Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Üdvözlet! Egy tipp a lelkes építőknek : az asztalomon több helyen alkalmaztam alátétnek különböző típusú, színű, felületű dörzspapírt ( leánykori nevén : smirgli ). Ezek utánozhatnak homokos talajt, aszfaltot, egyebeket. Érdemes végigböngészni a barkácsáruházak csiszolópapir, vagy vászon polcait ! ( Talán volt már ezekről szó, de bizonyára nem káros időnként észbe juttatni.)
Én is ezt a technikát alkalmazom, a múltkor vissza kellet szednem egy részt, de a kavicsot csak a parafával együtt tudtam felszedni, olyan mint a beton! :D
Nem kell tömény ragasztó alá! Kétoldalas ragasztóval, vagy apró szöggel rögzítsd a pályát. Rakjál alá 5 mm-s parafát. De nemrég találtunk olcsóbbat. Barkács áruházban kapható parketta alá való polifoam szerű lap. Kb 7 m2 van egy csomagban és csak 3500 Ft körül van!
A parafa, vagy a polifoam szélét vágd le 45 fokban. Ez lesz a töltés oldala.
A kavicsot szárazon szórd a sínek közé. Mégegyszer mendom nem kell tömény ragsztó alulra.
A kavicsot egy kemény sötéjű ecsettel egyengesd el. Ha ez megvan, akkor tiszta vízzel bőven spricceld be. Figyelj arra, hogy mindenhol bőven átitatódjon!
Vízbázisú barkács ragsztót higítsad fel úgy, hogy kb 2,5-3 rész víz, egy rész ragsztó legyen. Ezzel bőven csöpögtesd végig az egészet.
Száradás után egy keményen összeragasztott kavicságyat kapsz. Mivel a faipari rasztó nem köt drasztikusan a talpfarács műanyagjához, későbbi javítás esetén könnyen kiszedhető a sín.
A leírásodból nekem csak avízzel való átitatás hiányzik. Ez az egész munka kulcsa, mivel a száraz kavicson nem tud elterülni a ragasztó!
A módszer biztosan jó, hatékony, de irgalmatlan, átható szaggal jár, és rendkívül óvatosnak kell lenned a fokozott tűz - sőt : robbanásveszély miatt ! ( A belélegzett gőzök miatt pedig csakis SZABADBAN végezd !!!)
Köszönöm a bíztatást és a segítséget - nagyon rendesek vagytok... :)
Különösen hasznos vasutTOM kolléga fényképes útmutatása, több, mint valószínű, hogy a ragasztókeverék nem volt megfelelő, mert ennyire nem volt fehér száradás előtt ( legalulra tömény ragasztót, fölé kavicsot, legfelülre vizes-ragasztós-mosogatószeres permetet adagoltam, de nem látszott ennyire fehérnek...)
Na, nem feladni ilyen könnydén! :-)) Nem tudom mi lehet a hiba nálad, hiszen ahogy írtad én is így csinálom. Talán vasuTOM által javasoltan ne sajnáld a ragasztós vizet, bármilyen fehérnek is tűnik eltűnik és átlátszó lesz száradás után.
Még én is kezdő vagyok és csak az eddigi tapasztalataimat írtam le. És mivel nekem is első próbálkozás volt így alig volt a parafa ( én 4mm-eset tettem a sín alá) széle ferdére levágva..( fogyott is rendesen a kavics..), de szerintem több rétegbe.. hát.. meg lehet próbálni, de én egy rétegbe csinálnám... Továbbra is tart a véleményem hogyha nem tartja meg a ragasztó akkor sűrűbbre kell kikeverni. Meg próbáld ki az" előbb feltöltöm, bekenem ragasztóval és aztán szóróm rá és száradás után levakarom az oda nem ragadtat" technikát, ott oda kéne ragadnia.. :)
És most a szabványokról... :)
Van olyan szabály amit be kell tartani és ajánlatos is mint pl a nyomtáv, nyomkarima stb., de! szerintem az ágyazatra vonatkozót csak szem előtt kéne tartani.. Én megmondom őszintén, hogy egy szabványt se néztem meg (még ha ezért meg is dobálnak :) ) az ágyazatról, magasságáról mielőtt elkezdtem és mégis sikerült és pofás lett :),ha másnem meg kimész az állomásra és megnézed :)
Én nem azt mondom hogy ne tartsd be csak azt hogy ne mindenáron miliméter pontosan..
Próbáld ki mind a két technikát egy kis síndarabon egyszer sikerülni fog... :D
( ha igyényt tartasz rá tudok mailben képet küldeni az ágyazatomról...)
Óóóó - a talpfaközökig még nem jutottam el - ott talán könnyebb lesz, vízszintes felületen - a probléma ezzel az átok rézsüvel van...
Talán vékonyabb rétegenként, több lépcsőben kéne megpróbálnom - ha egy-egy kavicsréteg megkötött, akkor rá a következőt ? - nem tudom...
(Arról már nem is merek szólni, hogy pár héttel / immár hónappal - ezelőtt éppen itt, ezen a fórumon vitatkoztunk a NEM-szabványos töltés magasságáról, rézsüszögéről, szélességéről az ágyazat tetején és alján - éppen én erősködtem / kardoskodtam az ott megadott méretek mellett... Hát mit mondjak... ? Nem lesz kifejezetten szabványos - ha egyáltalán valaha "töltésszerű" formája lesz.... :))))))
Én is mostanában próbálkoztam ágyazatot csinálni ( csak pár méteren tudásfitoktatásért :) ) és kellet pár nap kísérletezés mire jó lett. Legelőször több volt a víz mint a ragasztó de az alig fogta meg. Nekem a 4 rész ragasztó ( én Palma fát használtam) és 1 rész víz elkeverve jött be. Injekciós tűvel minden egyes részére nyomva, fújva, rakva ( ahogy tetszik) addig folytattam amíg az egész ágyazaton nem látszott a fehér ragasztós( mivel az általam használt ragasztó színtelenre szárad így ezzel nem volt gond) vízben úszás jelensége...És másnapra megkötöt mint a beton. Igazából az arányokkal nem is kell törődni, annyit vizet kell hozzá adni, hogy pont annyira legyen folyós, hogy ki lehessen nyomni a tűből.. és fontos még műtét előtt
bepermetezni az elegyengetett ágyazatot vízzel ( esetleg pár csepp mosószer [nekem mosószer nélkül is működött]).
És még annyit, hogy ez az "előbb elegyengetem aztán átfolyatom rajta a vizes ragasztót" módszer volt , de ha neked íg lepergett a kavics akkor hallottam már olyan módszerről hogy a telpfaközöket meg széleket kitöltik ragasztóval ( hígítatlan) és arra szórnak vékony rétegben kavicsot, de ezt még sose próbáltam...
Remélem segítettem, de ha azt írtam le mint eddig a többiek akkor elnézést.
Hááát... kedves fiatalok ( és persze idősek is... ) kezdem reménytelennek látni az ágyazatkészítés műveletét... :))))) - legalábbis az én körülményeim között... Két balkéz, stb. :)))))))
Hetek óta szerencsétlenkedem a próbadarabon (mázli, hogy ezen próbáltam ) de vhogy nem jön össze... :(((
Mint Kőműves Kelemenék : amit egyik nap építek - leomlik másnapra... - helyesebben : ha egy egyszerű laposecsettel végigsimogatom valóságos árkok keletkeznek benne : azaz emitt szilárdan kialakult az áhított betonkemény töltés, amott pedig nem...
Hogy miért simogatom végig az ecsettel ? Mert - mint írtam - íróasztalra kerülne a próbadarab, ahol egyetlen kavicsocska kipergése sem engedhető meg...
Hogy mi mindent próbáltam ? Miután hetekig használtam a PalmaFa-t, próbálkoztam helyette "Technobond Fa faipari gyorsragasztóval". (Hasonló jellegű, állagú, színű, ugyanúgy higítható vízzel...)
A kavicsokat próbltam szárazon, és előnedvesített felületre szórni, elsimítottam / tömörítettem műanyag kanállal, kézzel, bepermeteztem tömény ragasztóval / higítottal / pár csepp mosogatószerrel ( mindezt injekciós tűvel )
Minden alkalommal 24 óráig - néha 2 napig - nemhogy hozzá nem nyúltam, de rá se néztem...
Most még azt az egyet kipróbálom, hogy a várakozási idő - legalább 2 nap - után befújom színtelen lakkal az egészet.
Ha ez sem segít, akkor tanácstalan vagyok - de legalább még nem tettem tönkre magát a végleges két diorámát...
(Egyébként egyszer eltömödött a PalmaFás flakon, kissé letekertem a fedelét, és jól megnyomtam, mert nem jött belőle semmi...
Na, akkor aztán jött ! :)))))) Nagy pukkanással lerepült a fedele, és a tömény ragasztó beborította vastagon az egész próbadarabot ! :)))) Azt se tudtam, hová kapjak hirtelen.... :))))) Nem nekem való ez, úgy látszik.... :))))))))))))))))))))))
Szóval, kezdem elveszteni az optimizmusomat... :))))