Hát én ennyire nem vagyok tudományos. Hektoliterenként valóban egy szálat adok A tegnapi állítást annyiban módosítom.hogy fa hordóban használok csak kénlapot. F émben természetesen port, vagy foly , oldatot.
Cab. franom törkölyön történő erjesztése után belekerült 3 különböző hordóba 1-1 régi, kiváló fába, majd 50 litert tettem új tölgyfa hordóba / 2 évesbe/. Most az első fejtés után 1 nagy ászokba raktam bele az összeset, szerencsére tele is lett. terveim szerint itt érlelem, majd kisebb hordókba szétrakom tavasszal a végső helyükre.
Ezzel szemben a kékfrankosomat kór-tartályba tettem 200 litert, ael edig fában voltnem tudom miért,csak érzésből és terveim szerint 1 hónap múlva szintén végleges helyükre kerülnek kisebb fába. Aztán valamikor még egy fejtésm majd palackozás. A palackozás és előkészítése szintén megérne néhány gondolatot.
A második pohár Zweigelt borom után jobban mennek a kémiai számítások:
Úgy számoltam, hogy 5 g kénből (1 kénlap) ~10 g kén-dioxid képződik. 10 g kéndioxidból pedig ~ 13 g kénessav. Ha a kéndioxid 80 %-ból lesz csak kénessav, mert a többi elmegy a levegőbe, akkor ~10 g kénessav fog 100 liter borba beoldódni. Ez 0,1 g/liter kénessavnak felel meg, ami baromi sok (100 mg/l). Jól számoltam? Lala? Többiek?
A kéndioxid a hordó feltöltésekor beleoldódik a borba, csak azt nem tudod mennyi fog így beoldódni.
A kénlapból 1 szelet elegendő 1 hl-es hordó képezéséhez. A kénlapok éghetetlen papírra olvasztva 5 g ként tartalmaznak. Hány tömegszázalék kén-dioxidot tartalmaz a hordó a kénlap elégetése után? Ezt kellene itt a fórumon valakinek kiszámolni.
A beoldódás mértéke nyilvánvalóan függ feltöltés módjától is.
vörösnél,főleg a nagytestűeknél nem használok sem foly.ként, sem port, csak kénlapot . Nagyapa, Apa így mutatta! Talán fertőtlenítem a hordót, és így is felvesz valamennyi ként?
Ma fejtettem először a kékfrankost és a cab. franct. Örülök, hogy nem kapkodtam el, mert szép egészséges seprőről vettem le. Hordó kimos, áslong /MIndenhol másképp mondják/ Aztán vissza. Kíváncsi vagyok! Most nagy ászokban érlelődnek, majd kisebbekbe szétrakom őket! Kihívás,de tetszik!!
Mint általában az összes kérdést, ezt is több szemszögből meg lehet közelíteni.
Én azt a kérdést tenném fel neked, hogy mi a cél (milyen bor készítése, kinek a számára, stb., stb.) és ennek a célnak az eléréséhez milyen eszközök állnak a rendelkezésedre.
Amennyiben a legjobb bort szeretnéd elkészíteni, és próbálsz a tökéletességre törekedni, akkor a borod sohase legyen darabban. Ha ezt el szeretnéd érni, akkor meg kell teremtened annak a feltételeit, hogy tárolókapacitásból meglegyen a teljes sor (egyre kisebb hordók, ballonok) vagy egy huszárvágásra ugyanezt egy saválló tartály beszerzésével megoldhatod.
Ismétlem: ha a tökéletességre törekszel, akkor a bortároló edényeid mindig legyenek tele!!!
"Addig, amíg nem tudod kisebb hordóba (ballonba) átfejteni." Ha jó mínőségű alapanyagból készült a borod, szakszerűen lekénezed, továbbá ha hideg helyen tartod, elállhat akár 1-2 hónapig is lényeges minőségromlás nélkül. (bár ezzel itt a fórumon nem biztos, hogy mindenki egyetért) Ha rendszeresen kóstolgatod, magad is tapasztalni fogod, hogy mikor kell beavatkozni.
A szénsav nem keverendő össze a széndioxiddal. A szénsav a széndioxid (CO2) vízzel történő reakciójával keletkező gyenge sav, a szódavíz szén-dioxiddal dúsított ivóvíz, a széndioxid meg a levegőnél nehezebb gáz. A szódavízzel nem sokra mennél, CO2 gáz befúvás időleges védelmet adhat.
Köszönöm mindenkinek az infókat, megcsinálom a fejtést. Lenne még egy dolog, meddig lehet darabban tartani a hordóban, mert ugye a bor párolog a hordó dongáin keresztül, másrészt a fogyasztás következtében . Állítólag, szénsavat kell juttatni a hordóba/szódás szifon segítségével/ ez lehetséges?
Vársz-e még valamit a seprőn-tartástól? Feltételezem ez már csak finomseprő. Saját gyakorlatom szerint itt a második fejtés ideje, amikor a bort lefejtem a finomseprőről. Nálam a bor a második fejtésig fahordóban áll, miután kapott már egy hidegkezelést, most lefejtve úszófedeles acéltartályba rakom, előkészítve ezzel a folyamatos minőségi ellenőrzés és a végfelhasználás várható menetét.
A Nagymesterünk kalauzolt Benneteket! Ebeden pedig R. Gábor barátom. Lehet,hogy az Édesapja főzött? Móron évek óta a borrendi főzőversenyen csapattársak vagyunk. Én csak a fát hordom!
Kóstold meg. Ha vad savakat érzel a borodban, akkor esetleg tarthatod még a seprőn, mert az a durva savakat tompítja. Ha kellően lágy már, akkor jobban teszed, ha lefejted.
Boldog Új Évet és mégjobb Borokat minden sporinak!
Üdv mindenkinek! Hallottam valahol , hogy nem fontos a fejtés a seprűn lehet "érlelni", cserszegi fűszeres /100l tölgyfa hordóban/.A segítséget köszönöm! BÚÉK!