Keresés

Részletes keresés

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1014

Lehet túl egyszerű a megfejtésem, de a második ceglédi óriás fajtakör, az első meg talán magyar kajszi :))

Előzmény: buga1 (1012)
buga1 Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1013

És itt a bizonyíték rá, hogy mekkora a második kajszi súlya:

 

 

Az egyik vezérág csúcsa letört a súlya alatt. Persze ez az én hanyagságom oka, mivel nem támogattam alá az ágakat. Úgyhogy aki még megteheti, támogassa ki a kajszi ágakat. :)

Előzmény: buga1 (1012)
buga1 Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1012

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni két kajszi fajta megállapításában. Amikor ültetve lettek, még nem foglalkoztam milyen a kajszi fajtája, a lényeg az volt, hogy kajszi... De most már annál inkább érdekelne...

 

Az első:

 

   

 

A neten keresett fajták közül leginkább a Goldrichre hasonlít (szerintem). A többségük tiszta narancssárga (a képen láthatóakban van egy kis piros színeződés is), nem annyira lédús, de szinte mézédes. Július hetedike körül kezdett érni.

 

A másik:

 

     

 

Az íze inkább savanykásabb mint az előzőé, ám annál sokkal lédúsabb. Ami igazán jellemző rá, hogy az őszibarack méretével vetekszik (a termés 30 %-a szinte teniszlabda méretű...).

Előre is köszi a válaszokat.

Üdv!

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1011

Alakuló orsó,Ishtarán :

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1010

Egy bőtermő fajta,a Ceglédi arany:

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1009

Kép az utsó Kuresiáról :)

Előzmény: Törölt nick (985)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1008

Nekem is van olyan szerzeményem,amit tuti átszemzek:

ez a cseh Barbora.Idén volt először rajta 3 szem,az  íze jó,de a mérete...a 3 szem ellenére nagyon kicsi.Lecsó..

Deryan Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1007

Nem rossz! De gondolom ezzel nem fogod tudni leállítani.

Előzmény: gergerg (1006)
gergerg Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1006

Sajnos nem tehetem meg, ezért gondoltam hogy mint a Mátyásos mesében, oltok is neki, meg nem is. Kap egy sosem termő fajtát.

Előzmény: Deryan (1005)
Deryan Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1005

:DDD

Látom ott is zajlik az élet :)

Remélem azóta kitetted a szűrét?

Az ilyen oltson magának amit akar!

Előzmény: gergerg (1004)
gergerg Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1004

Hasonló hasonló, de nem egészen. Egy mester folyamatosan jár a nyakamra hogy ezt meg azt oltsak neki, tavaly egy sarjadzó meggyfa összes sarját beoltatta velem cseresznyére, most a kajszival piszkál, mikor mesélem milyen fajtáim vannak, meg hogy némelyikhez milyen nehéz hozzájutni, gúnyosan megjegyzi hogy minnek variálok ennyit de azért legalább tudok neki oltani belőle. Hát nem. Legalább kérni tanuljon meg. Arról nem is beszélve hogy megint valami vírusos szilvasarjakba akarja, mert hogy az ingyen van. Mikor mondom hogy nem lesz jó, akkor arra az a válasz hogy majd csinálok neki kétszerannyit, fele csak meg marad. Örökölt egy kajszis területet, néhány év alatt teljesen lelakta az egészet, talán egy fa van még neki, most meg tőlem várja hogy majd én azt a pár éves munkát amit én fajtaválasztásba és beszerzésbe fektettem, majd nagy alázattal átadom neki. Egy túrót! Szivesen segítek akinek tudok, de ez valami olyasmi mintha homokvárat építenék, közben hallgatva az ipsét hogy minek az, majd mikor elkészült akkor jön hogy neki is, de neki kettőt, majd mikor elkészül, átmegy rajta kocsival, majd megint jön hogy építsek megint, majd megint át meg rajta......

 Ahogy apám mondt " Le a cseresznye fáról! "

Előzmény: Flanell (1001)
buga1 Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1003

Szia Ali-bá!

Rég jártam már errefelé...

Most csináltam egy pár képet róla- a Te kedvedért... :)

 

              

 

A négy alsó ágat hagytam meg és kb. 80 centinél metszettem el a magasságot. Jelenleg így néz ki.

Előzmény: Ali-bá (979)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1002

...és ezt a fajtát sikerült Afganisztánból honosítani, és felvetetni a fajtajegyzékbe? Amiben pl. egy Aurora nincs benne. (tévedek?)

Előzmény: SándorTiszteletes (996)
Flanell Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1001

Szerintem oda akarja adni valakinek.  :)

Biztos valami körmönfont, ravasz bosszú első lépése.

Mint ez:

http://jaqdraco.tumblr.com/post/15663669677/kisfiu-bemegy-a-kupiba-madzagon-huz-maga-utan-egy

Előzmény: SándorTiszteletes (1000)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.07.13 0 0 1000

Biztosan. De mazohista vagy, hogy pont ez kell? :D

Előzmény: gergerg (999)
gergerg Creative Commons License 2013.07.13 0 0 999

Mielőtt átoltod tavaszra kérhetnék pár vesszőt?

Előzmény: SándorTiszteletes (998)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.07.13 0 0 998

Van, de átoltom, mert nincs türelmem megvárni hogy teremjen, legalább éltemben egyszer :) 

Előzmény: gergerg (997)
gergerg Creative Commons License 2013.07.13 0 0 997

Neked van ilyen fajtád?

Előzmény: SándorTiszteletes (996)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.07.13 0 0 996

Roxana. A magyar kajszinál jóval fagyérzékenyebb, Lajosmizsei kísérletekben a legfagyérzékenyebb (míg a bíborkajszinál is jobban).

Előzmény: gergerg (994)
Flanell Creative Commons License 2013.07.13 0 0 995

Így a leírások alapján nem tudtam rájönni.

Különösebb sérülést a legtöbb alkalommal nem látni, el nem tudom képzelni, hogy hogyan tudja egy kis állat kettévenni a két felet úgy, hogy az nem sérül, semmi kaparás vagy fognyom nincs rajta.

Előzmény: Jani71 (982)
gergerg Creative Commons License 2013.07.13 0 0 994

Ha már itt vagyok, tudna valaki valami extra érzékeny kajszit? A lényeg hogy normál méretű, Magyar kajszihoz hasonló méretű termése legyen, de növényvédelem nélkül ne legyen életképes, vagy hiper fagyérzékeny legyen.

gergerg Creative Commons License 2013.07.13 0 0 993

Upsz!

Előzmény: gergerg (992)
gergerg Creative Commons License 2013.07.13 0 0 992

Lassan a legtöbb barack érni kezd, idén még mindig a Gönci kezdi a sort, de nemsoká a Bergeron és a Mandula is ehető lesz.

Sajnos a Bergeron nem az enyém, de azért egy pár vödörre számítok belőle, ha már a gazdája nem ritkította meg. Lekvárnak aprószeműn is jó lesz.  :-)

 

SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.07.13 0 0 991

Sokat én sem tudok róla, fajtabejelentés előtt állnak. Mivel első évesek, tapasztalatom még nincs velük. Elvileg mindkettőnek az érése belenyúlik szeptemberbe. Az egyiken nem volt virág, a 10/10-esé lefagyott. Amit olvasni lehet róla, tapasztalom, hogy tényleg szeretik a levéltetvek. De ezt egyszerű megelőzni.

Talán jövőre lesz kóstolóm, addig hülyeséget nem írok, csak ha már lesz saját tapasztalatom. Annyi még, hogy a ceglédi kutatóintézetből lettek "kölcsönkérve" :D

Előzmény: Lactarius Curtis (990)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.12 0 0 990

Ezekről tudnál írni valamit, mert eddig csak egy cikkben olvastam összesen ennyit róluk. Fajtabejelentés alatt állnak-e, miből nemesítették stb?

Előzmény: SándorTiszteletes (989)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.07.12 0 0 989

 Van 10/10-esem, meg II-16/2-esem, elvileg az is szeptemberi lenne, de még olyan fiatalok, hogy nem tudok idén kóstolni róluk. Ezek a "Far"-os kezdetű kései fajták engem is érdekelnek, majd csak sikerül valahonnan szereznem.

Előzmény: Lactarius Curtis (988)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.11 0 0 988

Viszont a szakirodalomban dícsért Tomcot eléggé csalódás nekem a tuskóban látott kiszerelés alapján. Igaz, most felesleges hiperben kajszit venni (magyar fajta egyébként nem volt, bezzeg spanyol import!?!), egyszerűbb keresni egy érésben lévő fát.

Amin még agyalok, hogy egyszer egy Farclo-t mekkora lenne már ültetni, szeptemberben érne...:)

Előzmény: SándorTiszteletes (986)
Jbori Creative Commons License 2013.07.10 0 0 987

Köszi, ez segített dönteni, ősszel szerzek egyet!

 

Kaptunk a szomszédtól nagyon finom sárgabarackot. Kérdeztem hogy milyen fajta, erre azt mondja nem tudja, mert fajtanemesítésből kapták. Ízre kitünő, egyéb tulajdonságait nem tudni, hátránya hogy hosszú ágvégeken terem sokat, csak alátámasztással bírja el a termést. Csak virágzáskor permetezték, és szép egészséges. Jól tették hogy nem dobták ki, ennyi macerát megérne nekem is ha ajándékba kaptam volna ilyet.

Előzmény: Törölt nick (985)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.07.10 0 0 986

Feltételezem, hogy jó kell legyen a lekvár, mert jó rostos a húsa is.

Előzmény: Törölt nick (985)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.10 0 0 985

Éretten szép pirosas fedőszínű /jelentős részén/ ...és módosítva korábbi megjegyzésemet- az egyik legfinomabb fajta ,amit eddig kostoltam.Más mint a magyarok,de nagyon finom.A hús keményebb,de lédús,ez elsősorban étkezési barack,de gondolom lekvár sem rossz belőle.

Előzmény: Jbori (983)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!