Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
És itt a bizonyíték rá, hogy mekkora a második kajszi súlya:
Az egyik vezérág csúcsa letört a súlya alatt. Persze ez az én hanyagságom oka, mivel nem támogattam alá az ágakat. Úgyhogy aki még megteheti, támogassa ki a kajszi ágakat. :)
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni két kajszi fajta megállapításában. Amikor ültetve lettek, még nem foglalkoztam milyen a kajszi fajtája, a lényeg az volt, hogy kajszi... De most már annál inkább érdekelne...
Az első:
A neten keresett fajták közül leginkább a Goldrichre hasonlít (szerintem). A többségük tiszta narancssárga (a képen láthatóakban van egy kis piros színeződés is), nem annyira lédús, de szinte mézédes. Július hetedike körül kezdett érni.
A másik:
Az íze inkább savanykásabb mint az előzőé, ám annál sokkal lédúsabb. Ami igazán jellemző rá, hogy az őszibarack méretével vetekszik (a termés 30 %-a szinte teniszlabda méretű...).
Hasonló hasonló, de nem egészen. Egy mester folyamatosan jár a nyakamra hogy ezt meg azt oltsak neki, tavaly egy sarjadzó meggyfa összes sarját beoltatta velem cseresznyére, most a kajszival piszkál, mikor mesélem milyen fajtáim vannak, meg hogy némelyikhez milyen nehéz hozzájutni, gúnyosan megjegyzi hogy minnek variálok ennyit de azért legalább tudok neki oltani belőle. Hát nem. Legalább kérni tanuljon meg. Arról nem is beszélve hogy megint valami vírusos szilvasarjakba akarja, mert hogy az ingyen van. Mikor mondom hogy nem lesz jó, akkor arra az a válasz hogy majd csinálok neki kétszerannyit, fele csak meg marad. Örökölt egy kajszis területet, néhány év alatt teljesen lelakta az egészet, talán egy fa van még neki, most meg tőlem várja hogy majd én azt a pár éves munkát amit én fajtaválasztásba és beszerzésbe fektettem, majd nagy alázattal átadom neki. Egy túrót! Szivesen segítek akinek tudok, de ez valami olyasmi mintha homokvárat építenék, közben hallgatva az ipsét hogy minek az, majd mikor elkészült akkor jön hogy neki is, de neki kettőt, majd mikor elkészül, átmegy rajta kocsival, majd megint jön hogy építsek megint, majd megint át meg rajta......
Különösebb sérülést a legtöbb alkalommal nem látni, el nem tudom képzelni, hogy hogyan tudja egy kis állat kettévenni a két felet úgy, hogy az nem sérül, semmi kaparás vagy fognyom nincs rajta.
Ha már itt vagyok, tudna valaki valami extra érzékeny kajszit? A lényeg hogy normál méretű, Magyar kajszihoz hasonló méretű termése legyen, de növényvédelem nélkül ne legyen életképes, vagy hiper fagyérzékeny legyen.
Sokat én sem tudok róla, fajtabejelentés előtt állnak. Mivel első évesek, tapasztalatom még nincs velük. Elvileg mindkettőnek az érése belenyúlik szeptemberbe. Az egyiken nem volt virág, a 10/10-esé lefagyott. Amit olvasni lehet róla, tapasztalom, hogy tényleg szeretik a levéltetvek. De ezt egyszerű megelőzni.
Talán jövőre lesz kóstolóm, addig hülyeséget nem írok, csak ha már lesz saját tapasztalatom. Annyi még, hogy a ceglédi kutatóintézetből lettek "kölcsönkérve" :D
Van 10/10-esem, meg II-16/2-esem, elvileg az is szeptemberi lenne, de még olyan fiatalok, hogy nem tudok idén kóstolni róluk. Ezek a "Far"-os kezdetű kései fajták engem is érdekelnek, majd csak sikerül valahonnan szereznem.
Viszont a szakirodalomban dícsért Tomcot eléggé csalódás nekem a tuskóban látott kiszerelés alapján. Igaz, most felesleges hiperben kajszit venni (magyar fajta egyébként nem volt, bezzeg spanyol import!?!), egyszerűbb keresni egy érésben lévő fát.
Amin még agyalok, hogy egyszer egy Farclo-t mekkora lenne már ültetni, szeptemberben érne...:)
Kaptunk a szomszédtól nagyon finom sárgabarackot. Kérdeztem hogy milyen fajta, erre azt mondja nem tudja, mert fajtanemesítésből kapták. Ízre kitünő, egyéb tulajdonságait nem tudni, hátránya hogy hosszú ágvégeken terem sokat, csak alátámasztással bírja el a termést. Csak virágzáskor permetezték, és szép egészséges. Jól tették hogy nem dobták ki, ennyi macerát megérne nekem is ha ajándékba kaptam volna ilyet.
Éretten szép pirosas fedőszínű /jelentős részén/ ...és módosítva korábbi megjegyzésemet- az egyik legfinomabb fajta ,amit eddig kostoltam.Más mint a magyarok,de nagyon finom.A hús keményebb,de lédús,ez elsősorban étkezési barack,de gondolom lekvár sem rossz belőle.