tartom valószinűnek.

Üdv

Előzmény: 83Szt3 (136)
amba1 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 162
Bocs, ANDROHEAD!
Előzmény: amba1 (160)
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.24 0 0 161

nagyon érdekel!!!

légy oly kedves és ird le

különben nem andor... a fiam az Andor   én laci vagyok    az andro  az a vezetéknevem eleje...... bár igaz ennek nincs jelentősége

Szép napot!

Előzmény: amba1 (160)
amba1 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 160

Szia Andorhead!

Tudod milyen a háromjáratú hőcserélő?

Szerinten a tied két terelőlemezzel átalakítható. Majdnem olyan jó lenne mint az ellenáramú, sokat javulna a hatásfok.

Előzmény: ANDROHEAD (149)
topikolos Creative Commons License 2009.02.24 0 0 159
Nem megy... marad a hit... :)
Akkor el tudnám esetleg képzelni ezt, ha a lemez a két oldalán lévő hőt pontonként adá át. Viszont a lemezben oldaliránybani is elég jól "terjed" a hő, vagyis a lemez igyekszik egy átmeneti hőfokot felvenni. Vagy nem...
Előzmény: quint (157)
quint Creative Commons License 2009.02.24 0 0 158
Ezért nem mindegy a hőcserélő felület és a térfogatáram aránya...
Előzmény: Hedo (156)
quint Creative Commons License 2009.02.24 0 0 157
Sokáig én sem értettem, mi zajlik a Napban, mégis egész klasszul lebarnultam nyaranta :))

Amit a 151-ben leírtál, az az egyszerű szellőztetés modellje. A hővisszanyerés a hőcserén alapszik. Az ellenáramú hőcserélő meg úgy működik, ahogy leírtam. Tényleg nagyon egyszerű, és direkt nem kevertem bele olyasmiket, mint a pl. látens hő hasznosítása. Ha lerajzolod magadnak, felosztod pl. 19 szakaszra a teljes hosszt, minden szakaszon feltételezel pl. 2 fok hőmérséklet különbséget a bejövő és a kimenő között, akkor igen könnyen el tudod majd képzelni, hogy lesz a 0-ból 18, a 20-ból meg 2.
Előzmény: topikolos (155)
Hedo Creative Commons License 2009.02.24 0 0 156
ez így van, csak közben ezerrel tolja őket a ventilátor, szóval nincs sok idejük egymással ölelkezni
Előzmény: topikolos (155)
topikolos Creative Commons License 2009.02.24 0 0 155
Ezt viszont továbbra sem. Az energiamegmaradás az ok, de ez szerintem nem a magyarázat a kérdésre. Az meleg levegű lehűl, ezzel párhuzamosan a hideg felmelegszik, minél jobban közelít egymáshoz a hőmérsékletük, anál jobban lassul a hőátadás, míg ki nem egyenlítődnek. Én így gondolom, de meggyőzhető vagyok... :))
Előzmény: quint (153)
topikolos Creative Commons License 2009.02.24 0 0 154
Ezt a részét kezdem érteni, köszi.
Előzmény: Hedo (152)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!