Keresés

Részletes keresés

szaki_pali Creative Commons License 2010.01.25 0 0 6898
mit szeretnél venni villányban van ilyen lehetőség.
Előzmény: Bardock (6896)
RAMBO Creative Commons License 2010.01.25 0 0 6897
Én webről csak akkor vennék oltványt, ha már vettem volna a kertészeti lerakatból, és borzasztóan megbíznék a cégben. Szerintem érdemes megnézni, ha gyökereset veszel, akkor még a rügyeken is látod, hogy megeredt-e.
Előzmény: Bardock (6896)
Bardock Creative Commons License 2010.01.24 0 0 6896
Sziasztok!
Pécsen és körnékén nem tudtok valami helyet ahol viszonylag nagy fajtaválaszték van és jó minőségű oltványokat árulnak?
Illetve ezek a webáruházak ahol oltványokat árulnak mennyire megízhatóak?
paskomi Creative Commons License 2010.01.24 0 0 6895
Igen, tényleg ajánlják tisztítókúrákhoz, vagy a mustját léböjtkúrához
5napon át 2kg néro+2l ásványvíz.

Megpróbáltam szálvesszőzni, így szebb a termés,de a fürtszáradás nálam is jelentkezik, ha ezt az időszakot átvészeli a szőlőm már biztos lehetsz, hogy szép lesz a termés./kivéve jég/ kiváló ellenálló fajta.
Előzmény: Törölt nick (6894)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.23 0 0 6894
Szia! Nekem is van 20 tőke néró nagyon szeretem de virágzás után egyszerűen néhány fürtkezdemény elszárad?!Olvastam a szőlő élettani hatásairól,sokan nem ismerik pedig nagyon finom!
Előzmény: paskomi (6892)
paskomi Creative Commons License 2010.01.23 0 0 6893
TILLANA! Előző bejegyzésem Neked szól!
paskomi Creative Commons License 2010.01.22 0 0 6892
Szia!
1985-ben ültettem 80 szál Nérót, szívesen beszélgetek róla, gyógyszer a
szőlője és kiváló friss a bora.
Ha , érdekel segítek!

Dolmány Creative Commons License 2010.01.20 0 0 6891

Jó kis olló... :-)

 

És a másolat is nagyon jóra sierült.

Előzmény: attisch (6890)
attisch Creative Commons License 2010.01.20 0 0 6890
Nekem is ilyen Felco 8-asom van!!! :)
Előzmény: Dolmány (6889)
Dolmány Creative Commons License 2010.01.20 0 0 6889

Had borzoljam a kedélyeket a felco másolattal:

 

:-)

 

 

 

 

Dolmány Creative Commons License 2010.01.20 0 0 6888

Nem haverkodni kell az ilyen áruházakkal, hanem ki kell őket használni, azt vegye az ember náluk, amire szüksége van és semmi mást!

Amit megkapok máshol ugyanannyiért azt nem a multiban veszem, de amit ennyiért nem adnak és használható, azt szerintem megéri náluk venni..., pl. inkább nem eszem fokhagymát egy ideig, de nem veszem meg a tescoban-auchanban a kínai fokhagymát!

 

Ha nem vásárolsz náluk, akkor megmenekül a láp? :-) Vagy átmész a zöld tescoba vásárolni? :-)

Sajnos az ország vezetői-tisztviselői elárjuk a népet és nem pártpolitikáról beszélek!

Előzmény: gérbics (6884)
Dolmány Creative Commons License 2010.01.20 0 0 6887

Régebben vettem 1-1 darabot, még 1000.-huf/darab áron volt és teljesen használhatónak találom őket, nyilván nagyon sok metszésnél nem a legkényelmesebb, de ezt lehet orvosolni egy kis sufnituninggal :-)

 

A vágóélek precizen illeszkednek, nyilván ha ki van rakva ennyi, akkor érdemes megnézni hogy nem-e hibás stb..., újságpapírt gyögyörűen vágja, rugója igénytelen, nagyon hülyének kell lenni, hogy vki ezt hazavágja..., ennyiért ingyen van.

Ha vki igényes, akkor magának vegyen jobbat-drágábban, de munkásoknak, segítő rokonságnak nem kell jobb (szerintem).

Ráadásul sok olyan olló van (márkásak is), ami ennek a többszörösébe kerül és emmivel sem jobb!

 

Néhány kép az egyenes vágóélűről:

 

 

Előzmény: Törölt nick (6886)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.19 0 0 6886
Olyan is....de egy szüretet talán kibír :)
Előzmény: Dolmány (6882)
attisch Creative Commons License 2010.01.19 0 0 6885
Na, ha jól látom nem is csínai, hanem olasz?! Annyiért megéri bevásárolni, mert ha keresi az ember, akkor biztos, hogy vagy nem lesz vagy csak nagyon drágán...
Előzmény: Dolmány (6882)
gérbics Creative Commons License 2010.01.19 0 0 6884
Kibír egy teljes napot, vagy délben már csrélni kell? Egyébkén Madaras tecsóban most rendes ember nem vásárol. :)))
Előzmény: Dolmány (6882)
RAMBO Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6883
Válaszoltam is.
Előzmény: BZoltan (6880)
Dolmány Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6882

Sziasztok, madaras tescoban lehet kapni ilyen szüretelő ollót 500.-ért:

 

gérbics Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6881
Remélem, tévedsz, nem adtad el még minden borodat, és jut még nekem is. :)))
Előzmény: BZoltan (6879)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6880
privátba ment egy levél...
Előzmény: RAMBO (6878)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6879
"Ha nem kizárólag magadnak csinálsz 2-300 liter bort, akkor már igenis nagyon számít, hogy kinek és mennyiért tudod eladni. "

Nem, nem kizárólag magunknak csináljuk a bort, de ezzel együtt a legkevésbé sem érdekel, hogy kinek és mennyiért tudom eladni. Ezzel együtt eddig minden borunkat sikerült eladni annyiért amennyiért jónak láttam és annak akinél jó kezekben tudom a borokat. Én a boraink mellé azt szoktam elmondani, hogy hol és hogyan készül.

Az élesztőtémával kapcsolatban félreértettél. A fajélesztők felhasználása és a fajélesztők kiválasztása két külön műveleti lépés akkor is ha egymással összefüggnek. Erre igyekeztem az autós példával rámutatni.

Egy kicsit úgy érzem, hogy kevésbé az értő szándék vezérel téged ebben a témában, pedig nem hiszem, hogy én személy szerint okot adtam volna erre.
Előzmény: RAMBO (6878)
RAMBO Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6878
Hát, akkor gondolom az élesztő szelekciót öncélúan csinálják, nem a felhasználás érdekében. Szerintem ezt ne folytassuk továbbb.

---

Nem a piac.... a célcsoport. Azok, akiknek szánod a borodat. Ha nem kizárólag magadnak csinálsz 2-300 liter bort, akkor már igenis nagyon számít, hogy kinek és mennyiért tudod eladni. És a célcsoport fizetési hajlandósága ma erősen érzékeny arra, hogy mit hall a bor mellé, de ez egy külön sztori.

Előzmény: BZoltan (6877)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6877
Az élesztő válogatás és az élesztő használata két külön dolog. Először kiválasztjuk azt az élesztőt ami hozza azt amit elvárunk és utána használjuk azért mert a a választott technológia ezt megköveteli.

Érted... az autót arra használjuk, hogy eljussunk A-ból B-be, de az alapján választjuk ki, hogy melyikbe férünk bele :)

Az utolsó gondolatodat illetőleg én nem hiszem, hogy minden termelő esetében a piac döntené el avagy befolyásolná a technológiát.
Előzmény: RAMBO (6876)
RAMBO Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6876
Én csak idézlek:

"Az ilyen élesztőválogatás egyetlen egy dologról szól. Nevezetesen arról, hogy kiválogassuk azokat az élesztőket amik hozzák azokat az íz és illatjegyeket amiket ELVÁRUNK"

"Sokszor, sok helyen leírtam hogy a fajélesztők használata (akár szelektált akár az univerzális) minden esetben egy a mennyiségi és időzítési biztonságot adó technológia kényszere. [...] Miért nem ismerjük el, egyenesen és korrektül, hogy az egész fajélesztő kérdése semmi másról nem szól mint erről a kényszerről"

Szóval szerinted is legalább két egyetlen dologról szól. Szerintem is: egy, a termelő által kiválasztott íz, aroma, illatjegy "biztonságos" hozzáadásáról. Egyébként ebben meg is van az egyetértés.

Azt, hogy ki milyen mértékben él a meglévő technológiával, az a célcsoport dönti el, akinek a bort szánja. Gondolj csak egy biodinamikus megszállottra: a rotációs kapád számára a szőlő lelkének meggyilkolása (lehet, gondolom).
Előzmény: BZoltan (6875)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6875
Igen, ez egy elég gyakran hallott válasz arra amit írtam. A határ sok helyen meghúzható. Valamilyen szinten és mértékben minden gazda aki bort készít kompromisszumokra kényszerül. A kérdés az az, hogy milyen mértékű és milyen területekre terjed ki ez a kompromisszum.

De ne csináljunk úgy mintha a fajélesztők szelektálása ugyanaz lenne mint mondjuk a fajtanemesítés. Sokszor, sok helyen leírtam hogy a fajélesztők használata (akár szelektált akár az univerzális) minden esetben egy a mennyiségi és időzítési biztonságot adó technológia kényszere. Furcsállom, hogy ennek a kimondása mindig olyan nehezére esik a fajélesztőket használóknak.

Miért nem ismerjük el, egyenesen és korrektül, hogy az egész fajélesztő kérdése semmi másról nem szól mint erről a kényszerről. Ezerszer megbeszéltük ezt, ezerszer eljutottunk idáig. Szerintem ideje pontot tenni ennek a végére.
Előzmény: RAMBO (6874)
RAMBO Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6874
Mint ahogy egy csomó más területen is úgy alakítod a szőlődet, hogy úgy teremjen, ahogy elvárod. Kezded a metszéssel, a terméskorlátozással, a hajtáshossz megválasztásával, sőt, legelőször is a fajta kiválasztásával.

Ha a területen termő élesztők közül helyteleníted a borász(ok) ízlése szerint valók kiválasztását, akkor azt is helytelenítened kellene, hogy a szőlő ne annyit hozzon, amennyit akar, hiszen "így tudja megmutatni az igazi arcát". Ezzel mindössze annyit akarok mondani, hogy a borász is legalább olyan fontos eleme a borkészítésnek, mint az élesztő vagy a fajta. Sőt, atalán fontosabb, mert az előző kettőt is ő választhatja.
Előzmény: BZoltan (6873)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.18 0 0 6873
Erről a szelektált fajélesztőkről néhány éve volt egy beszélgetésem a somlói hegybíróval Somogyi Lajossal. Konszenzusra ugyan nem jutottunk, de korrekt és érdekes beszélgetés volt.

Azt mesélte, hogy a Kreinbacher birtok (és talán a Tornai is benne volt a buliban) a kutatóintézettel és a hegyközséggel karöltve csináltak egy nagy élesztőszelekciós projektet.

Azt volt a módszer, hogy kiválogattak pár tucat élesztőt amit a hegyen találtak és mindegyikkel beoltottak egy-egy hordó/tartály/üvegballon különféle somlói fajta mustját.

Amikor kész volt a bor akkor összeült egy csapat fekete-öves, felkent borkóstoló és jól megkóstolták az eredményeket. Az első körben kiszűrték az egyértelműen hibás tételeket. A versenyben bennmaradt tételek közül kiválogatták azokat amik szerintük a legjellemzőbb volt a fajtákra és a somlói terroirra.

Megkérdeztem a Somogyi Lajost, hogy szerinte és a többi guru szerint mi is pontosan például a juhfark fajajellege? Azt mondta, hogy tiszta színű, bor illatú, neutrális fehérbor. Ennyi... Ahüm. Értem. Vagyis nem, de mindegy. Arra már rá sem mertem kérdezni, hogy a kóstolóbizottság szerint mi is a somlói terroirjelleg. Feltételezem, hogy hasonló választ kaptam volna.

Szóval akkor nekem most rohannom kellene kunyerálni egy kis zacsesz élesztőt amivel tutter-ziher igazi somlói bort fogunk tudni erjeszteni? Nem hinném.

Meggyőződésem szerint halvány gőzünk sincs az egyes fajták íz és illatjellegét illetőleg. Sok-sok évtized kísérletezés, kutatás áll még előttünk mielőtt valami okosat tudunk mondani. Az, hogy pontosan mi a terroir íze és illata meg szerintem egy fából vaskarika. A terroir az nem egy illat- és ízkombináció, amit egzaktul meg lehetne fogalmazni, és termelőként célként lehetne kitűzni, vagy fogyasztóként számon lehetne kérni. A terroir az nem az eredmény vagy a cél, hanem maga a kiindulási pont és a forrás.

Az ilyen élesztőválogatás egyetlen egy dologról szól. Nevezetesen arról, hogy kiválogassuk azokat az élesztőket amik hozzák azokat az íz és illatjegyeket amiket ELVÁRUNK
Előzmény: RAMBO (6872)
RAMBO Creative Commons License 2010.01.17 0 0 6872
Korábban (ahogy mondta) mindenféle fajtaélesztőkkel kísérletezett. Ha emlékeztek rá, kb. 5 évvel ezelőtt voltak azok a borai, amelyek ananásztól kezdve a mindenféle citrusokig bezárólag tartalmaztak ízeket. Ezeket - nyilván - a fajtaélesztők termelték.

Pár éve láttam egy TV műsort, amelyben arról mesélt, hogy valakik azt mondták neki, hogy külföldön minden neves termelőnek megvan a saját terroirjáról szelektált élesztő fajtagyűjteménye, és ő is át akar térni erre.

Az alkoholtolerancia és az aromatermelés egyébként átfedheti egymást (más része a genomnak határozza meg a két tulajdonságot), de ami itt fontos, hogy a termőhely jellegéhez illő aromák jelenhetnek csak meg, nem mindenféle ostoba, oda nem illő dolgok.

Na ennyit erről a témáről, legalábbis részemről.
Előzmény: pinotnoir777 (6870)
Antal56 Creative Commons License 2010.01.17 0 0 6871
Zalancelot, Köszönöm az információt, mert én nem találtam róla semmit.
Előzmény: Zalancelot (6859)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.01.17 0 0 6870
Most akkor aromatermelő vagy termőterületről szelektált alkoholtűrő fajélesztőket használ Jásdi? Nem hinném hogy a kettő átfedi egymást.
Előzmény: RAMBO (6867)
Tillana Creative Commons License 2010.01.17 0 0 6869

Üdvözlök mindenkit!

Segitséget kérek. Szeretnék hozzájutni pár szál Néró szőlő vesszőhöz, ha valaki tudna adni nagyon jó lenne és természetesen nem ingyen kérem. Sajnos csak csomagküldőknél látom ezt a fajtát, de onnan nem akarok venni, mert véletlenül se azt küldik, amit megrendelek.

Köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!