Keresés

Részletes keresés

szaki_pali Creative Commons License 2010.01.25 0 0 6898
mit szeretnél venni villányban van ilyen lehetőség.
Előzmény: Bardock (6896)
RAMBO Creative Commons License 2010.01.25 0 0 6897
Én webről csak akkor vennék oltványt, ha már vettem volna a kertészeti lerakatból, és borzasztóan megbíznék a cégben. Szerintem érdemes megnézni, ha gyökereset veszel, akkor még a rügyeken is látod, hogy megeredt-e.
Előzmény: Bardock (6896)
Bardock Creative Commons License 2010.01.24 0 0 6896
Sziasztok!
Pécsen és körnékén nem tudtok valami helyet ahol viszonylag nagy fajtaválaszték van és jó minőségű oltványokat árulnak?
Illetve ezek a webáruházak ahol oltványokat árulnak mennyire megízhatóak?
paskomi Creative Commons License 2010.01.24 0 0 6895
Igen, tényleg ajánlják tisztítókúrákhoz, vagy a mustját léböjtkúrához
5napon át 2kg néro+2l ásványvíz.

Megpróbáltam szálvesszőzni, így szebb a termés,de a fürtszáradás nálam is jelentkezik, ha ezt az időszakot átvészeli a szőlőm már biztos lehetsz, hogy szép lesz a termés./kivéve jég/ kiváló ellenálló fajta.
Előzmény: Törölt nick (6894)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.23 0 0 6894
Szia! Nekem is van 20 tőke néró nagyon szeretem de virágzás után egyszerűen néhány fürtkezdemény elszárad?!Olvastam a szőlő élettani hatásairól,sokan nem ismerik pedig nagyon finom!
Előzmény: paskomi (6892)
paskomi Creative Commons License 2010.01.23 0 0 6893
TILLANA! Előző bejegyzésem Neked szól!
paskomi Creative Commons License 2010.01.22 0 0 6892
Szia!
1985-ben ültettem 80 szál Nérót, szívesen beszélgetek róla, gyógyszer a
szőlője és kiváló friss a bora.
Ha , érdekel segítek!

Dolmány Creative Commons License 2010.01.20 0 0 6891

Jó kis olló... :-)

És a másolat is nagyon jóra sierült.

Előzmény: attisch (6890)
attisch Creative Commons License 2010.01.20 0 0 6890
Nekem is ilyen Felco 8-asom van!!! :)
Előzmény: Dolmány (6889)
Dolmány Creative Commons License 2010.01.20 0 0 6889

Had borzoljam a kedélyeket a felco másolattal:

:-)

Dolmány Creative Commons License 2010.01.20 0 0 6888

Nem haverkodni kell az ilyen áruházakkal, hanem ki kell őket használni, azt vegye az ember náluk, amire szüksége van és semmi mást!

Amit megkapok máshol ugyanannyiért azt nem a multiban veszem, de amit ennyiért nem adnak és használható, azt szerintem megéri náluk venni..., pl. inkább nem eszem fokhagymát egy ideig, de nem veszem meg a tescoban-auchanban a kínai fokhagymát!

Ha nem vásárolsz náluk, akkor megmenekül a láp? :-) Vagy átmész a zöld tescoba vásárolni? :-)

Sajnos az ország vezetői-tisztviselői elárjuk a népet és nem pártpolitikáról beszélek!

Előzmény: gérbics (6884)
Dolmány Creative Commons License 2010.01.20 0 0 6887

Régebben vettem 1-1 darabot, még 1000.-huf/darab áron volt és teljesen használhatónak találom őket, nyilván nagyon sok metszésnél nem a legkényelmesebb, de ezt lehet orvosolni egy kis sufnituninggal :-)

A vágóélek precizen illeszkednek, nyilván ha ki van rakva ennyi, akkor érdemes megnézni hogy nem-e hibás stb..., újságpapírt gyögyörűen vágja, rugója igénytelen, nagyon hülyének kell lenni, hogy vki ezt hazavágja..., ennyiért ingyen van.

Ha vki igényes, akkor magának vegyen jobbat-drágábban, de munkásoknak, segítő rokonságnak nem kell jobb (szerintem).

Ráadásul sok olyan olló van (márkásak is), ami ennek a többszörösébe kerül és emmivel sem jobb!

Néhány kép az egyenes vágóélűről:

Előzmény: Törölt nick (6886)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.19 0 0 6886
Olyan is....de egy szüretet talán kibír :)
Előzmény: Dolmány (6882)
attisch Creative Commons License 2010.01.19 0 0 6885
Na, ha jól látom nem is csínai, hanem olasz?! Annyiért megéri bevásárolni, mert ha keresi az ember, akkor biztos, hogy vagy nem lesz vagy csak nagyon drágán...
gérbics Creative Commons License 2010.01.19 0 0 6884
Kibír egy teljes napot, vagy délben már csrélni kell? Egyébkén Madaras tecsóban most rendes ember nem vásárol. :)))
RAMBO Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6883
Válaszoltam is.
Előzmény: BZoltan (6880)
Dolmány Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6882

Sziasztok, madaras tescoban lehet kapni ilyen szüretelő ollót 500.-ért:

gérbics Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6881
Remélem, tévedsz, nem adtad el még minden borodat, és jut még nekem is. :)))
Előzmény: BZoltan (6879)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6880
privátba ment egy levél...
Előzmény: RAMBO (6878)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6879
"Ha nem kizárólag magadnak csinálsz 2-300 liter bort, akkor már igenis nagyon számít, hogy kinek és mennyiért tudod eladni. "

Nem, nem kizárólag magunknak csináljuk a bort, de ezzel együtt a legkevésbé sem érdekel, hogy kinek és mennyiért tudom eladni. Ezzel együtt eddig minden borunkat sikerült eladni annyiért amennyiért jónak láttam és annak akinél jó kezekben tudom a borokat. Én a boraink mellé azt szoktam elmondani, hogy hol és hogyan készül.

Az élesztőtémával kapcsolatban félreértettél. A fajélesztők felhasználása és a fajélesztők kiválasztása két külön műveleti lépés akkor is ha egymással összefüggnek. Erre igyekeztem az autós példával rámutatni.

Egy kicsit úgy érzem, hogy kevésbé az értő szándék vezérel téged ebben a témában, pedig nem hiszem, hogy én személy szerint okot adtam volna erre.
Előzmény: RAMBO (6878)
RAMBO Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6878
Hát, akkor gondolom az élesztő szelekciót öncélúan csinálják, nem a felhasználás érdekében. Szerintem ezt ne folytassuk továbbb.

---

Nem a piac.... a célcsoport. Azok, akiknek szánod a borodat. Ha nem kizárólag magadnak csinálsz 2-300 liter bort, akkor már igenis nagyon számít, hogy kinek és mennyiért tudod eladni. És a célcsoport fizetési hajlandósága ma erősen érzékeny arra, hogy mit hall a bor mellé, de ez egy külön sztori.

Előzmény: BZoltan (6877)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6877
Az élesztő válogatás és az élesztő használata két külön dolog. Először kiválasztjuk azt az élesztőt ami hozza azt amit elvárunk és utána használjuk azért mert a a választott technológia ezt megköveteli.

Érted... az autót arra használjuk, hogy eljussunk A-ból B-be, de az alapján választjuk ki, hogy melyikbe férünk bele :)

Az utolsó gondolatodat illetőleg én nem hiszem, hogy minden termelő esetében a piac döntené el avagy befolyásolná a technológiát.
Előzmény: RAMBO (6876)
RAMBO Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6876
Én csak idézlek:

"Az ilyen élesztőválogatás egyetlen egy dologról szól. Nevezetesen arról, hogy kiválogassuk azokat az élesztőket amik hozzák azokat az íz és illatjegyeket amiket ELVÁRUNK"

"Sokszor, sok helyen leírtam hogy a fajélesztők használata (akár szelektált akár az univerzális) minden esetben egy a mennyiségi és időzítési biztonságot adó technológia kényszere. [...] Miért nem ismerjük el, egyenesen és korrektül, hogy az egész fajélesztő kérdése semmi másról nem szól mint erről a kényszerről"

Szóval szerinted is legalább két egyetlen dologról szól. Szerintem is: egy, a termelő által kiválasztott íz, aroma, illatjegy "biztonságos" hozzáadásáról. Egyébként ebben meg is van az egyetértés.

Azt, hogy ki milyen mértékben él a meglévő technológiával, az a célcsoport dönti el, akinek a bort szánja. Gondolj csak egy biodinamikus megszállottra: a rotációs kapád számára a szőlő lelkének meggyilkolása (lehet, gondolom).
Előzmény: BZoltan (6875)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6875
Igen, ez egy elég gyakran hallott válasz arra amit írtam. A határ sok helyen meghúzható. Valamilyen szinten és mértékben minden gazda aki bort készít kompromisszumokra kényszerül. A kérdés az az, hogy milyen mértékű és milyen területekre terjed ki ez a kompromisszum.

De ne csináljunk úgy mintha a fajélesztők szelektálása ugyanaz lenne mint mondjuk a fajtanemesítés. Sokszor, sok helyen leírtam hogy a fajélesztők használata (akár szelektált akár az univerzális) minden esetben egy a mennyiségi és időzítési biztonságot adó technológia kényszere. Furcsállom, hogy ennek a kimondása mindig olyan nehezére esik a fajélesztőket használóknak.

Miért nem ismerjük el, egyenesen és korrektül, hogy az egész fajélesztő kérdése semmi másról nem szól mint erről a kényszerről. Ezerszer megbeszéltük ezt, ezerszer eljutottunk idáig. Szerintem ideje pontot tenni ennek a végére.
Előzmény: RAMBO (6874)
RAMBO Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6874
Mint ahogy egy csomó más területen is úgy alakítod a szőlődet, hogy úgy teremjen, ahogy elvárod. Kezded a metszéssel, a terméskorlátozással, a hajtáshossz megválasztásával, sőt, legelőször is a fajta kiválasztásával.

Ha a területen termő élesztők közül helyteleníted a borász(ok) ízlése szerint valók kiválasztását, akkor azt is helytelenítened kellene, hogy a szőlő ne annyit hozzon, amennyit akar, hiszen "így tudja megmutatni az igazi arcát". Ezzel mindössze annyit akarok mondani, hogy a borász is legalább olyan fontos eleme a borkészítésnek, mint az élesztő vagy a fajta. Sőt, atalán fontosabb, mert az előző kettőt is ő választhatja.
Előzmény: BZoltan (6873)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6873
Erről a szelektált fajélesztőkről néhány éve volt egy beszélgetésem a somlói hegybíróval Somogyi Lajossal. Konszenzusra ugyan nem jutottunk, de korrekt és érdekes beszélgetés volt.

Azt mesélte, hogy a Kreinbacher birtok (és talán a Tornai is benne volt a buliban) a kutatóintézettel és a hegyközséggel karöltve csináltak egy nagy élesztőszelekciós projektet.

Azt volt a módszer, hogy kiválogattak pár tucat élesztőt amit a hegyen találtak és mindegyikkel beoltottak egy-egy hordó/tartály/üvegballon különféle somlói fajta mustját.

Amikor kész volt a bor akkor összeült egy csapat fekete-öves, felkent borkóstoló és jól megkóstolták az eredményeket. Az első körben kiszűrték az egyértelműen hibás tételeket. A versenyben bennmaradt tételek közül kiválogatták azokat amik szerintük a legjellemzőbb volt a fajtákra és a somlói terroirra.

Megkérdeztem a Somogyi Lajost, hogy szerinte és a többi guru szerint mi is pontosan például a juhfark fajajellege? Azt mondta, hogy tiszta színű, bor illatú, neutrális fehérbor. Ennyi... Ahüm. Értem. Vagyis nem, de mindegy. Arra már rá sem mertem kérdezni, hogy a kóstolóbizottság szerint mi is a somlói terroirjelleg. Feltételezem, hogy hasonló választ kaptam volna.

Szóval akkor nekem most rohannom kellene kunyerálni egy kis zacsesz élesztőt amivel tutter-ziher igazi somlói bort fogunk tudni erjeszteni? Nem hinném.

Meggyőződésem szerint halvány gőzünk sincs az egyes fajták íz és illatjellegét illetőleg. Sok-sok évtized kísérletezés, kutatás áll még előttünk mielőtt valami okosat tudunk mondani. Az, hogy pontosan mi a terroir íze és illata meg szerintem egy fából vaskarika. A terroir az nem egy illat- és ízkombináció, amit egzaktul meg lehetne fogalmazni, és termelőként célként lehetne kitűzni, vagy fogyasztóként számon lehetne kérni. A terroir az nem az eredmény vagy a cél, hanem maga a kiindulási pont és a forrás.

Az ilyen élesztőválogatás egyetlen egy dologról szól. Nevezetesen arról, hogy kiválogassuk azokat az élesztőket amik hozzák azokat az íz és illatjegyeket amiket ELVÁRUNK
Előzmény: RAMBO (6872)
RAMBO Creative Commons License 2010.01.17 0 0 6872
Korábban (ahogy mondta) mindenféle fajtaélesztőkkel kísérletezett. Ha emlékeztek rá, kb. 5 évvel ezelőtt voltak azok a borai, amelyek ananásztól kezdve a mindenféle citrusokig bezárólag tartalmaztak ízeket. Ezeket - nyilván - a fajtaélesztők termelték.

Pár éve láttam egy TV műsort, amelyben arról mesélt, hogy valakik azt mondták neki, hogy külföldön minden neves termelőnek megvan a saját terroirjáról szelektált élesztő fajtagyűjteménye, és ő is át akar térni erre.

Az alkoholtolerancia és az aromatermelés egyébként átfedheti egymást (más része a genomnak határozza meg a két tulajdonságot), de ami itt fontos, hogy a termőhely jellegéhez illő aromák jelenhetnek csak meg, nem mindenféle ostoba, oda nem illő dolgok.

Na ennyit erről a témáről, legalábbis részemről.
Előzmény: pinotnoir777 (6870)
Antal56 Creative Commons License 2010.01.17 0 0 6871
Zalancelot, Köszönöm az információt, mert én nem találtam róla semmit.
Előzmény: Zalancelot (6859)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.01.17 0 0 6870
Most akkor aromatermelő vagy termőterületről szelektált alkoholtűrő fajélesztőket használ Jásdi? Nem hinném hogy a kettő átfedi egymást.
Előzmény: RAMBO (6867)
Tillana Creative Commons License 2010.01.17 0 0 6869

Üdvözlök mindenkit!

Segitséget kérek. Szeretnék hozzájutni pár szál Néró szőlő vesszőhöz, ha valaki tudna adni nagyon jó lenne és természetesen nem ingyen kérem. Sajnos csak csomagküldőknél látom ezt a fajtát, de onnan nem akarok venni, mert véletlenül se azt küldik, amit megrendelek.

Köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!