A hangtompitocso szerelesenel arra kell vigyazni, hogy ne feszesen szereljuk, mert akkor lenyegesen rontjuk a hatasat!
A tekergősen, nem kifeszítve szerelt sonoflex viszont sokkal nagyobb ellenállású. Tehát nagyobb villamos fogyasztást és kevesebb levegőt eredményez. Tehát lehet választani. Rövid zajos ágaknál jöhet a többlet hossz, nagyobb távolságnál pedig javaslom kifeszíteni. Csak okosan.
Feltételezem, hogy majd szóban tájékoztatnak, hogy persze, kapható külön szűrőbetét 1600-ért. Megveszed egyben a szűrőt. Aztán amikor betéte akarsz majd venni, akkor kiderül, hogy a kolléga elnézte az árát, mert nem 1600, hanem 16000 a betét :))
Fontos ám a WAF (Wife Acceptance Factor) is :)) Anyucit azzal tudtam rávenni a projektre, hogy töredékére csökken a lakásba bejutó por mennyisége, így valami szűrőnek látszó tárgyat muszáj betennem.
Az elszívó ág erősebb koszolódása nem a páralecsapódás miatt van?
Ha visszakeresel itt a forumon kb . 1 honapot, vagy picivel tobbet, akkor megtalalod fenykepeken egy jo par eves szellozteto belsejet. Csodalkozni fogsz, hogy a befuvo ag szep tiszta volt es a kifuvo volt berakodva es jobban rozsdas. Termeszetesen Te dontod el, hogy a penzedert milyen legszurot epitesz be.
Igen, horganyzott. Amikor a hatasfok mereseket vegeztuk, akkor lett merve kint,bent. Jelenleg alapbol van benne egy termosztat a befuvoagban, ami 22C fokra van beallitva. Ha a friss levego nincs 22C fokos, akkor az elosztocsobe beszerelt 125W-os futobetet bekapcsol es utofuti a levegot. Lehet, hogy Te erre a dologra emlekszel. A merulohuvely nem szukseges a legtechnikaban. szerintem eleve a termosztat erzekeloreszet siman belogathatod a levego utjaba, csak a nyilast kell jol tomiteni. Nincs ami kart tegyen benne. Igen a Sonoflex cso lenyegeben hasonlo arban van mint a Spirocso. A hangtompitocso szerelesenel arra kell vigyazni, hogy ne feszesen szereljuk, mert akkor lenyegesen rontjuk a hatasat!
Nekem is elég messze (~30 méter ill. a talajregiszternél ~60 méter) van a beszívóhely az úttól, de azt hiszem, mégis rakok be szűrőt. Talán segít valamit a csövek állapotán is.
Szóval horganyzott.... Gondolom az alu 2-3x drágább lett volna... Csak nem vagyok benne biztos, hogy a vágásoknál nem fog-e majd rozsdásodni?
Régebben mintha írtad volna, hogy méred a be és kiáramló levegő hőmérsékletét... bár lehet, hogy rosszul emlékszem. De mondjuk a szabályozáshoz legalább a befújt levegő hőmérsékletét illik figyelni. Nem? Szóval ennek a mérésére gondoltam.
A merülőhüvely - bár nem tudom, hogy légtechnikában is így nevezik-e - egy kis csődarab befenekelve és belógatva a nagyobb átmérőjű csőbe - hőmérséklet mérés céljára -.
Ezek szerint a sonoflex és a spiro cső között nem volt olyan nagy árkülönbség? Mert máshol azt látom, hogy egy-egy 1-2m-es darab beiktatásával oldják meg a hangcsillapítást.
Horganyzott cso. A masodik bekezdesben mire gondolsz? Minek a homerseklet meres? A merulo huvely -bocsi az mi? Az osszes befuvo es elszivoag Sonoflex a leagazastol az anemosztatokig.
Még egy kérdés. Azon gondolkodom, hogy szűrőknek vmilyen olcsó tömegautó lég- vagy pollenszűrőjét használom (egyszerű, korlátlan hozzáférés, mérsékelt ár...). Te mit használtál? Mi a tapasztalatod?
Alu, vagy horganyzott csöveket használtál? A levegő hőmérsékletének mérését mivel oldottad meg? A merülő hüvely gyári, vagy az is saját? A befúvó/elszívó ágak becsatlakozásai végig Sonoflex csövek, vagy csak egy-egy rövidebb darabot tettél be hangcsillapításként?
Köszi, kb ezt tippeltem en is. A hocserelo utan a 200-as csovet szukited, vagy a gerinced is vegig 200 a szobakhoz?
Még arra gondoltam, hogy a hőcserélő belső csövére ragasztok alumínium lamellákat hővezető ragasztóval, 3-5 fokos szöget bezárva a légáramlással, csak még nem volt időm kipróbálni a zajszintet.
A vegso megoldas 125mm a kifuvas 200mm a befuvas. A tervezett legm3 es az aramlasi sebesseg a mervado. Minel gyorsabban aramoltatod, annal hosszabb cso kell es forditva. Nalam az optimum 21m hosszu cso lett, 202m3 legcsere. Az osszes dolgot egy helyen vettem Elektrodesign.sk ez Pozsonyban van. A fordulatszabalyzoval vigyazz ,mert nekem is kinaltak transzformatorosat direkt a ventikhez, csak az bekapcsolaskor akkora aramot vesz fel ,hogy lecsapja az automatat. Kulon egyseget kell ele beepiteni. En is fazishasitassal szabalyzom 70-100% kozott.
Nem tudom mit értesz fázis hatás alatt. A fokozatmentes fordulatszámszabályozók elektronikusan szabályoznak. A színuszhullámot vágják, így az effektív feszültséget csökkentik. Ilyen módon az egyfázisú aszinkron motorok szabályozhatók.
Ennél sokkal jobb hatásfokúak az EC motoros ventilátorok és hatásfokukat jobban meg is tartják csökkentett fordulatszámnál. Hosszú távon ilyet érdemes betenni. Persze nem olcsók az ilyen ventilátorok, vagy ilyennel szerelt szellőzőgépek, hővisszanyerők. Ámde sokkal okosabbak, jobban szabályozhatók.
Készül a rendszer, mint a Luca széke, kb 1 légszelep/hét sebességgel :)
Átolvastam az első hozzászólásaidat. A befúvó gerincre 160-as csövet írtál. Ezt mi alapján méretezted? a 125 kevés lenne 7 befújónyíláshoz?
Hol vettél ventillátorokat? Én 35000 Ft körül találtam 400 m3/órásat, csőventillátor, 125-ös csőhöz toldható. Van hozzá jó pénzért fordulatszámszabályozó is (15000 Ft). Tudja valaki, hogy ezek fázishasítással szabályoznak? Az izzólámpák fali dimmere nem lenne használható ide?
kiegyenlitett: kb ugynannyit sziv el mint amennyit befuj vagy csak befuj vagy csak elsziv
A kiegyenlitett uzemmodot szoktam hasznalni, a tobbi csak extrem esetekre. Pl ha sok por van a lakasban lehet csak beszivast csinalni es ablakokat nyitni amin kimegy a por.
Kiegyenlitett szelloztetes - zart nyilaszaroknal legcsere? Ilyenkor tulnyomasos a nyero. Elszivas - ilyenkor csak az elszivas mukodik es valamelyik nyilaszaro van lebillentve, hogy a kifujt levegot potold? Befuvas - ez mire jo? esetleg kandalloban tuzelesnel eltudom kepzelni.Nalad?
nelam a cucc folyamatosan megy, a legmennyisegt lehet allitani es haromfele uzemmodot (kiegyenlitett szellozetes, elszivas, befujas). De ez igy elegnek tunik nem merult fel hogy helyisegnkent kellene szabalyozni.
Ez úgy működik, hogy Te beszerzel hozzá egy kapcsolót más forrásból és azzal szabályzod.
Ezt a terméket nem ismerem, szóval sokat nem tudok róla mondani. De az ára nagyon elgondolkodtató. Ennyiért két normális ventilátort sem nagyon lehet kapni, nem hogy hővisszanyerős légkezelőt.
Szia! Nem értem akkor hogy müködik ez a Toshiba gép ha nem adnak hozzá semmit? Találtam még 1 magyar gyártmányú készüléket, eröl mi a véleményed? Gagyi?
Azt jelenti, hogy a Toshiba nem ad hozzá semmit, és nincs is nekik hozzá kapcsolójuk. Neked kell valahol keresned hozzá megfelelő kapcsolót. Egy olyan szabályzót kell hozzá keresned, amin tudod állítani a 3 vent. fokozatot, meg a by-passt. A Daikinnak 9 méretben van légkezelője a 150 m3/h-tól a 2000 m3/h-ig. Melyik ára érdekel? A legkisebb Daikin listaára jelenleg: 301 195 Ft+áfa. Szabályzó hozzá 28 025 Ft+áfa. Hangsúlyozom ezek listaárak, ennél olcsóbban is hozzá lehet jutni. Jelenleg a Daikin alapban 10 % kedvezményt ad minden termékéből, valamint a forgalmazóknál is el lehet érni plusz kedvezményt.