Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A hátsó kertem ilyenkor tél végén míg nem süt a nap és nem fagy, valamint ősszel amikor esősre vált akkor eléggé vizes, tocsogós. Itt megmaradhat az othelló szőlő vagy ne is reménykedjek?
Keresgéltem a szőlőfajtákat és találtam egy- két számomra ismeretlen úgymond "újhullámos"fajtát.:Moon Drops,Sweet Surrender,Fantasy Seedless,Black finger,hosszúkás szinte már nem is szőlőre emlékeztető,extrém vonal számomra.Amerikai eredetű lehet,vagy Japán,Véleményetek?Esetleg valakinek van tapasztalata a Velez szőlőfajtáról-val?valóban ahogy írják terjedelmes fürtöket hoz?érési ideje,talajt milyet kedvel, ellenálósága az milyen lehet.?
Kérdezed, hogy "hány szemet kell hagyni az oltóvesszőn Ali-bá?a zölben fáson és a sima korábbi oltások alkalmával?"
3-4 rügyes vessződarabokat szoktam eltárolni és oltáskor 2 rügyes csapokat használok fel. (A fagél a végére nem árt, de nem is lényeges.) /Gyökereztetni nem szoktam./
Én jelölés,csávázás,szikkasztás ,utána petpalackba,rá a kupak mehet a hűtőbe hátra.Persze előtte, engedélyt kell kérnem hol tudnánk neki szorítani egy kis helyet.
és hány szemet kell hagyni az oltóvesszőn Ali-bá?a zölben fáson és a sima korábbi oltások alkalmával?fagél használata növeli a sikerességet?kaptam egy kedves fórumtárstól egy két vesszőt amit itt is szeretnék megköszönni neki,ezeket a vesszők már vízben áznak..a tetejét belemártottam fagélbe,ezt jól tettem vagy fölösleges volt,valamint a vízbe raktam egy kis gyökereztető port,cseréljem le a vizet vagy maradhat?világos helyen 18fokon van
Fólia zacskóba téve, gumigyűrűvel légmentesen lezárva nem szárad ki. Én előbb meg szoktam fürdetni gombaölőszeres vízben /5 perc/, aztán ujságpapíron megszikkasztom /10 perc/ és úgy csomagolom el fajtánként több kisebb zacskóba, majd még egy nagyobba.
Ahogy írod, zöldbe-fás oltásnál a tárolt oltóvesszőket az oltás napján kell kivenni a hűtőből és minden további nélkül olthatsz vele, ha a megvágott felület üde, zöld. (Estleg egy rügyet is átvághatsz a biztonság kedvéért, hogy zöld-e?)
Illetve a tőkék átoltásáról kérdeznék a kedves fórumtársaktól,fiatal két-három éves tőkék esetében az oltást a tavalyi vesszőbe/ ami azonos vastagságú kb az oltóvesszővel,/vagy a régebbi vastagabb részen kell végezni?és az időpont az sem mindeggy gondolom,a jelen időjárást figyelembe véve az idei évben mikor lehet elkezden?zöldben fás oltásnál pedig a tárolt oltóvesszőket az oltás napján kell kivenni a hűtőböl vagy előbb is kilehet?vízberakni stb...?Kulicz fórumtárs mesteri Izjuminka oltása az példaértékű lehet... A vessző gyökereztetésnél mik a tapasztalataitok?hőmérséklet milyen vízbe kell rakni, tisztított vagy mehet sima csapvízbe?mire kell figyelni, stb..az egyszemes vesszőket kb 8-10 cm azok nehezebben gyökereztethetőek mint a hosszabb több szemeset?vagy szerencsésebb ha egyenesen földbe raja az ember egy kis gyökereztető hormonnal?
Üdvözlöm a Fórumozókat!Elsősorban Szőlőszem fórumtárshoz szólnék ha olvassa a fórumot, kérdezni szeretnék tőle egy-két fajtát illetően, tapasztalatokat,érési idő ellenállóság, érdemes e megvenni, stb....köszönettel,napos időt mindenkinek!!
Kedves cimborák, az öreg szőlész barátom szerint a legjobb műtrágya és egyben hormon szer, a női kéz , ha egy lapos tök alá nyúl egyből növekedni kezd a szára. ne vegyük komolyan ezt a világot , már szóltak a metróban,,kérem vigyázzanak az ajtók záródnak."
Nagyon köszönöm az értelmes hozzászólásodat ,körülbelül ilyet vártam, nem pedig olyat,hogy én nem használnám mert a dédnagyapám se használta.Én Pesten a Méta utcánál vettem egy adagot 700 forintért ami nem is tudom hány hektárra volt elég.Próbaként bekevertem előírás szerint kb 1 századát alkoholba előírás szerint, megfestettem piros növényfestékkel utána jelzett, lógó fürtöket belemártottam viktória s pár mag nélkülit ,egy ideig figyeltem jegyzeteltem és a tapasztalatom, határozottan nagyobbak lettek, inkább úgy fogalmaznák gyorsabban nőttek amiket kezeltem.Aztán hosszú szünet mert a munkámból adódóan nem tudtam kontrollálni ősszel mikor megnéztem a többi fürt is utólérte a kezeltet.Én ezt kértem,hogy más is próbálja ki egy két fürttel ,és ha van ideje jegyzetelje 1-2 hetente mi a különbség a kezelt és a nem kezelt fürtök között.Nem pedig egy egyetemi diszertációra voltam kíváncsi, amit valaki kiollóz valahonnan.
Sztem ott is a brómmal keverték. A bór kis mennyiségben, de elengedhetetlen a növénynek. Persze mint sok mindennél a túl adagolás itt is kiválthatja, hogy hiánytüneteket adjon, vagy más gondot okozzon. De hát a vízzel is ez a helyzet. Ha hiánya is elég rossz, de vízmérgezést lehet kapni, ha egyszerre valaki lehúz pár litert...
Merész asszociációs készség és katonaviseltség kellett hozzá, de talán rájöttem a megtámadtatásod okára.
A legenda szerint, a sorkatonaság idején, a teához adagolt Bórral próbálták csökkenteni a katonák buja képzeteinek keletkezését és szexuális lelkesedését. Innen pedig már csak egy ugrás az Emberiség ellensége cím. (Én kérek elnézést magamért)
A bio szőlőművelésben a Prev-B2 elég elterjedt, az meg bór tartalmú, így nem tudom, kik szóltak meg téged... Virágzás környékén elősegíti a kötődést. És gondolom máshol is használják.
Tán két éve egyszer talán a kertészeti t ban írtam a Bór használatának elönyeiröl amit most nem ismétlek meg ! Kikiáltottak az Emberiség gyilkosának ! Csak egy ember állt mellém!Ezek vagyunk??