Teljesen jó a cukoreredményed a terhelésre, kicsinap leírta a határt, és Neked olyannyira jó, hogy nemhogy 7,8 alá, hanem a normál értékre állt vissza két óra után. Szóval jó étvágyat mindenhez, amit megkívánsz! :)
Az az éhgyomrinak a referencia értéke. Egy csomó laborban azt a referencia taromány írják rá a 60, vagy 120 perces értékre is. Fogalmam sincs, hogy miért.
elso terhessegemmel ma vagyok 25+3 es kedden voltam terheleses cukorvizsgalaton. az ehgyomri ertek 4 korul van de a terheles vegen a 6.1es hatart atlepve 6.34 lett az eredmeny.
persze nem nagy az elteres de azert megijedtem..nem volt soha cukorporblemam de erosen tulsulyos vagyok viszont a terhesseg alatt meg csak 5 kilot hiztam eddig.
mit tanacsoltok? kicsit fogjam meg a cukros lisztes kajakat? (dokim csak hetfon lat-meg nem beszeltem vele)
koszi
(+mar az unnepekre keszulve belefutottam nehany diabetikus unnepi sutireceptbe-ha vkit erdekel akkor elkuldom-beirom oket)
Én tavaly szültem és a terheléses cukorvizsgálat eredménye 7,8 mmol/l lett a 24. héten. 180 g-os diéta + reggeli inzulinozás lett előírva. Egy hétre befektettek a terhes patologiára, hogy az előírt inzulintól nincs-e valami bajom. Persze a kutya nem figyelt rám, még a kaját sem úgy kaptuk, mint a cukrosok, és magunknak kellett mérni az értékeket. Azt kellett leadni a nővérnek, meg a dokinak. A benntfekvésnek semmi értelme nem volt. Otthon én méregettem a vércukromat és időnként be kellett mutatni a dokinak. Szülés után már nem volt szükség az inzulinra, bár én a terhesség alatt is túlzott óvatosságnak tartottam. (beszéltem több dokival is, akik szerint az inzulin megállapítása előtti 6 pontos cukorvizsgálati eredményem jó volt, elég lett volna a diéta is)
A diétát nagyon jól meg lehet szokni, én soha nem voltam éhes, mert szinte egész nap ettem (3 óránként 6-szor), viszont semmi fölösleget nem szedtem magamra. Szülés után ugyanannyi volt a súlyom, mint előtte. Diéta alatt is nagyon klassz kajákat lehet készíteni!
Először én is nagyon kétségbe voltam esve, de aztán úgy belejöttem, hogy semmi probléma nem volt. A baba teljesen egészséges!
Szeretnénk egy kistesót, de a doki már most mondogatja, hogy a cukor vizsgálatot már az elején meg kell csinálni.
A vizelet gyűjtést bes már leírta, én csak annyit tennék hozzá, hogy nekem külön kellett gyűjteni az éjszakai és a nappali vizeletet és mindkettőből kellett mintát vinni.
Leta, sok szeretettel gratulálok, hatalmas a babád, és örülök, hogy minden rendben Veletek. Jó ilyen történeteket hallani, nekem személy szerint sokat segít, hogy el tudjam viselni a diétázást, ami néha nagyon nehezemre esik, de hát tudom, hogy muszáj.
Hazaértünk. 23-án délelőtt császárral megszületett a kisfiam, Márk. 4560g és56cm. Elképzelhető, hogy a cukor miatt lett ekkora baba, de minden rendben van vele, a vércukra is jó volt születés után. Úgyhogy ne aggódjatok, tartsátok a diétát, mert megéri!
Kedves Lencsibaba! a lényeghez nem tudok hozzászólni, annyira nem ismerem a cukros-kismama témát, csak a vizeletgyűjtésről általában: ha 24 órás gyűjött vizeletet kérnek valahol, nem azt jelenti hogy egy 5 literes dunsztosüveggel kell megjelenni. előző nap reggel 6 -kor pisil a delikvens (még a WC-be) és onnantól kezdve gyűjti a pisit a dunsztosüvegbe, másnap reggel 6-ig. (a kezdési időpont igény szerint változtatható :) ) Akkor vmivel (pl hurkapálcával) megkeveri a termést, egy kis mintát, kb 10-20 ml-t egy kis üvegbe átönt és megméri/megsaccolja kb mekkora az összmennyiség (a befőttesüveg űrtartalmát előzőleg le lehet mérni, még használat előtt), várhatóan 1 és 2 liter között lesz. A laborban a minta kell és hogy tudják, összesen mennyi is volt a vizelet. üdv bes
Az unokatesód villámgyorsan menjen el máshová és cisnáltasson egy kontrollt a terhelésesre. A MArgit kórház cukormérése "érdekes" módon sokkal több cukrost mutat ki.
HA írsz nekem mailben egy telefonszámot, rádcsörögnék:-))))) emiatt! FOntos lenne!
A diétát és a rendszeres ellenőrzést pedig nem elővigyázatosságból szokták előírni, hanem a betegség kezelése képpen.
Ez nálam is így van, 8,1-es értékkel. Két hetente járok kontrollra, és diétát tartok.
De nekem van egy diagnózisom, miszerint terhességi cukorbeteg vagyok. Ez pedig a terhelés magas eredménye miatt automatikus.
Magad miatt viszont ne aggódj, mert a tej-zsemle módszerrel ki lehet szűrni a gyanús eseteket, akiket tovább vizsgálnak terheléssel. Úgy látszik, Neked jó lett ez az eredményed, ezért nem volt szükség a továbbiakra. Nálunk (vidéki megyeszékhely) minden kismamát a 24-25. héten szűrnek terheléses vizsgálattal is, a tej-zsemlét rögtön a terhesség elején megcsinálják. De ez tényleg kórházanként változó.
Az értéke eszerint igenis magas, terhelés előtt normál 4,1, után viszont 9 felett.
Ennek ellénére (és erre 3x rákérdezett) se az orvosa, se a laboros, se a diétásnővér NEM TARTJA őt betegnek, csak elővigyázatosságból kérik ezeket a dolgokat betartani: durva diéta, 3 hetente vizsgálat, pisigyűjtés.
Nem értem az egészet, csak segíteni akarok neki, azért írom le ezt nektek.
Nekem tiszta káosz. Eleve ha engem a 26. héten vizsgáltak először, de akkor se ilyen durván, "talán és esetleg" velem is gond lehet, csak épp nem tudok róla.. áááááá.
Nagyon sajnálom, hogy az unokatestvéredet ilyen szinten paráztatják. Sajnos egyre inkább azt tapasztalom én is, hogy kórháza, orvosa egyenként válogatja, hogy kit és milyen értékkel sorolnak a terhességi cukorbeteg kategóriába, pedig erre vonatkozóan hivatalos határértékek vannak. Azt nem írtad, hogy nála mennyi lett az eredmény, de a cukorslötty után két órával mért 7,8 mmol/l fölötti érték jelent terhességi cukorbetegséget. Az ez alatti, vagy ehhez közeli értékek NEM!
Ilyen vizeletbegyűjtős módszerről még én sem hallottam soha, vannak más módszerek arra, hogy a gyanús eseteket tovább vizsgálják (fruktózamin, Hgb1ac).
Én a helyében biztos hogy elmennék másik orvoshoz, ill. diabetológiára.
14. hétben lévő unokatesóm miatt írok. A Margitba jár, ott a 14 héten is csinálnak terheléses vércukorvizsgálatot glükőzsziruppal, keményen (míg nekem egyetlen alkalommal, a 26 héten volt a Rókusban tejes-zsemlés, de ezekről a "szokás" különbözőségekről már regényeket írtatok).
Szóval az ő sima vércukor szintje teljesen oké. Viszont édesapja időskori cukros. Unoktaesóm is nézi időnként simán a cukrát, csak úgy, soha semmi baja, minden normál.
Most a megivott tömény cukorsziruptól felszökött az értéke épp a rossz tartomány aljába, amiről a dokik is azt mondták, hogy "talán és esetleg ez még rossz is lehet", de nem beteg.
Nem akarom nagyon részletezni, mert nem velem történt, és nem akarok valótlanságokat írni, de:
egy diétás nővér olyan keményen kioktatta őt a szigorúan betartandó kőkemény diétáról, hogy mukkanni nem volt ereje szegénynek. Valamint (és ez a keményebb) 3 hetente a terhespatológiára kell járnia vizsgálatra innentől, és minden 3. heti vizsgálat előtti napon be kell gyűjtenie az összes pisit, amit aznap termel. 5 literes dunsztosüvegbe akár :( .... Ilyenről még az életben nem hallottam, de olyanról se, hogy valaki bár nem beteg, csak valamiféle "esetleg, talán, ha" hajlamot mutattak ki nála, és innentől kezdve terhespaotológiai betegnek kezelik.
Tudtok erre mondani valamit? Szegény ki van akadva. Nem beteg, nem is akarja annak érezni, szugerálni magát, egészséges, fitt kismama szeretne lenni. Persze ha komoly a gond, nem veszi félvállról, de eddig ilyesmiről szó sincs!!!
gratulálok a "kicsihez"! Nekem a kontroll 3 hónappal a szülés után volt és a háziorvos küldött el. Minden évben a gyerek szülinapja környékén meg fogjuk ismételni. Egyébként az eredményem éhgyomorra 4,3, reggeli után másfél órával 4,9 volt.
Nem voltam most egy ideig, de örömmel tudatom, hogy megszületett a kisfiúnk, 3750 grammal és 58 centivel, 39. hétre teljesen egészségesen:-)) Teljesen spontán indult a szülés és hamar ki is bújt a drágánk. A kórházban kérdeztem a diétás tanácsadót, hogy ilyenkor kell-e még diétázni, de azt mondta, hogy el szokott múlni. A 6 hetes kontrollon én is megkérdezem a dokimat, hogy csinálunk-e vérképet, mert nekem nem említette.
Tejcsi indulgat, igyekszünk, babánk szívja teljes erővel:-)) Puszi mindenkinek
Nézd, a hivatalos OGTT-nél valóban 5ször kell vért venni, mert csak az adja a megfelelő eredményt. Ugyanis a protokoll szerint ha két érték eltérő akkor van gond.
aha, a 7,0-ás felső határt én is olvastam itt a neten most este egy helyen. még utánajárok azért ennek.
bírom ezt a kerületi rendelőintézetet, múltkor a védőnővel, nőgyógyásszal megbeszéltük a 75gr-os glükózt és hogy utána egy db vérvétel lesz még 2 óra múlva, erre ők kitalálták, hogy a beutalón nem azt x-elte be a védőnőm, ezért inkább fél óránként nézik a cukrot. szétvetett az öröm :-))) fél óránként csapoltak oldalamon az egy éves gyerkőcömet babakocsiztatva.
Az egy órás felső érték hajszál pontosan a 7,0. Ez nem jelenti azt, hogy gond van, meg oda kell figyelni. Ez azt jelenti, hogy a felső határértéket érted el. Ahogy a terhelésesnél is a 7,8 JÓ a 7,9 nem.
Különös tekintettel arra, hogy nem sokkal ezelőtt csináltak neked normális 75 grammos OGTT-t hibátlan értékekkel. A védőnő pedig védőnő, nem belgyógász és a legkevésbé sem diabetológus.
Az értékeket pedig orvostól tudom, aki ebben profi, ha visszaolvasod láthatod hogy én mi mindent cisnáltam végig ez ügyben:-)))
Sziasztok lányok, csatlakoznék :-) vagy inkább :-(
Ma derült ki, hogy magas a cukrom, pontosan 7,0 (a normál tartomány szerintük 3,5-6,1 között van), mindez egy zsömle és 2 dl tej után egy órával és a 35. héten. Érdekes, hogy 8 hete alacsony volt a cukrom, akkor a 75 gr-os cukros löttyöt játszottuk, és fél óránként nézték az értékeket, azaz 5-ször is szúrtak. Most kissé beijedtem, (pedig isteni finom sütiket sütöttem ma (a férjemnek mint kiderült :-))), igazából azt sem tudom mit ehetek gond nélkül, mit nem, nőgyógyászhoz holnapután megyek csak, a védőnéni pedig csak a sütiktől és pékáruktól tiltott el. Ez tényleg elég, ha csak ezekről mondok le, vagy másra is kellene figyelni?? Pizza, durumtészta??- tele vagyok kérdőjelekkel.
Egyébként 35. hét, eddig 12 kg hízás (61-ről 73 kg-ra), alacsony vérnyomás, nincs vizesedés.
barilla (visszaolvassa az eddigieket, jó hogy van ez a topik itt :-)
Nekem minden kaja után 1 órával mérnem kellett, az ujjam olyan volt mint a tűpárna, most hogy itt a baba látni se akarom a cukormérőt:) Majd a 6. hetes kontrolon kiderül, marad e a cukor, persze diétáznom kellene, mondjuk nem eszem cukrosat, de a szoptatáshoz a 170 gram kevés lenne, így hát eszem.
Nekem amúgy 8.9 volt 2 óra után a terheléses.Ja és szigorlat előtt voltam (enyhén parás állapotban)
Pontosan. Én azért örültem a házi vércukormérőnek is, mert nekem soha senki nem nézte meg azt, hogy evés után milyen a vércukorszintem. Terhelés, diagnózis, diéta, ennyi. Így legalább magamat ellenőrzöm, ha más már nem teszi meg. :(
Ja ez a mániájuk. Indok nincsen rá. De nekem ez a mondat kb. úgy hangzik, mintha valakinek lenne egy rossz vérképe, ami szerint mondjuk leukémiás és elkezdenék kezelni anélkül, hogy csinálnának egy kontrollt.