Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ez egy Farbaly Mostanában fog majd érni, hogy mikor nem tudom mert még kö kemény. Nem konténeres, tavaly ültettem. A gyümölcs mérete nem túl nagy de mivel ez igazántiból csak mutatóban van a fán messzemenő következtetést nem lehet levonni. Ízét még nem ismerem.
Nézd, magyar ízléssel akár még ízetlenek is lehetnek majd, de: decemberben szabadgyökerűként nyomtam egyet le az alföldi homokos barnaföldbe (Csarlin keresztül), közepesen metszettem csak, mert egyik ágán kíváncsi voltam a termésre.
4 virága nyílt rajta, mind a 4 porzódott; egyik még iker is volt. A 4 gyümölcsből nyár elején 2-t eldobott magától.
Máig 2 szem érik, ezek a hosszú hajtás legvégén, a legvékonyabb részen vannak, alá lettek dúcolva.
Magamtól augusztus 15.-ére saccoltam az érést, de a brutális hosszú meleg ellenére (telibe süti a nap egész nap) még most is kemények. Tehát kiegyensúlyozott nyáron sztem el fog húzódni aug 20.-ig az érés (szerintem).
Egyébként minden napra várom, hogy magától pottyanjon egyik, de még picit keménynek tűntek tegnap.
Fedőszínről annyit, hogy a napos oldalon nagyon korán kialakul(t) -nyár elején-, és végig sötétpiros maradt. Szinte olyan, mintha vörösre égette volna a nap, de alul még zöldessárga és kemény.
Mérete egyelőre közepesnek tűnik, de ebből nem vonnék le messzemenő következtetéseket, mert a tartóág nagyon vékony.
Azért írtam csak ilyen hosszan, mert a szabadgyökér és az intenzív tartás ellenére sem vonnék le messzemenő következetéseket a fajtára nézve az idei évből, mert csak a kíváncsiság miatt nem metszettem vissza erősebben az ágat. Ha megerősödik a gyökér és a fa, beérik a trágyázás is, szerintem jobb minőségre lehet majd inspirálni a növényt.
Ez egy amerikai kormányzati követelmény. Trademarkia egy olyan szolgáltatás, amely segít eleget ennek a jogi követelménynek.
2010-ben szemezték először Olaszországba. 2011 decemberében került először kereskedelmi forgalomba, én 2012 decemberében hoztam be az országba és tudtommal az volt az első szállítmány. Szerintem fajtánkét 15-20 szemnél több nem termet belőle az országba.
Ha magyar oldalon olvastál róluk, akkor az aki ezt írta biztos valami "szakértő" valamelyik egyetemen, ahol a 60-as években megállt az idő.
Farbaly: "Értékelésösszefoglaló:későn érőfajtaazegyenes állású,nagyéleterő,termésmindkétdartsvegyeságak,sajáttermékenyés kiválótermelékenységállandó.És a "sajáttermékeny.Agyümölcselliptikus,caliroátlagos2A/3A,jó állagúa cellulóz,narancssárgaszínű, pirostovábbiszín30%-afelszín, a jó kiegyensúlyozott íz és aroma nagy.Afajtakivételesaz időaz érettségésalkalmas mindentermőhelyen.E"nemelőretúl soka gyűjtemény, hogy ne befolyásoljaazízéta gyümölcs.Rajza gyorsés nagybetakarítás utánieltarthatóság."
Farhial: "ÉrtékelésÖsszefoglaló:későifajtakiválótermelékenység,többnyireegyenestesttartás,sajáttermékenyés nagylendülettel.A gyümölcsalakúellettica, közepesméretű, a háttér színea narancsés pirosszínűmeghosszabbíthatótovábbi50%-a felület.A test nagyon édes, nagy sűrűségűés narancs."
Ha ráérsz olvasd el az összes itt és az őszibarackos fórumon írt hozzászólást. (Évekig az őszibarackosban volt szó a kajsziról is.) Aztán kérdezz még. Idén a talajelőkészítést ajánlom. Sorés tőtáv függ attól, hogy hogyan akarod metszeni a fákat, milyen koronaformát akarsz, milyen taljművelő géped van ...
Szeretnék tanácsot kérni egy fél ha-os területre szeretnék telepíteni kajszibarackot. A talaj felsőrésze homokos, a talajvíz a talajfelszíntől átlagosan 3 m-re van. Öntőzésre van lehetőség 2 fúrt és 1 ásott kút. 2 esetleg 3 fajtát szeretnék telepíteni, korait nem.
Milyen sor tő távolság, és mire figyeljek oda. Persze az hozzátartozik hogy nem egyszerre akarom az egész területet betelepíteni, hanem 2 esetleg 3 év alatt.
Nálam is bejött a bokros szedernél a tápanyagpótlás. Semmiből rengeteg lett, kíváncsi vagyok mennyit tud kinevelni, kell e majd ritkítani. Gyümölcsfáknál eddig még nem kellett pótlás.
Sharka-rezisztens fajtákból korai az Aurora, középkorai az Orangered, ezek június közepén ill végén érnek. A Kuresia július első felében érik. Későbbi a rezisztensek közül a Harlayne (július vége).
Ha a kajszi magja tarka, akkor vírusos. Azt, hogy mit teszel vele Te döntsd el. Van aki kivágja, van aki nem. (Én addig, amíg csak a levélen van tünet és a szilva, kajszi, őszi gyömölcse 'hibátlan', élvezhető, nem vágom ki. Előfordul, hogy egyik évben van levéltünet, a másik évben ugyanazon fán nincs. Szóval ...? A fejsze a Te kezedben!)
Rég jártam erre, érdeklődnék! Felénk még csak most vannak a befőzések ideje, ezen okán vettem észre a következőt. A régebbi, tehát termő kajszikon nem is, de a két éves egy pár szemet adó kis fák termésein vettem észre, hogy a magtól kifelé / vagy a héjtól befelé ? / kör alakú barna rész van a termésben! Lehet ez a PPV vírus előjele?
Túl ezen, az öt ve ültetett és most jelentős termést adó Ceglédi óriás kajszin szerintem megjelent az előbb említett vírus, sőt ugyanekkor ültetett Stanley és Blue free szilvámon is látom a levéltüneteket! Mi tévő legyek?
A Sweet redet szántam nagy és gyors növekedésűnek, de a Tsunami simán rávert. Ha átváltanám őket közlekedési eszközökre, Gönci roller, Kioto bicikli, Mandula szgk, Sweet red F1-es verda, Tsunami tzsv.
Szeretném a termésidőt széthúzni, ennek a hónapnak az első harmadában leérett a kajszi barack, most van egy őszi, ami érik, van egy kopasz barack, ami szerintem két hét múlva beérik, meg van még egy őszi, amin elég zöldek a barackok, szerintem augusztus közepe, vagy vége lesz az érési idő.
Sárgabarackal tudok még valamelyik irányba bővíteni?
Valami koraira gondolnék, és jó klenne, ha sharka toleráns lenne, van ilyen?
Vagy mit ajánlanátok, ami jó fajta, nem baj, ha nem felel meg az előbbieknek!?