Keresés

Részletes keresés

Zalancelot Creative Commons License 2010.01.15 0 0 6859

A kép alapján, amit betettél és néhány jegye alapján amit leírtál, nagyon hasonlít a Rozáliára, de az nagyon nem direkt termő!

 

Azt földink, a zalai szőlészet doajenje, Bakonyi Karcsi bácsi nemesítette a Tramini és az olaszrizling házasításával.

És államilag elismert, szaporítható fajta.

Én is mostanság ezt telepítem az elpusztult tőkék helyébe.

Előzmény: Antal56 (6858)
Antal56 Creative Commons License 2010.01.15 0 0 6858
Antal56 Creative Commons License 2010.01.15 0 0 6857
Kedves Olvasók!
Erről a szőlő fajtáról szeretnék több információt megtudni, hogy milyen fajta?! Mert én úgy kaptam az alanyt, hogy CS30. Milyen fajtából hozhatták össze? A birotokomban lévő információk alapján direkt termő, későn érő, 18-20fokos, rezisztens típusú, úgy tudom hogy államilag nem elfogadott, megfelel csemege szőlőnek is.
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.15 0 0 6856
Meg ezen. A bürokrácia újabb agymenése. Kell ez nekünk?
http://www.baon.hu/bacs-kiskun/gazdasag/mint-trabanton-az-alufelni-281099
Előzmény: BZoltan (6855)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6855
A magyar bort méltánytalanul alul értékelik már ott is ahol az megterem... és nem az ára de nem is a minősége miatt.

Nem biztos, hogy a teszkóshulladékot vásárló és valóságsókat néző és a klotyópapírnak is gyenge újságokban zsékategóriás percemberekről mint sztárokról képeket nézegető (mert az olvasás már rég nem megy) népnek azzal teszel jót, hogy kiszolgálod az igényeit.

Bortémában az istenadta népnek való megfizethető és szőlőből készült borok létezését nem a Ráspin kellene számon kérni, hanem a vargaboron és a hozzájuk hasonló vámszedőin a szegénységnek.
Előzmény: Falusi1 (6854)
Falusi1 Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6854
Elolvastam a cikket és elgondolkoztam. Vajon hány embert hozhat lázba az a hír ma Magyarországon, hogy rövidesen Michelin csillagos étteremben ehet, és ihat kevesebb mint 1 kg. tőketerhelésű szőlőből készült bort (talán több tízezren is lehetnek + a sznobok). Kár, hogy az árakról nem nyilatkozott.

Bámulatos milyen hódolattal adózunk a világ, no meg Magyarország egyre gyorsuló kettészakadásának. Kíváncsi lennék rá hányan isznak ma nálunk előbb említett minőségű, illetve kannás bort.
Ez egy kicsit olyan, mintha a legmodernebb fegyverként a lándzsát ismerő beduinok között lézerkarddal üzletelnénk.
Elismerem van ebben egy kis demagógia, de mi, akiknek ilyen természetű kérdésekről van szerencséje értekezni és minőségi bort inni, ne hagyjuk elenyészni az empátiánkat sem.

Ps: Természetesen egyet értek azzal, hogy a magyar bor méltánytalanul alul értékelt a világban és ez nem fog magától megváltozni.
Előzmény: Zalancelot (6836)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6853
Erre nincs hó, a hőmérséklet 0 és +5 fok között van nappal, délutánonként elkezdem koptatni holnaptól.
Előzmény: Zalancelot (6852)
Zalancelot Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6852

Persze, szalonnát!

:-)))

Rendes hó van a sorok közt, és ha a prognózis bevállik a hétvégétől csak gyarapodni fog.

Előzmény: Törölt nick (6850)
Mullerg Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6851

Egyetértek, muszáj kisérletezni. Ráadássul a régi filoxéra-vész előtti fajtákban még több lehetőség van, mint amit eddig a magyar borászat kihasznált. Gondoljunk Horvátországra, ahol nem a világpiacra figyeltek, hanem az ősi fajtáikat vitték tovább, és a túristáknak értékesítik (Babic, Dingac, stb) Mondjuk én is egy ilyen régi fajtát csócsálgatok: Kék Cilifánt, valószínűleg a cirfandli kék változata. De mondok egy másikat is, aminek újra lenne létjogosultsága: Fekete leányka.

Mindemellett Mo speciális helyzetéből fakadóan nem megvetendő állandó új világfajtákkal való kísérletezés sem, azt hallottam, hogy a Dornfelder például igen jó bort ad itt.

A Merlot-nak a gyógyászatban is lenne komoly szerepe, tehát e terjedése igen indokolt.

A már leírt direkttermő fajták, amelyből ráadásul az Otelló és az Izabella a vizsgálatok szerint "ártatlanul szenvedett" is piacképesek lehetnének, ha lenne igazság a borpiacon. De miről is beszélek, a feketepiac gyöngyszeméről van szó.

 

Valóban a művelődésmódok különbözősége meglepő eredményt adhat, pl néhány fajta gyalogművelésben lekőrözi a kordonost. Az elöregedett szőlőt nem kivágni, hanem átoltani vagy megújítani kellene.

 

Lalá kifejthetnéd a korábbi válaszodat, hogy "nem logikus", mert tényleg nagyon érdekelne.

Előzmény: BZoltan (6845)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6850
Metszett már valaki?
attisch Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6849

A birtokom...

 

Látható kb. a térállás

 

Itt pedig a művelési mód: középmagas kordonon emelt Guyot

 

Adja magát a metszés...

 

Ez pedig a pincém. Pici, de az enyém... :)
Előzmény: attisch (6848)
attisch Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6848
Képekkel is illusztrálva:
Előzmény: attisch (6847)
attisch Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6847

Látom körüljárod szépen... :D

 

Nekem az Olasz rizling most volt 3 éves. 1,10x1,80 térállású kordonon van, ahol az alsó vezetőszál 90 cm-en van, amire az egyéves vesszőt vízszintesen fektetem.

Ezen a módon szüreteltem idén 21,5 MM fokos termést október 3-án. Az eddigi legjobb borom talán...

Előzmény: pinotnoir777 (6846)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6846
Huhh, lehet, bár leginkább a burgundi dolgokról szoktam olvasni és ott Royat Cordon-nak nevezik a karos-csapos művelést, a szálvesszős Guyot-val szemben.
A pont egy méter akkor mi: magas vagy közepes?

Egyenesen tervezem elfektetni a szálvesszőt.
Előzmény: RAMBO (6844)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6845
Muszáj kísérletezni. Egyszerűen nem teheti meg manapság szerintem egy élvonalbeli minőséget megcélzó pince, hogy a babérjain üldögéljen. Ahhoz, hogy 2012-ben palackba töltsünk egy új és érdekes bort már 2006-2007 magasságában meg kell mozdulni.

Az is biztos, hogy a hagyományosnak tartott fajtákkal kapcsolatos kutatások a fasorban sincsenek. Vannak ortodox, elefántcsonttoronyból frankómegmondók akik úgy gondolják, hogy tudják milyen is egy-egy fajta jellege, aztán van botránkozás amikor egy kisebb terheléssel, más feldolgozással egészen más bort ad egy beskatulyázott fajta. A Somlón például a Juhfark nem is olyan régen még csak engedélyezett fajta sem volt :) Abszurd, nem?

Amúgy szerintem is megvan annak a varázsa, hogy 10-20 féle bort tudsz kóstoltatni a pincében :)
Előzmény: pinotnoir777 (6839)
RAMBO Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6844
A kordon a sorművelést jelenti, a magasművelés az 1 m-nél magasabban lévő tőkefejet. Amit leírtál, az a Lens Moser osztrák szőlészről elnevezett művelésmód. :)

Ha nem baj, kérdeznék még: a Guyot művelésnél te vízszintesen fekteted el a szálvesszőt, vagy a vezetőszál alatti dróthoz kötöd le?

Előzmény: pinotnoir777 (6841)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6843
"más észrevételem pedig az, hogy nem lenne egy kicsit elaprózva ez a telepítés szerkezet?"

Mit tegyek ha sok kedvencem van és csak egy életem? Szeretek kísérletezni. Most is, a valóságban, 2 hektárról kb 12-féle bort tudok mutatni a pincében, és általában értékelik az emberek ezt a változatosságot és elfogynak a borok.
Persze, amint az látható is, ez nem azt jelenti, hogy ne lenne fontos, hogy legyen 1-2 meghatározó "zászlósbor" fajta.

"... én nem is állok rosszul a 1,2x2,4 térállásnál kb 3 kg/ töke terheléssel!"
amit cirfandliának írtam, abban részben benne van a válasz, amit erről a kérdésről gondolok. Szerintem ha a legjobb bor a cél, akkor másfél kiló a plafon. Afölött én úgy tapasztaltam, semmiképpen nem lesz az a tömör szerkezet, ami egy kiemelkedő bor alapvető jellemzője.
Szé, élvezetes bor előfordulhat akár 4 kilós terheléssel is, csak ahhoz már szvsz kell a jó fajta, jó évjárat, alacsonyabb terhelésnél sokkal kiegyenlítettebb a minőség.
Előzmény: szaki_pali (6838)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6842
1x1 m-es bakművelés lenne. Itt is átlag 50-70 deka/tőkével számolok, de ha látom hogy nem elég vitális a szőlő vagy nem elég jó az érés, akkor persze majd reagálunk és még lejjebb megyünk a terheléssel. Burgundiában ilyen sűrűség mellett a legjobb termelők átlag 25-40 hektóval számolnak hektáronként, ez kb 40-70 q/ha lehet, ami 40-70 deka/tőke. Ott ez bevált.

Tudom hogy nem tudományos a hozzáállásom, de én sokkal meghatározóbbnak érzem a minőség szempontjából a tőketerhelést, mint hogy milyen emellett a térállás. Tehát hogy hektáronként mennyi szüretelünk, az jóval kevéssé érdekel, mint az hogy tőkénként mennyit. Inkább mindig úgy fogalmazok, hogy ritka térállás mellett luxus ilyen alacsonyan terhelni, a földterület kihasználás szempontjából. De nálunk egyelőre nem a földárak a fő költségtényezők.

De biztos egy bizonyos sűrűség fölött igaz amit leírtál, majd meglátjuk. Bár Burgundiában a top termelők a leírt terhelés mellett legtöbbször csak egy kis komposzttal szoktak tápanyagot pótolni.
Meg, mivel nagyon meredek a fekvés, mindenképpen állandó gyepesítés lesz.
Előzmény: Cirfandlia (6837)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6841
Ja bocs ez lemaradt. ahogy írtam is magasKORDON tehát van egy vízszintes kar amin rövidcsapokat hagyok, egy rügyesekre metszem ezeket. Bár pont most gondolkodom hogy az Úrrátesziben, ami kifejezetten hűvös dűlő, visszatérek a Guyot-ra, mert az hamarabb fakad kb 1 héttel és talán hamarabb lesz érés is.
Előzmény: RAMBO (6835)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6840
Átlag 7-10 hajtást és ezeken átlag 6-7 fürtöt. Meg levágom a nagyobb fürtökről a mellékfürtöt is (billing), illetve előfordul hogy fürtöt is kettévágok(a végeit le), bár ez inkább a kékfrankosoknál jellemző.
Előzmény: RAMBO (6835)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6839
Hát igen, előttünk nem volt 5-10 generáció aki kitapasztalta volna hogy mik muzsikálnak legjobban...szerintem a magyar borászatnak kötelező a folytonos kísérletezés, persze lehetőleg a hagyományos értékeink újrafelfedezése mellett.
Előzmény: BZoltan (6834)
szaki_pali Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6838
Persze mindez 7-10 ezer tőke/hektár sűrűség és kb 0,7-1 kg/tőke terhelés mellett mellett:)


... én nem is állok rosszul a 1,2x2,4 térállásnál kb 3 kg/ töke terheléssel!


más észrevételem pedig az, hogy nem lenne egy kicsit elaprózva ez a telepítés szerkezet?
Előzmény: pinotnoir777 (6828)
Cirfandlia Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6837
Hmm, ez a tőketerhelés terved az 1m2 tenyészterületű tőkékre sokkal nagyobb mint a jelenleg követett 0,5-0,7kg/tő a 3- 4,5m2 (?) területen. Tehát te le tervezel szüretelni ha-ént 70 mázsát; most meg szedtek 20-30mázsát? nem ellentmondás ez? Ilyen mértékű "betakarításnál" nem úsznád meg a tápanyag utánpótlást, nem beszélve a beérési kérdésekről.
Bakra gondolnád a 10e tőkét ha-ént? kordonon sztem olyan alacsonyra kéne hagyni a sorok magasságát hogy ne árnyékoljanak ami nagyon a lombfal kárára menne és az meg a cukorgyűjtést befolyásolja. művelést 1 m-es sorközökben hogyan terveznéd? vagy fél méteres tőtáv és 2m-es sorköz?
Előzmény: pinotnoir777 (6828)
Zalancelot Creative Commons License 2010.01.13 0 0 6836

Érdekes cikket találtam Ráspi-ról a HVg-ben.
Az elmult idők szenvedélyes vitáira jól rezonál ez az írás, ezért a linkjét ide rakom, hátha mások is találnak benne megszívlelendőt.

"Amikor azt mondom, hogy nem használok kisegítő anyagokat a borkészítés során, akkor azt sokan sértésnek veszik, pedig én ezt egyáltalán nem szánom annak. Mivel engedélyezett anyagokról van szó, mindenki saját maga dönti el, hogy ezeket használja-e vagy sem. Van, aki terméknek, van, aki vallásnak tekinti a bort. Mi az utóbbihoz soroljuk magunkat. Mindegyiknek megvan a helye a piacon. S remélem, hogy mindannyian azon dolgoznak és dolgozunk, hogy méltó helyére kerüljön a magyar bor úgy, mint külföldön és hazánkban is."

 

http://hvg.hu/gasztronomia/20100106_honap_sefje_raspi_titok.aspx

RAMBO Creative Commons License 2010.01.13 0 0 6835
Számszerűen: hány hajtást (rügyet) hagysz, és azon hány fürtöt? Magasművelésből milyen művelésmód? Lens Moser?
Előzmény: pinotnoir777 (6831)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.13 0 0 6834
Ja azt kifelejtettem, hogy a négy főfajtával én művelésmód, klón és terhelés szempontból mindenkéépen játszanék, szóval fajtánként 2-3 féle bor készülne.

Ahogy így elnézem úgy 15-20 féle fehérbor lenne évente és ebből már 2-3 évtized alatt csak ki lehetne hozni valami okosságot.
Előzmény: BZoltan (6833)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.13 0 0 6833
komoly lista :)

Kötelező feladatként:
2 ha Juhfark
2 ha Furmint
2 ha Hárslevelű
1.5 ha Olasz

Örömből:
0.5 ha Tramini
0.5 ha Rajnai

Kíváncsiságból:
0.2 ha Mézes fehér
0.2 ha Sárfehér
0.2 ha Cirfandli
0.2 ha Ezerjó
0.2 ha Sárga-muskotály

Kékszőlőt:
0.2 ha Kékfrankos
0.1 ha Kadarka
0. 1 ha Zweigelt
0,1 ha Kék bajor



Előzmény: pinotnoir777 (6828)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.01.13 0 0 6832
1-2 héten belül a végére járok a dolognak Budaörsön:)
Előzmény: csite (6830)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.01.13 0 0 6831
Magaskordon(vásárolt ültetvény, még nem tudtuk átalakítani), és az utóbbi 3 évben 50-70 dkg/tőke volt a terhelés. Későn érlelő a dűlő úgyhogy nálunk ennyire le kellett itt menni a terheléssel, hogy igazán jó legyen a bor, korábban egy kilóval messze nem hozott ilyen érettséget.
Előzmény: RAMBO (6829)
csite Creative Commons License 2010.01.13 0 0 6830
a tarcalit javítsd tihanyira! :)))
Előzmény: pinotnoir777 (6828)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!