"Addig, amíg nem tudod kisebb hordóba (ballonba) átfejteni." Ha jó mínőségű alapanyagból készült a borod, szakszerűen lekénezed, továbbá ha hideg helyen tartod, elállhat akár 1-2 hónapig is lényeges minőségromlás nélkül. (bár ezzel itt a fórumon nem biztos, hogy mindenki egyetért) Ha rendszeresen kóstolgatod, magad is tapasztalni fogod, hogy mikor kell beavatkozni.
A szénsav nem keverendő össze a széndioxiddal. A szénsav a széndioxid (CO2) vízzel történő reakciójával keletkező gyenge sav, a szódavíz szén-dioxiddal dúsított ivóvíz, a széndioxid meg a levegőnél nehezebb gáz. A szódavízzel nem sokra mennél, CO2 gáz befúvás időleges védelmet adhat.
Köszönöm mindenkinek az infókat, megcsinálom a fejtést. Lenne még egy dolog, meddig lehet darabban tartani a hordóban, mert ugye a bor párolog a hordó dongáin keresztül, másrészt a fogyasztás következtében . Állítólag, szénsavat kell juttatni a hordóba/szódás szifon segítségével/ ez lehetséges?
Vársz-e még valamit a seprőn-tartástól? Feltételezem ez már csak finomseprő. Saját gyakorlatom szerint itt a második fejtés ideje, amikor a bort lefejtem a finomseprőről. Nálam a bor a második fejtésig fahordóban áll, miután kapott már egy hidegkezelést, most lefejtve úszófedeles acéltartályba rakom, előkészítve ezzel a folyamatos minőségi ellenőrzés és a végfelhasználás várható menetét.
A Nagymesterünk kalauzolt Benneteket! Ebeden pedig R. Gábor barátom. Lehet,hogy az Édesapja főzött? Móron évek óta a borrendi főzőversenyen csapattársak vagyunk. Én csak a fát hordom!
Kóstold meg. Ha vad savakat érzel a borodban, akkor esetleg tarthatod még a seprőn, mert az a durva savakat tompítja. Ha kellően lágy már, akkor jobban teszed, ha lefejted.
Boldog Új Évet és mégjobb Borokat minden sporinak!
Üdv mindenkinek! Hallottam valahol , hogy nem fontos a fejtés a seprűn lehet "érlelni", cserszegi fűszeres /100l tölgyfa hordóban/.A segítséget köszönöm! BÚÉK!
Minden bornak megvan a sajátos íze, fajta jellege. Egyelőre ne csinálj semmit, az idei száraz évben nagyobb töménységben jelentkeznek az ízek (kevesebb volt a lé).
Ugyanakkor az október közepén jelentkező hirtelen lehülés a mustok forrását késleltette, ha a pincehőmérséklet is együtt zuhant a kinti hőmérséklettel. Tehát később következik be a borok kifejlődése is.
A Pölöskei muskotály boromat dec. elején fejtettem teljesen zavaros állapotban, dec. közepén azt mondtam, hogy ilyen rossz KESERŰ bort régen ittam, és ma kóstolva eltünt a keserű íz, szuper, muskotályos íze van.
Aztán nem mindegy, hogy bizonyos ételek után, milyen bort iszol. Édességek után fokozottan jelentkezik a keserű íz. Próbáld meg sült szalonna , vagy disznótoros után fogyasztani.
A túlkénezéstől is lehet kesernyés íze; a ként már kivenni nem tudod, ami ebben az esetben megoldás lehet, házasítod ("összeöntöd") a bort egy nem (vagy kevésbé) kénezettel, azaz felhígítod a kéntartalmát. Persze ez csak akkor hoz megoldást, ha tényleg ez az okozója a bor szagkarakterének.
Merkaptánszagot (régebben a vezetékes gázt ezzel szagosították) ismered? Nem erről van szó esetedben?
Van ami üveg ballonba van és az is kesernyés. Tehát a fahordós kezelés kizárva. Akkor marad a zselés derítés? Esetleg ha túl lett kénezve az okozhatja? Na és a túl kénezést mivel? THX!