Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Elképzelés van, csak nem tudok dönteni, hogy Kuresia legyen vagy a hagyományos magyar fajták. Ha már csinálom nem szeretném, h a Sharka virus elvigye, de legyen piacképes, ne legyen idegen az ize az emberek számára..szeressék..eladható legyen és pálinkának is jó legyen...
Majdnem fél hektáros terület.. térállás 5m *6 m furt kút van locsolás megoldott, de csak inkább a nyári forroságban alkalmanként..nem folyamatos öntözés :)
koronaformát nem tudom, de tavasszal hívok metszős embert :) Aki megcsinálná nekem...Én egyáltalán nem vagyok szakmabeli telejsen idegen a mezőgazdaság tőlem...de szeretnék beletanulni és csinálgatni, és a föld se legyen parlagon, ha már van :)
Attól függ a terméshozam, hogy milyen intenzíven akarod művelni. Térállás, koronaforma, öntözés, gyümölcsritkítás, ... ? A fajtától is sokminden függ. Jól gondold meg mit, hogyan akarsz és jól nézz utána mielőtt ültetsz.
Van egy forgótálcás aszalóm. 4-5 kg gyümölcsöt lehet belepakolni. Pár éve próbáltam vásárolt kajszit aszalni, de a végére szinte csak a héja maradt, de így is megpenészedett a tárolás során. A többi fajtával (meggy, cseresznye, szilva, alma, körte) nem volt ilyen problémám.
Aszalásra alkalmas sárgabarack fajtát keresek. Sajnos a fajtaleírásokban nincs említés erről. Ha van valakinek tudomása ilyen fajtáról, vagy személyes tapasztalata van, kérem ossza meg velem.
Az elmúlt hetekben szó volt a JOJO szilva vírusos alanyra való szemzésének kövtkezményeiről. Kérdésem, a szerintem vírusos / termés húsában barna folt / fiatal Ceglédi óriás fámat átszemezném Kurésia fajtára, mit várhatok?
A barack kb 20. körül lepottyant le. Az íze amolyan kényszerérett szerű. Igazántiból szerintem ebből leszűrni nem lehet pontosan mílyen lesz, talán jövőre ha rendes termés lesz a fán. Mivel gyakorlatilag első éves a fa ( nálam ), vagyis az oltvány inkább kétéves messzemenő következtetést levonni ebből a termésből még szerintem nem lehet.
Kiváncsian várom én is mit mutat majd beérve. Nálam is vannak ültetve "csarli féle kajszik". Bár én megmetszettem erősen így "csak" gyönyörű vesszőket hozott idén. Reméljük jövöre már én is tudok véleményt írni.
De annyit azért megjegyeznék, hogy idén más gyümölcsök is eltérően viselkedtek, a nagy nyári meleg, szárazság miatt. Így valóban nem mérvadó az idei termés ilyen fiatal fán.
Ez egy Farbaly Mostanában fog majd érni, hogy mikor nem tudom mert még kö kemény. Nem konténeres, tavaly ültettem. A gyümölcs mérete nem túl nagy de mivel ez igazántiból csak mutatóban van a fán messzemenő következtetést nem lehet levonni. Ízét még nem ismerem.
Nézd, magyar ízléssel akár még ízetlenek is lehetnek majd, de: decemberben szabadgyökerűként nyomtam egyet le az alföldi homokos barnaföldbe (Csarlin keresztül), közepesen metszettem csak, mert egyik ágán kíváncsi voltam a termésre.
4 virága nyílt rajta, mind a 4 porzódott; egyik még iker is volt. A 4 gyümölcsből nyár elején 2-t eldobott magától.
Máig 2 szem érik, ezek a hosszú hajtás legvégén, a legvékonyabb részen vannak, alá lettek dúcolva.
Magamtól augusztus 15.-ére saccoltam az érést, de a brutális hosszú meleg ellenére (telibe süti a nap egész nap) még most is kemények. Tehát kiegyensúlyozott nyáron sztem el fog húzódni aug 20.-ig az érés (szerintem).
Egyébként minden napra várom, hogy magától pottyanjon egyik, de még picit keménynek tűntek tegnap.
Fedőszínről annyit, hogy a napos oldalon nagyon korán kialakul(t) -nyár elején-, és végig sötétpiros maradt. Szinte olyan, mintha vörösre égette volna a nap, de alul még zöldessárga és kemény.
Mérete egyelőre közepesnek tűnik, de ebből nem vonnék le messzemenő következtetéseket, mert a tartóág nagyon vékony.
Azért írtam csak ilyen hosszan, mert a szabadgyökér és az intenzív tartás ellenére sem vonnék le messzemenő következetéseket a fajtára nézve az idei évből, mert csak a kíváncsiság miatt nem metszettem vissza erősebben az ágat. Ha megerősödik a gyökér és a fa, beérik a trágyázás is, szerintem jobb minőségre lehet majd inspirálni a növényt.