Egyetértek!!! A legnagyobb bajom nekem is az, hogy ha leáll a forgalom, felszedik a síneket, és ha már 1 helyen megszűnik a folytonosság, akkor járhatatlan a pálya, stb.... (én amúgy lelkes hajtányos vagyok :) Jelenleg nincs olyan hivatalos szervezet, ami ezeknek a vonalaknak a turizmus céljából való megmentését szorgalmazná (Németek pl. pénzt is áldoznának ilyenekre...) Létre kéne hozni vmi alapítványt, ha sem a MÁV-nak sem az önkormányzatoknak nincs pénze ilyesmire. Nekem pl. a 64-es vonal a szívem csücske, és ott aztán tényleg van látnivaló is!!! (na jó, a 11-es meg a 87-es is, de ehhez lakom közel..) Reméljük lassan enged a MÁV a merevségéből és létrejön vmi.... csakhogy fogy az időnk és vele együtt a sinek is!!!
Elmondom a véleményem a mellékvonalakról. Kicsit hosszú lesz, bocs...
Na, vicinálisok-mint mindenki tudja- annak idején kifejezetten a teherforgalom miatt építették, a személyforg. úgymond mellékes volt, az állomásokat nem az utasok, hanem a teherszálítók igényei szerint helyezték el. Ezek a vonalak" ... Helyiérdekű Vasút Rt."-ként épültek, a fő részvényesek gyakran olyan feltételhez kötötték a támogatást, hogy a birtoka felé kanyarodjon a vasút és ott legyen az álomás is. Lásd Karád vagy Kötcse-Csicsal(ma Somogymeggyes). A Kaposvár-Felsőmocsolád vonalrész pedig kifejezetten a kaposvári cukorgyár miatt épült. Mivel ma a vicik többségén minimáis vagy egyáltalán nincs teherszálltás, így kijelenthetjük hogy a vicik eredeti funkciójukat elvesztették. DE ez NEM azt jelenti hogy be kell zárni!!!!!
Megldásra van pár javaslatom:
1:Megállóhelyek áthelyezése (ha lehet) a településekhez közelebbi helyre,illetve új megállók léesítése a 100 évnél újabb településrészekhez. (pl. a 35-ös vonal a Kaposvári egyetem mellett megy el, de nem áll meg.)
2: utasbarátabb menetrend, párhuzamos buszok megszüntetése ill. csökkentése ellenben a vasútállomásokra ráhordó buszok indítása a környező falvakról.
3: Ha lehetséges(pl.27-es vonal) a fővonalakat összekötő "elkerülő" járatok indítása, melyek a fővonai járatokhoz csatlakoznak és csak a nagyobb helyeken áll meg.
4: Ha semmi nemjön be és a helyi forgalom úy semfogja haszmálni,akkor turista-vonalként használni és nosztalgavonatot járatni(BCmot)esetleg szerezett prorgramokal.
5: Ha ez se jön be(semmi érdekes nincs a környéken) vagy ritka rossz állapotú, akkor hajtánypályaként használható, szervezett menetrenddel, megfelelő nyilvánosságal, stb.
Peti, ez a buszelleneség már kóros . Ha csúcsban zsúfolt a busz, akkor az a baj, ha csúcsban nem zsúfolt, akkor pedig az, hogy akkor csúcson kívül biztos kihasználatlan.
És pont a busznak rovod fel, hogy ráfizetéses?
Vonattal mindezek természetesen biztos nem fordulhatnak elő
Ez igaz, ezért is lenne jobb, ha naponta min. 1 vonat végigmenne rajta csak, h ne lopják el a síneket. De ha már annyira ragaszkodnak hozzá, mi lenne ha simán odadná a MÁV az illetékes önkormányzatoknak a pályát vonatostól épületestől, aztán nesztek csináljatok vele, amit tudtok.
Ha egy vonal mentén eladják az épületeket, visszamondják a vízvételezési szerződéseket, stb., az az általad idézett kategóriák közül melyekbe fér bele?
Én is köszönöm. már készülök filmezni, de most éppen lázasan fetrengek (meg netezem).
Kép: a fél ötös Vácig tartó "kirándulóvonat" indulásra vár kb. 4 óra tájban Romhány állomáson 1975-76 táján. Ez a legalább 3 Bahv-s szerelvény mindig tele volt, Bánktól időnként zsúfoltság volt. Ez vitte a váci, pesti diákokat a koleszokba, a hétvégi ingázókat. Nyáron se volt kisebb a kihasználtság, mivel Bánk felkapott nyaralóközpont volt, sok hétvégi telekkel.
Az biztos, hogy drága! Vajon mit szólna a GM egy horrorisztikus környezetvédelmi bírsághoz?:-)) Nyunyuka: Sztem azért nem adják át, mert: Magyarok vagyunk és irígyek( dög, tehén, szomszéd...) A vasúti félistenek olyan követelményeket támasztanának, hogy... Azaz mivanhaveszelegymozdonytéskocsikat? Úrissteenn!! A fémtolvajoknak lesz munkájuk és addig sem a fővonalakat lopják.
Végre jó hír, ha a jobboldali média kezd foglalkozni a témával. Remélem elég hangos lesz, hogy legalább a 84-es vonalat meg lehessen menteni, mert az tényleg értelmetlen pusztítás.
A többin még nem jártam, de januárban tervezem bejárni azokat is.
Miért gondoljuk, hogy ezeket a mellékvonalakat megkímélik? Szerintem csak a teljes rekultiváció jöhet szóba.
Cseles fickók, mert a megszűntetés, rekultiváció költségét nem kalkulálják bele a buszra való áttérésbe, mert máris nem lenne olyan szép a menyasszony :-(.
A valóban 0 teherforgalmú vonalakat miért nem adják oda a hajtányosoknak, hogy "nesztek, szórakozzatok vele"?
Egy biztos, ha ezekről a vonalakon elmegy az utolsó döcögény, rögtön elkezdik lopkodni. A fővonalakon nem tudják hatékonyan megakadályozni a fémlopást. Miért gondoljuk, hogy ezeket a mellékvonalakat megkímélik? Szerintem csak a teljes rekultiváció jöhet szóba.
Bocsánat, nem arra gondolok, ami ki lesz plakátolva.... Azt szerintem itt már kb. ismerjük, hogy hol lesz üzemszünet március elejétől.
Én annak a 81+4 vonalnak a teherforgalmára lettem volna kiváncsi, amit "L" úr olyan ügyesen összegyűjtött, és utána kisilabizáltátok belőle, hogy melyiken lesz üzemszünet.