Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Georgikonra én vadásztam és sikerült is beszereznem.Szölőszem Teleki c 5-re vadászott ha jól emlékszem,mert a leírások szerint korábban érik rajta a nemes.Nálam ez nem igazolódott be,ami Telekin van ugyanakkor érik mint az SO4-en lévő,sőt az SO4-en szebbek is a fürtök.Szerintem minden talajnak megvan a megfelelő alanya ami az adott területen a legjobb,ezért akarom megpróbálni nálunk a Georgikont sosem lehet tudni mi is lesz a legjobb.
Nem véletlen, hogy sokféle szőlő alanyt szelektáltak, még azok közül se mind tökéletes mindegyik szőlőhöz, talajhoz. Szőlőszem is sokáig vadászott valamelyik alanyra, mert csak azt látta jónak.
Nem tapasztaltam olyat, hogy valamelyik is elrugná a másikat. Mondhatjuk rájuk, hogy kompatibilisek...
Én viszont nem tudok másra gondolni sok esetben (igaz ez D-DNY-i rézsükkel teli meszes
agyagos talaj). Példák: volt Feri szőlőm--átoltottam régen, most dobta le (Eszter volt rajta) a mellette
lévő is kinlódik, kicsit odébb hivatalos alanyon, nő és tökéletes. Feri szőlőn betegeskedett is.
Volt jobb helyen vmilyen direktermőre (viszonylag nagy szemű, fekete, de fehér belű szőlő, de labruska izű) arra szintén Esztert oltottam (akkoriban ezt szaporitottam)-- sokáig élt, de 2 éve nyekk. Most oda döntöttem alany szőlőt és bele Piros saszlát, szép és egészséges, idén teremni fog.
Hátul a kerben van szerintem többféle direkktermő (szomszéd beszélt rá)--pl. százszoros, meg még ki tudja mi minden (korábban nem ismertem ezeket, igaz most sem nagyon) és sok éve nem sikerül beoltanom, talán idén (ha nem sikerül akkor vége, kivágom).
Mult tavasszal oltottam sokfélét, többek között Japán Izabellát, és Piros delewárt--- éppen hogy él egy-egy (talán kihajt tavasszal). Ezzel szemben ugyanolyan alanyra Kósát pl. majd mind sikerült és hatalmas vesszőket hozott és be is értek, sőt volt fürt is rajtuk (sok éves alanyok--Ripária Berlandi...)
Szóval, ami nálad jó, lehet máshol nem... De köszönöm én is tapasztalataidat, s te is irdod, hogy legjobb a hivatalos alany.
Honlapja csak Ukrajna területére vonatkozóan ismerteti a szállítás módját (posta). Átvételkor a postásnak kell fizetni. Ha a rendelés mértéke eléri a 600 Hrivnyát, már előleget kérnek.
Innen kezdve nekem bonyolult, mert valószínűleg külkereskedelmi tevékenység lenne, ha innen Magyarországról rendelne valaki.
Más. Livia szőlő.
Ennek a cégnek az ajánlatában is szerepel, de ottani leírása szerint rossz a betegség-ellenálló képessége és veszélyeztetik a darazsak.
Továbbra is szeretnék kérni a Magyarországra bekerült változatból oltásra alkalmas vessződarabkát komoly cserealap nálkül. Nemcsak a postaköltséget fizetném ki..
Sokféle alanynak használt szőlőbe oltottam már sokféle nemest. Nem tapasztaltam olyat, hogy valamelyik is elrugná a másikat. Mondhatjuk rájuk, hogy kompatibilisek.
A legtökéletes fejlődésre, legeredményesebb terméshozásra viszont csak akkor számíthatsz, ha a talaj, az alany, az időjárás (éghajlat) ... éppen a legmegfelelőbb az adott szőlőfajtának.
Ha egy tőkébe többféle szőlőt oltasz, számíthatsz arra, hogy egyik jobban fejlődik rajta, mint a másik. Próbáld ki!
Valamint egy számomra fontos kérdéssel fordulnék hozzátok, Crimson tőke egyik oldalára vagy termőcsapjára mondjuk egy Red Globe-ot vagy Talismán fajtát ráoltani,azért kérdezem mert a fajták vesszőhabitusa eltérő lehet,ugyanez a régebbi, úgymond Nagyapáink tőkéire,hogy kompatibilisek az újabb fajtákkal?gyengébben fejlődik,vagy termést nem hoz annyit,erre gondolok.
Melyik fajta lehet 2:22-től a piros Cardinálra hasonlít csak nagyobbak a fürtök,az orosz tudásomon van mit csiszolni,nem értem rendesen mit mond,az ilyen fürtformára mondják vállas vagy szárnyas?esetleg valakinek van belőle?
Találtam a Milleniumról egy képet, ami nem a sajátom, ezen elég mutatós csemegeszőlőnek tűnik. Előző kép az oltás évében készült, nem reális a fürt mérete.
Jó hogy Magyar nemesítésű fajta, mag nélküli,igazi csemege lehet,meg koraisága az növeli az értékét,nekem ami magyar fajtám van és nagyon szép termést hozott,ismétlem magam, az a Fanny,persze ez viszonyítás kérdése,az állítólag Zalagyöngyémhez képest,azért a Talizmán,Valek,Smaragd,fajtákhoz képest elmarad méretben minőségben,ízben viszont nem biztos,a régebbi fajták Csabagyöngye,Saszla,Pölöskei,csak jót lehet olvasni róluk, íz értékelés szemponjából,az ellenálóságukat azt nem ecsetelném,nem is tudnám mert nincsennek az említett fajták a szerény gyüjteményemben,csak a leírásokra,más tapasztalataira támaszkodom és alkotok véleményt.Az előzményekben tárgyalt ismeretlen szőlőfajtámról kérhetném a kedves fórumtársak véleményét,nem mintha kételkednék Sanci07 fórumtárs meglátásában, szaktudásában,csak több ember hozzászólása jobban megerősítene hogy valóban a nevezett fajtát ápolgatjuk.