Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Fórum társak , Száz évvel ezelőtt egy magyar szőlész kezdte meg a szőlő termesztést Kaliforniában, meg néztem a "7 faktort" az én öreg szőlész barátommal, egy két igen csak meglepő véleményt fogalmazott meg amit majd meg osztok veletek.
Nem gondoltam volna,hogy az ukránok ilyen csodákat alkotnak szőlő téren. A japán fajták pedig egyenesen lenyűgöztek. :) Van valaki aki ezekkel foglalkozik,árulja az országban? Az ára is érdekelne. Egy jó ajánlatot már kaptam itt a fórumon privátban oltóvesszőre. Összehasonlítási alapom sajnos nincs.
A még nem termő törzs gyűrűzése értelmetlen lenne.
Ha első termése lenne a tőkének amelyet előző évben hagytak meg szálvesszőnek és gyűrűzik, a tőkét nagyon visszaveti, mert nem elég hogy még fiatal a gyökérzete is, leterhelik és a tápanyag visszajuttatást is szinte 100% megszüntetik, mert pont egy kritikus helyen végzik a gyűrűzést.
Gyűrűzni a zöld hajtást kell, nem a fás részt. Ha gyűrűznek is, azt nem érdemes meghagyni következő évre, mert azon felül hogy csúnya, a betegségekre is fogékonyabb lesz az a rész és könnyebben töri szét az idő is.
Másik ellenérv, hogy ott gyűrűztek volna, hogy ezek a karok elég vastagok. Mint az előbb írtam zöld hajtást lehet gyűrűzni. A törzs vastagságából adódóan ez már nem 1 éves, vagyis, vagyis ennyire csúnya sebnek nem lenne szabad maradnia, max ha nagyon durván gyűrűztek.
De ezt úgy mondom, ahogy az ép ész érve diktálja. Lehet tévedek és valóban ott gyűrűztek, de ép eszű szőlész ilyet nem tesz. Ha gyűrűzni is akarnék, akkor egy tőkén belül is csak kevés hajtást gyűrűznék, hogy a tőke is kapjon tápanyagot. Gyűrűzni olyan hajtást gyűrűznék amely jövőre nem kell. (pl guyot, vagy ernyő művelésnél azt tutira nem amelyik a jövő évi szálvessző lesz + egy tartalék szálvesszőnek valót sem.)
Kulicz,láttad közelebbről az ültetvényt? gyűrűzik mint az amerikaiak? úgy látom a dudor nem az átoltás helye hanem, a meg gyűrűzés lehet / termés fokozás és a bogyók méretét növeli a viszatartott eoxin/ Dr Hajdú Edit is szólt róla a videójában/
Egy kevésbé "agressziv" mód--lehet itt olvastam-- néhány csepp mosgatószer, és lesüllyednek
a darazsak. Kiprópáltam, nagyon bejött. Minden ugyanúgy (rovalölő nem kell). De kell egy kicsi ecet, hogy a méhek ne menjenek bele. Sima cukros ecetes viz pár csepp mosogatószerrel, a sört pedig el lehet fogyasztani a siker örömére...
Magam is kipróbáltam a dunaföldváriak által "vietnámi" sapkának nevezett holmit, jelentem működik. Azt figyeltem meg, hogy még a darazsak is kevésbé látogatják ezeket a fürtöket, pedig nagy részük szabadon van. Kép a dunaföldvári ültetvényről:
darázs problémára van egy jól bevált "receptem"cukros víz,lehet üdítő is vagy maradéksör,egy kis rovarölőt keverni hozzá,félbevágot pet palackba,hatékony.
woodruff: Igazad van a Japánok rájöttek a hogy a bogyó repedését és ezzel együtt a fertőzés elterjedését az eső cseppben és a bogyóban lévő folyadék elektromos töltés külömbbsége okozza, vagyis a két fajta töltöttségű molekula ki egyenlíti egymást és a belső átszakítja a héjat hogy létre jöjjön az egalizálás, ezért műanyag sapkákat raknak a fürtökre, ezt már nálunk is csinálják /Dunafödvár/ akik nagyban utaznak, de a hobbisok figyelmét se kerülje el, mi is védekezzük így is/ kevesebb vegyszer, / természetes eljárás.
Kedves Fórumozók!aki vásárolni szeretne Ukrajnából oltványokat az megoldható postai úton?vagy mi a menete,illetve honnan lehet,érdemes rendelni?esetleg van olyan ahol beszélnek magyarul?köszönöm.
A viktòriàt èn lugason tőkénként,1 mètetes szálveszőn termesztem anyirajòl termékenyül,hogy zöldvàlogatàskor amejik àgon nincs termès azt kitöröm, Még ìgy is meg kell ritkìtanom a 2 kilòs fürtöket nehogy egymàshoz érjenek egy tőkèn kb 10 kilòt hagyok.
A Crimsont én védettebb helyre ültettem,talán nem szenved akkora fagykárt,de a jelen időjárást figyelembe véve,a tél inkább esősebb,nagy fagyoktól szerintem nem kell tartani
Szia! Viktória fagyállóságáról esetleg tapasztalatod nincs? Tavasszal ajánlották egy kertészetben, de leírásokban az szerepelt, hogy nem annyira jó a fagytűrése, csak a késői fagyokat tolerálja a késői fakadásával, s nem mertem síkvidéki kertbe telepíteni...
Az alábbi fajtákat jegyeztem ki amiket megrendelek: Néró,Moldova,Attila,Éva,Helikon szépe,Talisman. Ezenkívül oltóvessző is kellene a meglévő 14 tőke átoltásához. Úgy 35 éve láttam hogyan csinálja Apám. Sajnos megkérni már nem tudom,de emlékszem közben miket mondott.
Szerintem vénuszt ültessél árnyékolónak, örökösen hálás eszel a tanácsomért .Óriási levelei pirosodnak,magnélküli,ízre hasonló az otellóra, bőven terem ,rezisztens minden betegségre, és ami a legfontosabb és mindenki átka ,nem bántják a darazsak.
Most olvasva egy kicsit visszább a fórumba,nem kioktatásképen de neked oltott veszőt szabad csak venni,Amit találsz a szőlőnemesítőknél az interneten rendelhetsz.A vesszöket meg az oltással való bajlódást azt hagyd meg az elvakult fanoknak mint én,akik a siker és a kudarc hálójába vannak gubancolódva.
Kedves Woodruff! Ha elkezded a metszést szivesen vennék tőled vesszőket(érte megyek). Mivel sajnos cserealapom nincs,ezért inkább kifizetem. Gondolom ha Te új fajtát szeretnél,akkor neked is pénzért adják.