Az a gáz, hogy kioktatásnak tűnhet, amit írok, pedig nem az. Míg az asszony gyes-en volt, mi is hónapról hónapra éltünk, tényleg megértem, ha nincs pénz. Csak hát mocskos dolog a penész. :o(
Az a baj, hogy a párával, pláne a gombával az egészségetekkel "játszol".
Mondom mégegyszer, hogy tudom, a pénz nagy úr. De, ha jól emlékszem, gyerekszobát írtál, feltételezem, gyerek is van benne, egy asztmát biztos nem szeretnél neki.
A 20 fokon 80% páratartalom azért elég durva, hogy "találjon" a pára hideg felületet. Most nézem, már 16 fokos felületen kicsapódik. Ha bent van 20 fok (amúgy hol is? lent? fent? szoba közepén?), kint meg 0 körül, akkor már baj lehet hőhíd környékén.
Ráadásul még nem volt durva tél. Akkor milyen vízesés lehet?
A 80% nagyon sok - nemcsak a falnak, nektek is, 50% körüli az ajánlott. Penész nélkül is egészségtelen lenne ez a szint.
Tehát szellőztetni ezerrel, akármennyi is lesz a fűtésszámla (tudom, könnyű mondani...), de az egészségetek megy rá.
Eleinte rengeteget kell szellőztetni, mert mindenetek, ruha, ágy, minden tele van párával. Ha már kezdenek azok is párátlanodni (hogy hülyén írjam), akkor kevesebb is elég. A hőmérsékletet érdemes lenne fentebb vinni, mert csökkenti a párakicsapódást. Tudom, ez még több kiadás...
Ha ez még nem elég (márpedig nem fogtok tudni mindig szellőztetni, bár ha nem vagytok otthon, akkor nem is termelődik annyi pára), akkor jön a páracsökkentés. Lehet az itt írt valamelyik páramentesítő, sokat fogyaszt, de hatékony és valamennyit fűt is. (Öröm az ürömben.) Vag lehet a szintén lentebb írt Marley hőcserélős szellőztető, ez valamennyit "megment" a kiszellőztetett melegből. Nekem ugyan nem tetszett, hogy nem lehet teljesen lezárni (kívülről talán, nem emlékszem), de valamennyi légcserére mindig szükség van, akár jól is jöhet. Csak hang és szagszigetelésileg nem tudom, mennyi hátránya van ennek.
Aztán vannak ilyenek, hogy ha sokat mostok, akkor vagy a páramentesítő géppel egy kis helyiségbe bezárod a teregetett ruhát, így a párát a gép összegyűjti, nem a levegőt terheled. Erre jobb (de jelentősen drágább) megoldás egy szárítógép.
Esetleg a céggel lehetne alkudni, hogy - már persze ha fizettek érte - Te beruházol, de a lakás bérleti díját nem kell fizetned, míg le nem ketyeg a beruházásod.
Jut eszembe, ha véletlenül sok növényed lenne, akkor azoktól meg kellene szabadulnotok...
Írj, mire juttok. A pára durva csökkentését érd el minél előbb, de azért ne úgy, hogy 80%-ról rögtön leviszed 40%-ra, a fene tudja, a házban mi van, ami nem örülne neki.
Is-is. Amikor a kinti levegővel szellőőztettél akkor csökkent a páratartalom. A relatív, azaz a hideg levegő felmelegedett és a hőmérséklethez tartozó relatív páratartalom csökkent. Csalós a dolog, mert a pára tömege gr-ban mérve nem lett kevesebb.
Abban igazad van, hogy a frisslevegőben lévő pára bemegy részben , de a kimenő, kidobott használt levegő meg (meleg u.i) hirtelen lehűléskor a hőcserélőn le is adja a páratartalom egy részét. Kérdés a kettő aránya. De plusz lehet aktív páraszabályzás is erről elfeledkeztem, Meg olyan magas a páratartalmad lehet ez amit írtam nem teléjes megoldás.
Hőszivattyús aktív szellőztetést meg egy szolg. lakásba nem fogsz tenni az biztos,.
A párátlanító mind kínai termék, márkától függetlenül:)
De az ára már így megfizethető. Ebben az esetben marad ez a megoldás. De a falak hőmérsékletét meg kellene mérni, mert 20 fokos beltéri levegő esetén ha hőszigetelt minden nyílászáró és a fal is akkor elvileg nem lehetne negyon harmatponti hőmérséklet alatt semmilyen rész.
De ha annyira kicsapódik a pára akkor a felület harmatpobnt alatti illetve a 80% adott hőmérséklethez tartozó párataralom nem tekinthető normális jelenségnek. Először annak okát kellene megkeresni.
Pl gáz vagy fosszilis tüzelőberendezés fal higroszkopikus problémák, hőszigetelés nem megfelelő(egy infra pisztolyos hőmérővel ami szinte mindegyik klímásnak hűtősnek van -nem kell mindenképp hőkamera- megmérni a határoló felületek hő,mérsékletét.
Az aktív párametesítés géppel működik, de a költségei hosszútávon magasak.(villanyszámla).
A szellőztetéás a Co veszélyt is csökkenti ha erre lenne szükség.
Szolgálati lakás esetén a beruházás meg necces, ez tény. Viszont nem mindegy az energiafogyasztás sem.
2011-ben költöztük ide (szolgálati lakás) Mondták hogy penészesedik de nem gondoltam volna hogy ennyire.
Kölcsön kértem egy páratartalom mérőt és betettem a szobába elsö este már 67% mutatott (ez takaritás és szelöztetés után volt) Másnap reggel már 71-73% volt. Ma reggelt 80%-t mutatott. Kiszelöztettünk és 67%megállt de a meleg is kiment a szobából. Mivel szolgálati lakás munkáltatónak nincs pénze erre, a szomszédom megcsinálta , kiváncsi is vagyok rá hogy milyen lesz a hatása.
Mindegyik gépre a max páratatalom melletti kicsapható páramennyiséget írják. Minél nagyobb a kompresszorteljesítmény és az aghhoz tartozó hűtőközeges kondenzátpr és elpár olddal annál több a kicsapatás mennyisége.
A Trotec 100E digit kijelzésű infrás ha jól láttam. A 30-35liter csak akkor jön össze, ha a tartályt kivezeted, vagy rendszeresen kiöntöd. Szerintem az ára magad a Midea párátlanítók ugyanezt tudják.
Árát erős túlzásnak tartom 90-100E FT közt.
Mindben ugyanaz a Highly különböző teljesítményű R134A hűtóközegű mini kompresszorcsalád van.
Szvsz némi por is kerülhet bele, ami desztvíznél talán nem.
Nem ide tartozik, de én idehozom. :o) Az ioncserélt víz iható? Kávéfőzőbe kellene valamit kitalálni, marhára unom a vízkövet, amit alig lehet kivarázsolni a hülye csövéből. Desztvíz tutti nem ártalmas, de azt alig lehet találni, mindenhol ioncserélt van.
Szerintem tuti desztillálthoz közeli a fogott víz minősége. Nem teljesen, de sóktól mentes lehet, viszont illóolajok vannak benne, ami a lakás levegőjében is. Jó példa rá, hogy mosás utáni ruhaszárításból származó víz illatos. Viszont a többit én használom vízpótlásra akváriumban, a halak nem reklamálnak..
Kezdetnek mindenképpen kellene egy páratartalom, mert akkor derül ki, Te tudsz-e egyáltalán bármit is tenni. Ha magas, akkor első a gyakori szellőztetés, minden más csak utána. Ha normális a pára, akkor gáz van, mert nem viheted lejjebb.
Amúgy nem tudom, ilyen szigeteléseknél nem kell a pince menyezetét is szigetelni? Mert alapvetően a lenti 16-17 fok még mindig több, mint a kinti -10, viszont szigetelés gyárilag nemigen van alul. Persze oldalt se volt eddig...
Szóval páramérés kellene legelőször.
Ja, eddig is ott laktatok és most lett szigetelve a ház és eddig nem volt baj?
Ha nem vagy biztos a dologban, akkor talán érdemes lenne bérelni egyet, keress rá gúglival. Nem biztos, hogy pont lesz a kínálatban az a tipus amit kinéztél, szétnézni ingyen van.
(Vagy elmész az egyik nagy barkács üzletbe, veszel egyet és 3 napon belül szépen becsomagolva visszaviszed, mert meggondoltad magad. Bár valószínűleg a kinézett modell ott sem lesz.)
Lehet elegendő lenne egy kisebb teljesítményű, olcsóbb készülék is, ami mondjuk 80 nm-re elég , elég ritka az olyan lakás, ahol lerakod egy helyre és minden helyiséget rendesen "kiszolgál".
Én a Fagor dh16-ot vettem, már az első nap több litert gyűjtött össze. Kkét helyiségben szoktam használni, így az onnan nyíló helyiségekből is remekül kiszívja a párát. Ma már nem kell folyamatosan órákat mennie, ki-be kapcsolgatja magát. Egyedül mosáskor van folyamatosra állítva a ruhák mellett, a reggel kimosott ruha délutánra száraz.
Azzal fordulok hozzátok hogy véleményt mondjatok a problémámról illetve megoldást találjak rá! Mostanába sokat olvastam a témáról.
Röviden: A lakásban 18-20 fok van átlagosan, minden nyillászáró tökéletesen zár(mint kiderült ez rossz). Társasház, 5cm szigeteléssel, földszinti lakás 3 oldalról a természt 1 oldalon meg szomszéd, de ő nem lakik it és nem is fűt, pince van a lakás alatt ami 15-16 fokos.
Az északi falon lévö szoba a legsiralmasabb(gyerekszoba). Mikor megkezdödik a fűtési szezon minden ablakon a lakásban folyik a viz, majd le a falakon. A gyerekszobában 50cm sávban penészesedünk a legjobban, a padló 10-15cm sáv folyamatosan vizes. A bejárati ajtón folyamatosan folyik a viz oly mértékben hogy tócsa van alatta és penészes az ajtó. Az egész lakásban a dohos szagot lehet érzni és még a szekrényekben meg az ágyneműtartóban is.
Szkeptikus vagyok kicsit ezzekkel a gépekkel kapcsolatban. kölcsön kértem egy kis teljesitményüt amire a következö volt ráirva 300ml>15fok. Nekem kicsit kevés az a viz menyiség amit összeszedet eddig olyan 30 óra után kb 2,5-3dl.(18-19fok) Ki szeretnék próbálni egy nagyob teljesitményű készüléket de kicsit drága ahoz hogy "mi van akkor ha?!"
Én egy TROTEC TTK 100E-t néztem ki, azért erre jutott a választás mert 110m2 használható (86m2 a lakásom), digitális kijelző amin pontosan látom illetve beállithatom a pontos párataralmat. Valakinek van e véleménye erröl a készülékről, vag mit ajánlanátok egy ilyen lakásba.
Csak érdekesség miatt, keveset vagyunk otthon, és ha otthon vagyunk vagy elfelejtjük, vagy mittomén, de keveset szellőztetünk.
Átalában 20-22 fok szokott lenni a szobahőmérséklet.
Elmúlt évben penészedgettünk, plusz a szekrényben a ruháknak nagyon "állott szaga" volt. Tavasszal vettem egy páramentesítőt, de az leeszik a hajam (legalábbis úgy gondolom).
Aztán nyár végén az előszobába vágtam egy likat a falba (közvetlen a fürdő mellé), és belé helyeztem egy 12cm-es 12v-os ventit (elméletben 60m3/h) (másik végére egy gravitációs zsalut).
Nos az, a nap kb 18 órájában húzza ki a levegőt (meleget is :( ). Az ablak műanyag, de van rajta automata szellőző.
Addig fejmagasságban volt 60% a páratartalom (azt gondoltam de faja), most 80 cm magasan 53-55% (ugyanazzal a kütyüvel mérve).
A párátlanító, csak akkor indul be, ha mosás utáni teregetés van. Eddgi a ruhák is jól érzik magukat.
Igazándiból, sajnos nagyon pazarló ez a megoldás, mert jó lenne, ha a hőt valamilyen szinten vissza lehetne nyerni, de most valójában nincs jobb ötletem (pénz híjján).
Annyit akarok fejleszteni, hogy a ventillátor közelében megnő a páratartalom, akkor működjön teljes fordulattal, egyébként csak 50%-kal pötyögjön.
Szóval, ha 50%-nál így penészedtek, igazán csak a hőszigetelés segít, mert sokkal lentebb nem viheted a párát az egészségetek miatt. Márpedig hiába viszed le 40%-ra, ami egyes vélemények szerint még belefér, az igazi hidegekben az is sok lesz.
Amit most írsz, a fűtetlen pince, az bizony tényleg nagy gáz, nem csoda, hogy alul penészedtek. Lehet, legelőször a pince tetejére kellene hőszigetelést felragasztani.
Akkor sem fordulhat elő ez az alacsony páratartalom, ha nincs szigetelve a ház? (márpedig nincs) Van egy fűtetlen pince is alattunk. Ideális lehetőségek hőhidaknak, nem?
Amúgy már sokat gondolkodtunk, valszeg a külső hőszig. sokat segítene. Tehát gyűjtünk:)