Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.02.20 0 0 2102

Nem bróm, hanem bromid. A bróm erős szagú, barna, maró folyadék. 

Előzmény: SASA1949 (2096)
Gyula65 Creative Commons License 2016.02.20 0 0 2101

Előzmény: juhosttt (2100)
juhosttt Creative Commons License 2016.02.20 0 0 2100

Én a tiszta klórmentes vízre gondoltam. Ha 4-5 litert megiszol, vesekárosodást szenvedhetsz. Persze ha kihányod akkor nem. De ez már másik téma :)

Előzmény: pintjano (2099)
pintjano Creative Commons License 2016.02.20 0 0 2099

de vízmérgezést lehet kapni, ha egyszerre valaki lehúz pár litert...

Ezt sokan komolyan gondolják, és csak alkoholt fogyasztanak...

Persze tényleg, ha vki nagyon szomjas és egyszerre túl sokat iszik, gond lehet.

Csapviz klóros... mióta nem iszom belőle, csak tiszta kútvizet nem árt.

De már off

üdv PJ

Előzmény: juhosttt (2097)
woodruff Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2098

Nagyon köszönöm az értelmes hozzászólásodat ,körülbelül ilyet vártam, nem pedig olyat,hogy én nem használnám mert a dédnagyapám se használta.Én Pesten a Méta utcánál vettem egy adagot 700 forintért ami nem is tudom hány hektárra volt elég.Próbaként bekevertem előírás szerint kb 1 századát alkoholba előírás szerint, megfestettem piros növényfestékkel utána jelzett, lógó fürtöket belemártottam viktória s pár mag nélkülit ,egy ideig figyeltem jegyzeteltem és a tapasztalatom, határozottan nagyobbak lettek, inkább úgy fogalmaznák gyorsabban nőttek amiket kezeltem.Aztán hosszú szünet mert a munkámból adódóan nem tudtam kontrollálni ősszel mikor megnéztem a többi fürt is utólérte a kezeltet.Én ezt kértem,hogy más is próbálja ki egy két fürttel ,és ha van ideje jegyzetelje 1-2 hetente mi a különbség a kezelt és a nem kezelt fürtök között.Nem pedig egy egyetemi diszertációra voltam kíváncsi, amit valaki kiollóz valahonnan.

Előzmény: arpad-lajos (2088)
juhosttt Creative Commons License 2016.02.19 -1 0 2097

Sztem ott is a brómmal keverték. A bór kis mennyiségben, de elengedhetetlen a növénynek. Persze mint sok mindennél a túl adagolás itt is kiválthatja, hogy hiánytüneteket adjon, vagy más gondot okozzon. De hát a vízzel is ez a helyzet. Ha hiánya is elég rossz, de vízmérgezést lehet kapni, ha egyszerre valaki lehúz pár litert...

Előzmény: SASA1949 (2091)
SASA1949 Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2096

Nagyon  jó  a  gondolat  !Csak az a   szer  a BRóM  volt  !Üdv!

Előzmény: Falusi1 (2095)
Falusi1 Creative Commons License 2016.02.19 -1 0 2095

Merész asszociációs készség és katonaviseltség kellett hozzá, de talán rájöttem a megtámadtatásod okára.

A legenda szerint, a sorkatonaság idején, a teához adagolt Bórral próbálták csökkenteni a katonák buja képzeteinek keletkezését és szexuális lelkesedését. Innen pedig már csak egy ugrás az Emberiség ellensége cím. (Én kérek elnézést magamért)

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2094

De az ember nem nő meg tőle.

Előzmény: SASA1949 (2093)
SASA1949 Creative Commons License 2016.02.19 -1 0 2093

Az  AUXIN  nevü  növekedési  hormon ami  szintén jelen van a növényekben   EMBERI  vizeletböl mutatták ki legelőször !Ha  az egyetemi tankönyvek igazat írnak  !

Előzmény: öreg_néne_b (2090)
Maci_P Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2092

A bio szőlőművelésben a Prev-B2 elég elterjedt, az meg bór tartalmú, így nem tudom, kik szóltak meg téged... Virágzás környékén elősegíti a kötődést. És gondolom máshol is használják.

SASA1949 Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2091

Tán két éve   egyszer  talán a kertészeti t   ban  írtam  a Bór  használatának  elönyeiröl  amit most nem ismétlek meg  !  Kikiáltottak az Emberiség   gyilkosának !  Csak egy ember  állt mellém!Ezek  vagyunk??

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2090

Az emberre nem hat a növényi növekedési hormon, az emberé egészen más.

Előzmény: SASA1949 (2089)
SASA1949 Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2089

T  Árpád úr !  Köszönöm a felvilágosítást !  Azt hiszem  MINDENKI  számára  hasznos ! Most jöttem rá     miért  szerettük   a  ZÖLD  kajszit  gyerekkoromban  !  Az éretlen zöld gyümölcs   tele  van    növekedési hormonnal  és  gyerek  ÖSZTöNÖSEN  tudja  hogy    neki   erre szüksége  van!Üdvözlettel  K Sándor  

arpad-lajos Creative Commons License 2016.02.19 0 2 2088

Szóval néhány szó kiegészítésként a vita kiindulópontjához.

A Gibberelin használata egy általánosan elterjedt módszer a magnélküli csemegeszőlő fajták esetében. Egyáltalán nem japán specialitás, az izraeliek, vagy amerikaiak ugyanúgy használják mint a japánok, és már régóta (1970-es évektől), tehát egyáltalán nem egy új dolog.

Ezen kívül mire is jó és milyen problémák vannak vele?

Mindenekelőtt ez egy természetes növényi (nem állati!!!) hormon, amely minden növényben megtalálható.

A szőlő esetében egyes fajtáknál a fürtök nagyon tömöttek lehetnek, a szemek szinte egymást tapossák. Ezek a tömött fürtök nagyon hajlamosak a rothadásra, mivel a szőlőszemek közé került nedvesség nem tud gyorsan felszáradni és ideális feltételt teremt a gombáknak. Ennek megelőzésére is használják egyes termelők a giberellint (GA3-t). A GA3 ugyanis a fenofázis bizonyos szakaszában használva csökkenti a megtermékenyült szőlőszemek számát, ezáltal lazább lesz a fürt. De ez a fajta GA3 használat egyáltalán nem egyszerű és nagyon alapos előkísérletet igényel fajtára és termőhelyre vonatkozólag. Ilyenkor az egész tőkét permetezik már 3 héttel a virágzást megelőzően. A használt koncentráció 1-10 mg/liter a fajtától függően. Az előbb leírt előny ellenére a GA3 használata nem terjedt el széles körben, elsősorban azért, mert a használatot követő évben kevesebb hajtás és fürt képződik.

Ennek a negatív hatásnak a kiküszöbölésére a termesztők elkezdték használni a fürtkezdemények bemártásos módszerét. De ezt az "occisok" vagyis a nyugati fehér emberek unpraktikusnak találták a sok kézi munkaerő igénye miatt. A japánok viszont nem. Nekik van türelmük és energiájuk hozzá, hogy egyenként mártogassák a fürtöket. De ezen túlmenően maradt itt még egy probléma a bemártásos módszer után is. Nevezetesen az, hogy a fürtök sokszor kiszámithatatlanul madárkásak lesznek. Így aztán legalábbis Amerikában a magvas szőlők esetében nem ajánlják a GA3-as kezelést.

Ezzel szemben, a magnélküli csemegeszőlőknél általánosan használt a GA3-as kezelés a túlzott bogyóberakódás megelőzésére. Ilyenkor virágzás 30-80%-os állapotában (fajtára pontosan kidolgozva) permetezik ki a GA3-t. A magvatlan szőlők általában jobban tolerálják a GA3-t, mint a magvasak, de a magvatlanoknál is előfordulhatnak negatív hatások. Ezért azok a nemesítők, akik a magvatlan csemegeszőlők nemesítésével foglalkoznak, újabban olyan fajtákat nemesítenek ki belőlük, amelyek kevesebb GA3-t igényelnek a fürtök ritkításához ill. a normális terméshozáshoz, mint a tradicionális magnélküli fajták.

Amerikában (USA) egyébként a GA3-t is peszticidnek tekintik és használata ugyanúgy mint a növényvédő szereké engedélyhez kötött.

Előzmény: woodruff (2087)
woodruff Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2087

Mindenben igazad van,ènsem azt ìrtam,hogy le kell permetezni az egèsz ültetvényt,hogy nagyobb szőlőnk legyen, az eljárás fürtönként törtėnik.Egyébkènt hormonkezelèst hasznàlnak minden szerv àtültetés után ,autoimmun betegségnèl ,gyògyszeralergiánàl és sorolhatnám ,a rezisztencia kialakìtàsànàl.

Előzmény: juhosttt (2083)
Atti6909 Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2086

Bocsánat.  Nagyon szomorú ami ott történt,nem kellett volna humorizálni.

Atti6909 Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2085

Lehet a fukushimai szőlő lesz a legnagyobb..

Előzmény: beetee (2084)
beetee Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2084

Nagyjából minden megállapításoddal egyet tudok érteni.

A japánokról alkotott kitételhez annyit, az más kultúra. És pont a mássága miatt nincs, vagy kevesebb az olyan botrány, mint Európában, vagy Amerikában.

Elég belegondolni a Fukushimai katasztrófába, annak okaiba, és az azóta történtekbe.

A felrobbanó és életveszélyes légzsákokba.

A Toyota mostani visszahívásaiba.

Szóval nem minden szép és jó, ami onnan jön.

Nagyon nem kellene utánozni mindent.

Előzmény: juhosttt (2083)
juhosttt Creative Commons License 2016.02.19 -1 1 2083

Én eddig se haragudtam, csak a véleményem írtam le a dologgal kapcsolatosan.

Bocs ha félre értettem a szándékod a vesszőkkel/emberekkel. 

De akkor mostmár higgadt fejjel fejtsük ki véleményünket

Nekem csak személyes egyéni véleményem hogy a hormon kezelés utó hatásait nem ismerjük. Nem mondom hogy rossz lesz, de ha statisztikát veszünk, amikor az ember beavatkozik a természetbe az akkor jónak tűnik, később meg jönnek a gondok. Ezért kérdeztem, hogy van-e valami ismeret a szer későbbi következményeiről? Az anyanövényeken amelyeken ezt csinálják, nem-e ment végbe mutáció, vagy más kézzel fogható, esetleg vizsgálattal kimutatható elváltozás történt-e? 

Ami a japikat illeti, japán cégnél dolgozok. Nagyon okosak, precízek, a magyar vezetőséghez képest fényévekkel előrébb járnak. De ott is van ember-ember közt különbség. Mint ahogy nem minden magyar vezető se rossz (én nem ismerek jót, de lehet valahol van) Szóval lehet akik ezt a hormont nyomatják nem kutatják, vagy nem akarják közre adni a változásokat. Ha pedig igen, akkor szívesen veszem a fejtágítást!

Én kapható vagyok az új dolgokra, de vannak dolgok amelyeket nem ismerve óvatos vagyok. 

Régen én nyulakat akartam inszeminálással szaporítani (ez nagyüzemi dolog).  Mikor feldobtam az ötletet meg akartak ölni... De aztán akadt 1-2 normális tag aki elmagyarázta a dolog előnyét, hátrányát és értelmét/értelmetlenségét. Így visszagondolva kicsit hülyének tartom magam h mit akartam, de fejtágításnak jó volt.

A növénytermesztésben nem vagyok egy bio-öko bu...i, de ahogy és amikor lehet kerülöm a vegyszereket és próbálok természetes anyagokat használni. Persze amikor muszáj akkor muszáj. Na a hormon kezelés pont az ami nem muszáj, csak egy lehetőség. Szvsz enélkül is lehet jót alkotni, nem piacozik mindenki, De pl engem ezzel el is riasztottál attól h piacról vegyek, mert az eladó nem fogja az orromra kötni hogy mivel kezelte.

Továbbá nálam a piacos az, amikor nem azt látom, hogy mérnöki precízséggel fel van fújva és alakra formálva egy növény, hanem a természetesség van benne. A természet pedig sose ad 2 egyformát.  Lehet ez is maradi dolog, de túlkezelt növények íze messze nem közelíti meg a természetes körülmények közt nevelkedettét. 

Előzmény: woodruff (2082)
woodruff Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2082

Bocsànatot kèrek ha ezt a beìràsomat magadra vetted nem neked szàntam igaz a te ìràsodra válaszkrènt ìrtam .Ezt èn egy àltalànos tèma kènt dobtam fel,honnan is tudhattam volna,hogy te egyettalàn használsz valamien tàpanyagot.

A veszőkre visszatèrve a legtöbb  megkeresés úgy jött.

Küldjél màr egy pàrfajta szőlővesszőt tudod a különlegesekből.Szerettem volna egy kicsit megismerni akinek küldöm de mostmàr låtom ez a szándèk szeméjeskedėsnek tünt ės sėrtő mint ahogy te is reagàltàl.

Előzmény: juhosttt (2080)
woodruff Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2081

Èn tapasztalàstokat ,vèlemènyekek vàrtam nem  pedig ostoba vàdaskodàsokat, meg ràgalmakat.

Ezèrt kèrdeztem szèpen, kinek mi,a vèlemènye mert nem ördögtöl valò.Csak tàtjuk s szánkat hogy a màsiknak mien nagy van,ez hogy lehet.?

Előzmény: beetee (2079)
juhosttt Creative Commons License 2016.02.19 -1 1 2080

A wuxált akkor mért fújod

A wuxal az műtrágya.... Abban nincs hormon...

Ha lenne az ára is több lenne. De amúgy nem wuxalt használok, hanem agroceant, abban algakivonat van és a nitrogén tartalma alacsony (nem nitrogénnel akarom felfújni a szőlőt)

Ami az óriási fürtöt illeti:

Az itáliám tavaly jól le volt terhelve, jött egy őszi eső, ahol a fürtök túl tömöttek voltak lerohadt. (Biztos van jobb fajta tőle, de attól még nem válok meg tőle.) De ha még ilyen hormonnal fújom akkor méghamarabb lerohad mert mégtömöttebb.

Na de nem vitatkozni akarok, csak szimplán a véleményem írtam le. Mindenki azzal kezeli a szőlőjét amivel szeretné. Én büszkén állíthatom, hogy tavaly 1 permetezéssel + lemosóval letudtam a szőlő permetezését. Egyedül csak a késői fajták bírták nehezebben a közel 1.5 hetes esőt.

miért trágyázol, gondolod azokban nincsen hormon ?

Ezt nem tudom, tegyük fel hogy van, akkor se közvetlen egy fürtre fogja gyakorolni a  hatását tömény dózisban. Hogy érthető legyen:

A műtrágya (lombtrágya) jó dolog a hozam fokozásban. De ha a dózist túlságosan megemeled akkor a levelet leperzseli akkor is, ha éjjel fújod. Ennek ismeri mindenki a hatását ezért tudja mennyit juttasson ki. (Tekintsünk el az ipari rendszerváltás körül elterjedt intenzív gazdálkodástól)

De azért ha meglátsz valami új hi-fit vagy kocsit, vagy egy új japán szőlőfajtát

Egy kocsi, vagy nő, vagy hifi nem befolyásolja olyan szinten a természetet és rámnézve az egészségemet, mint egy hormonkezelt növény. (Persze a nő befolyásolhatja, de ebbe ne mennyünk bele).

Miért nem elégszel meg a kövidinkával? hát az is jófajta és magyar.Ezért tartunk itt.

Kicsit már elkanyarodtál.... Én csak a hormonkezelést ellenzem egy bizonyos szinten, amit le is írtam. Az új fajtákat EGYÁLTALÁN NEM ellenzem. Nem tudom ez most hogy jött neked... Persze én hagyományörző beállítottságú vagyok, de ez inkább a borszőlőre nézve. A csemegénél én is szívesen fogadom az újakat, de nem vagyok megszállott beszerző/gyűjtő, ezért nincsenek ritka különleges fajtáim. De ettől még nem hiszem hogy ne tudnék teljes életet élni. Akkor is tudtam teljes életet élni, mikor csak 15 éves koromig 6 fajta szőlőt ismertem életemben: delevare, izabella, fekete rizling, kadarka, narancs ízű. Ettől még felnőttem, nem érzem hogy egy elbaszott gyerek korom lett volna :D

Csakhogy már lemaradtál.Most nem csak erre a témára gondoltam úgy általában mindenhez ilyen a hozzá állásunk, félünk minden újtól, azt lessük ,hol van benne a csapda.

Arra kíváncsi lennék miben vagyok még lemaradva?! (Talán így lenne esélyem felzárkózni) Azért egy témából egy teljes embert elítélni elég merész dolog. Sok téma van amelyben ellenzem, van amelyben nagyon is támogatom az újításokat. A hormon kezelést azt ellenzem.

Végezetül mikor írtad a szőlő fajtáid, szerettem volna venni/kérni pár fajtából vesszőt, de aztán egy tag megelőzött annak pedig elmagyaráztad hogy neki semmi értelme ebbe belefogni. (A pár hszből az jött le, hogy dicsekszel hogy neked van, de nem akarsz adni senkinek. Persze lehet e-mailban azóta megbeszéltétek, de az első benyomás ezt keltette.). Én úgy vagyok ezzel, ha van valamim amiből nem akarok adni senkinek, nem fogom reklámozni, mert akkor fösvénynek tartanak hogy nem adok. Ha pedig van és tudok adni akkor szívesen adok még ha egyeseknek értéktelen szar is egyeseknek, mert lehet valakinek pont az kell. 

Előzmény: woodruff (2075)
beetee Creative Commons License 2016.02.19 -1 0 2079

A félreértések elkerülése végett: woodruff kirohanását nem értem.

Miért fáj az neki, ha valaki óvatos, és kivár, mert már annyiszor megszívta az emberiség az ilyen "csodaszerekkel", "csodatechnológiákkal".

Előzmény: beetee (2078)
beetee Creative Commons License 2016.02.19 -1 0 2078

Okos ember a más kárán tanul...

Te jössz!

;)

Előzmény: Ali-bá (2077)
Ali-bá Creative Commons License 2016.02.19 0 1 2077

Én is használtam a DDT-t annó burgonya bogár ellen. Ahogy az ördögűzést is alkalmazták régebben. A tudatlanságot előbb utóbb a tudás váltja fel. ( "Tévedéseinket később tapasztalatnak nevezzük"! )

Előzmény: beetee (2076)
beetee Creative Commons License 2016.02.19 0 0 2076

Gondolom pl. a DDT-hez is ilyen a hozzáállásod, és tonnaszám van nálad kiszórva...

Előzmény: woodruff (2075)
woodruff Creative Commons License 2016.02.19 -2 0 2075

A japánok használják és tudod a JAPÁNOK!.Azért ez a téma is megér egy misét. Ez úgy történik mikor még kicsi, bizonyos idős a fürt belemártják egy giberelines oldatba, amit bizonyos idő után megismételnek.A giberelin nem egy ördögtől vett valami ,olvass utána a neten.A giberenin ott van    minden növényben, ő felel a növekedésért(tömören),tehát te csak egy kicsit rásegíted,hogy nagyobb legyen a bogyó, meg a fürt,utána ha túl nagyra nő csupán lemetszik egy hosszú hegyes ollóval az alját ,és olyanra alakítják amilyenre szeretnék, vagy amilyen a termesztő szabványa.Így a bogyók óriásiak lesznek a fürtök pedig mértani pontossággal egyformák.A piacon letolnak mindent és mindenkit, mert minden a pénzről szól..A wuxált akkor mért fújod és miért trágyázol, gondolod azokban nincsen hormon ?Csak eltakarod a szemed,becsukod a szád, és befogod a füled,apám meg annak a nagyapja is így csinálta.Aztán ha jön valami új én nem csinálnám, csinálják csak a japánok.De azért ha meglátsz valami új hi-fit vagy kocsit, vagy egy új japán szőlőfajtát( a nőt nem is merem írni mert nem tudom hány impotens olvassa)menyit adnál azért, hogy neked is lehessen ilyen. Miért nem elégszel meg a kövidinkával? hát az is jófajta és magyar.Ezért tartunk itt.

Még meg se próbálsz vitatkozni rögtön kategorikusan,én nem használnám! aztán ha már mindenki használja jó akkor én is. Csakhogy már lemaradtál.Most nem csak erre a témára gondoltam úgy általában mindenhez ilyen a hozzá állásunk, félünk minden újtól, azt lessük ,hol van benne a csapda.

Szerintem levegőt se szabadna venni mert minden tele van sz.r..ral és 5 perc alatt meg lenne oldva minden további probléma.Még szerencse,hogy nem mindenki így gondolkodik.

Előzmény: juhosttt (2074)
juhosttt Creative Commons License 2016.02.18 -1 0 2074

Én termelésben nem használnék ilyesmit. A gyökereztető hormon az egyetlen amivel kezelem a szőlőt, más hormonnal tuti nem nyomatnám, mert "tiltja a vallásom". Persze lehet jó, de a mellékhatásait is ismerni kellene, nem csak azt, hogy egy kicsit megnyomatjuk a termést. De mi lesz pár év múlva? Az intenzív termelés nem hosszú távra szól, hanem rövid távról. De ez csak saját vélemény. Lehet tévedek, de minden "szart" nem akarok megenni. 

Előzmény: woodruff (2073)
woodruff Creative Commons License 2016.02.18 0 0 2073

Szerintem a gyűrűt következő évben levágják. Mi a véleményetek a giberelin kezelésről.én próbáltam iszonyú nagy fürtök ,aztán nem tudtam követni, mert ősszel mindíg annyi a munkám, hogy még a családomra sincs időm nem hogy a kutyáimra és akkor a szőlő? goldolhatjátok.De a tavasz hát az ilyen, új év új remény!

Előzmény: juhosttt (2035)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!