Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Köszönöm a segitséget,valószínű akkor hogy maradok a göncinél,-az interneten rengeteg fajtáról olvasni,-kérdés hogy ezeket kapni is?!! -az oltással nincs gond,almát már sikeresen oltogattam. Egyébként tegyük fel hogy a kiválasztott fajtát meg is kapom az újjak közül,-akkor melyiket javasolnád házikertbe,saját felhasználásra?
Egyébként nem tudom hogy másnál hogy áll,-de a tavaly ültetett kuresiam vadkajszin hajt mint a bolond. -de majd meglátjuk.
Más van 1 körtém amit kb. 2 éve ültettem és azonkívül hogy kihajtott az istennek se nőtt 1 cmt se. Permeteztem mindennel,de azonkívül hogy egészséges haragos zöld volt a levele,se nött semennyit. Gondoltam eggyet és meglocsoltam amalgerol+vizben feloldott gyökereztető porral, és +ban még az esetleges fonalférgek,pajor stb. ellen ültettem a tövébe fokhagymát,tormát,büdöskét, -szóval azóta megtáltosodott. -Hátha másnak is van hasonló problémája....
Köszönöm a válaszod. A rezisztencia miatt esett a választásom a kuresiára annó, de lehet, hogy ennek ára van. Az első év után minden oldalágat levágtam mert túl alacsonyan voltak, mostanra alakulnak az újak de eléggé gyengécskék és rövidek! 10-20 centisek.
Nálam már termett, nem túl bőségesen (sőt! inkább gyengén). Az íze jó, a bergeronénál jobb, de a termés kisméretű, és viszonylag gyorsan puhul. Eddig ritkítani nem kellett, hagytam, hogy "menjen a saját feje után". Elég vékony ágakat fejleszt, a felfelé menő vezérhajtása (sudár? a helyes szakkifejezés?) a saját súlyát se bírta, lehajlott és karózni kellett. Az intenzív műtrágyázás hatására, meg az öntözés hatására végra egészségesen fejlődik, a tavaly macskák által károsított törzs begyógyult.
Miért nem teszel megint egy Göncit? Minden tekintetben jó szerintem. A Bergeron sem rossz, de ha kevés az időd, akkor mást válassz. A Ceglédi arany sem lenne befutó nálam, nézz szét faiskolákban az interneten, rengeteg új fajta van már, ha megtanulsz oltani, több fajtához is hozzá tudunk juttatni, akát duó vagy trió fákat is csinálhatsz.
Sziasztok! -A szakik tanácsát szeretném kérni.-Ősszel tervezek házi kertbe saját felhasználásra még 1-2 kajszit ültetni. Tavaly már ültettem 2 kuresiát,meg még van 2 elég öreg gönci magyarom, amik lassan már kimennek. A szempont hogy nem muszáj hogy korai legyen,lehet nagy koronát nevelő,lehetőleg megközelitse azt az igazi kajszi izt,és hogy lehetőleg ne nagyon legyen fogékony pl. moniliára,-mert sajnos a munkámból kifolyolag nem mindig tudom idöben megpermetezni.
A válaszokat előre is köszönöm!
Idáig a Bergeron és a ceglédi aranyon gondolkodtam,-de bármilyen őtletet szivesn elfogadok!
Felkopaszodott kajszimat vághatom-e most a piros vonalnál? Vagy belehal?
Hat méter magas lett, két méter magasságig gyakorlatilag tök kopasz (a korábbi ágai leszáradtak tavaly nyáron, idén tavasszal levágtam őket). (Az első kép tovább nagyítható - ha igaz:-)
Ha most a kezemben lenne az akkori gyümölcs, szerintem akkor sem tudnám egyértelműen beazonosítani, nemhogy közel 50 év távlatából. Emlékeim szerint narancssárga volt a fedőszíne, emiatt az Ambrosia gyanús. A Nancy francia fajta, arról írnak még hasonlóakat, de nehezen tudom elképzelni, hogy akkoriban ilyen fát lehetett vásárolni környékünkön. Az Ananászról nem tudtam idáig semmit, csak tippeltem, de kössz.
Neked is és Ali-bának is köszönöm a választ. A Tomcsányi könyv tartalomjegyzékét megtaláltam a neten, ebből kiindulva elképzelhető, hogy az Ambrosia lehetett gyermekkorom kedvenc gyümölcse, de az ananász kajszi is szóba jöhet.
"Ambrosia, a legzamatosabb K. fajta, de puha húsú e így a szállítást nem bírja; házikertbe való. Nagy gyümölcse oldalt kissé lapított, világos sárga, dús levű. Érési ideje júl. vége; elsőrendű asztali gyümölcs."
Az azt hiszem 1980-ban megjelent Tomcsányi-féle gyümölcsös könyvből jól rekonstruálható, hogy az ötvenes évektől kezdődően milyen kajszikat termesztettek Mo-on. Ha nagyméretű volt, akkor valószínűleg ceglédi óriást vagy valamelyik hasonló fajtát ehetted.