Keresés

Részletes keresés

szicsu1007 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 1074

Értem:-)

Előzmény: gergerg (1069)
crashpo Creative Commons License 2013.07.26 0 0 1073

Köszönöm a segitséget,valószínű akkor hogy maradok a göncinél,-az interneten rengeteg fajtáról olvasni,-kérdés hogy ezeket kapni is?!! -az oltással nincs gond,almát már sikeresen oltogattam. Egyébként tegyük fel hogy a kiválasztott fajtát meg is kapom az újjak közül,-akkor melyiket javasolnád házikertbe,saját felhasználásra?

Egyébként nem tudom hogy másnál hogy áll,-de a tavaly ültetett kuresiam vadkajszin hajt mint a bolond. -de majd meglátjuk.

Más van 1 körtém amit kb. 2 éve ültettem és azonkívül hogy kihajtott az istennek se nőtt 1 cmt se. Permeteztem mindennel,de azonkívül hogy egészséges haragos zöld volt a levele,se nött semennyit. Gondoltam eggyet és meglocsoltam amalgerol+vizben feloldott gyökereztető porral, és +ban még az esetleges fonalférgek,pajor stb. ellen ültettem a tövébe fokhagymát,tormát,büdöskét, -szóval azóta megtáltosodott. -Hátha másnak is van hasonló problémája....

Előzmény: gergerg (1064)
janijani Creative Commons License 2013.07.26 0 0 1072

Én nem vágnám le, hanem lehúzatnám a felső vékony ágakat.

Előzmény: szicsu1007 (1061)
TINTUS Creative Commons License 2013.07.26 0 0 1071

Köszönöm a válaszod. A rezisztencia miatt esett a választásom a kuresiára annó, de lehet, hogy ennek ára van. Az első év után minden oldalágat levágtam mert túl alacsonyan voltak, mostanra alakulnak az újak de eléggé gyengécskék és rövidek! 10-20 centisek.

Előzmény: budai2 (1070)
budai2 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1070

TINTUS-nak kuresiáról:

Nálam már termett, nem túl bőségesen (sőt! inkább gyengén).
Az íze jó, a bergeronénál jobb, de a termés kisméretű, és viszonylag gyorsan puhul.
Eddig ritkítani nem kellett, hagytam, hogy "menjen a saját feje után". Elég vékony ágakat fejleszt, a felfelé menő vezérhajtása (sudár? a helyes szakkifejezés?) a saját súlyát se bírta, lehajlott és karózni kellett. Az intenzív műtrágyázás hatására, meg az öntözés hatására végra egészségesen fejlődik, a tavaly macskák által károsított törzs begyógyult.

gergerg Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1069

Előzmény: gergerg (1068)
gergerg Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1068

Hát úgy ahogy itt látod, rákattintás nélkül.

Előzmény: szicsu1007 (1067)
szicsu1007 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1067

nagyítás nélküli képen

 

Bocsi, de nem egészen tiszta.

Az első kép klikkelés után tovább nagyítható, a 2. és a 3. nem.

Melyikre gondolsz? Mert vonal csak azon a képen van, amelyik tovább nagyítható...

Előzmény: gergerg (1063)
gergerg Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1066

Nincs vele gond, csak én nem érzem túl nagy drranásnak . Bocsesz Feribácsi!

Előzmény: SándorTiszteletes (1065)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1065

A ceglédi arannyal mi a gond?

Előzmény: gergerg (1064)
gergerg Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1064

Miért nem teszel megint egy Göncit? Minden tekintetben jó szerintem. A Bergeron sem rossz, de ha kevés az időd, akkor mást válassz. A Ceglédi arany sem lenne befutó nálam, nézz szét faiskolákban az interneten, rengeteg új fajta van már, ha megtanulsz oltani, több fajtához is hozzá tudunk juttatni, akát duó vagy trió fákat is csinálhatsz.

Előzmény: crashpo (1062)
gergerg Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1063

A nagyítás nélküli képen tedd 1 cm-rel fejjebb a vonalat.

Előzmény: szicsu1007 (1061)
crashpo Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1062

Sziasztok! -A szakik tanácsát szeretném kérni.-Ősszel tervezek házi kertbe saját felhasználásra még 1-2 kajszit ültetni. Tavaly már ültettem 2 kuresiát,meg még van 2 elég öreg gönci magyarom, amik lassan már kimennek. A szempont hogy nem muszáj hogy korai legyen,lehet nagy koronát nevelő,lehetőleg megközelitse azt az igazi kajszi izt,és hogy lehetőleg ne nagyon legyen fogékony pl. moniliára,-mert sajnos a munkámból kifolyolag nem mindig tudom idöben megpermetezni.

A válaszokat előre is köszönöm!

Idáig a Bergeron és a ceglédi aranyon gondolkodtam,-de bármilyen őtletet szivesn elfogadok!

szicsu1007 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1061

Hali!

Felkopaszodott kajszimat vághatom-e most a piros vonalnál? Vagy belehal?

Hat méter magas lett, két méter magasságig gyakorlatilag tök kopasz (a korábbi ágai leszáradtak tavaly nyáron, idén tavasszal levágtam őket). (Az első kép tovább nagyítható - ha igaz:-)

 

 

 

Rumanyi Creative Commons License 2013.07.23 0 0 1060
fehérkutya Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1059

És zalában 1-2 hete ért le.

Előzmény: fehérkutya (1058)
fehérkutya Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1058

Apósnak anaász van a 70-es évekből talán. Szerintem kicsit nagyobb, mint a legtöbb.

Idén sikerült róla 3-at oltanom.

Előzmény: gergerg (1057)
gergerg Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1057

Ez szerintem csak ízlés kérdése, nekem a szomszéd kajszija nem ízlik, neki meg az enyém, egyikünk sem cserélne.

Előzmény: SándorTiszteletes (1056)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1056

Ráadásul a Szegedi Mammuth nem is egy extra ízű gyümölcs.

Előzmény: délkelet (1055)
délkelet Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1055

Az biztosan nem jó, mert az későbbi fajta, pont most olvastam egy érdekes cikket:

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ujjaeled_a_szegedi_mamut/105490/

Előzmény: gergerg (1054)
gergerg Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1054

Szerintem érdeklődj szegedi mamut felől, arra felétek biztos nem volt ritkaság.

Előzmény: délkelet (1053)
délkelet Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1053

Ha most a kezemben lenne az akkori gyümölcs, szerintem akkor sem tudnám egyértelműen beazonosítani, nemhogy közel 50 év távlatából. Emlékeim szerint narancssárga volt a fedőszíne, emiatt az Ambrosia gyanús. A Nancy francia fajta, arról írnak még hasonlóakat, de nehezen tudom elképzelni, hogy akkoriban ilyen fát lehetett vásárolni környékünkön. Az Ananászról nem tudtam idáig semmit, csak tippeltem, de kössz.

Előzmény: gergerg (1052)
gergerg Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1052

Nem az Ananász volt, az is jóízű de nem nagy és nem rendkívüli.

Előzmény: délkelet (1051)
délkelet Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1051

Neked is és Ali-bának is köszönöm a választ. A Tomcsányi könyv tartalomjegyzékét megtaláltam a neten, ebből kiindulva elképzelhető, hogy az Ambrosia lehetett gyermekkorom kedvenc gyümölcse, de az ananász kajszi is szóba jöhet.

 

"Ambrosia, a legzamatosabb K. fajta, de puha húsú e így a szállítást nem bírja; házikertbe való. Nagy gyümölcse oldalt kissé lapított, világos sárga, dús levű. Érési ideje júl. vége; elsőrendű asztali gyümölcs."

Előzmény: Lactarius Curtis (1047)
becko8 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1050

Főképp régi, elhagyatott gyümölcsösök érdekelnének, vagy szőlős, amiben ugye régen szokás volt gyümölcsöket is ültetni..

Előzmény: becko8 (1049)
becko8 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1049

Öreg fák...

Előzmény: Ali-bá (1043)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1048

Itt van a szomszédban egy öreg fa! De hogy 40 vagy 60 éves, azt ki tudja. Miért fontos?

Előzmény: becko8 (1042)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1047

Az azt hiszem 1980-ban megjelent Tomcsányi-féle gyümölcsös könyvből jól rekonstruálható, hogy az ötvenes évektől kezdődően milyen kajszikat termesztettek Mo-on. Ha nagyméretű volt, akkor valószínűleg ceglédi óriást vagy valamelyik hasonló fajtát ehetted.

Előzmény: délkelet (1044)
délkelet Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1046

Köszönöm. Te tudnál olyan kajszifajtákat mondani, amik a 60-as évek közepén népszerűek voltak?

Előzmény: Ali-bá (1045)
Ali-bá Creative Commons License 2013.07.20 0 0 1045

Kovács Gyula régi magyar gyümölcsfajtákkal foglalkozik.

Az elérhetősége:
Kovács Gyula
Pórszombat Petőfi u 1/a.
06-30-2351063

Előzmény: délkelet (1044)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!