Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A japánok használják és tudod a JAPÁNOK!.Azért ez a téma is megér egy misét. Ez úgy történik mikor még kicsi, bizonyos idős a fürt belemártják egy giberelines oldatba, amit bizonyos idő után megismételnek.A giberelin nem egy ördögtől vett valami ,olvass utána a neten.A giberenin ott van minden növényben, ő felel a növekedésért(tömören),tehát te csak egy kicsit rásegíted,hogy nagyobb legyen a bogyó, meg a fürt,utána ha túl nagyra nő csupán lemetszik egy hosszú hegyes ollóval az alját ,és olyanra alakítják amilyenre szeretnék, vagy amilyen a termesztő szabványa.Így a bogyók óriásiak lesznek a fürtök pedig mértani pontossággal egyformák.A piacon letolnak mindent és mindenkit, mert minden a pénzről szól..A wuxált akkor mért fújod és miért trágyázol, gondolod azokban nincsen hormon ?Csak eltakarod a szemed,becsukod a szád, és befogod a füled,apám meg annak a nagyapja is így csinálta.Aztán ha jön valami új én nem csinálnám, csinálják csak a japánok.De azért ha meglátsz valami új hi-fit vagy kocsit, vagy egy új japán szőlőfajtát( a nőt nem is merem írni mert nem tudom hány impotens olvassa)menyit adnál azért, hogy neked is lehessen ilyen. Miért nem elégszel meg a kövidinkával? hát az is jófajta és magyar.Ezért tartunk itt.
Még meg se próbálsz vitatkozni rögtön kategorikusan,én nem használnám! aztán ha már mindenki használja jó akkor én is. Csakhogy már lemaradtál.Most nem csak erre a témára gondoltam úgy általában mindenhez ilyen a hozzá állásunk, félünk minden újtól, azt lessük ,hol van benne a csapda.
Szerintem levegőt se szabadna venni mert minden tele van sz.r..ral és 5 perc alatt meg lenne oldva minden további probléma.Még szerencse,hogy nem mindenki így gondolkodik.
Én termelésben nem használnék ilyesmit. A gyökereztető hormon az egyetlen amivel kezelem a szőlőt, más hormonnal tuti nem nyomatnám, mert "tiltja a vallásom". Persze lehet jó, de a mellékhatásait is ismerni kellene, nem csak azt, hogy egy kicsit megnyomatjuk a termést. De mi lesz pár év múlva? Az intenzív termelés nem hosszú távra szól, hanem rövid távról. De ez csak saját vélemény. Lehet tévedek, de minden "szart" nem akarok megenni.
Szerintem a gyűrűt következő évben levágják. Mi a véleményetek a giberelin kezelésről.én próbáltam iszonyú nagy fürtök ,aztán nem tudtam követni, mert ősszel mindíg annyi a munkám, hogy még a családomra sincs időm nem hogy a kutyáimra és akkor a szőlő? goldolhatjátok.De a tavasz hát az ilyen, új év új remény!
122522,Az Otheló habitusát /növekedési erélyét/ nem ismerem, de hasonló lehet a többi direkt termővel,/gondolom/ha ahogyan írtad kedvezőek a feltéttelek/ laza talajszerkezet, megfelelő tápanyag, és nedvesség/ akkor a harmadik évben már lehet 1cm feletti vesző méret/ átm/ ez alatt nem érdemes terhelni, akkor is fürt ritkítással./2kg ne legyen több/ tő/ a tőkefejet jó úgy kialakítani , ha egy karosra alakítod, mindig legyen a fejen biztosíték ,vagyis egy tartalék csap amit minden évbe vissza vágsz, de erősödik a tőke fej és ha esetleges kar veszteség/ szárazság, fagy/ miatt korrigálni tudja magát a tőke. a felső két kart /1,8-2m/ felett csak a harmadik évben hagysz 3 hajtást és a két jobbat hagyod a negyedik évben. De mindig az adott helyzet dönt. második évben akár milyen jó is a kar nem érdemes meghagyni mert a gyökérnek kell erősödni. ha ültetsz kérjed az égiek segítségét is. üdv,
Hamarosan telepítek 30db Othello dugványt. Terveim szerint egy törzsű kétkarú kordonosra szeretném őket kialakítani. Ezt mennyi idő alatt tudom elérni? A harmadik évben már termő lenne mind a két kar? Harmadik évben a törzs vastagsága kb mekkora lesz ideális körülmények között?
Kár, hogy mi magyarok kimaradtunk belőle (a lengyelek, ukránok, oroszok beloruszok benne vannak). Ez egy amerikai technológia segélyprogram a fejlődő és fejlett országok közötti különbségek eltüntetésére. Nekünk is lehetne tanulni belőle. Jó, hogy felfedezted, egy kicsit javíthatja a mi szemléletünket is, legalábbis megnézni, hogy mi van a világban.
Köszönöm. Nagyon jó ötlet. De ahogy próbálgatom, az irattartó megmaradt két oldala közül az egyiket fel kell vágni és a fürtre való felhelyezés után összekapcsolni, így be tudja fedni a fürt felső részét és megóvja az esőtől.. Ha te másként csinálod, légy szíves visszajelezni.
Nem korong. A-4-es műanyag irattartóból (ingyen hozzájutok) levágok 10cm-t, ráhelyez a fürtre és iratkapoccsal három helyen összefogom. Tűzőgéppel jobb, de akkor csak egyszer lehet használni. Sajnos képen nincs róla, majd idén készítek.
Házilag megoldható, pl. műanyag fóliából. Nem kell hogy UV-álló legyen, eső ellen védi a bogyókat, hogy ne repedjenek ki. Én a Hamburgi muskotály fürtjeinek egy részét védtem be így késő ősszel, macerás, de működik.
Kár hogy a viktóriát kihagytad. Próbálj meg nagyobb szabad ültetvényesben alúlról jövő,vad hajtásból szerezni ,vagy kérni,sok helyen direkt erre hagynak egy vad tövet,és erről szedik az oltó vesszőt ,inkább ilyenbe olts,iskolát ha már hosszú időre tervezel, mert később megbánhatod.
Ha homokon vagy, akkor nem kell oltani, minden egyéb helyen alanyfajtát kell használj (Teleki-Kober 5BB, Teleki 5C, Fercal, SO4 stb.), esetleg a régi direkttermők is jók lehetnek (Delaware, Otello).
Rendeltem: Lidi,Moldova,Dunav,Éva,Helikon Szépe,Jupiter,Néró,Attila fajtákat. Ezek töves oltványok. 10 tőkét viszont át akarok oltani. Lesznek vesszőim amiket be akarok iskolázni a későbbi oltáshoz. Alanynak csemegeszőlőt használjak,vagy borszőlőt? Az apósnál van gyors növekedésű viszonylag nagyszemű,igénytelen csemegeszőlő,én arra gondoltam. Jó ötlet?