Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
2012. novembere előtt az 'Őszibarack' fórumon beszélgettünk a kajsziról is. Ott is sokmindent megtalálsz. Az 'Oltás-szemzés' fórumon is nézelődj. Azután kérdezz!
Elkezdtem az olvasást már nem is olyan sok van hátra :)
Arra gondoltam,hogy veszek:
20 db Magyar Kajszit --az ize miatt
20 db Ceglédi Óriást -- szintén iz miatt
20 db Kuresi - virus ellenálló képesség miatt
20 db Bergeron - mint fagytürő
ez 80 db fa... ami azt jelenti,hogy marad még elég nagy területem szabadon, de megprobálkoznék a saját csemete neveléssel pár év mulva. Amelyik a legjobban érzi majd magát nálam és legjobbnak itéljük meg abbol még ültetnék vagy 60 at :) Elrugaszkodott ötlet? Gondolom csak meg tudom tanulni az oltást :) keresek valami szakirodalmat róla...
Tisztelettel köszöntök mindenkit, elolvastam minden betűt és az az érzésem hatalmas tudás van itt nálatok, most látom milyen nehéz kérdések ezek. Telepíteni szeretnék kb. 50-60 fát, nagyon sok kérdésem van, de előtte elolvasom a fórumot mégegyszer és jegyzetelni is fogok, hogy célzotabban tegyem fel a kérdéseimet. Az első az lenne mindenek előtt, hogy érdeme-e még idén az ősz végefelé elültetni a fákat vagy várjam meg a tavaszt a telepítéssel,( valahol kajszira kimondottan a tavaszit javasolták) a másik pedig ha tudtok segíteni akkor korrekt faiskolák nevei érdekelnének ahol van választék és lehet olvasni a fajtákról is. A területről pár szóban Kecel környéki gyenge homok (biztosan kell valami talajjavítás, gondoltam szerves trágyára nagy adagban) kb 1 m-nél agyag a nyugvó vízszint kb 3 m-nél. A klíma eléggé hideg tavaly télen -27, az idén -8 volt a leghidegebb. Későbbi virágzású ellenálló fajtákra gondoltam kb. 4 fajtát szeretnék max. A többi kérdés majd később mert eléggé kezdő vagyok.
Tavasszal kiástunk 60 db 1x1x1 m ültető gödröt, diot terveztem bele, de inkább kajszinál maradok valószinü. A talaj fekete nem homokos ( a méteres gödör aljánál már agyagos vizzáró réteg..) talajviz az egyik szélén viszonylag magasan van ott tavasszal ( igaz a nagy esőzések után) a méteres gödör alján sokáig állt 10-20 centi viz....
Sajnos nem tudok oltani és semmiféle tudásom nincs..tényleg nulla szaktudás. Könyvekből és internetről okositom magam, igy a saját nevelés nem biztos sikeres lenne :)
Elképzelés van, csak nem tudok dönteni, hogy Kuresia legyen vagy a hagyományos magyar fajták. Ha már csinálom nem szeretném, h a Sharka virus elvigye, de legyen piacképes, ne legyen idegen az ize az emberek számára..szeressék..eladható legyen és pálinkának is jó legyen...
Majdnem fél hektáros terület.. térállás 5m *6 m furt kút van locsolás megoldott, de csak inkább a nyári forroságban alkalmanként..nem folyamatos öntözés :)
koronaformát nem tudom, de tavasszal hívok metszős embert :) Aki megcsinálná nekem...Én egyáltalán nem vagyok szakmabeli telejsen idegen a mezőgazdaság tőlem...de szeretnék beletanulni és csinálgatni, és a föld se legyen parlagon, ha már van :)
Attól függ a terméshozam, hogy milyen intenzíven akarod művelni. Térállás, koronaforma, öntözés, gyümölcsritkítás, ... ? A fajtától is sokminden függ. Jól gondold meg mit, hogyan akarsz és jól nézz utána mielőtt ültetsz.
Van egy forgótálcás aszalóm. 4-5 kg gyümölcsöt lehet belepakolni. Pár éve próbáltam vásárolt kajszit aszalni, de a végére szinte csak a héja maradt, de így is megpenészedett a tárolás során. A többi fajtával (meggy, cseresznye, szilva, alma, körte) nem volt ilyen problémám.
Aszalásra alkalmas sárgabarack fajtát keresek. Sajnos a fajtaleírásokban nincs említés erről. Ha van valakinek tudomása ilyen fajtáról, vagy személyes tapasztalata van, kérem ossza meg velem.
Az elmúlt hetekben szó volt a JOJO szilva vírusos alanyra való szemzésének kövtkezményeiről. Kérdésem, a szerintem vírusos / termés húsában barna folt / fiatal Ceglédi óriás fámat átszemezném Kurésia fajtára, mit várhatok?
A barack kb 20. körül lepottyant le. Az íze amolyan kényszerérett szerű. Igazántiból szerintem ebből leszűrni nem lehet pontosan mílyen lesz, talán jövőre ha rendes termés lesz a fán. Mivel gyakorlatilag első éves a fa ( nálam ), vagyis az oltvány inkább kétéves messzemenő következtetést levonni ebből a termésből még szerintem nem lehet.
Kiváncsian várom én is mit mutat majd beérve. Nálam is vannak ültetve "csarli féle kajszik". Bár én megmetszettem erősen így "csak" gyönyörű vesszőket hozott idén. Reméljük jövöre már én is tudok véleményt írni.
De annyit azért megjegyeznék, hogy idén más gyümölcsök is eltérően viselkedtek, a nagy nyári meleg, szárazság miatt. Így valóban nem mérvadó az idei termés ilyen fiatal fán.