Keresés

Részletes keresés

paskomi Creative Commons License 2010.01.03 0 0 6778
Hát én ennyire nem vagyok tudományos. Hektoliterenként valóban egy szálat adok
A tegnapi állítást annyiban módosítom.hogy fa hordóban használok csak kénlapot. F émben természetesen port, vagy foly , oldatot.

Cab. franom törkölyön történő erjesztése után belekerült 3 különböző hordóba 1-1 régi, kiváló fába, majd 50 litert tettem új tölgyfa hordóba / 2 évesbe/.
Most az első fejtés után 1 nagy ászokba raktam bele az összeset, szerencsére tele is lett. terveim szerint itt érlelem, majd kisebb hordókba szétrakom tavasszal a végső helyükre.

Ezzel szemben a kékfrankosomat kór-tartályba tettem 200 litert, ael edig fában voltnem tudom miért,csak érzésből és terveim szerint 1 hónap múlva szintén végleges helyükre kerülnek kisebb fába. Aztán valamikor még egy fejtésm majd palackozás.
A palackozás és előkészítése szintén megérne néhány gondolatot.
Előzmény: Ferig (6777)
Ferig Creative Commons License 2010.01.02 0 0 6777

A második pohár Zweigelt borom után jobban mennek a kémiai számítások:

 

Úgy számoltam, hogy 5 g kénből (1 kénlap) ~10 g kén-dioxid képződik. 10 g kéndioxidból pedig ~ 13 g kénessav. Ha a kéndioxid 80 %-ból lesz csak kénessav, mert a többi elmegy a levegőbe, akkor ~10 g kénessav fog 100 liter borba beoldódni. Ez 0,1 g/liter kénessavnak felel meg, ami baromi sok (100 mg/l). Jól számoltam? Lala? Többiek?

Előzmény: attisch (6776)
attisch Creative Commons License 2010.01.02 0 0 6776

Igen, régen valóban csak ánslagolták a hordókat és a bennük tartott bort, de pontosan amiatt "avult el", hogy nem megbízható, nem kiszámolható.

 

Nem tudod egy kénlap elégetése után, hogy a belefejtett bor mennyi ként fog felvenni belőle.

 

Ellenben egy pontosan kimért metabiszulfid vagy törzsoldat elég megbízható, tervezhető kénszintet ad.

Előzmény: Ferig (6775)
Ferig Creative Commons License 2010.01.02 0 0 6775

A kéndioxid a hordó feltöltésekor beleoldódik a borba, csak azt nem tudod mennyi fog így beoldódni.

 

A kénlapból 1 szelet elegendő 1 hl-es hordó képezéséhez. A kénlapok éghetetlen papírra olvasztva 5 g ként tartalmaznak. Hány tömegszázalék kén-dioxidot tartalmaz a hordó a kénlap elégetése után?  Ezt kellene itt a fórumon valakinek kiszámolni.

 

A beoldódás mértéke nyilvánvalóan függ feltöltés módjától is.

Előzmény: paskomi (6774)
paskomi Creative Commons License 2010.01.02 0 0 6774
vörösnél,főleg a nagytestűeknél nem használok sem foly.ként, sem port, csak kénlapot . Nagyapa, Apa így mutatta!
Talán fertőtlenítem a hordót, és így is felvesz valamennyi ként?
Előzmény: Ferig (6773)
Ferig Creative Commons License 2010.01.02 0 0 6773
Hordó kimos, eddig értem. Az áslongot (gondolom kénlap) mi célból tetted bele, ha vissza ment a bor ugyanabba a hordóba?
Előzmény: paskomi (6772)
paskomi Creative Commons License 2010.01.02 0 0 6772
Ma fejtettem először a kékfrankost és a cab. franct. Örülök, hogy nem kapkodtam el, mert szép egészséges seprőről vettem le. Hordó kimos, áslong /MIndenhol másképp mondják/ Aztán vissza.
Kíváncsi vagyok! Most nagy ászokban érlelődnek, majd kisebbekbe szétrakom őket!
Kihívás,de tetszik!!
attisch Creative Commons License 2010.01.02 0 0 6771

Mint általában az összes kérdést, ezt is több szemszögből meg lehet közelíteni.

 

Én azt a kérdést tenném fel neked, hogy mi a cél (milyen bor készítése, kinek a számára, stb., stb.) és ennek a célnak az eléréséhez milyen eszközök állnak a rendelkezésedre.

Amennyiben a legjobb bort szeretnéd elkészíteni, és próbálsz a tökéletességre törekedni, akkor a borod sohase legyen darabban. Ha ezt el szeretnéd érni, akkor meg kell teremtened annak a feltételeit, hogy tárolókapacitásból meglegyen a teljes sor (egyre kisebb hordók, ballonok) vagy egy huszárvágásra ugyanezt egy saválló tartály beszerzésével megoldhatod.

Ismétlem: ha a tökéletességre törekszel, akkor a bortároló edényeid mindig legyenek tele!!!

Előzmény: fefer (6768)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.02 0 0 6770
A szén-dioxidos módszert csináltam és bevált, ha egy kicsit visszaolvasol, volt már róla szó a 6288-6296 hsz.-ekben
Előzmény: fefer (6768)
Ferig Creative Commons License 2010.01.01 0 0 6769

"Addig, amíg nem tudod kisebb hordóba (ballonba) átfejteni." Ha jó mínőségű alapanyagból készült a borod, szakszerűen lekénezed, továbbá ha hideg helyen tartod, elállhat akár 1-2 hónapig is lényeges minőségromlás nélkül. (bár ezzel itt a fórumon nem biztos, hogy mindenki egyetért) Ha rendszeresen kóstolgatod, magad is tapasztalni fogod, hogy mikor kell beavatkozni.

A szénsav nem keverendő össze a széndioxiddal. A szénsav a széndioxid (CO2) vízzel történő reakciójával keletkező gyenge sav, a szódavíz szén-dioxiddal dúsított ivóvíz, a széndioxid meg a levegőnél nehezebb gáz. A szódavízzel nem sokra mennél, CO2 gáz befúvás időleges védelmet adhat.

Előzmény: fefer (6768)
fefer Creative Commons License 2010.01.01 0 0 6768
Köszönöm mindenkinek az infókat, megcsinálom a fejtést. Lenne még egy dolog, meddig lehet darabban tartani a hordóban, mert ugye a bor párolog a hordó dongáin keresztül, másrészt a fogyasztás következtében . Állítólag, szénsavat kell juttatni a hordóba/szódás szifon segítségével/ ez lehetséges?
Ferig Creative Commons License 2010.01.01 0 0 6767
Vársz-e még valamit a seprőn-tartástól? Feltételezem ez már csak finomseprő. Saját gyakorlatom szerint itt a második fejtés ideje, amikor a bort lefejtem a finomseprőről. Nálam a bor a második fejtésig fahordóban áll, miután kapott már egy hidegkezelést, most lefejtve úszófedeles acéltartályba rakom, előkészítve ezzel a folyamatos minőségi ellenőrzés és a végfelhasználás várható menetét. 
Előzmény: fefer (6758)
paskomi Creative Commons License 2010.01.01 0 0 6766
A Nagymesterünk kalauzolt Benneteket!
Ebeden pedig R. Gábor barátom.
Lehet,hogy az Édesapja főzött? Móron évek óta a borrendi főzőversenyen csapattársak vagyunk. Én csak a fát hordom!

Tőletek is van 1-2 ismerős arc!
Előzmény: attisch (6753)
Ferig Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6765
No, azért egy-két gombát tartsunk meg. BUÉK! :-)
Előzmény: Falusi1 (6762)
attisch Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6764

Boldog Új Évet kívánok mindannyiótoknak!

 

Továbbá kívánok egyfajta folytonos elégedetlenséget, hogy minél közelebb kerüljünk mindannyian a "tökéletes" borhoz. Ehhez sok erőt és kitartást! :)

Falusi1 Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6763
Egyetértek. Sőt a bor mennyisége és a tapasztalat  nem feltétlen állnak egyenes arányban.
Előzmény: japaszturo (6756)
Falusi1 Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6762
Fagy-, jégverés-, rovar és gombamentes Boldog Új Évet, jó termést, jó borokat kívánok Mindenkinek!
bobojj Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6761

 

        Boldog Új Esztendőt kívánok mindenkinek      !

Zalancelot Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6760
Kóstold meg.
Ha vad savakat érzel a borodban, akkor esetleg tarthatod még a seprőn, mert az a durva savakat tompítja.
Ha kellően lágy már, akkor jobban teszed, ha lefejted.

Boldog Új Évet és mégjobb Borokat minden sporinak!
Előzmény: fefer (6758)
RAMBO Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6759
Azért a 100 literes fahordótól borzasztó fás ízt kaphat a bor. A térfogatához képest nagy a felülete.
Előzmény: fefer (6758)
fefer Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6758
Üdv mindenkinek! Hallottam valahol , hogy nem fontos a fejtés a seprűn lehet "érlelni", cserszegi fűszeres /100l tölgyfa hordóban/.A segítséget köszönöm! BÚÉK!
Ferig Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6757

                   Boldog Újesztendőt!

                      

japaszturo Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6756
BOLDOG ÚJ ÉVET BORÁSZOK ÉS BORSZERETŐK! UTÓIRAT: AKINEK CSAK 100 LITER BORA VAN AZÉRT LEHET BORÁSZ. ESETLEG NINCS ANNYI TAPASZTALATA.
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6755
Ja, és a Kadarka siller. Pont a lényeget hagytam le :)
Előzmény: Törölt nick (6754)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6754
Ma bevásároltunk Fontéknál.
Ezerjó, Ezerjó sel., Kövidinka, KF rozé, Irsai..asszem jól fogjuk magunkat érezni. :)

Boldog új évet mindenkinek!
attisch Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6753
Előzmény: paskomi (6737)
paskomi Creative Commons License 2009.12.31 0 0 6752
Boldog Új Évet , szép borokat, jó kóstolásokat kívánok!
attisch Creative Commons License 2009.12.30 0 0 6751
Még sajnos nem voltam, bár a többiek mindig próbáltak beszervezni. Ígérem, jövőre elmegyek rá...
Előzmény: lalá (6750)
lalá Creative Commons License 2009.12.30 0 0 6750






-Nyert!(hihi)
Előzmény: attisch (6747)
RAMBO Creative Commons License 2009.12.30 0 0 6749
Igen, azt jelenti script kiddie-sen, hogy elismerésem!
Előzmény: paskomi (6738)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!