Keresés

Részletes keresés

gergerg Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1022

Ekkora most a decemberben ültetett gyors és erőteljes növekedésű kajszi:

Deryan Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1021

Sajnos az idén tavasszal nagyon kedvezőtlen volt az időjárás. Jött egy hirtelen felmelegedés. A kajszi rózsaszínbimbós állapotba került, aztá a hirtelen bejött és hosszan tartó hidegek hatására a virágbimbók mind megfeketedtek.

A múlt évben is aratott a fagy. A virágok csak a fa csúcsain maradtak meg s így ehettünk egy termetes 5 éves fáról 30 szem barackot.

Előzmény: gergerg (1020)
gergerg Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1020

Nem ez a jellemző a göncire. Nekem idén is sok van rajta méretéhez képest, csak akkor fagy el ha nagyon szerencsétlen időben éri a fagy, de nem jellemző.

Előzmény: Deryan (1018)
gergerg Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1019

Pontosan. Kívülről kicsit erősnek tünhet az eljárás, de megérdemli. Mikor a barackost megörökölte, pár évig jó termése volt, de gyetlen szemmel sem csengetett be hozzám. Persze mikor nálam járt és látta hogy az enyém mind elfagyott, akkor nagy mellénnyel előadta hogy bezzeg neki mennyi van. (köze sem volt a terméshez) Mikor elkezdtek pusztulni a fái, szóltam hogy ne tavasszal vagdossa az ágakat, mire ő kiröhögött, nehogy már megmagyarázzam hogy levelesen kell a fát metszni. Mikor mondtam mikor permetezzen monília ellen, azt mondta nehogy már megperzseljem. Mikor mondtam hogy hozatok fagytűrő fajtát olaszból, azt mondta nehogy már az olasz fagytűrőbb legyen. Mikor mondtam hozatok gyors növekedésűt olaszból, azt mondta, nehogy már az olasz gyorsabban nőljön. Mikor azt mondtam hogyatok korait olaszból, azt mondta nehogy már ne faggyon el. Mikor mondtam hogy 8. cseresznyefajtánál tartok, azt mondta nehogy már jobb legyen mint a germersdorfi. Mikor mondtam hogy 17. körtefajtánál tartok, azt mondta ugyan minek annyi, egy vilmos bőven elég. Mikor mondtam hogy a meggy sarjaira oltani semmi értelme mert kinövi a csereszne, azt mondta majd locsolja, Mikor mondtam neki hogy olaszból hozatok alanyokat, csak legyintett hogy van itt annyi meggy meg szilva sarj... Mikor mondtam hogy hozatok őszinek is alanyt, azt mondta ugyan minek az őszit szilvába kell oltani. Mikor mondtam hogy tiszta fölösleges a faiskolába fát venni mert vagy azt termi aminek vette vagy nem, azt mondta nehogy már jobban tudjam mint a faiskolás. Most hogy eljött és látta hogy mekkora a decemberben ültetett erős növekedésű kajszim aminek koronája van és az ágak végét nem lehet a földről elérni, és megkóstolta a göncimet, húzott eggyet a vállán, és bejelentette hogy van egy rakás szilvasaj a fája alatt, tavaszra oltsam be neki őket az én fajtáimmal. Mikor mondtam hogy vírusos szilvába nem sok értelme van azt mondta, oltsak neki kétszerannyit hogy a fele csak meg marad. Én végtelenül türelmes ember vagyok, de van mikor nekem is megtelik a pohár. Sajnos a picsába elküldeni nem tudom egyéb okok miatt, azt sem tehetem hogy úgy oltsak neki hogy ne sikerüljön mert abból egyből azt hozza ki hogy pancser vagyok, de Isten bocsássa meg nekem, nem vagyok hajlandó normális fajtához juttatni. Pláne hogy mikor én órákig olvastam a neten a fajták után hogy megtaláljam a nekem megfelelőt, addig ő rajtam röhögött hogy mennyire túlkombinálom. Sóval ha nem sikerül extra rossz fajtát szereznem, akkor szétnézek a szomszédokba, és keresek valami moníliás ágat vesszőtszedni. De a legjobban a hatalmas nem termő fa tetszene. Lehet van valami díszbarack is.

Előzmény: Flanell (1016)
Deryan Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1018

:D

Én csak nézegetem a kajszikat. A gönci kajszink a múlt évben megmutatta a termését. Az idén bő termés igérkezett, de mind lefagyott :(

Előzmény: Flanell (1016)
Flanell Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1017

Nagyjából befejeztem ma a sárgabaracxezont. Egy kis vödörkével ha maradt a fákon.

A termés 3 mázsa, ez olyan jó közepes. Ennek majdnem kétharmada a nagy fán termett, a többi 4 kisebben.

Van egy olyan fám is, amin most van először kb. 1 kg, néhány nap múlva érik. Már vagy 5 éve szemeztem, évekig sehova nem fejlődött, csak tavaly lendült bele. A névtáblája elveszett, de mintha Bergeron lenne.

Azért érdekes, mert a másik (észak-alföldi) telken az már leérett.

Flanell Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1016

Majd megmutatja neki a legjobban termő fáját, hogy nézze csak, ez pont olyan, mint amit magának csináltam, de maga nem foglalkozik vele.

A fa maga biztos nagyon szép lesz, ha soha nem terem, akkor mindig csak nőni fog.

Előzmény: Deryan (1007)
gergerg Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1015

Én is ezt tippelném, azzal a különbséggel, hogy án a Ceglédi óriást inkább Szegedi mamutnak tippelném.

Előzmény: Lactarius Curtis (1014)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1014

Lehet túl egyszerű a megfejtésem, de a második ceglédi óriás fajtakör, az első meg talán magyar kajszi :))

Előzmény: buga1 (1012)
buga1 Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1013

És itt a bizonyíték rá, hogy mekkora a második kajszi súlya:

Az egyik vezérág csúcsa letört a súlya alatt. Persze ez az én hanyagságom oka, mivel nem támogattam alá az ágakat. Úgyhogy aki még megteheti, támogassa ki a kajszi ágakat. :)

Előzmény: buga1 (1012)
buga1 Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1012

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni két kajszi fajta megállapításában. Amikor ültetve lettek, még nem foglalkoztam milyen a kajszi fajtája, a lényeg az volt, hogy kajszi... De most már annál inkább érdekelne...

Az első:

A neten keresett fajták közül leginkább a Goldrichre hasonlít (szerintem). A többségük tiszta narancssárga (a képen láthatóakban van egy kis piros színeződés is), nem annyira lédús, de szinte mézédes. Július hetedike körül kezdett érni.

A másik:

Az íze inkább savanykásabb mint az előzőé, ám annál sokkal lédúsabb. Ami igazán jellemző rá, hogy az őszibarack méretével vetekszik (a termés 30 %-a szinte teniszlabda méretű...).

Előre is köszi a válaszokat.

Üdv!

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1011

Alakuló orsó,Ishtarán :

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1010

Egy bőtermő fajta,a Ceglédi arany:

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1009

Kép az utsó Kuresiáról :)

Előzmény: Törölt nick (985)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1008

Nekem is van olyan szerzeményem,amit tuti átszemzek:

ez a cseh Barbora.Idén volt először rajta 3 szem,az  íze jó,de a mérete...a 3 szem ellenére nagyon kicsi.Lecsó..

Deryan Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1007

Nem rossz! De gondolom ezzel nem fogod tudni leállítani.

Előzmény: gergerg (1006)
gergerg Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1006

Sajnos nem tehetem meg, ezért gondoltam hogy mint a Mátyásos mesében, oltok is neki, meg nem is. Kap egy sosem termő fajtát.

Előzmény: Deryan (1005)
Deryan Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1005

:DDD

Látom ott is zajlik az élet :)

Remélem azóta kitetted a szűrét?

Az ilyen oltson magának amit akar!

Előzmény: gergerg (1004)
gergerg Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1004

Hasonló hasonló, de nem egészen. Egy mester folyamatosan jár a nyakamra hogy ezt meg azt oltsak neki, tavaly egy sarjadzó meggyfa összes sarját beoltatta velem cseresznyére, most a kajszival piszkál, mikor mesélem milyen fajtáim vannak, meg hogy némelyikhez milyen nehéz hozzájutni, gúnyosan megjegyzi hogy minnek variálok ennyit de azért legalább tudok neki oltani belőle. Hát nem. Legalább kérni tanuljon meg. Arról nem is beszélve hogy megint valami vírusos szilvasarjakba akarja, mert hogy az ingyen van. Mikor mondom hogy nem lesz jó, akkor arra az a válasz hogy majd csinálok neki kétszerannyit, fele csak meg marad. Örökölt egy kajszis területet, néhány év alatt teljesen lelakta az egészet, talán egy fa van még neki, most meg tőlem várja hogy majd én azt a pár éves munkát amit én fajtaválasztásba és beszerzésbe fektettem, majd nagy alázattal átadom neki. Egy túrót! Szivesen segítek akinek tudok, de ez valami olyasmi mintha homokvárat építenék, közben hallgatva az ipsét hogy minek az, majd mikor elkészült akkor jön hogy neki is, de neki kettőt, majd mikor elkészül, átmegy rajta kocsival, majd megint jön hogy építsek megint, majd megint át meg rajta......

Ahogy apám mondt " Le a cseresznye fáról! "

Előzmény: Flanell (1001)
buga1 Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1003

Szia Ali-bá!

Rég jártam már errefelé...

Most csináltam egy pár képet róla- a Te kedvedért... :)

A négy alsó ágat hagytam meg és kb. 80 centinél metszettem el a magasságot. Jelenleg így néz ki.

Előzmény: Ali-bá (979)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1002

...és ezt a fajtát sikerült Afganisztánból honosítani, és felvetetni a fajtajegyzékbe? Amiben pl. egy Aurora nincs benne. (tévedek?)

Előzmény: SándorTiszteletes (996)
Flanell Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1001

Szerintem oda akarja adni valakinek.  :)

Biztos valami körmönfont, ravasz bosszú első lépése.

Mint ez:

http://jaqdraco.tumblr.com/post/15663669677/kisfiu-bemegy-a-kupiba-madzagon-huz-maga-utan-egy

Előzmény: SándorTiszteletes (1000)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.07.13 0 0 1000

Biztosan. De mazohista vagy, hogy pont ez kell? :D

Előzmény: gergerg (999)
gergerg Creative Commons License 2013.07.13 0 0 999

Mielőtt átoltod tavaszra kérhetnék pár vesszőt?

Előzmény: SándorTiszteletes (998)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.07.13 0 0 998

Van, de átoltom, mert nincs türelmem megvárni hogy teremjen, legalább éltemben egyszer :) 

Előzmény: gergerg (997)
gergerg Creative Commons License 2013.07.13 0 0 997

Neked van ilyen fajtád?

Előzmény: SándorTiszteletes (996)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.07.13 0 0 996

Roxana. A magyar kajszinál jóval fagyérzékenyebb, Lajosmizsei kísérletekben a legfagyérzékenyebb (míg a bíborkajszinál is jobban).

Előzmény: gergerg (994)
Flanell Creative Commons License 2013.07.13 0 0 995

Így a leírások alapján nem tudtam rájönni.

Különösebb sérülést a legtöbb alkalommal nem látni, el nem tudom képzelni, hogy hogyan tudja egy kis állat kettévenni a két felet úgy, hogy az nem sérül, semmi kaparás vagy fognyom nincs rajta.

Előzmény: Jani71 (982)
gergerg Creative Commons License 2013.07.13 0 0 994

Ha már itt vagyok, tudna valaki valami extra érzékeny kajszit? A lényeg hogy normál méretű, Magyar kajszihoz hasonló méretű termése legyen, de növényvédelem nélkül ne legyen életképes, vagy hiper fagyérzékeny legyen.

gergerg Creative Commons License 2013.07.13 0 0 993

Upsz!

Előzmény: gergerg (992)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!