Nekem van egy YC-45D nevezetű Yamaha orgim.Annak a lábbaszus csatlakozójka pont ilyen. '72-ben gyártották. A pedál doboza olyan mint egy kis bőrönd? Tudnál róla képet feltölteni?
Kaptam kölcsönbe egy pedálsort, azonban számomra ismeretlen csatlakozója van. Van olyan átalakítóegység, amely segítségével a midi-pedálbemenetű orgonákkal (az én esetemben Nord Electro illetve Roland C-190) használni lehet?
Azze' Ilyen nincs es megis van!!! Ezek a fekak ott delen, vagy amerika minden reszen meg mindig tartanak ilyen miseket, templomi oromzeneleseket! Halleluja...egyszer de elmennek ilyen helyre...elkepeszto, milyen extazisban vannak, majdhogynem a zene iranyitja oket, es persze a Lord of Hammond:-)
Tipikusan a drága, de legalább rossz kategória :-)
A drága az tényleg 100%, a rossz azért sokkal árnyaltabb képet mutat. Inkább az ár/érték van eltolódva. Úgy vélem a tartalom mellett nagyon sokat kell fizetni azért a nagy névlogóért amely a többinek nincs. Pedig egy biztos, minnél kisebb a Hammond felirat a hangszeren, annál jobb.
1935-1965-ig egészen szolíd méretű felirat volt. 1965-1969 közt kicsit megnövelték a betűméretet, de még ezen típusok közt is van sok jó darab némi minőségcsökkenéssel. 1969-1975 közt már lényegesen szűkült a paletta. De amelyekről a későbbiekben ordít hogy figyelem, én egy Hammond vagyok! az nem véletlen.
Igaza van Tehtube mester: eléggé szánalmasan szólnak ezek az új Hammond Suzukik (bezzeg ha a Suzuik motorok szólnának így...).
Más: esetleg ha valaki tudja, rakja már föl azokat a naptári eseményeket, ahol bármiféle Hammond-kiállítás is van. Esetleg mi mint fórumozók akár összefogva el is utazhatnánk egy-egy közelire. Nekem Skoda Octaviamba 2-3-4 hely biztos lenne, és nem kell törődni az benzinköltséggel! Egy-egy osztrák, cseh, német dologba benne lennék. Persze USA-ba vagy Japánba is...
Eddie Howard, PJ Morgan - óriási Hammondos kántorok. Kár hogy ez a stílus a nálunk trendi műájtatoskodástól idegen. Nem menjünk nagyon offtopicban, de rk. Feriatyától hallottam hogy a pokol az, amit a katolikusok maguknak kitaláltak.
Inkább Bill Doggett: Wild Bill Davis mellett a másik legelső veterán. Másfeledik :-) Első orgonás felvélei 1950 körülre tehetők.
Nagy dolgokat nem csinált csak korán. Van egy témája, a honky tonk, gyakorta ezt a bugivigis rokkendrollos témát variálgatta a legtöbb lemezén. Van egy finom, rendhagyó lemeze, a Moondust, meg egy jó koncertlemeze a His Combo Live The Greatest Dance Ever 1961.
Most már nagyon elment a gyakorlati irányból a művész-irányba. A szocializmusban az volt a cél, hogy mindenképp legyen orgonálni/énekelni tudó kántor, aki ismeri a hittant és szertartásokat (esküvő, temetés, mise, keresztelő, stb...).
Most meg majdhogynem Zeneakadémia. Csak tudnám mit erőltetik a zongorázást. Nem akarok senki megbántani, de én 6 év folyamatosa Bartók zongorázás után úgy megutáltam, hogy csak na. Még szerencs, hogy Bartóknak semmi (!) egyházi műve nincs, semmi orgonaműve nincs.
Lehet, hogy azért kell zongorázni, mert otthon mondjuk csak azon lehet gyakorolni. Mit szólna hozzán a kántorképző, ha bemondanánk "Bocsi, mi nem akarunk zongorázni, mert nekünk HAMMOND-unk van otthon...!"
Egyszer egy angol fórumon olvastam, csak nem találom meg újra, hogy " A Hammond az az örgöd orgonája" - a marhák.
:) Jaj...már küldtem is egy mail-t, dombi39! Köszi!
Én is néztem ezt a www.kantorkepzo.hu oldalt... Nem tűnik valami könnyűnek... Pedig úgy olvasom, hogy nyaranta 1 hónapos "tanfolyam" és 4 évig tart. Okleveles minősítéssel.
...hát feladják a leckét: (a kántorképző feladatai között találtam)
Szolfézs: 20 szabadon választott ének (Éneklő Egyház 1-365. sz.) szép, tiszta éneklése; dallamfordulatok, hangközök, hármashangzatok visszaéneklése, szolmizálás. ...azt hiszem kiesnék az elején (vagy én nem értem???)
Májuselsején szintén volt egy Hammondos koncert. Méghozzá triómusic, hazai előadásban. Egy 3/5 Tritont láttam (littlebig) amibe egy Motion Sounddal be is segítettem. A szaxis nem látszik épp. Az előadásról felvételt készítettem. Aki kihagyta sajnálhatja.
Volt utánuk egy északi csapat akiket nem vártam meg, de ott is WLM orgona volt, meg 925-ös lezli. Hogy mit hagytam ki, nem tudom :-)
Kicsit OFF, de OKUMOTO mail-je nem publikus, én meg segíteni szeretnék.
Szia! Okumoto, dobj nekem egy email-t, az enyém publikus.
Aztán válaszban megírok mindent a kántorképzőről. Bár szerintem minden meg lehet tudni a www.kantorkepzo.hu -n.
Röviden: nagyon régen kántortanítók voltak. Nemcsak orgonáltak és énekeltek, hanem írni, olvani, számolni, énekelni is tanították a kisiskolásokat (úgy kb. 12 éves korig; persze akkor más volt a tanítási rend: elemi iskola, polgári vagy gimnázium...)
A szocializmusban a kántorképző nem volt elismert szakma. Én a katolikust ismerem: volt olyan képzési lehetőség, hogy 4 x 1 hónao nyaranta, nem is kellett érettségi sem hozzá csak egy kis zenei (zongora/harmónium) előképzettség. Akkor még nem volt OKJ meg ilyenek. Csak egy egyszerű oklevelet adott, ami csak a katolikus egyházban volt használható.