Keresés

Részletes keresés

gergerg Creative Commons License 2013.07.13 0 0 992

Lassan a legtöbb barack érni kezd, idén még mindig a Gönci kezdi a sort, de nemsoká a Bergeron és a Mandula is ehető lesz.

Sajnos a Bergeron nem az enyém, de azért egy pár vödörre számítok belőle, ha már a gazdája nem ritkította meg. Lekvárnak aprószeműn is jó lesz.  :-)

SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.07.13 0 0 991

Sokat én sem tudok róla, fajtabejelentés előtt állnak. Mivel első évesek, tapasztalatom még nincs velük. Elvileg mindkettőnek az érése belenyúlik szeptemberbe. Az egyiken nem volt virág, a 10/10-esé lefagyott. Amit olvasni lehet róla, tapasztalom, hogy tényleg szeretik a levéltetvek. De ezt egyszerű megelőzni.

Talán jövőre lesz kóstolóm, addig hülyeséget nem írok, csak ha már lesz saját tapasztalatom. Annyi még, hogy a ceglédi kutatóintézetből lettek "kölcsönkérve" :D

Előzmény: Lactarius Curtis (990)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.12 0 0 990

Ezekről tudnál írni valamit, mert eddig csak egy cikkben olvastam összesen ennyit róluk. Fajtabejelentés alatt állnak-e, miből nemesítették stb?

Előzmény: SándorTiszteletes (989)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.07.12 0 0 989

Van 10/10-esem, meg II-16/2-esem, elvileg az is szeptemberi lenne, de még olyan fiatalok, hogy nem tudok idén kóstolni róluk. Ezek a "Far"-os kezdetű kései fajták engem is érdekelnek, majd csak sikerül valahonnan szereznem.

Előzmény: Lactarius Curtis (988)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.11 0 0 988

Viszont a szakirodalomban dícsért Tomcot eléggé csalódás nekem a tuskóban látott kiszerelés alapján. Igaz, most felesleges hiperben kajszit venni (magyar fajta egyébként nem volt, bezzeg spanyol import!?!), egyszerűbb keresni egy érésben lévő fát.

Amin még agyalok, hogy egyszer egy Farclo-t mekkora lenne már ültetni, szeptemberben érne...:)

Előzmény: SándorTiszteletes (986)
Jbori Creative Commons License 2013.07.10 0 0 987

Köszi, ez segített dönteni, ősszel szerzek egyet!

Kaptunk a szomszédtól nagyon finom sárgabarackot. Kérdeztem hogy milyen fajta, erre azt mondja nem tudja, mert fajtanemesítésből kapták. Ízre kitünő, egyéb tulajdonságait nem tudni, hátránya hogy hosszú ágvégeken terem sokat, csak alátámasztással bírja el a termést. Csak virágzáskor permetezték, és szép egészséges. Jól tették hogy nem dobták ki, ennyi macerát megérne nekem is ha ajándékba kaptam volna ilyet.

Előzmény: Törölt nick (985)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.07.10 0 0 986

Feltételezem, hogy jó kell legyen a lekvár, mert jó rostos a húsa is.

Előzmény: Törölt nick (985)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.10 0 0 985

Éretten szép pirosas fedőszínű /jelentős részén/ ...és módosítva korábbi megjegyzésemet- az egyik legfinomabb fajta ,amit eddig kostoltam.Más mint a magyarok,de nagyon finom.A hús keményebb,de lédús,ez elsősorban étkezési barack,de gondolom lekvár sem rossz belőle.

Előzmény: Jbori (983)
kaalyz Creative Commons License 2013.07.10 0 0 984

Csiki 33795 Mi a helyzet a Szegedi Mamutt oltásoddal, nálam az eredeti fa eszméletlen sokat terem, kb. 8 helyen van alátámasztva. Remélem nálad is lassan megindult.

Üdv Zoli.

Jbori Creative Commons License 2013.07.10 0 0 983

Jó hír hogy jóízű! éretten színesedik, vagy fakó marad?

Előzmény: SándorTiszteletes (966)
Jani71 Creative Commons License 2013.07.09 0 0 982

819-823 hsz.

Erre gondoltál? Idén nálam először termett az egyik nemes mandula, azon is van ilyen rágásnyom. Az idézett hsz. olvasása óta tudom, hogy mi okozza.

Előzmény: Flanell (981)
Flanell Creative Commons License 2013.07.09 0 0 981

Milyen állat is az akkor, ami kiszedi a félérett barack magját, a barackot meg eldobja?

Már vagy 150-200 szem bánta. Némelyik szem mintha meg lenne harapdálva, de van, amikor nagyjából semmi sérülés nem látható  rajta, mintha ember törte volna ketté a szemet, hogy kivegye a magot. A lyukas maghéj meg üresen ott van a földön, a fél barackok mellett.

Minden most érő fánál előfordul, egymástól 100 m-re is. A szedést mindig azzal kell kezdeni, hogy felszedem a földről ezeket.

Jani71 Creative Commons License 2013.07.09 0 0 980

A Korai pirosra értettem, mivel a faiskolákban nem találkoztam vele (a Bergeronnal szemben, ahogy Te is írtad, mert az gyakorlatilag szinte mindegyikben fellelhető), a leírásokból pedig nem rémlett. Egy percre azt hittem, hogy most tesztelik...

A 974-es hsz-szel erre reagáltam. Kissé elkapkodtam a hsz-t.

Utólag gugliztam a fajtával kapcsolatban. Néha elkapkodom. Bocs'! :-)

A guglis találatokban böngészve egyébként érdekes, hogy ennél a fajtánál (is?) eléggé megoszlanak a vélemények az ízt illetően (most csak az első oldalt nézve).

Előzmény: Törölt nick (976)
Ali-bá Creative Commons License 2013.07.09 0 0 979

Szia 'buga 1' !  Végülis mi lett a kis kajszi fáddal? Hogy metszetted? Hogy néz ki most?

Előzmény: buga1 (128)
Flanell Creative Commons License 2013.07.09 0 0 978

Szombaton már megettem első Bergeronomat a 2 éve szemzett fáról, holnap kb. le tudom szüretelni a maradék 8-10 szemet is.

Előzmény: Laci/Zápolya (971)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.07.09 0 0 977

Nem sok külföldit kóstoltam, eddig idegenkedtem tőlük, de ez a Kuresia nagyon bejön. Ráadásul tavasszal erősen visszametszettem, eddig még kétszer zölden koronaalakítást is végeztem, és én nem tapasztaltam mézgásodást, sem gyengülést, mint amit oly sokan emlegetnek. Egyszerűen életerős...

Előzmény: Törölt nick (968)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.09 0 0 976

Melyik van kisérlet alat ??? A Korai piros és a Bergeron is ezeréves fajta. Az előbbit nem az utóbbit minden faiskola forgalmazza.

Előzmény: Jani71 (972)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.09 0 0 975

Nemrég az őszibarack topikban is dícsérték az ízét. Mandulakajszi, bergeron még nem érik.

Jani71 Creative Commons License 2013.07.09 0 0 974

Jaaaj! A fene a kapkodó, guglit nem használó eszembe! Grrr!

Ettől függetlenül köszi még egyszer!

Előzmény: Jani71 (972)
Szilárd 76 Creative Commons License 2013.07.09 0 0 973

Bergeron még nem érik, nálam a kertben sem. Kései fajta.

Jani71 Creative Commons License 2013.07.09 0 0 972

Szia!

Kösz az infót! Gondolom, hogy ez a fajta még kísérlet alatt van.

Vajon mikor lehet majd kapni faiskolában... (hogy az oltóvessző kunyerálás ötletét már ne is említsem... :-) )?

Laci/Zápolya Creative Commons License 2013.07.09 0 0 971

Sziasztok! 

Ma voltam a (Kertészeti Egyetem) Tangazdaságban kajszit vásárolni. Végig kóstoltam vagy tizenöt fajtát (névvel, vagy csak kódszámmal jelöltet) ami éppen érik. Egyértelműen a "Korai piros" nyert! (A klasszikus kajszi izt kerestem.)

Meg szerettem volna kóstolni a Bergeront, de az egyetemista fiuk nem tudták megmondani, hogy melyik az. (A jellemzőiből meg nem ismertem rá. Lehet, hogy még nem érik?)

pinotnoir777 Creative Commons License 2013.07.09 0 0 970

Sziasztok!

Ültetnék kb 20 kajszit (alapvetően gönci, de 1-2 különlegességet azért beiktatnék, Aurora pl). Az alanyválasztás okoz komoly fejtörést. Akikre alapból gondoltam, ők csak myrabolánon levőt árulnak. A terület meredek déli fekvés, viszonylag sekély, de agyagos termőréteg, alatta vuláni "iszap" (felénk így nevezik, avalójában tufaféle, porlékony állagú könnyen faragható kőzet) magas mésztartalommal. A tájolás miatt a szárazság lehet a szűk keresztmetszet. Ti mit gondoltok, milyen alany lenne leginkább ide való?

(A mandulák nagyon szépen díszlenek a domboldal sok kertjében)

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.08 0 0 969

Akkor jövőre remélem lesz az enyémen is, mostanára egész helyrejött a fa, és tegnap kapott volldüngert is.

Előzmény: Törölt nick (963)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.08 0 0 968

Sztem ezekkel  a külföldi fajtákkal nem nyúlunk mellé,amiket már meg tudtam kostolni mind finom volt.Másabb talán,mint a magyarok,de finomak,némelyik kifejezetten érdekes ízzel /ha már a feleség is dícsér ,akkor tuti/.

Amelyiknek van pirosas fedőszine /pl Pinkcot,Big Red,Kuresia/ tetszetősek,jó állagúak,a termőképességüket még biztosan nem tudom,mert fatal fák,de a Pinkcot annyit hozott idén,mint a sokéves  Ceglédi óriásom ,szal hazafi vagyok,de akkor is lecserélek néhány régi fajtát.

Előzmény: SándorTiszteletes (965)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.08 0 0 967

Hát ha le bírod nyelni a gyomorszondát ?...:))

Előzmény: gergerg (964)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.07.08 0 0 966

Előzmény: SándorTiszteletes (965)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.07.08 0 0 965

Nálam ez a 2 szem lett, de már bevégezte. Tényleg nagyon finom.

gergerg Creative Commons License 2013.07.08 0 0 964

Nálam is most kezdett érni, szép kerek gyümölcsű, nem túl nagy. Egyetlen szem volt, (tavaly oltottam a te vessződdel) de nem birtam magammal és ma megettem. Így ha lehet én inkább nem fényképezném már le.

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.08 0 0 963

A kétkedőknek : a Kuresia nagyon finom,jó állagú,szép küllemü kajszi.Most kezd érni nálam.ha lesz lehetőségem,rakok fel képet is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!