Keresés

Részletes keresés

Ferig Creative Commons License 2010.01.01 0 0 6769

"Addig, amíg nem tudod kisebb hordóba (ballonba) átfejteni." Ha jó mínőségű alapanyagból készült a borod, szakszerűen lekénezed, továbbá ha hideg helyen tartod, elállhat akár 1-2 hónapig is lényeges minőségromlás nélkül. (bár ezzel itt a fórumon nem biztos, hogy mindenki egyetért) Ha rendszeresen kóstolgatod, magad is tapasztalni fogod, hogy mikor kell beavatkozni.

A szénsav nem keverendő össze a széndioxiddal. A szénsav a széndioxid (CO2) vízzel történő reakciójával keletkező gyenge sav, a szódavíz szén-dioxiddal dúsított ivóvíz, a széndioxid meg a levegőnél nehezebb gáz. A szódavízzel nem sokra mennél, CO2 gáz befúvás időleges védelmet adhat.

Előzmény: fefer (6768)
fefer Creative Commons License 2010.01.01 0 0 6768
Köszönöm mindenkinek az infókat, megcsinálom a fejtést. Lenne még egy dolog, meddig lehet darabban tartani a hordóban, mert ugye a bor párolog a hordó dongáin keresztül, másrészt a fogyasztás következtében . Állítólag, szénsavat kell juttatni a hordóba/szódás szifon segítségével/ ez lehetséges?
Ferig Creative Commons License 2010.01.01 0 0 6767
Vársz-e még valamit a seprőn-tartástól? Feltételezem ez már csak finomseprő. Saját gyakorlatom szerint itt a második fejtés ideje, amikor a bort lefejtem a finomseprőről. Nálam a bor a második fejtésig fahordóban áll, miután kapott már egy hidegkezelést, most lefejtve úszófedeles acéltartályba rakom, előkészítve ezzel a folyamatos minőségi ellenőrzés és a végfelhasználás várható menetét. 
Előzmény: fefer (6758)
paskomi Creative Commons License 2010.01.01 0 0 6766
A Nagymesterünk kalauzolt Benneteket!
Ebeden pedig R. Gábor barátom.
Lehet,hogy az Édesapja főzött? Móron évek óta a borrendi főzőversenyen csapattársak vagyunk. Én csak a fát hordom!

Tőletek is van 1-2 ismerős arc!
Előzmény: attisch (6753)
Ferig Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6765
No, azért egy-két gombát tartsunk meg. BUÉK! :-)
Előzmény: Falusi1 (6762)
attisch Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6764

Boldog Új Évet kívánok mindannyiótoknak!

 

Továbbá kívánok egyfajta folytonos elégedetlenséget, hogy minél közelebb kerüljünk mindannyian a "tökéletes" borhoz. Ehhez sok erőt és kitartást! :)

Falusi1 Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6763
Egyetértek. Sőt a bor mennyisége és a tapasztalat  nem feltétlen állnak egyenes arányban.
Előzmény: japaszturo (6756)
Falusi1 Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6762
Fagy-, jégverés-, rovar és gombamentes Boldog Új Évet, jó termést, jó borokat kívánok Mindenkinek!
bobojj Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6761

 

        Boldog Új Esztendőt kívánok mindenkinek      !

Zalancelot Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6760
Kóstold meg.
Ha vad savakat érzel a borodban, akkor esetleg tarthatod még a seprőn, mert az a durva savakat tompítja.
Ha kellően lágy már, akkor jobban teszed, ha lefejted.

Boldog Új Évet és mégjobb Borokat minden sporinak!
Előzmény: fefer (6758)
RAMBO Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6759
Azért a 100 literes fahordótól borzasztó fás ízt kaphat a bor. A térfogatához képest nagy a felülete.
Előzmény: fefer (6758)
fefer Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6758
Üdv mindenkinek! Hallottam valahol , hogy nem fontos a fejtés a seprűn lehet "érlelni", cserszegi fűszeres /100l tölgyfa hordóban/.A segítséget köszönöm! BÚÉK!
Ferig Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6757

                   Boldog Újesztendőt!

                      

japaszturo Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6756
BOLDOG ÚJ ÉVET BORÁSZOK ÉS BORSZERETŐK! UTÓIRAT: AKINEK CSAK 100 LITER BORA VAN AZÉRT LEHET BORÁSZ. ESETLEG NINCS ANNYI TAPASZTALATA.
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6755
Ja, és a Kadarka siller. Pont a lényeget hagytam le :)
Előzmény: Törölt nick (6754)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6754
Ma bevásároltunk Fontéknál.
Ezerjó, Ezerjó sel., Kövidinka, KF rozé, Irsai..asszem jól fogjuk magunkat érezni. :)

Boldog új évet mindenkinek!
attisch Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6753
Előzmény: paskomi (6737)
paskomi Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6752
Boldog Új Évet , szép borokat, jó kóstolásokat kívánok!
attisch Creative Commons License 2009.12.30 0 0 6751
Még sajnos nem voltam, bár a többiek mindig próbáltak beszervezni. Ígérem, jövőre elmegyek rá...
Előzmény: lalá (6750)
lalá Creative Commons License 2009.12.30 0 0 6750






-Nyert!(hihi)
Előzmény: attisch (6747)
RAMBO Creative Commons License 2009.12.30 0 0 6749
Igen, azt jelenti script kiddie-sen, hogy elismerésem!
Előzmény: paskomi (6738)
RAMBO Creative Commons License 2009.12.30 0 0 6748
Ha az üvegballonos is kesernyés még, az a kotlósmust íz lesz, hozzá ne nyúlj! Ha eddig nem kapott ként, azt adhatsz neki, de mást ne!
Előzmény: Napoleon73 (6741)
attisch Creative Commons License 2009.12.30 0 0 6747
Ha jól sejtem, ez az István Borházban van, a szokásos év végi újbor mustra?! :D
Előzmény: lalá (6746)
lalá Creative Commons License 2009.12.30 0 0 6746
-Nem ismerős?
Előzmény: attisch (6735)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.30 0 0 6745
Áztattad a cefrét préselés előtt?
Előzmény: Napoleon73 (6741)
jacsoj Creative Commons License 2009.12.30 0 0 6744
Minden bornak megvan a sajátos íze, fajta jellege. Egyelőre ne csinálj semmit, az idei száraz évben nagyobb töménységben jelentkeznek az ízek (kevesebb volt a lé).

Ugyanakkor az október közepén jelentkező hirtelen lehülés a mustok forrását késleltette, ha a pincehőmérséklet is együtt zuhant a kinti hőmérséklettel. Tehát később következik be a borok kifejlődése is.

A Pölöskei muskotály boromat dec. elején fejtettem teljesen zavaros állapotban, dec. közepén azt mondtam, hogy ilyen rossz KESERŰ bort régen ittam, és ma kóstolva eltünt a keserű íz, szuper, muskotályos íze van.

Aztán nem mindegy, hogy bizonyos ételek után, milyen bort iszol. Édességek után fokozottan jelentkezik a keserű íz. Próbáld meg sült szalonna , vagy disznótoros után fogyasztani.
Előzmény: Napoleon73 (6741)
Ferig Creative Commons License 2009.12.30 0 0 6743

A túlkénezéstől is lehet kesernyés íze; a ként már kivenni nem tudod, ami ebben az esetben megoldás lehet, házasítod ("összeöntöd") a bort egy nem (vagy kevésbé) kénezettel, azaz felhígítod a kéntartalmát. Persze ez csak akkor hoz megoldást, ha tényleg ez az okozója a bor szagkarakterének.

Merkaptánszagot (régebben a vezetékes gázt ezzel szagosították) ismered? Nem erről van szó esetedben?

Előzmény: Napoleon73 (6741)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.30 0 0 6742
Szerintem hagyjál időt a bornak mielőtt radikális megoldásokhoz nyúlnál.

A kesernyés íznek sok oka lehet. Leszemelted a fürtöket darálás előtt?

A ként is és az egészfürtös túl erős préselés által a mustba került csersavakat is az idő tudja a legjobban kezelni.
Előzmény: Napoleon73 (6741)
Napoleon73 Creative Commons License 2009.12.30 0 0 6741
Van ami üveg ballonba van és az is kesernyés. Tehát a fahordós kezelés kizárva.
Akkor marad a zselés derítés? Esetleg ha túl lett kénezve az okozhatja? Na és a túl kénezést mivel?
THX!
Előzmény: Ferig (6683)
Ferig Creative Commons License 2009.12.29 0 0 6740
Az én értelmezésemben: "respek(tem) - elismerésem".
Előzmény: paskomi (6738)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!