Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Sajnos az idén tavasszal nagyon kedvezőtlen volt az időjárás. Jött egy hirtelen felmelegedés. A kajszi rózsaszínbimbós állapotba került, aztá a hirtelen bejött és hosszan tartó hidegek hatására a virágbimbók mind megfeketedtek.
A múlt évben is aratott a fagy. A virágok csak a fa csúcsain maradtak meg s így ehettünk egy termetes 5 éves fáról 30 szem barackot.
Nem ez a jellemző a göncire. Nekem idén is sok van rajta méretéhez képest, csak akkor fagy el ha nagyon szerencsétlen időben éri a fagy, de nem jellemző.
Pontosan. Kívülről kicsit erősnek tünhet az eljárás, de megérdemli. Mikor a barackost megörökölte, pár évig jó termése volt, de gyetlen szemmel sem csengetett be hozzám. Persze mikor nálam járt és látta hogy az enyém mind elfagyott, akkor nagy mellénnyel előadta hogy bezzeg neki mennyi van. (köze sem volt a terméshez) Mikor elkezdtek pusztulni a fái, szóltam hogy ne tavasszal vagdossa az ágakat, mire ő kiröhögött, nehogy már megmagyarázzam hogy levelesen kell a fát metszni. Mikor mondtam mikor permetezzen monília ellen, azt mondta nehogy már megperzseljem. Mikor mondtam hogy hozatok fagytűrő fajtát olaszból, azt mondta nehogy már az olasz fagytűrőbb legyen. Mikor mondtam hozatok gyors növekedésűt olaszból, azt mondta, nehogy már az olasz gyorsabban nőljön. Mikor azt mondtam hogyatok korait olaszból, azt mondta nehogy már ne faggyon el. Mikor mondtam hogy 8. cseresznyefajtánál tartok, azt mondta nehogy már jobb legyen mint a germersdorfi. Mikor mondtam hogy 17. körtefajtánál tartok, azt mondta ugyan minek annyi, egy vilmos bőven elég. Mikor mondtam hogy a meggy sarjaira oltani semmi értelme mert kinövi a csereszne, azt mondta majd locsolja, Mikor mondtam neki hogy olaszból hozatok alanyokat, csak legyintett hogy van itt annyi meggy meg szilva sarj... Mikor mondtam hogy hozatok őszinek is alanyt, azt mondta ugyan minek az őszit szilvába kell oltani. Mikor mondtam hogy tiszta fölösleges a faiskolába fát venni mert vagy azt termi aminek vette vagy nem, azt mondta nehogy már jobban tudjam mint a faiskolás. Most hogy eljött és látta hogy mekkora a decemberben ültetett erős növekedésű kajszim aminek koronája van és az ágak végét nem lehet a földről elérni, és megkóstolta a göncimet, húzott eggyet a vállán, és bejelentette hogy van egy rakás szilvasaj a fája alatt, tavaszra oltsam be neki őket az én fajtáimmal. Mikor mondtam hogy vírusos szilvába nem sok értelme van azt mondta, oltsak neki kétszerannyit hogy a fele csak meg marad. Én végtelenül türelmes ember vagyok, de van mikor nekem is megtelik a pohár. Sajnos a picsába elküldeni nem tudom egyéb okok miatt, azt sem tehetem hogy úgy oltsak neki hogy ne sikerüljön mert abból egyből azt hozza ki hogy pancser vagyok, de Isten bocsássa meg nekem, nem vagyok hajlandó normális fajtához juttatni. Pláne hogy mikor én órákig olvastam a neten a fajták után hogy megtaláljam a nekem megfelelőt, addig ő rajtam röhögött hogy mennyire túlkombinálom. Sóval ha nem sikerül extra rossz fajtát szereznem, akkor szétnézek a szomszédokba, és keresek valami moníliás ágat vesszőtszedni. De a legjobban a hatalmas nem termő fa tetszene. Lehet van valami díszbarack is.
Nagyjából befejeztem ma a sárgabaracxezont. Egy kis vödörkével ha maradt a fákon.
A termés 3 mázsa, ez olyan jó közepes. Ennek majdnem kétharmada a nagy fán termett, a többi 4 kisebben.
Van egy olyan fám is, amin most van először kb. 1 kg, néhány nap múlva érik. Már vagy 5 éve szemeztem, évekig sehova nem fejlődött, csak tavaly lendült bele. A névtáblája elveszett, de mintha Bergeron lenne.
Azért érdekes, mert a másik (észak-alföldi) telken az már leérett.
És itt a bizonyíték rá, hogy mekkora a második kajszi súlya:
Az egyik vezérág csúcsa letört a súlya alatt. Persze ez az én hanyagságom oka, mivel nem támogattam alá az ágakat. Úgyhogy aki még megteheti, támogassa ki a kajszi ágakat. :)
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni két kajszi fajta megállapításában. Amikor ültetve lettek, még nem foglalkoztam milyen a kajszi fajtája, a lényeg az volt, hogy kajszi... De most már annál inkább érdekelne...
Az első:
A neten keresett fajták közül leginkább a Goldrichre hasonlít (szerintem). A többségük tiszta narancssárga (a képen láthatóakban van egy kis piros színeződés is), nem annyira lédús, de szinte mézédes. Július hetedike körül kezdett érni.
A másik:
Az íze inkább savanykásabb mint az előzőé, ám annál sokkal lédúsabb. Ami igazán jellemző rá, hogy az őszibarack méretével vetekszik (a termés 30 %-a szinte teniszlabda méretű...).
Hasonló hasonló, de nem egészen. Egy mester folyamatosan jár a nyakamra hogy ezt meg azt oltsak neki, tavaly egy sarjadzó meggyfa összes sarját beoltatta velem cseresznyére, most a kajszival piszkál, mikor mesélem milyen fajtáim vannak, meg hogy némelyikhez milyen nehéz hozzájutni, gúnyosan megjegyzi hogy minnek variálok ennyit de azért legalább tudok neki oltani belőle. Hát nem. Legalább kérni tanuljon meg. Arról nem is beszélve hogy megint valami vírusos szilvasarjakba akarja, mert hogy az ingyen van. Mikor mondom hogy nem lesz jó, akkor arra az a válasz hogy majd csinálok neki kétszerannyit, fele csak meg marad. Örökölt egy kajszis területet, néhány év alatt teljesen lelakta az egészet, talán egy fa van még neki, most meg tőlem várja hogy majd én azt a pár éves munkát amit én fajtaválasztásba és beszerzésbe fektettem, majd nagy alázattal átadom neki. Egy túrót! Szivesen segítek akinek tudok, de ez valami olyasmi mintha homokvárat építenék, közben hallgatva az ipsét hogy minek az, majd mikor elkészült akkor jön hogy neki is, de neki kettőt, majd mikor elkészül, átmegy rajta kocsival, majd megint jön hogy építsek megint, majd megint át meg rajta......
Különösebb sérülést a legtöbb alkalommal nem látni, el nem tudom képzelni, hogy hogyan tudja egy kis állat kettévenni a két felet úgy, hogy az nem sérül, semmi kaparás vagy fognyom nincs rajta.
Ha már itt vagyok, tudna valaki valami extra érzékeny kajszit? A lényeg hogy normál méretű, Magyar kajszihoz hasonló méretű termése legyen, de növényvédelem nélkül ne legyen életképes, vagy hiper fagyérzékeny legyen.